Foto

w35lijntjelanggoed

ZONDAG HOUD IK BLOGVRIJ!!!--ZONDAG HOUD IK BLOGVRIJ!!!

w35lijntjelanggoed

139

creasd2222

Foto

Blog-Gastenboek

valt7

 

ONLEX-GASTENBOEK 

  photo hf10.png

lijntje-klein

Foto
Over mijzelf
Ik ben Dini
Ik ben een vrouw en woon in Diemen (Holland) en mijn beroep is Homemanager.
Ik ben geboren op 08/04/1951 en ben nu dus 73 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Mijn websites en blogs,powerpoints en psp maken,lezen,.
Ik ben getrouwd met Jan.Samen hebben wij een dochter en schoonzoon en een schat van een kleinzoon Benjamin. Wens u een aangenaam verblijf op mijn blogje. Helaas is na een gelukkig huwelijk van 40 jaar tot mijn grote verdriet Jan op 06-08-2015 overl

jos.jpg

Foto

winters9

m333.jpg

Categorieën
  • Benjamin (65)
  • Bez.wrh. (56)
  • Blog.jarig (1)
  • Dier.Natuur (53)
  • Filmpjes (28)
  • Foto's (129)
  • Gebr.voorw. (9)
  • Gedichtjes (28)
  • Hobby (3)
  • In Mem. (2)
  • Loesje (15)
  • Oude Schoolpl. (10)
  • Pavarotti (1)
  • PPS (1)
  • Psp.w.div. (421)
  • Psp.w.Kerst (12)
  • Recepten (9)
  • Spreuken (28)
  • Tr.wis.ling (2)
  • Weetjes (10)
  • sneeuwpop10

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     

    aw2

    award-sitekeuring-net3

    Foto
    Archief per jaar
  • 2024
  • 2023
  • 2022
  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • -0001
    Blog als favoriet !

     photo b2_1.jpg

    aw2

    Foto

    lt9

    Foto
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Foto

    Foto
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    *

    Dinicreatief

    lentepl4

    25-04-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schoenbekooievaar

    *



    De schoenbekooievaar is een vogel uit de familie Pelikaanachtige. Het is het enige lid van deze familie.

    Deze vogel heeft een grijs verenkleed. Dankzij zijn brede bek kan hij makkelijk vis vangen (scheppen) in het troebele water. De lichaamslengte bedraagt 110 tot 140 cm en het gewicht 5,5 tot 6,5 kg.

    De schoenbekooievaar, een dier dat grotendeels solitair leeft, verblijft in de natte gebieden en moerassen van de Suddregio, in noordelijk Oost-Afrika en langs de Riftvallei tot aan Zambia. Hoewel hij neerstrijkt en slaapt in bomen, bevindt hij zich meestal op de grond, in de buurt van water. De schoenbekooievaar is een trage vogel en brengt de meeste tijd door met onbeweeglijk stilstaan, terwijl hij uitrust en spiedt naar vis. Als hij wil vliegen, stellen zijn sterke vleugels hem in staat om na een paar sprongen vrijwel verticaal op te stijgen. Hij zweeft op de thermiek met zijn nek ingetrokken, dicht tegen zijn lijf aan.

    De schoenbekooievaar jaagt door zijn prooi in een hinderlaag te lokken. Hij wacht op de oever van zandbanken met drijvende vegetatie tot een vis langszwemt. De snavel van deze anders zo trage vogel wijst daarbij naar beneden. Als hij een vis ziet, stoot hij plots zijn kop naar voren, waardoor zijn hele lijf in het water valt. Dan duwt hij zijn kop onder water. Zijn zware en vlijmscherpe snavel kan de vis makkelijk grijpen, pletten en doorboren in één beslissende beweging. Als hij eenmaal ondergedompeld is geweest, kost het hem heel wat moeite om weer op zijn poten te staan. Hij moet zich daarvoor met zijn vleugels tegen de modderige bodem afzetten.

    Paren van deze niet-sociale vogels bouwen hun nest zo ver mogelijk van anderen vandaan als hun leefgebied het toelaat. Ze verdedigen hun nest agressief. Het nest wordt vaak gebouwd in een moeras, op een platform van dikke vegetatie in diep water. Vrouwtjes leggen gewoonlijk twee blauwwitte, kalkachtige eieren, die beide ouders ongeveer een maand lang uitbroeden. Ze draaien de eieren en maken ze op hete dagen kletsnat in het water om ze koel te houden. Meestal wordt maar één kuiken volwassen.

