Geheugenproblemen (2) Wat gebeurt er nu bij dementie?
Ik wil vooraf duidelijk maken dat er tientallen vormen van dementie zijn. Elke vorm zal op andere hersengebieden inwerken. Ook zal elke dementievorm op een andere manier evolueren. Sommige vormen gaan trager, andere sneller en elke mens reageert dan nog eens anders. Houd daar altijd rekening mee.
Maar algemeen kunnen we zeggen dat bij de meeste vormen van dementie de verbindingen tussen de hersencellen wegvallen.
Ik zal de vergelijking van vorige blogpost even doorzetten.
Ik wil naar de kust rijden. Normaal geen probleem. Maar er komen in mijn buurt wegenwerken. Verschillende straten worden opgebroken. Dus moet ik rondrijden. Daarom duurt het langer om naar de kust te rijden. Dan zijn er ook nog ongevallen onderweg. De wegen worden daardoor afgesloten. Ik moet nu nog veel langer rondrijden. Het wordt gewoonweg moeilijker. Stel nu dat ze stilaan alle wegen tussen u en de kust opbreken. Dan geraakt u daar op de duur gewoon niet meer.
Verschillende vormen van dementie maken dat de verbindingen tussen hersencellen moeilijker worden. Op de duur maken ze het onmogelijk om een bepaald hersengebied te bereiken.
Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat alle verbindingen ( wegen) naar het gebied in de hersenen waar ons geheugen zich bevindt steeds meer geblokkeerd raken. Het gaat daardoor trager en kost steeds meer moeite om herinneringen boven te halen Het wordt dan steeds lastiger om zaken te herinneren.
Er zijn verschillende oorzaken waardoor de verbindingen worden onderbroken.
Bloedvaten kunnen dichtslibben.
Door minieme klontertjes kunnen bloedvaten verstropt raken.
Kleine bloedvaten kunnen stuk raken en mini bloedingen veroorzaken.
Overmatig alcoholgebruik kan hersencellen stuk doen.
Er kunnen stoffen in de hersenen gaan samenkleven ( plaques) die de verbindingen blokkeren. Dit zien we het vaakst.
Ziektes kunnen dit als bijeffect hebben bv. de Ziekte van Parkinson.
Ik moet hier nu zetten enzovoort enzovoort.
Het onderzoek is nog volop bezig en men komt steeds meer te weten. Maar spijtig genoeg is het einde en een definitieve oplossing, of oplossingen, nog niet in zicht.
Heb je nood om je verhaal te delen, heb je opmerkingen of suggesties? Ideeën om deze blog te verbeteren? Laat dan zeker van je horen, laat een reactie achter op de website! Ik kijk er naar uit om samen met jou deze blog uit te bouwen.
De geheugenproblemen bij mensen met dementie zijn soms moeilijk uit te
leggen . Ik tracht in deze blog een aantal problemen eenvoudig uit te leggen.
Eerst wil ik echter iets erg duidelijk stellen: ik vereenvoudig enorm ingewikkelde gebeurtenissen in de hersenen. Vereenvoudigen is altijd een stuk fout, want je houdt geen rekening met 1001 zaken die ook meespelen.
Wil je dus meer of diepere uitleg of medische achtergrond dan moet je zeker met je arts contact opnemen.
Vergelijk de hersenen met de wegen in uw buurt. Normaal heb je geen enkel probleem om eender waar te geraken en verloopt elke rit vlot.
Zo is in onze hersenen alles wat is opgeslagen met elkaar verbonden. Die “ wegen, snelwegen, fietspaden, bosweggetjes” zijn normaal gesproken allemaal goed open en zo geraken we overal.
Nu gaan we verder vergelijken.
Ik wil nu gaan shoppen en ik zoek iets dat ik hier, in mijn gemeente, niet vind.
Ok, dus in mijn geval moet ik naar Antwerpen.
Ik moet dus naar een bepaalde grote plaats.
Stel dat ik naar het strand wil, dan kan ik in Antwerpen niets gaan doen. Dan moet ik naar een heel andere plek: de kust.
In die “grote plaats” moet ik daarna naar een speciale plaats. En waar die plek is hangt af van wat ik moet doen.
Dus niet zomaar ergens in Antwerpen, in de haven kan ik niets gaan doen tenzij ik havenarbeider ben. En in het Sportpaleis moet ik voor optredens zijn, niet om te winkelen. Dus op naar de Meir.
En dan moet ik daar naar die winkel geraken waar men heeft wat ik nodig heb.
Zo zijn onze hersenen ook georganiseerd.
Elke hersencel is met meerdere andere verbonden: de wegen.
Groepen hersencellen hebben zich georganiseerd om samen iets te doen: zoals veel winkels zich verzamelen zich in een winkelcentrum.
Die groepen hersencellen met een speciale taak liggen samen in een groot gebied in de hersenen: alles wat met zicht te maken heeft ligt samen. Ook alles wat met bewegen te maken heeft, het geheugen, de smaak, spraak...
Hieronder zie je een sterk vereenvoudigde figuur.
