Fietsen langs de Dender met tussenschakel van de M-Route te Geraardsbergen op zaterdag 04 augustus 2007
Dendermonde ligt aan de samenvloeing van Schelde en Dender. Zo hebben wij eerder langs de Dender gefietst tussen Dendermonde en Gijzegem aangezien dit deel uitmaakt van de Reuzenroute(zie fietstocht Reuzenroute)
Bij het lezen van het verslag van De leukefietser zijn we op het idee gekomen om het vervolg van de Dender te fietsen welke zich kronkelt door het prachtige Oost-Vlaamse landschap.
De auto laten we achter aan het station van Erembodegem en na een paar 100m draaien we over de brug rechts af het jaagpad op van de Dender richting Geraardsbergen goed voor een afstand van 23 km.
Genieten is hier troef, de weerspiegeling in de rivier van reusachtige bomenrijen en wilde struiken, de eendjes die kopje onder gaan, het geluid van menige vogels en af en toe een plezierbootje die leven in het water brengt. We fietsen langs enkele sluizen en dorpjes als Idegem en Schendelbeke met links het Provinciaal domein De Gavers. Hier is het paradijslijk fietsen voor iedere natuurliefhebber.
Al vlug komen we aan in Geraardsbergen daar kunnen we niet weerstaan aan de heerlijke Mattetaart de specialiteit van Geraardsbergen en een groet brengen aan hun Manneken Pisop het marktplein. Na een verpozing op een gezellig terrasje beslissen we de 3de M ook eer aan te doen door het volgen van de M-route met de legendarische Muur. Met de veste als aanloop naar de muur komen we boven aan de kapel en genieten van een prachtig panorama. Geen nood, niet iedereen bereikt de top, met de fiets aan de hand komt men er ook!
Nu is het heerlijk afdalen maar dat duurt niet lang het is voortdurend wisselen in dit heuvelend landschap met talrijke vergezichten. We fietsen door Boelarebos en gaan terug de Dender over in Overboelare. Verder door tal van pittoreske dorpjes als Sint-Martens-Lierde en Lierde.
Ter hoogte van Zandbergen nemen we links het jaagpad van de Dender ditmaal in omgekeerde richting alweer een prachtig stuk fietsgenot tot ons vertrekpunt te Erembodegem. Dit gaf ons een totaal van 92 km op de teller. Wij waren zo voldaan van deze prachtige fietstocht dat de vermoeidheid vlug vergeten was.
Provincië : Oost-Vlaanderen Streek : Dender en Vlaame Ardennen Start : Erembodegem Aantal km : M-route = 45 + 47= 92 Reliëf : M-route-heuvelachtig, langs de Dender vlak Bewegwijzering : op één bordje na goed aangegeven doch opletten is de boodschap Onze beoordeling : Zelfs met de M-route als tussenschakel waardoor het aantal kms oplopen is het een zeer afwisselende aangename fietstocht.
Gefietst op 01 augustus 2007 Nobel is de koning uit het Reynaertverhaal. De fietsroute met zijn naam past bij zijn stand. Deze route start te Sint-Gillis-Waas wij hebben de route opgepikt te Belsele waar men aan het station gemakkelijk kan parkeren. Vlakbij komen we al één van de talrijke kapelletjes tegen waarschijnlijk als onderdeel van een bedevaartsweg.
Aangekomen in Sint-Pauwels kan men de Roomanmolen welke dateert uit 1847 niet zomaar voorbijrijden. Met zijn vorstelijke 24 meter is hij de grootste windmolen van ons land. Spijtig is hij enkel toegankelijk de 2e zondag van de maanden Juli en Augustus.
Het noorden van de Nobelroute is bijzonder bosrijk, met het Stropersbos als bekendste naam. Dit is de uitgekozen plek om even te verpozen en te genieten van de prachtige omgeving waar menige vogelsoorten hun zang prijs geven. Spijtig zijn er daar 3 stroken minder goed berijdbaar onverhard en zeker niet aan te raden na een regenperiode.
De route loopt een paar keer op het grondgebied van onze Noorderburen waardoor we de grenspalen meermaals overschrijden. Hulst ligt slechts op 14 km van de route, goed om weten voor een volgende keer.
De Nobelroute is een zeer afwisselende route met mooie fietspaden en goed bewegwijzerde bordjes welke ons door een prachtig natuurgebied loodsen. Toch spijtig dat er op drie plaatsen moeilijke doorgang is, hopelijk doet men er iets aan.
Provincië : Oost-Vlaanderen Streek : Waasland Start : Sint-Gillis-Waas Aantal km : 50 Wij hadden er 57 met een paar ommetjes erbij Reliëf : Vlak Bewegwijzering: Uitstekend Onze beoordeling: Op 3 niet aangelegde stroken na zeer mooie route.
Met de wagen rijden we tot net voorbij GOES langs de E312 tot het dorpje "s-Heer Hendrikskinderen, waar we nabij de kerk de wagen parkeren. Hier zijn we vlakbij het knooppunt 61 welke ons vertrek en eindpunt wordt. Na ongeveer 2,5 km fietsen naar knpt 60 rijden we langs een ruime parking waar zo te zien menige fietsers gebruik van maken om van daaruit te vertrekken....voor ons goed voor een volgende keer.
Aan knpt 35 steken we over naar Noord-Beveland en fietsen richting "Colijnsplaat" waar we aan knpt 39 een mooi zicht hebben op de 8,3km lange Zeelandbrug over de Oosterschelde en die zowel voor auto's als voor fietsers verbinding geeft naar Zierikzee het eiland Schouwen-Duiveland.
Wij blijven verder fietsen door het Noorden van Beveland langs de Oosterschelde allemaal op verharde fietspaden waar het ongestoord heerlijk is om te fietsen. Hier en daar kan men gebruik maken van een picknick plaatsje, een gelegenheid om eens de beentjes te strekken.
Aan knpt 5 steken we door naar knpt 19 langs het dorpje Kamperland om zo op knpt 1 de overzetboot te nemen naar VEERE. Maar wat een pech, het was +/- 2uur en op het bord staat dat er om 15.30 een overzet mogelijk is "onder voorbehoud" dan nog.
Rondfietsen of overzwemmen?
Er zit dan niets anders op dan rechtsomkeer te maken terug naar boven knpt 2 en de verbindingsbrug over te fietsen naar het eiland "Walcheren" , van knpt 3 naar 30 via Vrouwenpolder bereikt men het mooie "Veere". Afgezien van een pak kms meer in de beentjes is er niettemin een zeer mooi stuk fietsgenot bijgekomen. Eenmaal in Veere aangekomen is het zalig vertoeven, te genieten van de prachtige omgeving het pittoreske centrum en een gezellige terrasje.