    25-04-2024 om 00:00 geschreven door creadini

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:Dier.Natuur
    >> Reageer (7)
    06-03-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aasbloemen prachtige stinkerds

    *


    Aasbloemen zijn bloemplanten waarvan de bloemen of de bloeiwijzen een geur van rottend vlees verspreiden. De geur heeft een rol in de bestuiving doordat het insecten als aaskevers en vleesvliegen lokt. Aasbloemen behoren tot verschillende soorten, geslachten en families, maar komen overeen in hun bestuivingsstrategie.

    06-03-2024 om 00:00 geschreven door creadini

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Categorie:Dier.Natuur
    >> Reageer (21)
    27-02-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eikelmuis

    *

    De eikelmuis of tuinslaper is een knaagdier uit de familie slaapmuizen.

    De eikelmuis heeft een kaneelbruine vacht. De buikzijde, de wangen, kin en de pootjes zijn wit tot geelwit van kleur. De lange, slanke staart heeft aan het einde een ietwat afgeplatte pluim. Deze is van boven zwart van kleur en van onderen en aan de punt wit. De dunne huid van de staartwortel wordt in stress-situaties zo strak gespannen dat de eikelmuis deze vrij makkelijk kan verliezen. Waarschijnlijk dient dit als afleidingsmanoeuvre tegen vijanden. Na het verlies van de staart komt de (licht bebloede) staartwervel bloot te liggen. Na enkele dagen drogen de werveltjes in en knaagt het dier deze vermoedelijk weg.

    Het gezicht van de eikelmuis wordt gekenmerkt door een "masker", bestaande uit een zwarte, dikke oogstreep tot voorbij onder het oor. De oren van de eikelmuis zijn vrij groot (22 tot 26 millimeter).

    De dieren zijn 100 tot 170 millimeter lang, de staart wordt ongeveer 90 tot 150 millimeter lang. De eikelmuis weegt 45 tot 140 gram, maar in de aanloop naar de winterslaap kan dit gewicht oplopen tot wel 210 gram. De dieren krijgen dan een rolrond uiterlijk en bewegen zich steeds moeizamer voort.

    Na de winterslaap begint de paartijd. Jongen worden meestal in mei of juni geboren, na een draagtijdf van 21 tot 23 dagen. Vrouwtjes kunnen één of twee keer per jaar werpen. Per worp krijgt een vrouwtje vier of vijf jongen. Net als sommige spitsmuizen lopen de jongen van de eikelmuis in "karavaan", waarbij de diertjes met hun moeder in een soort van polonaise over boomtakken kruipen, op zoek naar voedsel. De jongen zijn zeer speels en spelen vaak krijgertje-achtige spelletjes op en rondom hun moeder.

    27-02-2024 om 14:15 geschreven door creadini

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:Dier.Natuur
    >> Reageer (23)
    24-01-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Poolwolf

    *

    De poolwolf is een zoogdier dat behoort tot de familie van de hondachtigen. De poolwolf is een ondersoort van de wolf, die het noorden van Noord-Amerika bewoont

    De poolwolf is groter dan de andere soorten wolven en de mannetjes zijn groter dan de vrouwtjes. Volwassen wolven zijn 150 cm lang en hebben een 30 cm lange staart. De schouderhoogte varieert van 75 tot 90 cm. De poolwolf is zwaarder dan de grijze wolf. Ze wegen gemiddeld 45 kg, maar men heeft bij volwassen wolven al een gewicht van 80 kg geconstateerd. Hoe dichter bij de koude streken hoe groter een soort wordt, om warmte beter en langer vast te houden. Er wordt zeer dikwijls verkeerdelijk gezegd dat de Amerikaanse wolf (timberwolf) de grootste is. Alleen de Amerikaanse wolf die in het hoge noorden voorkomt kan de lengte en hoogte van een poolwolf bereiken.

    Poolwolven hebben een witte vacht die veel dikker is dan bij overige wolven. Ze hebben een kleinere, maar rondere neus.

    Ze hebben sterke kaken en scherpe tanden met lange hoektanden voor het verscheuren van vlees. Dankzij hun zeer goede gezichtsvermogen, gehoor en reukvermogen zijn het uitstekende jagers.

    De poolwolf wordt ongeveer 10 tot 15 jaar oud in het wild en 20 jaar in gevangenschap.