Heb je nood om je verhaal te delen, heb je opmerkingen of suggesties? Ideeën om deze blog te verbeteren? Laat dan zeker van je horen, laat een reactie achter op de website! Ik kijk er naar uit om samen met jou deze blog uit te bouwen.
Hopelijk kunnen stommiteiten iets positiefs voortbrengen
Als je mantelzorger bent voor mensen met dementie of als het je beroep is doe je natuurlijk steeds maximaal je best. Iedereen wil het zo goed mogelijk doen. Je maakt zo weinig mogelijk fouten...
maar als we eerlijk zijn, zullen we moeten toegeven dat we soms niet genoeg hebben nagedacht, te fel hebben gereageerd, rustiger hadden moeten blijven enzovoort.
We zijn inderdaad niet perfect en 99 keer op 100 reageren we goed en juist, maar soms...
Ik heb het grootste deel van mijn beroepscarrière gewerkt met mensen met dementie. Ik hoop dat wat ik deed veel positieve en goede effecten had op de mensen waar ik mee werkte.
Maar ik was me ook bewust van het feit dat ik soms faalde.
Ik bespreek in deze blog onder andere een aantal van mijn “stommiteiten”, of met andere woorden reacties waarvan ik achteraf merkte dat ze echt niet goed waren.
Misschien kan het anderen die zorgen voor mensen met dementie een beetje helpen om niet in dezelfde val te trappen. Ook hoop ik dat ik een aantal zaken kan meegeven die misschien helpen om de zorg te vergemakkelijken.
Heb je nood om je verhaal te delen, heb je opmerkingen of suggesties? Ideeën om deze blog te verbeteren? Laat dan zeker van je horen, laat een reactie achter op de website! Ik kijk er naar uit om samen met jou deze blog uit te bouwen.
Dementie is een erge ziekte. Het is vooral een wrede ziekte. Mensen zien hun partner, ouder, familielid, vriend of kennis veranderen. Ze zien en voelen hoe die langzaam wegglijdt.
We weten ondertussen ook dat er steeds meer mensen met dementie gaan bijkomen. Medicatie of andere oplossingen zijn nog ver weg.
Mantelzorgers staan meestal 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 voor een steeds zwaarder wordende taak. Hopelijk krijgen ze genoeg hulp en steun van familie, vrienden, buren of beroepskrachten. Maar die zijn er niet altijd en dan valt alles op hun schouders.
Ik wil op mijn beurt een klein steentje bijdragen om mensen met dementie en diegenen die zorg voor hen dragen te steunen.
Ik ga dat doen door hier te proberen om een aantal vooroordelen over mensen met dementie weg te werken.
Vooroordelen: het woord zegt het zelf, wij oordelen te vaak over mensen met dementie voor we hebben onderzocht of het echt wel klopt wat we denken.
Doordat we een aantal – negatieve dingen automatisch aannemen over dementie missen we soms mogelijkheden die de mensen met dementie nog wel hebben.
En daarom wordt het soms moeilijker om mensen met dementie te begrijpen. Ook veroorzaken we soms met de beste bedoelingen stress of duwen we hen, goedbedoeld, verder van ons weg. En we bedoelen het soms, neen altijd, goed, maar onze beste bedoelingen hebben soms het omgekeerde effect.
Mag ik een voorbeeld geven:
het geheugen verdwijnt bij dementie, wat weg is is definitief verloren.
Dit is een vooroordeel en niet echt juist. Ik ga daar later dieper op in. U vindt meer info daarover in het stukje over “verkeershinder in het geheugen”.
Maar als we van dat idee vertrekken ( weg is weg) gaan we steeds minder vragen aan mensen met dementie, want :“ ze herinneren het toch niet meer” of erger nog: “ ze weten het toch niet meer”.
Zoals gezegd: deze reactie is dikwijls goed bedoeld. Vaak vertrekken de mensen vanuit het idee: we gaan onze vriend(in) niet extra belasten of in verlegenheid brengen door dingen te vragen die ze niet kunnen beantwoorden.
En dus gaan we stilaan minder en minder aan hen vragen en hen minder betrekken bij onze gesprekken. En zo raken ze meer en meer geïsoleerd. Nu is sociaal contact één van de belangrijkste zaken die we moeten onderhouden samen met mensen met dementie. Als er één ding is dat een beetje tegengewicht geeft tegenover dementie dan is het goede en veel contacten met anderen.
En zo gaat hier een vooroordeel er voor zorgen dat mensen met dementie een beetje meer geïsoleerd raken, en zo geraken ze onbedoeld weer een stukje verder weg van ons.
Hoe ik dat weet? Echt niet omdat ik zo belezen of slim ben, maar omat ik er zelf meer dan eens zelf naast zat.
Meer daarover in
“ Hopelijk kunnen stommiteiten iets positiefs voortbrengen”
Heb je nood om je verhaal te delen, heb je opmerkingen of suggesties? Ideeën om deze blog te verbeteren? Laat dan zeker van je horen, laat een reactie achter op de website! Ik kijk er naar uit om samen met jou deze blog uit te bouwen.