We verlaten Veere en fietsen zo'n 29 kilometers langs het meer, overheerlijk fietsen afwisselend langs het water en door bosjes steeds op brede fietspaden een waar paradijs voor de fietser. Tot we aan knpt 35 komen. Hier rest er ons nog een 4,5 km af te leggen om ons einddoel te bereiken tot knpt 61. Door de pech met de overzet hadden we buiten alle verwachting niet minder dan 84,5 km op onze teller. Voor de zoveelste keer is fietsen in Zeeland steeds opnieuw genieten.
Provincie : Zeeland Streek : Fietsknooppuntennetwerk Zeeland Walcheren/Noord-Beveland Gefietste knptn : 61-60-35-34-33-32-39-22-13- (5-6-19-18-17-1) -2-3-30-31-32-36-34-48-40-50-25-35-60-61 Van knpt 5 naar knpt 1 is naar de overzet voor Veere - Opgelet: zelfs in het seizoen niet altijd open Startplaats : 's-Heer Hendrikskinderen Aantal km : 68,5 wij hebben er 84,5 gereden Reliëf : Vlak Bewegwijzering : Op 2 bordjes na goed aangeduid.
Door de extreem hoge temperaturen in de maand april was de bloesemperiode verrassend snel voorbij. In die periode hebben we nagenoeg alle verblijven in de streek van Haspengouw gecontacteerd voor een fietsarrangement. Nergens was er plaats om te overnachten. Logeren tussen de bloesems is dus voor een volgend seizoen. Nu hadden we meer geluk. Uit de brochure Vlaanderen Vakantieland kozen we een 3-daags fietsarrangement in Groot-Loon, gastenkamer Servaeshoeve, waar de gastvrouw Roza je verwent met heerlijke culinaire streekmaaltijden. Een adres die voor herhaling vatbaar is.
De hoeve met zijn charmante gastenkamers ligt midden in de fruitstreek op het fietsknooppuntennetwerk. Intussen heeft de natuur zijn werk gedaan en zijn de verschillende fruitbomen volgeladen met allerlei fruitsoorten. Het zijn vooral de kersen en krieken die nu het landschap kleuren. En hoe kan men het beter verkennen dan dwars door de fruitstreek te fietsen. Het verblijf beschikt over fietskaarten met uitgestippelde circuits in de streek
Wij zijn gestart aan knpt 151 Verder langs volgende knpt 159 - 163 - 161 - 169 - 170 - 162 - 153 - 152 - 151 een toertje van 34 Km. Aansluitend hebben we gefietst met vrienden uit de streek die ons wegwijs gemaakt hebben langs een prachtig stuk fietsplezier. In Tongeren waar Ambiorix het marktplein siert was het de moment om de beentjes te strekken en te genieten van een verfrissing.
We eindigen de eerste fietsdag met uiteindelijk 69 km op de teller.
Donderdag 14 juni 2007 De volgende knptn gaan langs de kastelenroute: Kasteel Rullingen, Kasteel Gors, Kasteel Opleeuw, Kasteel Terhove (Bommershoven)
De laatste fietsdag rijden we met de auto tot Brustem om daar vanaf knpt 168 te vertrekken. en de knptn te volgen richting Sint-Truiden naar Zoutleeuw. Gereden knptn: 168 - 134 - 135 - 189 - 190 - 191 - 48 - 21 - 51 - 187 - 188 - 135 - 134 - 168 Met een totaal aantal van 36 km
Haspengouw mag ons beslist verwachten volgend seizoen voor een fietstocht tijdens de bloesem periode
Op Woensdag 23 mei zijn we vertrokken op Zaventem , de vlucht van 6.25 met bestemming Kerkyra en waar we om 10 uur plaatselijke tijd zijn geland. Op de luchthaven van Kerkyra stond de hostess ons op te wachten voor het vervoer naar het hotel. Hotel "Marbella Corfu" is gelegen op 16 km zuidwaarts van de luchthaven in Agios Ioannis.
"MARBELLA CORFU" een echte aanrader!
Reeds bij de eerste kennismaking stelden we vast dat naast het noordelijk gedeelte van het eiland ook het zuidelijk gedeelte nogal bergachtig was. Wij lieten ons niet afschrikken en gingen meteen op zoek naar degelijke fietsen. Net voor het hotel is er fietsverhuur maar wij waren niet tevreden met de fietsen die daar uitgestald stonden en maakten de man duidelijk dat we op zoek waren naar degelijke fietsen met een goede versnelling. Hij beloofde ons 's anderendaags 2 nieuwe fietsen ter beschikking te hebben. Dit was ook zo in het volgende toeristisch dorpje Moraitika, allemaal eerder oude fietsen waarvan de versnelling niet fameus werkte. De kans om aan een goede fiets te geraken leek ons eerder klein dus veel hoop hadden we niet. De volgende dag stapten we benieuwd naar de veelbelovende fietsverhuurder en tot onze verbazing stonden er 2 nieuwe fietsen voorzien van de nodige versnellingen.
Het "Muizeneiland" Pontikonissi Met een kaart van het eiland waar enkel de hoofdwegen opstaan moet men het daar doen, meer is er niet te krijgen. De rustige fietswegen hebben we dan maar zelf ontdekt en vaak iemand aangesproken om de juiste weg te vragen. De natuur is er zo prachtig dat men het er allemaal bij neemt. Zo hebben we kms lang gefiets door niets dan olijfbomen die de weg overschaduwen.
Schiereiland "KANONI" op 5 km ten zuiden van Korfoe-stad
Wel moet men er rekening mee houden dat het voortdurend klimmen is, 15 tot zelfs 20 % en meer komt vaak aan de beurt, maar daarna volgt de heerlijke afdaling, een wel verdiend genot na de vermoeiende klim. Aangezien het zuiden van het eiland zeer smal is fietst men gemakkelijk van de ene kust naar de andere door typisch Griekse dorpjes. Telkens ontdekt men de verschillende baaien met zandstranden langs de prachtige zuidkust met tal van drink- en eetgelegenheden waar het heerlijk is om even uit te blazen en te genieten van een frisse duik in zee.
Campièllo: oude stad van Korfu met de Agios Spyridon. Een waar labyrint van smalle steegjes waar verdwalen deel uit maakt van de charme.
De fietsen zijn ons goed van dienst geweest, het noorden gaan we verkennen met de huurwagen. Dwars over het eiland naar Palaiokastritsa Over de idyllische Ropa-vlakte Naar Aggelokastro ...Adembenemend!
13e-eeuws fort met spectaculair uitzicht
Van Peroulades naar het uiterste Noorden CAPE DRASTIS
Sidari Roda Acharavi naar Kassiopi met zijn prachtige haven.
