Inhoud blog
  • FOTO'S PROMOTIEFEEST 18 APRIL 2010 DEEL 2
  • FOTO'S PROMOTIEFEEST 18 APRIL 2010
  • GESLAAGD PROMOTIEFEEST
  • PROMOTIEFEEST 18 APRIL 2010
  • NATIONALE ALGEMENE STATUTAIRE VERGADERING OP 13 MAART 2010
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    DRAGERS VAN ERETEKENS REGIONALE KORTRIJK
    Gemedailleerden
    17-03-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Historiek van de Club Prins Albert
    Klik op de afbeelding om de link te volgen                           HISTORIEK VAN DE CLUB PRINS ALBERT
                                 (vergaderplaats van het Nationaal Comité)

    Het Regiment der Grenadiers.

    Het befaamde 'Regiment der Grenadiers' werd opgericht in 1837 door Koning Leopold I en installeerde zich in Brussel in 1840. Na deze periode van staat van oorlog  verzekerden zij als een "Elitekorps" de wacht aan het nabijgelegen Koninklijk Paleis in Laken. De voornaamste opdracht van het Regiment  bestond er echter in om zich permanent paraat te houden als een infanteriekorps in tijden van oorlogsdreiging. In het begin was het Regiment gekazerneerd in de Sint-Elisabethkazerne, bestaande uit oude barakken in een trieste omgeving nabij de huidige locatie van de Nationale Bank aan de Berlaimontlaan. Deze installatie was zeker niet bevorderlijk voor de gezondheid en het welzijn van de Grenadiers en droeg niet bij tot het prestige van het Regiment.

    De Prins Albert Kazerne.

    De bouw van de Prins Albert Kazerne begon in 1886. Aanvankelijk werden maar 2 gebouwen opgetrokken om de soldaten van het Regiment der Grenadiers te kazerneren.
    Later werden de originele gebouwen in de Karmelietenstraat afgebroken, te beginnen vanaf de Kernstraat tot aan het Egmontpaleis. Het was enerzijds de bedoeling om een adequaat logement aan te bieden aan het Regiment, dat steeds kon genieten van een bijzondere attentie van de Vorst. Anderzijds paste de constructie eveneens in de plannen van Koning Leopold II om de hoofdstad te verfraaien door statige openbare gebouwen. Bij de gevel die uitgeeft op de Karmelietenstraat koos de architect voor een soort Neo-Barokstijl.
    De hoektoren (Karmelietenstraat - Kernstraat), die afwijkt van het monumentale karakter van deze voorgevel, werd gebruikt als Mess Officieren, overeenkomstig de tradities van het Regiment. In 1901 ontving de nieuwe kazerne met de goedkeuring van Koning Leopold II de naam van "Prins Albert Kazerne", als herinnering aan de aanwezigheid van de Prins in de Rangen van het Regiment sinds 1892. De bouwwerken werden voltooid in 1907 met de inhuldiging van de Mess Officieren. Het Regiment verbleef er tot 1939, met uitzondering van de 4 jaren tijdens de Eerste Wereldoorlog. Bij de mobilisatie in 1939 kon niemand vermoeden dat deze operatie zou leiden tot hun definitief vertrek uit Brussel.
    In 1945 werd het Regiment hervormd tot een bataljon dat deel uitmaakte van de Belgische troepen in Duitsland. Enkel voor officiële ceremonies en wachtperiodes keerden ze terug naar Brussel.


    De Gevel.

    De indrukwekkende gevel bestaat uit 3 delen:

         - links, de voormalige Mess Officieren, gevestigd in de hoektoren die  verder
           gaat tot in de Kernstraat.
         - het centrale gedeelte van de oude kazerne met 3 aparte poorten
           (Nr.20,22,24). Historische rapporten getuigen  van de persoonlijke interesse
           van Koning Leopold II voor dit geheel. Aan de hoofdingang (Nr.24) is een
           herdenkingsplaat terug te vinden van het vertrek van het Regiment op 3
           augustus 1914 ter verdediging van ons Vaderland en een tweede met het
           opschrift "1.600 Grenadiers vielen op het Veld van Eer".
         - rechts, het gebouw tussen de ingang Nr.24 en het Egmontpaleis
           afgewerkt  in een minder uitgesproken stijl teneinde een geleidelijke
           overgang te bekomen naar de neoklassieke stijl van dit laatste gebouw.
         - de huidige metalen deuren op Nr.20 en 22 bevatten 6 medaillons die de
           Luchtmacht, de Paracommando's, de Artillerie, de Genietroepen, de
           Gepantserde Brigade en de Transmissietroepen voorstellen.