    24-01-2024 om 00:00 geschreven door creadini

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Categorie:Dier.Natuur
    >> Reageer (12)
    24-10-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ethiopische wolf

    *

    De Ethiopische wolf of Abbesijnse wolf de meest bedreigde hondachtige. Hij komt enkel voor in de alpiene gras- en heidegebieden van Ethipoië. Lange tijd werd gedacht dat de Ethiopische wolf verwant was aan de jakhalzen, die ook in Afrika voorkomen, maar nu wordt aangenomen dat de soort het nauwst verwant is aan de wolf.

    De Ethiopische wolf heeft een rode vacht met een witte kin, borst en onderzijde. De snuit en poten zijn in vergelijking met andere leden van het geslacht wolven lang. Hierdoor heeft het dier wat weg van de gewone vos. De oren zijn breed en driehoekig.

    Ethiopische wolven worden 84 tot 100 centimeter lang, 53 tot 62 centimeter hoog en 11 tot 20 kilogram zwaar. De staart wordt 27 tot 40 centimeter lang. Mannetjes worden gemiddeld zo'n 20% groter dan vrouwtjes.

     

     

     

    24-10-2023 om 00:00 geschreven door creadini

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:Dier.Natuur
    >> Reageer (25)
    05-07-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Donkere reuzentandbaars

    *



    De donkere reuzentandbaars of ook wel reuzenbaars of reuzenzeebaars is de grootste beenvis van de koraalriffen. De vis is het maritieme symbool van Queensland, Australië.

    Deze vis heeft een zwaar lichaam en een enorme muil. Hij heeft een verlengde rugvin en een afgeronde staartvin. De kleur is bruinachtig met lichte vlekken. Jonge exemplaren hebben onregelmatige gele en zwarte vlekken, en volwassen exemplaren hebben veel zwarte vlekjes op de vinnen. Individuen kunnen wel 2,7 meter groot worden en een massa van 600 kilo bereiken.

    Het voedsel van deze meestal solitaire vis bestaat uit kreeftachtige, kleine haaien, alsook jonge zeeschildpadden.

    05-07-2023 om 00:00 geschreven door creadini

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:Dier.Natuur
    >> Reageer (24)
    21-03-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ocelot

    *

    De ocelot of pardelkat is een kleine katachtige die samen met de margay, de tijgerkat, de Feoffroykat en de nachtkat tot de groep van de pardelkatten behoort. De ocelot leeft van Midden-Amerika tot in Zuid-Amerika.

    De ocelot wordt ook wel de pardelkat genoemd. De ocelot heeft opvallend lange poten. Het lichaam wordt ongeveer 125 centimeter lang en heeft een staart van bijna 40 centimeter. De ocelot wordt maximaal 16 kilogram zwaar.Naast een luipaardtekening kan de ocelot ook een zwarte vacht hebben.

    Veel verschillende omgevingen vormen het leefgebied van de ocelot, variërend van scrublands tot tropisch regenwoud. Het is een uitstekende klimmer. Hij komt juist veel voor in rots- en struikgebieden. Vochtige gebieden hebben echter de voorkeur van deze kat. De ocelot komt voor in Texas, en alle landen van Midden- en Zuid-Amerika (behalve Chili en Uruguay). Er is veel op het dier gejaagd om zijn vacht. Desondanks is het de meest voorkomende katachtige in Zuid-Amerika. Zijn voortbestaan wordt bedreigd door het kappen van zijn leefgebied.

    De ocelotten hebben niet altijd dezelfde prooien. Welke prooien ze vangen hangt af van het seizoen. Ze eten vooral konijnen en kleine knaagdieren zoals ratten, eekhoorns en agoeti's. Verder ook kleine herten, apen, kleine vogels en hagedissen. Ook van insecten, slangen, kleine schildpadden, kikkers, landkrabben en vissen is waargenomen dat ze op het menu stonden.

    Ocelotten zijn goede klimmers en brengen veel tijd door in de bomen. De ocelot jaagt voornamelijk 's nachts en vooral op de grond. Zodra hij een prooidier heeft ontdekt, drukt hij zich tegen de bodem en wacht een moment af om toe te slaan. De goed ontwikkelde ogen en oren komen uitstekend van pas bij het nachtelijk opsporen van prooidieren. Met een beet in de nek wordt het slachtoffer snel gedood.