DE PANTOKRATOR hoogste berg op het eiland met 14e-eeuws klooster
Hier kan men bijna de hand reiken aan "ALBANIË"
Beoordeling: Corfu is een zeer mooi eiland, fantastisch groen, aan de ene kant prachtige baaien en mooie stranden en aan de andere kant typische dorpjes waar u het echte Griekse leven kan ontdekken. Echt een fietseiland zoals Kos is het niet, alhoewel het zuiden te doen is voor wie zich niet laat afschrikken door bergop/bergaf. Het noorden is voor ons het mooiste van Corfu. Wij zeggen YASSOU!!!
3-daagse Fietsvakantie in de Antwerpse Kempen-zie ook PPS
Donderdag 3 mei 2007
Met nog steeds aangename weersvoorspellingen voor de komende dagen trekken we erop uit naar de Antwerpse Kempen voor een 3-daags fietsarrangement van Vlaanderen Vakantieland met verblijf in Hotel Corsendonk Viane in hartje Turnhout. In het arrangement is eveneens kaart 1 van het fietsknooppuntennetwerk inbegrepen. De fietsen krijgen een veilige berging in het hotel. Net buiten het centrum van de stad zoeken we knpt 01 op aan brug 1, nemen links aan de vaart en volgen het bordje : Bels lijntje langs de knptn 02-03-05 en 87 in rechte lijn. Dit is duidelijk een spoorwegverbinding geweest die ons door deze prachtig beboste natuur loodst. Men kan deze aangename route volgen tot Baarle-Nassau NL.
Wij nemen aan knpt 87 links en fietsen steeds door de bossen meestal op verharde paden, kms lang zalig fietsen. We doorkruisen het zeer bosrijke Wortel en Hoogstraten met zijn begijnhof. Daarna komt Achtel en Rijkevorsel aan de beurt en bij knpt 38 komen we uit aan de Vaart die we langs de linkerkant steeds blijven volgen alweer op een verhard fietspad. Na brug 4 verlaten we de vaart en fietsen langs Vosselaar recht naar Turnhout. Met 64 kms op de teller zit onze eerste fiets dag erop. Nu kunnen we genieten van een heerlijk buffet in het hotel.
Provincie : Antwerpen Streek : Kaart 1 Fietsknooppuntennetwerk Antwerpse Kempen-oost Gefietste knptn : 01-02-03-05-87-08-10-12-11-35-29-36-39-38-85-71-72-68-01 Startplaats : Turnhout Aantal km : 64 Reliëf : Vlak Bewegwijzering :Uitmuntend
Dag 2, 04 mei 2007
Na een goede nachtrust en een stevig ontbijt wordt de strip met de uitgestippelde fietstknooppunten aan de fiets bevestigt en we kunnen starten voor een volgende route.
We fietsen door het centrum van Turnhout naar knpt 01 en gaan over de brug naar rechts op. Hier volgen we over 28 km het kanaal Dessel over Turnhout naar Schoten. Het is er heerlijk fietsen langs de waterkant met lange bomen rijen en oneindig veel bossen in de omgeving. Er lijkt geen einde in zicht. We fietsen van knpt tot knpt waar telkens die ophaalbruggetjes de vaartuigen doorlaten en hier en daar een bank uitnodigt om even te pauzeren.
Aan knpt 72 maken we een ommetje naar 77 om zo het gezellige plaatsje Postel met haar abdij te bezoeken. Ook aan horeca is hier niets te kort.
Aan knpt 74 naar 73 komen we aan sluis 4 en het sluismeer. Daar is sinds kort een spectaculaire toren gebouwd die we zeker eens moeten bestijgen met niet minder dan 195 trappen. Het is niet te beschrijven welk uitzicht men van daar boven kan aanschouwen. Niet aan te raden voor wie hoogtevrees heeft! Nu volgen we het kanaal Herentals naar Bocholt over 14 km tot knpt 21 en verlaten hier het kanaal om naar Kasterlee te fietsen langs de bochtige fietspaden die de Kleine Nete volgt, onbeschrijflijk mooi! Vervolgens komen de Hoge Rielen aan bod een reuze groot domein voor jeugdbewegingen, alweer een prachtig natuurgebied die we volledig doorsteken, goed voor 4,6 km zalig fietsplezier.
Wij volgen verder de knpt van 32 naar 33 en zo naar 90 Steeds op verharde fietspaden en met de bossen in onze onmiddellijke omgeving. Vanaf knpt 78 fietsen we langs de spoorlijn regelrecht naar Turnhout wat het einde betekend van een zeer lange maar vooral prachtige fietsroute.
Tot onze verbazing staat onze teller op 93 km .dit is ons absoluut dag record.
Provincie : Antwerpen Streek : Kaart 1 Fietsknooppuntennetwerk Antwerpse Kempen-Oost Gefietste knptn : 01-04-32-58-59-67-72-77-72-12-74-73-96-95-20-21-24-25-26-87-88-31-32-33-90-78-01 Startplaats : Turnhout Aantal km : 93 Reliëf : Vlak Bewegwijzering :Uitmuntend
Dag 3, 05.05.2007
We zijn al aan de 3e en laatste dag van ons fietsarrangement. In het fietsarrangement zijn eveneens twee gratis toegangstickets voor een museum naar keuze inbegrepen maar aangezien het fantastisch fietsweer is gaan we daar terug van genieten.
De koffers zijn gepakt, de fietsen geladen en we rijden tot Wechelderzande afrit 21 op de E34. Daar zijn we vlakbij knpt 53 waar onze uitgestippelde fietstocht aanvangt. We fietsen door het recreatiedomein De Lilse Bergen langs de beerseheide, de Hoge Rielen allemaal prachtige stroken natuurgebied waar het hoe kan het anders, alweer aangenaam fietsen is
Tussen knpt 30 en 22 fietsen we nog eens langs de Kleine Nete en komen uit aan de stuwdam, vervolgens aan knpt 23 aan het Kanaal van Herenthals naar Bocholt die we blijven volgen tot Herentals. Alweer een zeer mooi stuk om te fietsen.
Op de markt van Herentals is het aangenaam vertoeven op een terrasje tegenover het gemeentehuis. We volgen nog steeds het kanaal over zon 7 km tot knpt 10. Zo keren we terug langs Vorselaar tot Wechelderzande naar knpt 53 wat het einde betekend van een zeer geslaagde fiets 3-daagse waar we tevreden naar terugblikken.
Het mag gezegd: het fietsknooppuntennetwerk in de Antwerpse Kempen serveert eindeloos fietsplezier en smaakt beslist naar meer.