    De inkomhal.

    De ruime inkomhal via de ingang Nr.20 geeft toegang tot de Club en neemt de volledige breedte van het gebouw in. Het originele en prestigieuze karakter werd behouden. Aan beide kanten trekken verschillende monumentale marmeren herdenkingsplaten onmiddellijk de aandacht. De namen van alle Belgische Prinsen die in het Regiment gediend hebben, zijn gegraveerd in 2 platen aan de linkerkant. Daaronder herdenkt een kleinere plaat de officiële inhuldiging van de Mess Offiieren op 8 april 1907, in aanwezigheid van Prins Albert (later Koning Albert I). Ze werd geplaatst in 1935 en toont ook 3 verschillende Offcierenuniformen. In de marmeren platen aan de rechterzijde zijn de namen gegrift van respectievelijk 27 en 26 'Officieren der Grenadiers', gesneuveld tijdens Wereldoorlog I. Een tweede plaat onthult de namen van 43 Officieren gesneuveld tijdens Wereldoorlog II.

    Verschillende andere herdenkingsplaten verfraaien de ingang, zoals de bronzen plaat aan de indrukwekkende trap, die Prinses Astrid (later Koningin Astrid) in profiel uitbeeldt, ter herinnering aan haar bezoek aan de 'Mess der Grenadiers' op 29 april 1933 samen met haar 2 kinderen, Prinses Joséphine-Charlotte en Prins Boudewijn (later Koning Boudewijn). Een tweede bronzen plaat toont Koning Boudewijn en Koningin Fabiola.

    Minder zichtbaar, maar heel interessant, zijn de 2 foto's aan de ingang Nr.22 die de originele staat van de Prins Albert kazerne tonen, met het centrale paradeplein en erachter de trap en klok, die intussen erkend zijn als beschermd monument.

    Kort na Wereldoorlog II werd op vraag van de Minister van Defensie beslist dat het patrimonium van het Regiment in de Prins Albert Kazerne zou blijven. De Officierenmess werd een Garnizoensmess en transit hotel. In 1946 besliste de Minister van Defensie eveneens om een Offcierenclub op te richten in dit gebouw. In 2001 werd de Club een All Ranks Club.

    Het huidige uitzicht.

    Tegenwoordig bepalen het Egmont II gebouw van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken, en in de nabije toekomst een modern appartementscomplex, dat zal gebouwd worden op de voormalige binnenkoer van de Club, samen met het reeds bestaande Egmont I gebouw (Karmelietenstraat) sterk het uitzicht van de Club.




    17-03-2007 om 00:00 geschreven door germain coelembier

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (5 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    16-03-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WIE ZIJN WIJ ?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen                                                                           











    NATIONAAL.

    Wij zijn de oudste Vaderlandslievende vereniging van België. Onze oorsprong dateert van 1865 onder het bewind van de toenmalige Koning Leopold II.

    Wie kan aansluiten?

    Iedereen die in het bezit is van een wettelijk erkende medaille afgeleverd door de Belgische Staat of door een door België erkende Staat. Dit kunnen zowel medailles zijn verkregen door Vaderlandslievende diensten (legerdienst - verdedigen van het Vaderland) of door arbeidsprestaties geleverd gedurende zijn/haar beroepscarrière.

    16-03-2007 om 00:00 geschreven door germain coelembier

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (18 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    10-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.REGLEMENT VAN INWENDIGE ORDE VAN DE REGIONALE KORTRIJIK

    De Regionale 'KORTRIJK' werd opgericht op 15 juli 1979 door de Heren NUYTTENS Gerard - NEUS Léon - BENOIT Marcel - HEYTENS Walter - DESCHUYMERE Roger - TANGHE Julien - SANDRA Michel - LIBEER André - KESTELOOT Marcel - CASTELEIN Joseph - DEBUE André - CANNIERE Joseph - GOVAERE Joris en MOREAU Robert.

    DOEL.

    De vereniging heeft tot doel de Dragers van erkende Belgische en/of Buitenlandse eretekens te verenigen, hen aan te moedigen hun eretekens met fierheid te dragen en te bestendigen. Officiële eretekens worden uitgereikt door de Belgische Staat of door de Belgische erkende Staten.
    I- TOETREDINGSVOORWAARDEN EN SOORTEN LEDEN.

    1- Effectieve leden :
    Worden slechts aanvaard na voordracht door TWEE peters (effectieve leden) en na erkenning door het Bestuur. Zij zijn drager van erkende Belgische of buitenlandse eretekens en houder van een Brevet
    2- Aangesloten leden:
    Worden slechts aanvaard na voordracht van TWEE peters (effectieve leden) en na erkenning door het Bestuur.