    De ocelot leeft solitair of soms in paartjes. Ocelotten zijn territoriaal en het territorium van een mannelijk dier overlapt vaak met dat van meerdere wijfjes. Midden op de dag rust de ocelot meestal in een holle boom of op een boomtak. Door middel van urine markeert de ocelot bomen en struiken langs de grens van het territorium.

    De paartijd loopt de hele jaar door. Ongeveer 79 tot 85 dagen na de paring[worden 1, zelden 2 of 3, bij uitzondering 4 jongen geboren, verborgen tussen de wortels van een omgevallen boom, een rotsspleet of in een holle boom, maar bij voorkeur tussen doornstruweel. Al bij de geboorte hebben de kleine ocelotten een volledige luipaardtekening. Het vrouwtje voedt de jongen alleen op.

    Bron:Wikipedia

    21-03-2023 om 00:00 geschreven door creadini

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:Dier.Natuur
    >> Reageer (25)
    30-01-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gestreepte tenrek

    *

    ww1

    De getreepte tenrek is een zoogdier uit de familie van de tenreks. De wetenschappelijke naam van de soort werd voor het eerst geldig gepubliceerd door G. Cuvier in 1798.

    Dit dier bezit een tweekleurige, borstelige vacht met verspreide stekels, met daarop allerlei witte, gele of bruine strepen op een zwarte ondergrond. Op de kruin staat een plukje stekels als een kuifje overeind. Het dier heeft geen staart. De lichaamslengte bedraagt 16 tot 19 cm en het gewicht bedraagt 80 tot 275 gram.

     

    Dit in groepen levende dier voedt zich hoofdzakelijk met wormen en larven. Zo’n groep bestaat uit 15 of meer dieren, die allemaal hun steentje bijdragen aan de bescherming van het kroost. Een worp telt meestal 2 tot 4 jongen.

    Deze soort komt algemeen voor in Madagaskar.

    30-01-2023 om 00:00 geschreven door creadini

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    Categorie:Dier.Natuur
    >> Reageer (44)
    10-01-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Parsellynx/Iberische lynx

    *



    De pardellynx is een van de zeldzaamste katachtigen. Hij komt enkel voor op het Iberisch schiereiland, en wordt daarom ook wel Iberische lynx of Spaanse lynx  genoemd.

    De pardellynx lijkt veel op de Euraziatische lynx, maar is kleiner (kop-romplengte: 85-98 cm, schouderhoogte: 60-70 cm, gewich: 8,1-15,9 kg) en is sterker gevlekt. De staart is kort (circa 14 cm) met een zwarte punt. Hoogpotig, kortharige rossig gele of okerkleurige, naar leigrijs neigende vacht. Vlekkenpatroon altijd sterk contrasterend, met vele kleine (in de bergen van Toledo) bruinzwarte vlekken of met minder, maar grotere vlekken (Doñana) die stippellijnen vormen. Het dier heeft duidelijk zichtbare, 5-8 centimeter lange bakkerbaarden die de kop scherp omlijsten.

    De belangrijkste prooi is het konijn (75-93% van het dieet), oorspronkelijk kwam dat dier ook alleen in Spanje voor. Het dieet wordt aangevuld met rode patrijzen, Iberische hazen, eenden, ganzen en diverse andere kleine prooidieren. In de herfst en de winter vangt de pardellynx incidenteel wel eens kalveren van damhert, edelhert, wild zwijn en moeflon.

    Paartijd in januari-februari. Na een draagtijd van 63 tot 74 dagen worden 1-4 jongen (meestal 3) jongen geboren in maart-april. Pardellynxen hebben één worp per jaar en zijn geslachtsrijp vanaf 2 jaar, echter planten de meeste zich pas in het derde of vierde levensjaar voort.

    Bron:Wikipedia

    10-01-2022 om 13:19 geschreven door creadini

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Dier.Natuur
    >> Reageer (11)
    11-05-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Smelleken

    *

    Het smelleken is een roofvogel uit de familie van de valkachtigen.

    Het verdedigt zijn territorium fel, maar laat zich daarbuiten graag benaderen. Het vliegt lenig en snel. Het is tamelijk honkvast, maar past zich niettemin goed aan nieuwe omgevingen aan. Het smelleken durft ook grotere dieren weerstaan, negeert straal mensen tijdens een aanval en deinst er niet voor terug door deuren en ramen volièrecomplexen, serres etc. binnen te dringen.