Provincie : Antwerpen Streek : Kaart 1 Fietsknooppuntennetwerk Antwerpse Kempen-Oost Gefietste knptn : 53-80-79-59-69-70-74-75-36-58-32-31-30-22-23-13-12-11-09-10-08-19-18-01-03-53 Startplaats : Turnhout Aantal km : 71 Reliëf : Vlak Bewegwijzering :Uitmuntend
PPS 3-daagse fietsvakantie Antwerpse Kempen van 03/05.05.2007
presentatie 's in powerpoint Klik op de foto om de pps te bekijken. U krijgt een pagina van 4shared te zien. Klik op de pijl links in de blauwe kader. Wacht een tijdje tot na de aftelling van 10 seconden. Er verschijnt;...... Click here to download this file. Klik hierop en u kunt de pps openen.
De maand april zal wellicht de geschiedenis ingaan als record maand voor zowel wat de temperaturen als de droogste maand betreft sedert de waarnemingen van het KMI.
Alweer prachtig weer om te fietsen.
Wij rijden tot Vinderhoute-Centrum en parkeren de wagen links van de kerk waar er voldoende parkeergelegenheid is en nemen meteen de start aan knpt 54 voor onze uitgestippelde fietstocht.
Algauw fietsen we door een prachtig stuk natuur met aan onze zijde het riviertje De Lieve
waarvan deze themaroute in omgekeerde richting loopt. Deze aangename fietsroute volgen we zon 4-tal kms.
Zeer afwisselende route, mooie stukken verharde fietspaden maar ook kronkelende smalle grind weggetjes loodsen ons door de verschillende gemeenten van het meetjesland.
We doorkruisen de gemeenten: Lovendegem Waarschoot Assenede Lembeek Oost-Eeklo Ertvelde en Sleidinge .
Vooral door de Lembeekse bossen en de prachtige dreven is het aangenaam fietsen.
Maar het is niet overal zo gezellig, in Oost-Eeklo krijgen we plots de hel van het noorden voor de wielen geschoven gedurende ongeveer 1 km en worden we flink doorheen geschud, één en al elektriciteit in de armen! Van de mooie dreef met prachtige rijen bomen valt hier niet veel te genieten.
Gelukkig is dit stuk ongemak gauw vergeten, de landelijke gemeentes van het meetjesland is beslist de moeite waard om met de fiets te verkennen.
Maandag, 2e paasdag, een mooie lente dag en ideaal fietsweer. Wij rijden nog eens naar de Antwerpse Kempen Noord tot Massenhoven; afrit 19 van de E34, dan nemen we rechts en onmiddellijk over de brug naar links en verder tot aan het kerkje.Zo te zien zijn we hier niet de enige die deze parking kennen. Vlakbij knpt 70 op 50m van de dijk van het Albertkanaal nemen we de start met een stevige wind op de kop om de Bezembindersroute te verkennen.
Deze route is genoemd naar de vele bezembinders die met het berkenrijs de bekende bezems maakten in de Kempen. Het was in de gemeentes: Brecht-Malle-Schilde en Zoerzel dat vroeger het bezembindersambacht welig tierde. Let wel, er zijn geen bordjes meer te zien van de thema route, we rijden dus via het knooppuntensysteem. Aan knpt 56 na 2,3 km verlaten we het kanaal, adieu kopwind en fietsen een leuk bospad op. Zo gaat het van het ene bos naar het andere, een plezier om er te fietsen en te genieten van de prachtige natuur.
De gemeenten: Schilde, s Gravenwezel, St.Job in tGoor, Malle-Westmalle, Halle en Zandhoven komen aan de beurt Ook langs het Kanaal Dessel over Turnhout is het zalig fietsen. Tussen de knptn 61 en 93 kan men het le moment suprème noemen; fietsen door het prachtige Zoerselbos, de Zoerselbosdreef ook bemind door menig wandelaar en het gekendeBoshuisje waar veel fietsers en wandelaars halt houden en genieten van een dorstlesser.
Dit prieeltje nodigt ons uit om even plaats te nemen. Men hoort hier enkel het gezang van de vogeltjes Tijdens onze fietsroute komen we vaak de bordjes tegen van de: Rasschaertroute, Jan Vandennoortroute, Hendrik Conscienceroute.
Wij zetten onze tocht verder langs Halle en Zandhoven bij knpt 71 waar we ver aan het einde van de rit komen. Graag willen we nog eens de dorst lessen alvorens huiswaarts te keren en wat blijkt; bij navraag is hier geen enkele drankgelegenheid meer in Zandhoven. Dan maar naar Vierzel fietsen een 4 km verder om als afsluiter te genieten van een welverdiend pintje op een gezellig terrasje. Nog 1.5 km fietsen we langs het Albertkanaal terug naar ons beginpunt knpt 70 wat het einde betekend van een prachtige route met op de teller 63,5 km
Deze route wordt gekenmerkt als een van de mooiste. De bossen, heide en landelijke wegen en fietsend door deze typische Kempische dorpjes geven een zeer gevarieerde fietsroute en er is voldoende horeca om te voorzien in de rustpauzes en het koffieke. Een echte aanrader voor de fietsgenieter!
Provincie : Antwerpen Streek : Kempen Noord Startplaats : Massenhoven, leuke parking op 500m van de autoweg E34 en vlakbij knpt 70 Aantal km : 49 (wij 63,5) Reliëf : Vlak Bewegwijzering :Uitmuntend
Een schitterende lentedag, ervan genieten is de boodschap. Wij hebben besloten de Pillecynroute te verkennen waarvan de start gelegen is te Hamme aan de sporthal, maar wij houden halt te Moerzeke aangezien we hier al de bordjes tegenkomen en er voldoende parkeergelegenheid is op het pleintje in het centrum. Eens de wijk Moerheide voorbij komen we in een prachtig natuurgebied van de Oude Durme. Een oase van rust, fauna en flora zijn hier aanwezig.
Kilometers lang slingert het geasfalteerde fietspad zich langs deze rustgevende rivier soms vlak maar af en toe licht golvend. Verscheidene bankjes nodigen uit om even uit te blazen en te genieten van de prachtige natuur. Daar waar Durme en Schelde samen vloeien staat het standbeeld van Filip de Pillecyn, geboren te Hamme en overleden in 1962.
Wij laten ons meedrijven langs de kronkelende Schelde en zien langs de overkant de kerk van Mariekerke en St.Amands waar er mogelijkheid is tot overzet. Het is werkelijk een schilderachtig landschap. Wat verder steeds langs de Schelde leidt het fietspad ons tot Moerzeke waar we vertrokken zijn en alweer ons eindpunt bereikt hebben met 40,5 km op de teller waarvan we alweer ten volle hebben van genoten.