    II. SAMENSTELLING REGIONALE.

    De Regionale Kortrijk bestaat uit:
    - Bestuursleden
    - Effectieve leden
    - Aangesloten leden

    III. SAMENSTELLING BESTUUR.

    1. Voorzitter - Ondervoorzitter - Secretaris - Kanselier/ Penningmeester - Adjunct Penningmeester - Vaandeldrager - Adjunct Vaandeldrager - Commissarissen en Ereleden.
    2. a) een bestuurslid wordt verkozen voor de duur van 5 jaar, daarna wordt hij/zij uittredend en herkiesbaar.
        b) een uittredende voorzitter wordt als bestuurslid verkozen door de Algemene Ledenvergadering. Het voorzitterschap wordt hem/haar toevertrouwd door het Bestuur en dit op de eerstvolgende Algemene Ledenvergadering.
        c) Alle bestuursleden worden vast verkozen tijdens een Algemene Statutaire Vergadering door alle aanwezigen op de vergadering.
        d) de vaandeldrager en adjunct-vaandeldrager blijven die functie uitoefenen voor een onbepaalde duur.
    3. De schijven herkiesbaarheid werden als volgt bepaald:
         - verkiezing van de secretaris en twee commissarissen
         - verkiezing van twee commissarissen
         - verkiezing van kanselier /penningmeester en ondervoorzitter
         - verkiezing voorzitter
         - verkiezing adjunct penningmeester
    4- De vrijgekomen betrekkingen, hetzij door ontslag of uitsluiting, hetzij door herkiesbaarheid, zullen aan de leden medegedeeld worden. De kandidaturen zullen dan opengesteld worden.
    5- Elk ontslag of ontslagnemend bestuurslid verliest al zijn/haar verworven rechten bij de vereniging (zie statuten). Eventuele moeilijkheden  welke niet door het Regionaal Bestuur kunnen opgelost worden, zullen gemeld worden aan de Provinciale Voorzitter.
    6- De kandidaturen voor een openstaande functie dienen schriftelijk gericht te worden aan de Voorzitter of bij ontstentenis aan de Ondervoorzitter van de Regionale Kortrijk.
    7- De verkiezingen worden gehouden tijdens de Jaarlijkse Algemene Statutaire Vergadering. Alle leden zullen hiervan minstens veertien dagen vooraf verwittigd worden.
    8- En erecomité kan door het bestuur worden samengesteld maar moet bestaan uit gewezen bestuursleden.

    IV. LIDGELDEN.

    1- Het lidgeld wordt bepaald door het Nationaal Bestuur.
    2- Het lidgeld dient jaarlijks betaald te worden vanaf 1 oktober, aanvang van het maatschappelijk jaar.
    3- Personen die een onderbreking kennen bij het betalen van hun lidgeld verliezen automatisch hun rechten op medailles.

    V. ACTIVITEITEN

    1- Bestuurvergaderingen
    a) Het bestuur komt in vergadering bijeen op verzoek van de Voorzitter van de Regionale en dit minstens vijfmaal per jaar
    b) Een afvaardiging neemt deel aan de vergaderingen van de Vaderlandse Verenigingen.
    c) Op uitnodiging tot het deelnemen aan een officiële plechtigheid, stuurt het Bestuur een afvaardiging met het Vaandel van de Regionale.
    2- Algemene Vergaderingen
    Tweemaal per jaar wordt een algemene vergadering bijeengeroepen. In principe in de loop van de maand april (promotiefeest) en in de maand oktober (de jaarlijkse statutaire vergadering).
    3- Verslagen.
    Na elke bestuurs- en Statutaire Vergadering wordt een verslag opgesteld door de Secretaris. Dit verslag wordt bezorgd aan de Provinciale Voorzitter en alle Bestuursleden van de Regionale Kortrijk. De Ereleden bekomen een verslag op uitdrukkelijk verzoek.
    4- Boekhouding
    De  boekhouding wordt bijgehouden door de Kanselier/Penningmeester die bij iedere Bestuursvergadering verslag uitbrengt.
    Minstens acht dagen voor de Algemene Statutaire Vergadering roept de Kanselier/Penningmeester bij hem/haar thuid de TWEE rekeningnazichters die aangesteld werden door de Algemene Vergadering, die samen de rekeningen controleren en ere een verslag dienen te maken en voor te leggen tijdens de Algemene Statutaire Vergadering van de Regionale.
    5- Promotievoorstellen
    De lijsten worden jaarlijks door de Kanselier/Penningmeester en de Adjunct Penningmeester opgesteld, dit in samenwerking met de Voorzitter en/of de Secretaris.
    Na controle en ondertekening door de Voorzitter worden de voorstellen tot promotie door de Secretaris overgemaakt aan de Provinciale Voorzitter.