    Het smelleken is de kleinste roofvogell van Europa, met zijn spanwijdte vanaf ca. 50 cm (mannetjes). De grootte van het vrouwtje is vergelijkbaar met die van de torenvalk, maar ze heeft een wat forser postuur. Het mannetje is van boven leigrijs; de bovenkant van het vrouwtje is donkerbruin. Zowel het mannetje als het vrouwtje hebben een lichtere onderkant.

    Hij zoekt zijn voedsel het liefst op open terreinen, al dan niet voorzien van wat kleine begroeiing. Beboste gebieden worden gemeden. Het liefst jaagt hij op relatief open terreinen zoals weilanden, akkers, heidevelden. Meer dan 80% van zijn prooien bestaat uit vogels als piepers, leeuweriken, tapuiten, vinken en gorzen. De vogel is het makkelijkst te herkennen aan het vlieggedrag: hij vliegt erg snel en vlak boven de grond. Op deze manier overrompelt de vogel de kleine vogels waaruit het belangrijkste voedsel bestaat. Soms ook wordt de prooi net zo lang achtervolgd totdat deze te vermoeid is om nog te ontkomen.

    11-05-2021 om 13:01 geschreven door creadini

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Dier.Natuur
    >> Reageer (18)
    26-04-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Caracal cat

    *

    De caraca is een middelgrote katachtige uit Afrika en Zuidwest-Azië. Hij wordt soms ook woestijnlynx genoemd, vanwege de pluimpjes aan de oren. De caracal is waarschijnlijk echter meer verwant aan de Afrikaanse goudkat en (in mindere mate) de serval, dan aan de lynxen.

    De caracal wordt 60 tot 91 cm lang.De staart is 18 tot 34 cm lang. Mannetjes zijn over het algemeen groter dan vrouwtjes. Vrouwtjes worden 8 tot 13 kg zwaar, mannetjes 12 tot 19 kg. Het is een slanke katachtige met een kort staartje. De achterpoten zijn langer dan zijn voorpoten en zeer gespierd, een aanpassing aan het jagen met sprongen. De brede, ronde kop heeft een korte snuit, grote ogen en driehoekige oren met lange zwarte haarpluimpjes op de toppen. Deze pluimpjes dienen waarschijnlijk om het gehoor te versterken, maar zouden ook kunnen dienen voor communicatie met andere caracals. De achterzijde van de oren zijn zwart, de binnenzijde wit met een zwarte rand. De caracal heeft over het algemeen een gelig roodbruine vacht, alhoewel er ook donkerdere tot zelfs bijna zwarte dieren bestaan. De borst, buik en binnenzijde van de poten zijn wit.

    De caracal is voornamelijk 's nachts actief. Overdag schuilt hij meestal tussen rotsen, in een holle boom, een grot of het verlaten hol van een aardvarken. Hij leeft voornamelijk solitair in een territorium van enkele km²s. Enkel in de paartijd leeft hij in een paartje. Tijdens de paartijd laat hij een kenmerkende kuchende roep horen.

    De caracal is een snel roofdier. Middelgrote zoogdieren vormen zijn voornaamste prooi. Belangrijke prooidieren zijn onder andere hazen, kleinere apen, knaagdieren als ratten, kleine antilopen als gazellen, en klipdassen. Ook vogels, van duiven en patrijzen tot zelfs arenden en struisvogels, worden gegrepen. Hij bespringt zijn prooi met een snelle, krachtige sprong. Met deze sprong kan hij enkele meters hoog komen en vogels uit de lucht slaan. Ook vruchten en reptielen worden soms gegeten. De caracal vangt soms ook geiten, schapen en pluimvee, waardoor hij in conflict kan komen met veehouders.

    De caracal krijgt tot vier jongen per worp na een draagtijd van 62 tot 81 dagen. Deze jongen worden geboren in een hol, struikgewas of een grot. Na negen dagen gaan de ogen open. Het eerste vlees wordt gegeten als de jongen een maand oud zijn, en na vier maanden worden de jongen gespeend. Na een jaar zijn ze zelfstandig.

    26-04-2021 om 00:00 geschreven door creadini

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Dier.Natuur
    >> Reageer (5)
    15-02-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Colugo

    *


    xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx


    Colugos zijn boom glijden zoogdieren die inheems in zijn Zuidoost-Azië . Hun naaste evolutionaire verwanten zijn primaten. Er zijn slechts twee soorten colugo's: de Sunda vliegende maki en de Filippijnse vliegende maki.

