
INGREDIËNTEN
150 gr geraspte oude kaas 50 gr boter 45 Sr bloem 3 dl melk zout peper mespunt cayennepeper 4 eieren, gesplitst 1 eiwit
BEREIDING porties 4
Verwarm de oven voor op 200 ° C of gasovenstand 4. Smelt de boter in een pan en roer de bloem erdoor ( roux ). Laat even aandrogen om de bloemsmaak te verwijderen. Schenk een deel van de melk erbij en blijf roeren tot een gladde massa ontstaat. Herhaal dit tot alle melk is opgenomen. Laat de saus al roerende enkele minuten zachtjes doorkoken. Roer de kaas door de saus en breng op smaak met zout, peper en cayennepeper. Beboter een soufflépot of een hoge ovenvaste schotel met een inhoud van 1 liter. Voeg van het vuur af al roerende de eierdooiers een voor een aan de saus toe. Klop de eiwitten zeer stijf. Spatel de saus voorzichtig en luchtig door het stijf geklopte eiwit. Doe het mengsel over in een soufflépot en plaats deze op een rooster iets onder het midden, in een voorverwarmde oven.
Bak de kaassoufflé +- 20 tot 25 minuten, tot hij goed gerezen en goudbruin is.
TIP : : Je kan ook kleine soufflépotjes voor 1 pers. gebruiken.
|