    Opgemaakt te Kortrijk op 31 december 2005.
    Goedgekeurd door het Bestuur op 27 januari 2006.
    Voorgelegd aan de Algemene Statutaire Vergadering op 03 december 2006
    .

    De secretaris (2008)                                           De voorzitter (2006)
    Walter CALLENS                                           Germain COELEMBIER

    Ondervoorzitter/Vaandeldrager (2010)                Kanselier/Penningmeester (2010)
    Rudy MAES                                                              Ruddy DEMEY

    Adjunct Penningmeester (2008)                         1e Adjunct Vaandeldrager (2008)
    Francis MAES                                                           Albert BARBIER

    2e Adjunct Vaandeldrager (2008)                     Commissaris voor de Kust (2009)
    Walter GUILLEMYN                                          Jean-Pierre CHIELENS

    Commissaris Noord Frankrijk (2010)         Commissaris Actieve Militairen (2011)
    Gilbert COTTEM                                                    Philippe DE  CALUWE

    Commissaris (2011)                                                   Erekanselier
    Omer GARDIN                                                 Marie-José VANBOSSELE

    (*) Datum einde mandaat

    10-12-2006 om 00:00 geschreven door germain coelembier

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (9 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    08-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.UITREIKING ERETEKENS OP 22/04/2007

    Bij beslissing van  het Belonend Bestuur, met goedkeuring van de Nationale Beheerraad, bekrachtiging van de Grootkanselier en bevestiging van de Nationale Kanselier worden volgende personen een ereteken uitgereikt op 22 april 2007 in het OC De Vonke Lagaeplein 24 te 8501 HEULE om 12u00 stipt:

    Grootkruiser in de Orde van het Belgisch Kruis.

    - BONTE Romaan
    - VANDENHOEVEN Freddy

    Grootofficier in de Orde van het Belgisch Kruis.

    - Dhr. DECROIX Roger
    - Dhr. HAERINCK Paul - Emiel
    - Dhr. D'HAESELEER Edgard
    - Dhr. GARDIN Omer
    - Dhr. DEMEY Ruddy
    - Dhr. COOLENS Arthur
    - Dhr. COOLENS Eddy
    - Dhr. CHIELENS Jean-Pierre

    Commandeur in de Orde van het Belgisch Kruis.

    - Dhr. MOERMAN Gerard
    - Dhr. DE SCHENKEL RObert
    - Dhr. YSEWYN Eric
    - Dhr. VAN DEN BROECKE Joseph

    Officier in de Orde van het Belgisch Kruis.

    - Dhr. CLARYSSE Eddy
    - Dhr. PLANCKAERT Jean
    - Mevr. DE POTTER Kathleen
    - Dhr. HENRY Marc
    - Dhr. POLLET Freddy
    - Dhr. BUGGENHOUT Paul

    Ridder in de Orde van  het Belgisch Kruis.

    - Dhr. LERNOUT Hubert
    - Dhr. PRENEEL Willy
    - Dhr. VANDENDRIESSCHE Luc
    - Dhr. DEMUYNCK Hervé
    - Dhr. BAEKELANDT Noël
    - Dhr. MEYHUI Frans
    - Ridder van OUTRYVE d'YDEWALLE Robert
    - Dhr. HUGELIER Luc
    - Mevr. VYNCKE Catherine
    - Mevr. COUSSEMENT Rosa
    - Dhr. VLUMMENS Rafaël
    - Dhr. DE FLO Jean-Pierre

    Gekroond België Goud.

    - Mevr. JANSSENS Rita
    - Dhr. CLEENEWERCK Peter

    Gekroond België Zilver.

    - Dhr. LEMMENS Edgard
    - Dhr. BILLIET Jean François
    - Dhr. BILLIET Laurent

    Gekroond België Brons.

    - Mevr. DELEERSNIJDER Viviane
    - Mevr.  BONTE Monique
    - Dhr. VAN BIERVLIET Robert
    - Dhr. VERBEKE Dirk
    - Mevr. VERBRUGGHE Marie Chantal
    - Mevr. VANDEN ABEELE Rosanne
    - Mevr. VANCOMPERNOLLE Suzanne
    - Mevr. HANICHE Hélemin Ria
    - Mevr. VERBRUGGHE Viviana
    - Dhr. MESSIAEN Jean-Claude
    - Mevr.  VERBRUGGHE Myriam
    - Mevr. MESSIAEN Hannelore
    - Dhr. SAGAERT Bruno
    - Dhr. MESSIAEN Manfried
    - Mevr. TIMMERMAN Dorine
    - Dhr. VERBEKE Roland
    - Dhr. HUYSE Jean-Pierre
    - Mevr. COURTENS Marleen

    Palmen van Menslievendheid Goud.