    Colugos zijn nachtdieren, in bomen levende zoogdieren. Ze bereiken een lengte van 35 tot 40 cm en wegen 1 tot 2 kg. Ze hebben lange, slanke voor- en achterbenen, een staart van gemiddelde lengte en een relatief lichte bouw. Het hoofd is klein, met grote, naar voren gerichte ogen voor uitstekend binoculair zicht, en kleine ronde oren.

    Colugo's zijn bedreven zweefvliegtuigen en ze kunnen tot 70 m van de ene boom naar de andere reizen zonder veel hoogte te verliezen, waarbij een Maleise colugo ongeveer 150 m in een glijdende beweging.Van alle glijdende zoogdieren hebben colugo's de meest geperfectioneerde aanpassing voor vluchten. Ze hebben een groot huidmembraan dat zich uitstrekt tussen hun gepaarde ledematen en geeft ze de mogelijkheid om grote afstanden tussen bomen te glijden. Dit glijdende membraan, of vlieghuid , loopt van de schouderbladen naar de voorpoten, van het puntje van de achterste vingers tot het puntje van de tenen, en van de achterpoten tot het puntje van de staart.De ruimtes tussen de vingers en tenen van de colugo zijn voorzien van zwemvliezen. Als gevolg hiervan werden colugos ooit beschouwd als naaste verwanten van vleermuizen. Tegenwoordig worden ze op grond van genetische gegevens geacht nauwer verwant te zijn met primaten.

    15-02-2021 om 00:00 geschreven door creadini

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Dier.Natuur
    >> Reageer (39)
    16-11-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.My Octopus-leraar

    *

    octp1

    xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

    octp2

    My Otopus Teacher is een Netflix Orginal documentairefilm uit 2020, geregisseerd door Pippa Ehrlich en James Reed. Het toont filmmaker Graig Foster die een jaar vastlegt dat hij doorbracht met een wilde gewone Octopus .

    De film laat zien hoe, in 2010, Foster begon free-diving in een koud water kelp bos op een externe locatie in False Bay, in de buurt van Cape Town, Zuid-Afrika.De locatie was nabij Simon's Town op het Kaapse schiereiland , dat wordt blootgesteld aan de koude Benguela-stroming van de Atlantische Oceaan. Hij begon zijn ervaringen te filmen en na verloop van tijd trok een nieuwsgierige jonge octopus zijn aandacht. Door haar hol te bezoeken en maandenlang elke dag haar bewegingen te volgen, won hij het vertrouwen van het dier. In de film beschrijft Foster de impact van zijn relatie met de octopus op zijn leven.

    De film laat zien hoe de octopus zich verdedigt tegen pyamahaaien. Bij één aanval verliest de octopus een arm en trekt zich vervolgens terug in haar hol om te herstellen en de arm te regenereren. Later, na het paren met een andere octopus en het produceren van een groot aantal eieren, sterft de octopus en de film toont een haai die haar lichaam wegneemt.

    Foster beschrijft vervolgens het effect van zijn ervaring met de octopus op zijn relatie met zijn zoon en de ontwikkeling van zijn zoon als duiker en student van het zeeleven.

    Echt prachtig!!

    16-11-2020 om 00:00 geschreven door creadini

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Dier.Natuur
    >> Reageer (47)
    09-11-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Atacama woestijn

    *

    w2s

    xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

    woest1

    De Atacama in het noorden vanChili is een 970 kilometer lange woestijn die gemiddeld op 610 meter boven zeeniveau ligt en bekendstaat als de droogste woestijn ter weeld.

    Er zijn plekken in deze woestijn waar nooit regen valt en waar zelfs geen leven voorkomt.

    Dit maakt de Atacama een unieke plek die bijna onaards aandoet.

    09-11-2020 om 16:03 geschreven door creadini

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Dier.Natuur
    >> Reageer (30)
    06-10-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lammergier

    *

    la3

    De lammergier of baardgier is een vogel uit de familie van havikachtigen.

    De lammergier voedt zich voor 80% met botten van kadavers. Door de grote snavelopening kan hij botten tot 18 cm groot in een keer doorslikken. Grotere botten neemt hij mee in de lucht om ze op rotsen kapot te laten vallen. Botten bevatten naast kalk veel eiwit en het merg is eveneens voedzaam. Deze vogel kan door gebruik te maken van thermiek urenlang in de lucht cirkelen zonder een enkele vleugelslag.