Provincië: Oost-Vlaanderen Streek: Waasland Start: Hamme Reliëf: vlak tot licht hellend, 80% geasfalteerd fietspad Aantal Km.: 38 (40,5) Opgelet: De themabordjes zijn inmiddels vervangen door bordjes van het fietsknooppuntennetwerk.
Gefietst op: 17.10.2006 Kruishoutem is de eiergemeente bij uitstek, compleet met jaarlijkse eierfeesten en de verkiezing van een eierboer en eierkoningin. De streek heeft tot op vandaag haar landelijk karakter kunnen bewaren. Het landschap is licht heuvelachtig en dat laat zich duidelijk voelen op de fiets. De route gaat van start op het marktplein waar er voldoende parkeer gelegenheid is. We fietsen richting Nokere en juist voorbij de dorpskern zien we al een statig kasteel tussen de bomen verschijnen dat zou toebehoren aan Baron Casier.
De fietsroute kronkelt verder door dit landelijke gebied en toert zo helemaal rond Kruishoutem met gehuchten zoals: Lage Hoek, Nellekenskeer, De Lieve Dochter, Sprietje, Marolle. Wellicht schuilt hier enige betekenis achter waaraan ze hun naam te danken hebben. Vervolgens komen we door de Lozerse bossen, een prachtig bosgebied heerlijk om er doorheen te fietsen zeker nu de herfstkleuren al goed zichtbaar zijn. Eens daar voorbij nemen we een scherpe bocht naar rechts en draaien de steenweg op richting Kruishoutem. We fietsen op een breed geasfalteerd fietspad afgescheiden van de weg waar we na een paar honderd meter links moeten afslaan. Daar is het even uitkijken. Ik ben er zeker van dat dit bordje door menig fietser genegeerd wordt, men is er zo voorbij ook wij kunnen er van mee spreken. We fietsen nog een mooi stuk langs het bos en merken het kasteel Ayshove op omringd door schitterende parken.
We zijn nu vlakbij Kruishoutem en toch maken we nog een grote lus richting Huise, het schilderachtige dorpje Mullem en fietsen verder langs Lede en Wannegem. Hier gaat het serieus op en neer. Regelmatig moeten we aan de versnelling sleutelen en een tandje bijsteken tussen deze heuvelachtige dorpjes. Nu is het einde in zicht en gaat het meestal bergaf tot Kruishoutem. Zo hebben we er weer een prachtige fietstocht opzitten, wellicht de laatste van deze mooie najaarszomer.
Provincië : Oost-Vlaanderen Streek : Vlaamse Ardennen Aantal km : 46 Reliëf : licht heuvelachtig Logistiek : goed Onze beoordeling : Prachtige fietsroute door een mooi landschap op 80% geasfalteerde fietspaden
De volgende dag beslissen we om samen de Godelieveroute te fietsen. We vertrekken van Middelkerke en nemen richting Wilskerke Leffinge. Dit gedeelte is wel langs een drukke en gevaarlijke baan, die we graag zo vlug mogelijk achter ons laten. Eens we linksaf slaan richting Leffinge is het een minder drukke baan en fietsen we langs het dorp voorbij de mooie kerk van Leffinge. Verder komen we aan de brug in Snaaskerke, gaan het kanaal over en volgen dan de oude spoorwegbedding richting Gistel. Hier is het zeer aangenaam om te fietsen. Regelmatig zien we de bordjes van de Wijnendaleroute welke gedeeltelijk dezelfde richting uitgaat als de Godelieveroute. Aan het station van Moere verlaten we de oude spoorwegbedding en fietsen we richting Moere. De route brengt ons grotendeels langs uitgestrekte landbouw- en akkergebieden waar we regelmatig te kampen hebben met felle tegenwind in deze open vlaktes en af en toe een tandje moeten bijsteken. In de verte zien we het witte kloostergebouw al staan. We zijn blij even van het stalen ros te kunnen afstappen wanneer we het klooster van zuster Godelieve bereiken. Bij het binnentreden van de kapel zijn de kloosterzusters zeer intens aan hun gebed bezig, één en al devotie. Wij nemen nog een paar fotos van dit mooie klooster waaraan duidelijk een geschiedenis aan verbonden is.
We keren nu een stuk terug en fietsen langs Zevekote zo verder richting Slijpe en een stuk langs het kanaal Plassendale- Nieuwpoort. Gelukkig kunnen we deze gevaarlijke baan vlug verlaten. Op de hoek over het kanaal in de taverne Rattevallenemen we nog een consomatie alvorens de laatste kms te fietsen richting Middelkerke.
Provincië : West-Vlaanderen Streek : Kust Aantal km : 48 Reliëf : vlak Logistiek : goed Onze beoordeling : Toffe fietsroute die grotendeels loopt langs landbouw- en akkergebieden. Er ontbreekt één bordje tussen Zevekote en Slijpe.
Tijdens ons verblijf aan zee te Middelkerke profiteren we ervan om in de omgeving te fietsen. Samen met vrienden volgen we de Lange Lisroute die start op het marktplein van Nieuwpoort. Wij zijn vanzelfsprekend vertrokken van Middelkerke richting Nieuwpoort waar we over de brug aan het sluizencomplex links af slaan. We rijden voorbij het monument van Koning Albert. Dan nemen we rechts en fietsen langs de Yzer richting spaarbekken. Na ongeveer 1 km slaan we rechts af naar Ramskapelle. Aan de oude spoorwegbedding op een goed berijdbaar grind fietspad nemen we links richting Diksmuide. Op het einde van de oude spoorweg gaan we richting Booitshoeke. Net iets verder komen we aan een taverne waar er zomers een leuk terras is gekend door menige fietser. Nu gaan we even binnen en bestellen een verse dagsoep.We gaan verder de route volgen richting Veurne maar eerst is het even opletten we moeten een drukke Rijksweg oversteken. Daarna is het heerlijk fietsen tot Veurne. De route zelf doet het centrum niet aan. Daar trekken wij ons niets van aan en nemen plaats op één van de vele terrasjes van deze gezellige marktplaats. Het is er heerlijk vertoeven en we genieten van ons gezellig samen zijn op dit zonnig terras. We fietsen terug langs het kanaal Veurne-Nieuwpoort die we volgen tot Wulpen. Eigenlijk blijven wij liever het kanaal volgen tot Nieuwpoort wat leuker is maar de route wijst ons linksaf te gaan.
We fietsen nog een groot deel langs een drukke weg zonder fietspad. Gelukkig komt er vlug een einde aan en komen we terug aan het kanaal die we verder volgen tot Nieuwpoort en zo terug naar het marktplein wat het eindpunt van de route betekent. Wij bereiken Middelkerke langs monument van Koning Albert, fietsen de brug over en slaan vervolgens langs de vaart linksaf richting zeedijk. Bij aankomst wijst de teller 56 km aan. Alweer hebben we genoten van een mooie fietsroute.