    - Dhr. NUYTTENS Roger
    - Dhr. MAHIEU Werner
    - Dhr. DECUYPER Werner
    - Dhr. DEGREVE Werner
    - Dhr. COELEMBIER Germain
    - Dhr. DEVOS Joël
    - Dhr. LIETAER Jackie

    Palmen van Menslievendheid Zilver.

    - Dhr. DEMUNSTER Paul
    - Dhr. LAMBRECHT David
    - Dhr. ROELSTRAETE Joseph
    - Mevr. RASSON Nadia

    Palmen van Menslievendheid Brons.

    - Mevr. DE SAEDELEER Adolfina
    - Mevr. VAN DEN BERGE Gisèle

    Aan al deze personen onze oprechte gelukwensen


    Namens de Regionale Kortrijk

    De Voorzitter                                                             De Secretaris
    Germain COELEMBIER                                            Walter CALLENS

    08-12-2006 om 00:00 geschreven door germain coelembier

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (6 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    06-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NATIONALE STATUTEN VAN DE VERENIGING
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

                                                              








    KONINKLIJKE EN MENSLIEVENDE VERENIGING DER DRAGERS VAN ERETEKENS EN MEDAILLES VAN BELGIË VOOR DADEN VAN MOED, VAN ZELFOPOFFERING EN VAN MENSLIEVENDHEID
    .
    ----------------------------------------------------------------------------------------------------
    Vereniging zonder winstoogmerk - Identificatienummer; 515/53 Nationaal Nummer: 408696434

    HOOFDSTUK I - BENAMING - SOCIALE ZETEL - GERECHTERLIJK ARRONDISSEMENT

    Artikel 1. - Gesticht in Brussel op 3 december 1985, onder de benaming "Gemedailleerden en Gedecoreerden van Brussel" de Vereniging werd: 'Koninklijk' erkend op 2 juli 1893. Zij nam de vorm aan van een Vereniging zonder winstgevend doel op datum van 09 januari 1953 - (verschenen in het Belgisch Staatsblad dd. 21februari 1953 onder de referentie 515/53). De huidige benaming is daterend sedert sinds 24 maart 1969 is: "Koninklijke Vereniging der Dragers van Eretekens en Medailles van België voor Daden van Moed, van Zelfopoffering en Menslievendheid: in 't kort K.M.V.D.E.M.B". Zij staat onder de Hoge Bescherming van Zijne Majesteit de Koning der Belgen. De Burgemeester van de stad Brussel is Erevoorzitter.
    *Gemakkelijkheidshalve, in de statuten die volgen, wordt zij aangeduid onder de benaming "de vereniging".

    Artikel 2. - Haar zetel is momenteel gevestigd, Steenstraat 103, te 8501 Heule, gerechterlijk arrondissement Kortrijk.
    Deze keuze is eveneens van toepassing voor alle juridische beslissingen ten opzichte van derden.

    HOOFDSTUK II - DOEL VAN DE VERENIGING.

    Artikel 3. - De vereniging heeft als doel: Menslievendheid en Vaderlandslliefde.
    a) De Vaderlandsliefde bevorderen met als leuze: "Trouw aan Koning en Vaderland".
    b) Daden van moed en zelfopoffering belonen, met als leuze: "Redden of Vergaan".

    Artikel 4. - Onze voorgangers - stichters beschouwden de doelstelling van onze Vereniging onaantastbaar, daarom kan het doel nooit gewijzigd worden, zelfs niet bij éénparigheid van stemmen der leden.

    Artikel 5. - De vereniging verbiedt elke inmenging in politieke, filosofische, godsdienstige of taalproblemen.

    Artikel 6. - De vereniging kan onder geen enkel voorwendsel ontbonden worden. Zij blijft voortbestaan zolang er minstens drie effectieve leden zijn. De overblijvende leden zullen moeten overgaan tot de vereffening van de vereniging, de relikwieën overmaken aan het nationaal archief en de fondsen verdelen onder similaire werken.

    Artikel 7. - In geval van ontbinding, zoals voorzien in artikel 5, hierboven, zullen onder de resterende een of twee liquidatoren aangesteld worden, die de resterende rekeningen zullen afsluiten, een proces-verbaal van definitieve ontbinding zullen opmaken, en er de nodige ruchtbaarheid zullen aan geven.