    De lammergier heeft eigenlijk een witte borst, maar hij heeft de gewoonte deze met rode klei te bestrijken. De witte kop en lange staart zijn een goed kenmerk. De lengte is 100 tot 115 cm en de spanwijdte 2,50 tot 2,82 meter. Deze vogel heeft een gewicht van 4,5 tot 7,1 kilogram.

    la2

    De naam "lammergier" stamt uit de tijd dat men dacht dat de vogel op lammeren en zelfs kinderen joeg. In Europa is dat een van de redenen geweest dat het dier halverwege de 20ste eeuw vrijwel is uitgestorven; lange tijd werd er jacht op gemaakt.

    De lammergier is na de Condor de roofvogel met de grootste spanwijdte

    In de Alpen werden de laatste vogels ongeveer honderd jaar geleden uitgeroeid. In de zeventiger jaren van de twintigste eeuw is er een grootschalig herintroductieproject gestart. In 1986 werden in het Oostenrijkse nationale park Hohe Tauern broedparen uitgezet. In Zwitserland zijn onder andere nabij Engadin en sinds 2010 in het Calfeisental, Vättis, aan de noordzijde van de Alpen, broedparen uitgezet. In Engadin was het project succesvol en broeden de lammergieren opnieuw in de vrije natuur. In Frankrijk zijn op verschillende plekken vogels uitgezet, zowel in de Alpen als in het Centraal Masief. In het Parc National de la Vanoise (Grajische Alpen) is sinds 1997 een levensvatbare populatie. Ook in Italië zijn vogels uitgezet. Tot 2005 waren in totaal 137 broedparen uitgezet in de Alpen.

    bron:Wikipedia

    06-10-2020 om 14:37 geschreven door creadini

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Dier.Natuur
    >> Reageer (29)
    25-08-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Caulophrynidae

    *

    vis3

    Caulophrynidae (Diepzeehengelvissen) zijn een familie van straalvinnige vissen uit de orde van Vinarmige

    Straalvinnigen (Actinopterygii) vormen een klasse van dieren binnen de gewervelden (Chordata). Ze worden zo genoemd omdat de vissen stralen in hun vinnen bezitten. Deze stralen zijn been- of hoornachtige structuren in de vinnen die de huid ondersteunen, in tegenstelling tot de vleesachtige vinnen, die karakteristiek zijn voor vissen uit de orde Sarcoptyrigi. Met bijna 30.000 soorten zijn de straalvinnigen de dominante klasse gewervelden. Ze zijn vertegenwoordigd in zowel zoet als zout water, en van de diepzee tot de hoogstgelegen bergbeken.

    25-08-2020 om 00:00 geschreven door creadini

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:Dier.Natuur
    >> Reageer (12)
    07-07-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Scolopendra gigantea(Reuzen duizendpoot)

    *

    duizendpoot2

    Scolopendsra gigantea is een tijgerduizendpoot uit Zuyid-Amerika. De soort jaagt onder andere op grote geleedpotigen, amfibieëen, reptielen en kleine zoogdieren. Het is voor zover bekend de grootste niet uitgestorven duyizentpoot ter wereld.

    Scolopendra gigantea heeft een afgeplat lichaam en kan een maximale lengte bereiken van 35 centimeter.Hij heeft 21 of 23 duidelijk te onderscheiden roodbruine segmenten. In tegenstelling tot veel andere duizendpoten heeft Scolopendra gigantea geen wasachtige laag op zijn lijf. Het 4e, 6e, 8e, 11e, 13e, 15e, 17e, 19e en 21e segment bevatten stigmata. Door dit grote aantal ademopeningen kan de duizendpoot snel uitdrogen.

    Elk segment heeft één paar gele poten. De achterpoten zijn doornvormig en worden gebruikt bij de verdediging. De voorste poten, ook wel de maxillipeden genoemd, vormen scherpe, krachtige klauwen en bevatten klieren met een krachtig gif. De duizendpoot is snel en lenig, ook wanneer hij ondersteboven in een grot jaagt.

    duizendpoot1

    Het geslacht van deze duizendpoot is moeilijk te onderscheiden, ook bij volwassen dieren. De normale levensduur bedraagt ongeveer tien jaar.

    Het verspreidingsgebied van Scolopendra gigantea beslaat een deel van het noorden van Zuid-Amerika, inclusief de Caraïben. Hij is inheems in Aruba, Curacao,Colombia, Trinidad en Venezuela, inclusief Islamagarita

    De natuurlijke habitat bestaat uit (sub)tropische regenwouden en tropische droge wouden. Ook is Scolopendra gigantea aangetroffen op savannes, graslanden en in kreupelhout. Doordat hij snel kan uitdrogen, is de duizendpoot gebonden aan een natte omgeving. Hij komt derhalve voornamelijk voor op de grond, tussen bladafval en onder stenen.

