André Hazes wordt ontdekt
Op 30 juni 1951 wordt André Hazes geboren in de wijk De Pijp in Amsterdam. Als jonge jongen zong André Hazes al op de Albert Cuypmarkt om een cadeau te verdienen voor zijn moeder.Op deze markt werd André Hazes ontdekt door Johnny Kraaijkamp. De 8 jarige André Hazes maakt zijn tv debuut in De Eerste Weekendshow. Als de kleine André Hazes stiekem een nachtconcert bijwoont van Muddy Waters is zijn passie geboren.
De daaropvolgende jaren had Hazes verschillende beroepen waarvan hij de horeca hem het mooist vond. Omdat hij achter de bar regelmatig de microfoon pakte om het een en ander te zingen kende heel Amsterdam hem als de zingende barkeeper.
De loopbaan van André Hazes
De daaropvolgende jaren had André Hazes verschillende beroepen waarvan hij de horeca hem het mooist vond. Omdat hij achter de bar regelmatig de microfoon pakte om het een en ander te zingen kende heel Amsterdam André Hazes als de zingende barkeeper.
Eind 1976 scoort André Hazes zijn eerste grote hit “Eenzame kerst”. André Hazes deponeerde de ingezongen demo bij Willy Alberti. Die dringt er op aan dat André Hazes het kerstliedje zelf opneemt. Het advies wordt opgevolgd, waarna André er zijn eerste grote hit mee scoort.
In 1979 krijgt de zangcarrière van André Hazes een passend vervolg met een contract met EMI. André Hazes wordt gekoppeld aan de jonge producer Tim Griek, die al gauw zijn beste vriend wordt. Samen nemen ze de single "Een Vriend" op. Het wordt een grote hit die het startpunt vormt van een complete André Hazes gekte. Heel Nederland zingt mee met hits als "Een beetje verliefd", "Zeg maar niets meer" en "Diep in mijn hart".
Het succes blijft aan zijn zijde en in 1981 ontvangt André Hazes een Zilveren Harp. Deze prijs doet hem goed want ieder jaar verschijnt een nieuw album dat wordt bekroond met goud.
Toen de opnames voor zijn tweede plaat afgerond waren, vroeg men hoe de plaat moest gaan heten. "Doe maar gewoon André" zei André Hazes. “Gewoon André" werd maar liefst vijf keer platina. Ook met de plaat “Met Liefde" uit 1982, met de hits "Amor Amor Amor", "Diep in mijn hart" en de plaat “Voor jou" uit 1983, met "Geef mij nu je angst" en "Zondag", behaalde André Hazes platina. In 1983 kwam ook het eerste live album van André Hazes uit genaamd “Live Concert". Het werd opgenomen in het Concertgebouw, de zelfde zaal waar André Hazes dertig jaar geleden naar binnen was geglipt om Muddy Waters te zien.
André Hazes zong ook duetten met Marco Bakker, Carry Tefsen, Dolf Brouwers, Willy Alberti en Paul de Leeuw.
Na successen met de albums “Jij En Ik" (1984), "Alleen Met Jou" (1985), “Innamorato" (1986) en “Jij Bent Alles" (1987) volgde er voor André Hazes in 1988 tragedie. Zijn vriend Tim Griek kwam tijdens een verkeersongeluk om het leven.
Een grote klap voor André Hazes. “Tim was een echte gabber van mij", zei André Hazes. “We deden alles met elkaar behalve naar bed gaan.
In 1989 ziet André zijn grote droom werkelijkheid worden en neemt in bluesplaat op. Bijgestaan door o.a. Herman Brood maakt André Hazes het album “Dit is wat ik wil".
In de jaren negentig gaan de successen van André Hazes onverminderd voort. “Kleine jongen", “Samen" en het album “Met heel mijn hart" behalen allemaal goud.
In de tweede helft van de jaren negentig ging het even iets minder en zijn albums haalden even geen goud meer. Echter de documentaire Zij gelooft in mij van regisseur John Appel zorgt eind 1999 voor een nieuwe wending in de carrière van André Hazes. De documentaire schetst een ontwapenend beeld van de Amsterdamse volkszanger en trekt ruim 150.000 bezoekers.
André Hazes neemt afscheid
Op 30 juni 2001 werd André Hazes 50 jaar wat uitgebreid werd gevierd met een besloten feest in Paradiso. Helaas werd André Hazes op 23 september 2004 getroffen door een hartstilstand. De 53-jarige volkszanger overleed in een ziekenhuis in Woerden.Op 23 september 2004 overleed André Hazes. De volkszanger André Hazes werd 53 jaar. André Hazes had een veelbewogen privéleven met, alcoholproblemen, echtscheidingen en het daaruit voortkomende liefdesverdriet. In zijn liedjes zong André Hazes daarover. Het leven van André Hazes bestond uit hoge pieken en diepe dalen. André Hazes groeide uit tot Nederlands bekendste vertolker van het levenslied.
Vier dagen na het overlijden van André Hazes werd tijdens een herdenkingsceremonie in de Amsterdam Arena het stadion van Ajax Amsterdam massaal afscheid genomen van André Hazes. Tienduizenden fans in het stadion en miljoenen televisiekijkers thuis rouwden om de dood van hun held, een eenvoudige Amsterdamse volksjongen uit de Pijp die zijn momenten van geluk en verdriet wist te vertalen in hartstochtelijke levensliederen.