    Artikel 8. - Het werkterrein van de vereniging beslaat gans het nationale grondgebied.

    HOOFDSTUK III - DE LEDEN.

    Artikel 9. - Conform de wetgeving, de vereniging bestaat uit effectieve en aangesloten leden.
    - Enkel de effectieve leden genieten het voorrecht en zijn onderling gehouden de vereniging te besturen en hebben stemrecht.

    a) Zijn erkend als effectief lid, ieder persoon, Belf of vreemdeling, die titularis is van een eervol verkregen ereteken, drager van een burgerlijk kruis of een ereteken, voor moed, zelfopoffering of menslievendheid rechtmatig overhandigd door de Belgische Staat of een Staat erkend door de Belgische Staat;
    b) Zijn erkend als aangesloten lid, ieder persoon die de belangen van de vereniging verdedigd;
    c) Zijn erkend als weldoener elk lid effectief of aangesloten, die kwaliteiten en diensten  bewezen hebben met betrekking tot het doel van de vereniging.
    d) Zijn erkend als erelid elk lid effctief of aangesloten, die aangezocht werden door de Nationale Bestuursraad om reden van hun kwaliteiten of bewezen diensten met betrekking tot het doel van onze vereniging.
    - Alleen al door hun aansluiting erkennen de leden het voorwerp en het doel van de vereniging en het totale respect voor de statuten en reglementen.
    - Elke kandidaat moet blijk geven van een goede burgerzin, zeden en minstens de leeftijd van 18 jaar hebben bereikt. De kandidaten, ondertekend door twee peters, worden geintroduceerd bij een regionaal of provinciaal comité en de dossierkosten en de bijdragegelden dienen binnen te zijn bij de penningmeester  van dit comité.

    Artikel 10. - Elk lid is vrij, op ieder ogenblik, zich te onttrekken aan de vereniging, bij middel van een schrijven aan zijn comité.

    Artikel 11. - Elk lid, die een daad stelt in strijd met de statuten, de wetten, het organiek en werkingsreglement, evenals elk gedrag, vernederend ten overstaan van het lid zelf of tegenover anderen, die de eer of de faam van de vereniging of één van zijn mandatarissen zouden kunnen schaden, en a fortiori en beledigende of beschimpende houding tegenover deze laatste, leidt tot sancties.
    - De sancties, gaande van blaam tot voorstel van uitsluiting, kunnen alleen gebeuren bij geheime stemming en een 2/3e meerderheid van de aanwezige of vertegenwoordigde leden die de algemene vergadering vertegenwoordigen.
    * door een ad-hoc samengesteld bestuur voor de gewone leden van de vereniging.
    * door een ad-hoc samengesteld comité uit het hoofdbestuur voor de leden die verkozen werden om deel uit te maken van het hoofdbestuur.
    - In ieder geval, een lid die zich schuldig maakt aan de schending of aan de opsomming van één van de eerste alinea vemeldende opsommingen  van dit artikel kan onmiddellijk geschorst worden door zijn comité tot een de eerstvolgende algemene statutaire vergadering.

    Arikel 12. - De beslissingen van de vereniging, voor wat betreft toelatingen, sancties of uitsluiting zijn geheim en er kan geen beroep aangetekend worden.

    Artikel 13. - Elk uittredend, geschorst of uitgesloten lid, verliest al zijn eventuele rechten, hebben geen enkel maatschappelijk recht, en kunnen geen enkel recht openen op terugbetaling van kosten of bijdragen.

    Artikel 14. Conform aan artikel 10 van de wet van 27 juni 1921 gewijzigd door de wet van 2 mei 2002, de  bestuursraad houdt een register bij met de effectieve leden.

    HOOFDSTUK IV - BIJDRAGEN.

    Artikel 15.
    - De lidgelden zijn betaalbaar aan de penningmeesters schatbewaarder van de regionales of de provinciales.
    -Buiten gevallen van heerkracht die elk afzonderlijk zullen onderzocht worden, wordt niet betaling tijdens het lidjaar, aanzien als ontslagnemend.

    Artikel 16. - De jaarlijkse bijdrage bedraagt maximum 125 euro.
    - Het bedrag der bijdragen wordt voor het volgende dienstjaar, bepaald door de algemene nationale statutaire vergadering. De bedragen evenals de manier van verdelen worden vermeld in het organiek en werkingsreglement.
    - Bij het indienen van een aanvraag tot lidmaatschap dient een forfaitair bedrag zoals vermeld in het organiek en werkingsreglement voorzien te worden voor dossierkosten. Deze wordt nooit terugbetaald, zelfs niet bij verwerping van het dossier.