Provincië : West-Vlaanderen Streek : Kust Aantal km : 39+17= 56 Reliëf : vlak Logistiek : zeer goed Onze beoordeling : Mooie fietsroute die we liever bij terugkeer naar Nieuwpoort langs het kanaal blijven volgen.
De mooie najaarszomer is nog lang niet aan haar einde toe. Alweer een mooie dag nodigt uit om ervan te genieten en dat gaan we zeker doen. We rijden voor de tweede keer tot Breskens, richting ferry boot en parkeren de auto op de voorziene ruime parking. Samen met onze fietsen gaan we aan boort voor de overzet naar Walcheren. Nu gaan we eens een route fietsen die grotendeels rond het eiland loopt. Na ongeveer 20staan we in Vlissingen klaar voor de start en fietsen langs de linker zijde langs het water naar knpt 86 De route is door middel van de kaart fietsknooppuntennetwerk Zeeland/Noord-Beveland uitgestippeld en genoteerd op de fietsstrip langs volgende knptn: 86-81-80-44-42-40-10-14-16-27-30-31-32-36-34-35-63-58-57-84-83-85-86
We fietsen kilometers lang afwisselend langs de zee, door het duinen gebied en door prachtige stroken bos en bovendien op zeer goed aangelegde fietspaden. Heerlijk, wat kan een fietser nog meer verlangen. Zoutelande is het eerste dorpje dat we doorkruisen aan knpt 42 en daar hebben we meteen onze eerste windmolen welke Nederland rijk is. Alvorens we knpt 10 bereiken komen we in Westkapelle en zien op de hoge duinen een gedenkteken staan en een legertank waar de kinderen gretig gebruik van maken om dit oorlogstuig te beklimmen. Ik heb alles op foto vastgelegd ook het prachtig uitzicht dat ik daarboven mocht aanschouwen, een vergezicht over de huizen heen en langs de andere kant zee en strand.
We vervolgen onze route en rijden voorbij een vuurtoren maken een bocht naar rechts en fietsen nu langs de Noordzee richting Domburg. Een pittoresk dorpje met een gezellige winkelstraat en volle terrasjes met genieters van het mooie weer. Eenmaal het dorp voorbij komt alweer een prachtig stuk fietsgenot van 6,5 km lang door Hoogduin naar knpt 16 met aan de rechter zijde een kasteel.
Nu fietsen we naar Vrouwenpolder knpt 30 waar men de brug kan over fietsen naar NOORD-BEVELAND knpt 3. Helaas hebben we daar nu niet genoeg tijd voor maar dat zal zeker voor een volgende keer zijn, wellicht voor 2007. Wij keren terug via het gezellige dorpje Veere en genieten nog even van het mooie uitzicht over het Veerse Meer. We fietsen naar knpt 35 langs het kanaal door Walcheren naar Middelburg en langs Oost-Souburg recht naar Vlissingen naar ons begin en eindpunt 86. Zeer tevreden van de prachtige 60 km fietsgenot keren we naar huis terug.
Provincië : Zeeland Streek : Walcheren Aantal km : 60 Reliëf : vlak Logistiek : zeer goed Onze beoordeling : Heerlijk fietsen langs zee, hoge duinen, en door bos op onberispelijke fietspaden
Gefietst op: 08.10.2006 Deze route gaat van start aan de Bareldonkkapel in Berlare. Wij nemen de start aan onze woonplaats waar we na 2 km fietsen de Schelde vervoegen richting Schellebelle. Net voor we het veer bereiken gaan we linksaf richting Kalkense meersen en fietsen tussen een rijk stuk natuur waar ook talrijke wandelaars hun weg vinden. Plots duikt een nieuwsgierige haas op maar wordt al vlug verstoord en kiest het hazenpad.Wat verderop is het minder fraai, een zwaar stuk kasseien moeten we trotseren 1,5 km lang, maar dit nemen we er wel bij als het van korte duur is. Dan komen we langs de Eendenkooi in Overmere met langs de overzijde verschillende campings en komen zo aan het bekende Donkmeer. De oppervlakte van het meer is 87 ha en is het grootste en visrijkste meer van ons land. Het ontstond pas in de achttiende en negentiende eeuw, toen de uitgedolven turfputten vol water liepen. Het is een toeristische trekpleister waar vooral op zondag heel veel wandelaars hun weg vinden wat wel een hindernis is voor de fietser en het even uitkijken is. Terrasjes zijn er in overvloed en liefst bij terugkeer kan je genieten van een heerlijke portie paling. Hier heerst altijd een vakantie sfeer.
Even voorbij het donkmeer nemen we richting Berlare een stuk ongerept natuurgebied waar we op onverharde goed berijdbare wegen fietsen en komen regelmatig de bordjes tegen van de kapelletjesroute. Alweer komen we aan de Schelde, fietsen de dijk op aan het veer te Appels met zijn overzet en een aangename taverne waar we gezellig plaats nemen tussen de vele sportievelingen en genieten van een verfrissing op het terras onder een prachtige najaars zon. We volgen de dijk langs de Schelde waar het zalig fietsen is in een wijdse omgeving en verlaten vervolgens opnieuw de Schelde en fietsen richting Berlare, de Sint-Martinus-parochie, door de prachtige lange dreef met statige villas. Algauw rijden we terug de Schelde dijk op en kunnen opnieuw genieten van de rust langs de kronkelende Schelde.Aan onze linker zijde zien we de spitse kerktoren van Wichelen. Verder komen we aan in Uitbergen, verlaten de Schelde en fietsen voorbij de kerk van Uitbergen waar we links afslaan en onze weg vervolgen langs weilanden en knotwilgen. Zo komen we terug aan het Veer van Schellebelle, hier is nog net een plaatsje vrij om te genieten van een laatste verfrissing. De fietsroute wijst na 500m rechtsaf richting Kalkense meersen, maar voor ons is de lus rond en wij blijven de Schelde volgen tot Wetteren dit betekend het einde van een prachtige fietsroute met 51 km op teller.
BARELDONK KAPEL
Provincië : Oost-Vlaanderen Streek : Donkmeer Overmere Aantal km : de route zelf is 34 km Reliëf : vlak Logistiek : zeer goed Onze beoordeling : mooie gezellige fietsroute zowel op verharde als onverharde goed berijdbare wegen.