    07-07-2020 om 19:43 geschreven door creadini

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Dier.Natuur
    >> Reageer (19)
    08-06-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Synchiropus splendius

    *

    eeeeeee

    De blauwe mandarijn pitvis (Synchiropus splendidus) is een pitvis die behoort tot het geslacht van straalvinnige vissen. Deze vis leeft in het westen van de Grote Oceaan. Grofweg van Zuid Japan tot aan Zuid Australië.

    Een volwassen mandarijnvis is gewoonlijk zo'n 8 cm lang. De mannetjes zijn herkenbaar aan de puntvin op hun rug. De huid van deze vis is bedekt met een vies smakend slijm, de felle kleuren waarschuwen roofdieren daarvoor. Ze leven in kleine groepjes dicht bij de zeebodem tussen het koraal. Hij is een populair aquariumdier, maar zeer moeilijk te houden.

     

     

    08-06-2020 om 00:00 geschreven door creadini

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Dier.Natuur
    >> Reageer (46)
    28-04-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Noordse stern

    *

    ns4

    De noordse stern is een zeevogel uit de familie van de sterns en de geslachtengroep sterns.

    De noordse stern verschilt niet zo veel van het visdiefje in uiterlijk. De snavel is in het broedseizoen echter geheel bloedrood, zonder zwarte punt, en de bovenzijde van de vleugel heeft niet de voor het visdiefje karakteristieke grijze "veeg".

    De noordse stern is een uitgesproken trekvogel, die broedt op het noordelijk halfrond en overwintert op het zuidelijk halfrond. Ieder jaar vliegt hij zo'n 70.000 km. In Nederland is hij een zeldzame broedvogel, maar hij komt voor in het gehele Arctische en Antarctische gebied.

    De noordse stern heeft een groot verspreidingsgebied en daardoor alleen al is de kans op de status kwetsbaar (voor uitsterven) gering. De grootte van de populatie wordt geschat op 2 miljoen individuen, maar op veel plaatsen gaan de broedvogelaantallen achteruit. Het tempo ligt echter onder de 30% in tien jaar (minder dan 3,5% per jaar). Om deze redenen staat de noordse stern als niet bedreigd op de Rode lijst van de UINC.

    ns3

    De noordse stern ziet waarschijnlijk meer daglicht dan enig ander wezen, aangezien de broedgebieden in het hoge noorden liggen en de overwinteringsgebieden rond Antartica, zo bleek al in de jaren 1960 uit ringonderzoek.Een noordse stern die als kuiken geringd was op de Farne-eilanden in het oosten van Groot-Brittanië in de zomer van 1982, wist Melbourne in Australië te bereiken in oktober 1982. De vogel had daarmee een reis van 22.000 km voltooid, slechts drie maanden nadat het was uitgevlogen. De gemiddeld afgelegde afstand was meer dan 240 km per dag en dat is een van de verst vastgelegde afstanden die een vogel ooit had gevlogen.

    Bron:Wikipedia

    28-04-2020 om 00:00 geschreven door creadini

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Dier.Natuur
    >> Reageer (31)
    03-02-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stadse snaaikraaien

    *

    kraai1

    Kraaien lusten,net als mensen,cheeseburgers.En net als mensen krijgen ook zij er een hoog cholesterol van.Het Amerikaanse Hamilton College onderzocht jonge kraaien op het platteland en in de stad.

    De stadskraaien hadden een hoger cholesterolpeil dan de plattelandskraaien.Om te testen of dit door ongezond mensenvoedsel kwam,voerden de onderzoekers de plattelandskraaien een tijdlang elke dag cheeseburgers.Uiteindelijk kregen ook die vogels een hoger cholesterol.

    kraai3

    Bij mensen verhoogt dat de kans op hart-en vaatziekten.Maar  de kraaien op het cheeseburgerdieet leken in prima conditie.Toch raden de onderzoekers het af om vogels in het wild cheeseburgers te voeren.Uiteindelijk sterven de jonge stadskraaien eerder dan de plattelandfskraaien,vermoedelijk door hun slechte eetgewoonten

    03-02-2020 om 13:54 geschreven door creadini

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Dier.Natuur
    >> Reageer (32)


    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!