    HOOFDSTUK V - STEMMEN - VERKIEZINGEN - VERTEGENWOORDIGING.

    Artikel 17.
    - Bij toepassing van de wet, enkel de effectieve leden, in regel met hun bijdrage hebben stemrecht. Ieder effectief lid dat in de onmogelijkheid verkeerd deel te nemen aan de vergadering, heeft het vermogen een volmacht te geven indien deze laatste niet werd opgemaakt op naam, zal de voorzitter van de vergadering deze volmachten verdelen.
    Niemand kan echter meer dan twee volmachten hebben.

    Artikel 18. - a) Enkel wanneer het specifiek anders wordt aangeduid in de huidige statuten, alle beslissingen worden genomen met gewone meerderheid van stemmen van de aanwezigen en de eventuele gevolmachtigden.
    b) Indien de algemene vergadering een wijziging wenst te brengen aan de statuten, is er minimum van tweederden (2/3) vereist van de aanwezigen en de eventuele gevolmachtigden.
    - Indien op de eerste vergadering voor het wijzigen van de statuten geen quorum tegenwoordig is  van 2/3, noch in aanwezigheid, noch in gevolmachtigden, kan een tweede vergadering doorgaan. Er moet echter minimum 15 dagen liggen tussen de twee vergaderingen. Deze tweede vergadering, eender welk het aantal aanwezige of vertegenwoordigde is, kan wettelijk vergaderen en beslissingen nemen.
    - Echter, in deze twee gevallen, de verandering kan enkel worden goedgekeurd door de tweederden (2/3) van de aanwezige leden of de gevolmachtigde leden.

    Artikel 19. - De kandidaturen voor een functie in de vereniging moeten tijdig en schriftelijk overgemaakt worden en beantwoorden aan de modaliteiten vermeld op de uitnodiging van de algemene vergadering die de verkiezing of herverkiezing voorgaat.

    Artikel 20. - Een functie van bestuurder kan alleen toegewezen worden aan een effectief lid. Een mandaat duurt vijf jaar en de titularis is herkiesbaar. Wat ook de functie is, het blijft een "eremandaat". De bestuursleden zijn verantwoordelijk, volgens het gemene recht, voor de fouten tijdens hun mandaat, maar de overeenkomsten van de vereniging, binden hen niet persoonlijk.
    - Op gelijk welk niveau, de verkiezing van een bestuurder gebeurt steeds bij geheime stemming en vereist een tweederde meerderheid van de tegenwoordige of vertegenwoordigde leden.

    Artikel 21. - De voorzitter en de leden van de regionale comités worden verkozen door een algemene vergadering ad-hoc.

    Artikel 22. - Op ditzelfde niveau gebeurt dat in de provinciales.
    Eveneens in de schoot van de provinciales wordt tijdens de algemene jaarlijkse statutaire vergadering één  vertegenwoordiger per honderd leden verkozen. Zoals de voorzitter van de provinciale krijgt hij één stem in de algemene nationale vergadering.

    HOOFDSTUK VI - DE ALGEMENE VERGADERINGEN.

    Artikel 23.
    - Jaarlijks gaat een algemene vergadering door op ieder niveau, regionaal of provinciaal. Deze moet aangekondigd worden minstens vijftien dagen op voorhand.
    Het comité in functie maakt een verslag op met alle activiteiten en het beheer in het voorbije jaar.
    Op hun niveau, de vergadering bekijkt de noden die hen ten deel vallen, te weten:
            - de goedkeuring van de rekeningen en budgetten
            - ontlasting geven aan de bestuurders en/of de commissarissen.
            - de benoeming en het ontslag van de bestuursleden
            - de uitsluiting van een lid

    Artikel 24. -  De algemene vergaderingen van de regionales gaan door ten laatste op 1 december.
    De algemene vergaderingen van de provinciales gebeuren tegen uiterlijk 31 januari.

    Artikel 25. - Een algemene nationale vergadering vergadert ieder jaar in de loop van het eerste kwartaal, met een gedetailleerde uitnodiging van het directiecomité, verstuurd per brief minstens vijftien werkende dagen voor de vergadering van de algemene vergadering van het voorbije jaar.
    - Zij wordt voorgezeten door de voorzitter van de bestuursraad. Indien die verhinderd is, worden zijn functie's uitgeoefend door de oudste ondervoorzitter.
    - Zij wordt bijgewoond door de stemgerechtigde leden, te weten:
        * de leden van de bestuursraad
        * de provinciale voorzitter
        * de vertegenwoordigers per 100 leden
    - Wat betreft de stemmen, er worden enkel stembiljetten uitgedeeld naargelang het aantal stemgerechtigde leden en de stemgerechtigde leden per volmacht. De stemmen worden geteld bij het begin van de vergadering.
    - Op voorwaarde niet tussen te komen tijdens de debatten, alle andere leden in regel met hun bijdragen mogen en kunnen deelnemen aan de vergadering.