Ook de laatste september dag wordt een zonnige dag met aangename temperaturen net boven 20°, prachtig weer zoals we vrijwel alle dagen van de maand gekend hebben en ideaal dus om te fietsen. Daar gaan we dan ook van genieten want het zou de volgende dagen veel minder zijn, aldus de vooruitzichten. De fietsen zijn al gemonteerd en we rijden met de wagen tot Sluis Nederland waar we net buiten het centrum op een parking de wagen kunnen achterlaten voor 1 per dag Zeker aan te raden aangezien het in het centrum praktisch onmogelijk is parking te vinden. Daar vlakbij is het bordje knpt 98 te zien en we zijn meteen en route. In en rond het centrum is het eventjes toeren om de weg te vinden maar door de bordjes Zwinroute te volgen komt men terug aan een bordje 98. Na 1,5 km aan knpt 53 naderen we het dorpje Sint Anna ter Muiden een pittoresk dorpje waar een bank je uitnodigt er even van te genieten.
De volgende knpt leiden ons naar Knokke waar we voorbij het gekende kind- vriendelijk restaurant Moeder Ciska langskomen. Het is er heerlijk fietsen tussen het bos gebied en de vele prachtige witte villa's, spijtig dat de weg niet voorzien is van fiets paden, maar algauw komt daar verandering in richting het Zwin. Hier is het rustig fietsen en kan men volop genieten van de natuur. We fietsen langs de hoge duinen en gaan even van de fiets af om het pad te nemen. Klauter eens naar boven want je weet niet wat je anders zou missen, een ongelooflijk vergezicht op het zwin, mensen die in slierten rondwandelen tussen ontelbare vogels en langs de andere kant in de verte hebben we zicht op Cadzand. Eigenlijk zou men hier boven moeten kunnen verder fietsen om te kunnen blijven genieten van dit prachtig zicht. Eens Cadzand Bad voorbij fietsen we door Nieuwvliet Bad met strand De Nolle. Aan knpt 10 fietsen we langs de dijk naar Groede knpt 16.
Verder richting Oostburg rijden we langs een vrijwel drukke weg gedeeltelijk zonder fietspad, richting Grote Gat waar we langs de kreken fietsen en ontelbare vogels opmerken. Het eindpunt lijkt in zicht maar toch is dit wel het zwaarste stuk vooral door de felle wind op kop waar we mee te kampen hebben in de open vlakte van dit landbouwers gebied. We rijden Sluis binnen langs het fietspad rond de vestigingen, nemen nog een paar fotos en zoeken een terrasje op voor een welverdiende versnapering. Onze fietsroute telt alweer 60 km, langs volgende knooppunten: 98-53-47-44-43-46-45-29-32-37-10-14-16-15-17-42-49-46-40-95-97-99-94-98
Provincië : Zeeland Streek : Zwin Cadzand Start : Sluis Aantal km : 60 Reliëf : Vlak Logistiek : Goed Onze beoordeling : Een aangename route met veel afwisseling waarvan het mooiste gedeelte ligt tussen Sluis tot Groede.
Vandaag laten we ons leiden door de weersvoorspellingen; geen neerslag en meer zon in het Oosten van ons land, in het westen kans op wat regen, bijgevolg rijden we naar de Provincie Antwerpen. Op kaart 2 worden de volgende knooppunten uitgestippeld:
Wij zijn nogal gulzig en willen zoveel mogelijk meepikken in de regio. Het leuke is dat men onderweg steeds kan sleutelen aan de knooppunten, zowel inkorten als uitbreiden naargelang de omstandigheden. Aan de sluizen te Wijnegem is er parking voor de wagen waar ook het bordje staat van knooppunt 24 vlak aan het Albert Kanaal waar we nog 3 km langs rijden
Van knpt 16 tot knpt 85 is het zalig fietsen langs het kanaal Dessel Schoten 23 km lang op geasfalteerde fietspaden, van een luxe gesproken. Tussen knpt 98 en 38 hebben we even het fietspad verlaten voor een kijkje te nemen op het dorpsplein van Sint-Lenaarts, een groot en opvallend mooi dorpsplein en een prachtige kerk De moeite waard om een kijkje te nemen.
Op knpt 84 verlaten we het kanaal en komen in Malle en Westmalle waar we voorbij het Kasteel Westmalle fietsen.
Even verderop zien we de Scherpenberg molen en dan fietsen we van het ene bospad naar het andere op goed berijdbare meestal onverharde fietspaden. Soms moet er eens een baan worden gekruist en is het wel uitkijken geblazen maar dat is zeker geen bezwaar. Ook de prachtig Zoerselbosdreef komt aan de beurt geliefd door iedere recreatieve fietser. Zoals je hier kunt zien, een prachtig natuurgebied.
Zoerselhof Kasteel
We rijden door Halle en net voor knpt 57 komen we aan een fort omringd door een wal, een overblijfsel van oorlog 1914-1918. De hoeve in Zoerselbos dateert van 1828.
Vanaf knpt 56 fietsen we terug aan het Albert Kanaal en kunnen nog net een kiekje nemen van de Oelegem molen daterende uit 1845. Er blijven nog 3 knpt te fietsen en we hebben ons einddoel bereikt gelukkig en tevreden met op de teller niet minder dan 63 km.
Provincië : Antwerpen Streek : Antwerpse Kempen via knptn Start : Wijnegem Sluizen Aantal km : 63 Reliëf : Vlak Logistiek : Goed Onze beoordeling : Mooie fietsroute zeer afwisselend, grotendeels langs kanalen en bossen.
Vandaag zal het nog warmer worden, men spreekt zelfs van 27°, het belooft een heerlijke zomerdag te worden, prachtig fietsweer. Wij gaan wat verfrissing opzoeken langs de Scheldedijk en starten de fietsroute te Opdorp, waar er keuze genoeg is om de auto achter te laten op dit mooie dorpsplein die trouwens onlangs door Radio 2 verkozen werd tot mooiste dorpsplaats van Oost-Vlaanderen. Daar hadden we meteen het bordje met knpt 11. Daarna fietsen we de volgende knpt:
Na een 6-tal km kunnen we al de Scheldedijk op richting Sint-Amands. Het is het zalig fietsen onder een stralende zon, geen wolkje te bespeuren rond dit wondermooie panorama. We naderen het pittoreske dorpje van Sint-Amands waar de kerk vlak naast de route staat. Het decor van Stille Waters komt ons voor de geest, hier aan de Schelde was het beslist de plaats bij uitstek voor deze serie.
Aan knpt 03 rijden we onder de indrukwekkende brug van Temse en wat verderop aan knpt 1 aan het volgende Stille Waters decor: het huis van Vorlat.
We fietsen van de ene schelde dijk op de andere en laten ons meerdere malen door een enthousiaste veerman overzetten en nog wel gratis. Aan knpt 34: overzet veersteiger Wintam en aan knpt 30: zeesluis, knpt 70: Kallebeekveer. Via aangename kronkelende fietspaden komen we plots aan een immens groot gebouw. Wij rijden tot bij de ingang en stellen vast dat de gemeentelijke diensten van Hemiksem en het Roelantsmuseum daar gevestigd zijn.