    Artikel 26. - De algemene  nationale statuutaire vergadering oefent de taken uit die wettelijk zijn toegestaan en vermeld in de huidige statuten. Zijn onder andere voorbehouden aan haar bevoegdheid:
         - dezelfde vermogens zoals hernomen in artikel 23 plus
         - wijzigingen aan de statuten.

    Artikel 27. - De beslissingen genomen doro de algemene vergaderingen moeten geacteerd worden in een proces verbaal, ondertekend door de voorzitter en een andere bestuurder.
    - Deze proces verbalen, vergezeld van een exemplaar van de uinodiging, de ondergetekende aanwezigheidslijst en de volmachten, alsook de brieven  van de kandidaten worden in een register geklasseerd door de secretarissen in het secretariaat.
    - Dit register kan ter plaatse worden ingezien door ieder effectief lid.
    - Alle door de wet vereiste stukken (onder andere: kopie van iedere wijziging aan de statuten, alle benoemingsakten of stopzetting van een functie in de nationale bestuursraad) worden aangeboden in de griffie van de kamer van koophandel van het administratieve arrondissement van de vereniging in de wettelijke tijdspanne.

    HOOFDSTUK VII - DE BESTUURSRAAD.

    Artikel 28. - Teneinde de goede werking en het dagelijkse beheer te waarborgen, de bestuursraad verdeeld de nationale functies in zijn schoot zijnde: de voorzitter, de ondervoorzitters, de grootkanselier, de kanselier, de penningmeester, de secretarissen, de beheerders van publieke relaties, protocol, ceremonie's en de feestelijkheden, alsook de vaandeldrager. Zij behartigen en besturen de vereniging.
    -Teneinde voluit de werking te verzekeren, krijgt de raad de meeste mogelijkheden, maar kunnen geen beslissingen treffen wanneer er geen tweederde (2/3) meerderheid is.

    Artikel 29. - De bestuursraad beschikt over vijf  beheerders die gemachtigd zijn hun handtekening te plaatsen: de nationale voorzitter, de grootkanselier, de nationale secretarissen en de nationale penningmeester.
    Eén handtekening van de nationale penningmeester is voldoende en verbindt wettig de vereniging tot een  bedrag van maximum 250 euro. Twee handtekeningen verbinden wettig de vereniging voor hogere bedragen.

    Artikel 30. - De bestuursraad kan alleen dan een rechtgeding, als eiser of verweerder, aangaan na een beslissing met 2/3 meerderheid der aanwezige of vertegenwoordige leden.

    Artikel 31. - De bestuursraad heeft de mogelijkheid eretekens van de vereniging te ontwerpen in dezelfde reden van de al bestaande medailles. Hun toekenning valt onder de bevoegdheid  van  het belonend bestuur.
    - Dit bestuur bestaat uit: de nationale voorzitter, de grootkanselier, de nationale kanselier en de nationale penningmeester.
    - De  beschrijving en de manier van toekenning zijn vervat in het organiek en werkingsreglement.

    Artikel 32. - De bestuursraad bewerkt en houdt de statuten en het organiek en werkingsreglement bij en preciseert de maatregelen. De aangeslotenen worden gehouden zich te schikken.

    HOOFDSTUK VIII - VERSCHEIDENE.

    Artikel 33. - Het sociale dienstjaar van de vereniging begint op 1 oktober om te eindigen op 30 september.

    Artikel 34. - Alles wat niet specifiek voorzien is in deze huidige statuten is geregeld door de wet van 27 juni 1921 betreffende de V.Z.W's gewijzigd door de wet van 2 mei 2002.

    Artikel 35. - De huidige statuten vernietigen en vervangen alle voorgaande statuten, schikkingen en statutaire voorschriften.

    De Nationale Secretarissen                   De Nationaal Voorzitter
    Walter CALLENS                               Germain COELEMBIER
    Robert LECOMTE  



    06-12-2006 om 00:00 geschreven door germain coelembier

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (22 Stemmen)
    >> Reageer (1)


    Archief
  • Alle berichten

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Archief
  • Alle berichten



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!