Aan knpt 74 naderen we alweer een mooi dorpje: Ruppelmonde Steendorp en Tielrode. De fietspaden zijn overal vlak en op geasfalteerde paden, en toch is er een stuk bij op vlaamse kasseien, gelukkig maar een 500m lang.
We fietsen nu de andere kant van de Schelde dijk en zien duidelijk aan de overkant opnieuw het huis van Vorlat staan, nee hoor, we zijn niet naar de overkant gezwommen. Dit hebben we te danken aan de verschillende veerdiensten.
Om terug aan ons eindpunt te geraken nemen we aan knpt 91 nogmaals de overzet: Driegoten te Weert, wat telkens wel een attractie op zich is. Bij aankomst te Opdorp hebben we 70 km op de teller staan.
Een deel van de route nl. de Scheldedijkroute fietsten we voor de 3e keer maar door er nieuwe knpten aan toe te voegen, hebben we alweer genoten van een prachtige fietsroute die beslist tot één van onze favorieten behoord.
Provincies: Oost-Vl. & Antwerpen Streek: Temse - Sint-Amands Antal KM: 70 Reliëf: Vlak, enkel bij het oprijden van de dijken moet men een tandje bijsteken. Logistiek: Uitstekend Beoordeling: Zeer prachtige route een echte aanrader.
Het beloofd een mooie dag te worden vandaag. De zon is al vroeg van de partij. De weersvoorspellingen schijnen te kloppen wat niet altijd kan gezegd worden. Wij gaan er dus de komende dagen van profiteren want wie weet, het kunnen wel de laatste mooie september dagen zijn. De fiche met vooropgestelde routes langs het knooppuntennetwerk ligt al klaar. Vandaag wordt het in en rond de streek van Beernem-Aalter. Het grote voordeel met het knooppunten systeem is dat met de begin schakel kan nemen die het dichts bij de woonplaats ligt. Dus wij rijden tot Aalter, nemen rechts richting Tielt en rijden tot Ruiselede waar we de fietstocht starten aan knpt 39, tegenover de kerk waar voldoende parkeergelegenheid is. Al na één km komen we aan Knok-Hostens Vlaagmolen waar we graag een soevenier van meenemen.
Verder langs knpt: 43-44-40-35-31-29-28-26-27-86-87-88-99-96-93-98-97-94-95-96-01-02-39 Dit traject loopt langs rustige landbouwwegen waar we ongestoord kms kunnen fietsen zonder te moeten uitwijken voor enige luchtvervuiler.
Aansluitend rijden we vele kms door het Provinciaal domein Lippensgoed Bulskampveld. Een waar paradijs voor iedere fietsgenieter. Aan de goed berijdbare bospaden lijkt geen einde te komen, hier kan men ten volle genieten van de gezonde natuur en de stilte die af en toe gebroken wordt door het geluid van een vogel. Het was dan ook de plaats bij uitstek om even te poseren en van spijs en drank te genieten.
Aan knpt 87 nemen we rechtsaf richting Gent. Zo rijden we 11 km langs het kanaal Brugge- Gent tot Aalter. Langs het water is het heerlijk fietsen op goede verharde fietspaden en de kms schuiven zo voorbij terwijl men geniet van het mooie landschap.
Provincië : Oost/West-Vlaanderen Streek : Aalter, Beernem, Oostkamp Start : Ruiselede Aantal km : 50 Reliëf :Vlak Logistiek : goed Onze beoordeling : Het is een mooie route, met veel afwisseling door een prachtige natuur.
Na Limburg komt onze provincie Oost-Vlaanderen nog eens aan de beurt.
De Reuzenroute start vanzelfsprekend in Dendermonde en is een echte reuzeroute:
Weinig of geen autoverkeer, fietsen over de dijken van de Schelde en de Dender en onderweg enkele aantrekkelijke tavernes, waar het aangenaam verpozen is.
Wij zijn vertrokken vanuit onze woonplaats te Wetteren, zijn daar de Schelde gevolgd,voorbij t veer te Schellebelle waar men gebruik kan maken van de overzet en hebben de Schelde verlaten in Berlare Uitbergen om zo langs Berlare dorp voor Schoonaarde brug opnieuw de schelde te vervoegen. Daar hadden we het eerste bordje Reuzenroute. Achteraf gezien hadden we het schelde pad niet mogen verlaten want we kwamen zo op de reuzenroute terecht. Wij hebben er alvast wat meer kms aan over gehouden.
Wij rijden zo op autovrije dijkwegen heel wat kms langs de kronkelende schelde terwijl we genieten van prachtige vergezichten, een wondermooi panorama met in de verte de spitse kerktoren van een pittoresk dorpje. We fietsen langs: Schoonaarde- Oudegem- Appels-Grembergen en Dendermonde waar je best even de route verlaat om het centrum te bezichtigen en die je uitnodigt voor een gezellig terrasje. Het is beslist een ommetje waard.
Vervolgens fietsen we langs de oevers van de Dendervallei waar de natuurpracht al even mooi is, voorbij het dorpslein van Mespelare, Sas van Wieze, Gijzegem en Hofstade. Tussen Schoonaarde en Wichelen loopt de fietsroute te midden van velden en akkers langs alweer een gezellig terrasje Hof de pikkeling, wij konden dit vooral met het warme nazomer weer niet voorbijrijden!
Een beetje verderop aan de brug van Schoonaarde hebben we opnieuw de Scheldedijk opgezocht door met de fiets aan de hand langs de zijkant af te dalen om zo Wetteren te bereiken. Wij hadden maar liefst 71 km op de teller staan.
Prachtige natuur gelegen op enkele kms van onze woonplaats waar het heerlijk is om te fietsen!
Provincië : Oost-Vlaanderen
Streek : Dendermonde
Start : Scheldedijk, De Bruynkaai
Aantal km : 38
Reliëf :Vlak
Logistiek : goed
Onze beoordeling : Mooie route, op één klein slecht stuk na zeer goede fietspaden waarvan grotendeels verkeersvrij.
Ik ben Maria en samen met mijn echtgenoot Frans is fietsen één van onze hobby's waar we momenteel meer dan ooit voordien zullen kunnen van genieten. We zijn nl.op non-actieve dienst (zoiets als jong gepensioneerden..) Vooraf uitgestippelde fietsroutes nu d.m.v. het fietsknooppuntennetwerk is steeds opnieuw ontdekken, een verrijking en uitdaging naar het onbekende. Wij hopen er nog zeer veel te kunnen van genieten en wensen dit aan iedere fietsliefhebber toe.
E-mail mij
Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek