Democratie?
Inhoud blog
  • Dossier 'Tirage au sort'
  • Dossier loting
  • Projecten
  • Gecoordineerde loting voorstellen
  • Blanco of ongeldig ?
  • Affiche
  • Nieuwsflash Directe Democratie
  • Literatuur
  • Opmerkelijke referenda en volksinitiatieven
  • Juridisch en financieel
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    VERKIEZINGEN ZIJN GEEN DEMOCRATIE - STEM BLANCO
    27-04-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verkiezingen zijn geen democratie

    Uit " Tegen verkiezingen" David van Reybroeck

    http://www.athenaeum.nl/recensies/david-van-reybrouck-tegen-verkiezingen

    Democratie in nood

    "We moeten ons volgens Van Reybrouck namelijk grote zorgen maken over onze democratie."

    Daarom is volgens ons de invoering van Directe Democratie  de oplossing van de meeste problemen vermits dit de toegang is van de burger tot de Wetgevende Macht.

    Onder “directe democratie” wordt hier verstaan het "beslissend referendum op volksinitiatief"  of meer algemeen het "politieke systeem in Zwitserland"

    De kern van de afwijzing van ons huidig politiek systeem was mij echter lang onduidelijk. Dat ons politiek systeem in feite een  "Particratie" was werd door verschillende vooraanstaande politici en politicologen meermaals bevestigd.

    Toch leek mij die verklaring voor de bijna wereldwijde afbrokkeling van het vertrouwen in verkozen politici en de steeds toenemende afwijzing van het “electoraal representatief” systeem onvoldoende.

    Dat is natuurlijk ook opgevallen aan politicologen en publicisten allerhande en ook zij zochten en vonden de verklaring.

    Verkiezingen hebben weinig of niets te maken met “ democratie ”, wat onze politici ook mogen beweren.

    Politici maken wel veelvuldig gebruik van het begrip begrip "democratie" omdat het nog steeds een positieve weerklank heeft bij de meeste mensen.  Het begrip “democratie” wordt zo gekaapt voor iets heel anders.

    Een eenvoudig voorbeeld toont dit aan:

    Volgens sommige bronnen over Piraten
    http://nl.wikipedia.org/wiki/Piraterij_(zeeroverij)


    werden sommige kapiteins aangesteld door de bemanning, omwille van hun bekwaamheid, bij middel van een verkiezing.

    Dit is een systeem van “electorale aristocratie” (het aanstellen bij middel van verkiezingen van de “beste voor de job”).

    We kunnen wel spreken van “vrije verkiezingen” voor zover iedereen gelijkwaardig kandidaat kan zijn en aan de verkiezingen kan deelnemen.

    Een eventueel doelwit werd al dan niet aangevallen na stemming door de bemanning.

    Dit is in dit geval een “democratische” beslissing.

    We zien dus ook waar verkiezingen nog een gepaste rol kunnen spelen bv de aanstelling van bekwame mensen aan het hoofd van onze instellingen zoals rechtstreekse president verkiezingen, burgemeester verkiezingen edm.

    Historische bronnen tonen aan dat ons verkiezingssysteem ontworpen werd TEGEN democratie. Een "electorale aristocratie" werd geinstalleerd. (wat al een vooruitgang was tegenover de heersers bij erfrecht)

    Later werden dan nog wel enkele “democratische elementen” ingevoerd ("vrije" of zogenaamde "democratische" verkiezingen met algemeen stemrecht, het gelijkheidsbeginsel, vrijheid van meningsuiting, vrijheid van vereniging, persvrijheid, enz..) die echter achteraf terug werden afgezwakt of afgevoerd .

    Maar zoals we gezien hebben, "democratisch elementen" zijn geen "democratie”. Het is van dit essentieel verschil dat politici misbruik maken om zo te proberen hun machtspositie te behouden.

    Dat wij in Belgie geen politiek systeem hebben van volkssoevereiniteit wordt bevestigd in de toelichting van de Raad van state bij het art 33 van de Grondwet: 

    "Zowel uit deze bepaling [art. 33] zelf, als uit de overige bepalingen van de Grondwet betreffende de uitoefening van de machten, blijkt dat de Grondwet niet een stelsel gebaseerd op de volkssoevereiniteit heeft ingesteld, doch wel een stelsel gebaseerd op de nationale soevereiniteit waarbij de Natie wordt vertegenwoordigd door de gestelde machten [...] Het door de Grondwet aldus ingestelde representatieve stelsel impliceert dat het de volksvertegenwoordigende vergaderingen zijn die de beslissingen nemen in de aangelegenheden die tot hun bevoegdheid behoren en dat ze in de uitoefening van hun mandaat, noch in rechte, noch in feite, mogen worden gebonden."

    Het is natuurlijk echt schrijnend dat mensen hun leven geven als zij "democratie" eisen, (zoals bv de laatste jaren in Noord Afrika) en dat zij dan, voornamelijk onder druk van de zogenaamde "democratieen", "vrije verkiezingen" krijgen. Dit fudamenteel verschil wordt echter alsmaar duidelijker. En nu weten we waarom.

    Bronnen:

    zijn verkiezingen essentieel voor democratie Democratie nu

    History of the word "Democracy"  Francis Dupuis‐Déri 

    History of the word "Democracy"  histoire d'un malentendu - Francis Dupuis-Déri

    The Principles of Representative Government  Bernard Manin

    Tegen verkiezingen - : David van Reybrouck  

    De oplossing voorgesteld door DVR (loting) is zeker een waardevol element in de democratie. Het moet wel uitgevoerd worden volgens de "democratische" basisprincipes. Er zijn in de US nu reeds enkele staten, waaronder Oregon, waar naast de directe democratie, een semi-permanente raadgevende instelling functioneert die samengesteld is door loting.

    opgelet met burgerjury en loting als politiek systeem Democratie nu 

    bv Een jury samenstellen volgens een wetenschappelijk onderbouwd systeem is evenmin eenvoudig.

    scientific sampling method

    Paul

    voor meer informatie:

    www.democratie.nu

    of voor openbare discussie op het  Forum

    27-04-2015, 00:00 Geschreven door Paul Nollen


    Tags:democratie, verkiezingen, stem blanco
    28-04-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.niet deelnemen aan verkiezingen

    Nu we weten dat verkiezingen niets met democratie te maken heeft, het is hoogstens een democratisch element *1, wordt niet deelnemen aan de verkiezingen een eerbaar standpunt voor de voorstanders van democratie.

    Hiermee ontzeggen we de "leiders" dat zij zich beroepen op het "mandaat van de kiezer" om eender wat te beslissen zonder dat de burger zelf kan ingrijpen. 

    Dit wil niet zeggen dat voor het dagelijks beheer een verkozen parlement niet nuttig zou kunnen zijn (zoals bv in Zwitserland en de meeste andere landen en staten met directe democratie). Daarnaast kan ook een instelling samengesteld door loting ontwikkeld worden, de Senaat bv, om dat aan de praktijk te toetsen. bv het recent initiatief in Zwitserland

    Het zou om te beginnen al interessant zijn om als burgers te kunnen beslissen hoeveel "representatieve instellingen" er nodig zijn in ons land, hoeveel verkozen mandatarissen daarvoor nodig zijn, wat hun verloning mag zijn en hoeveel dat de partijdotaties mogen bedragen.

    Stemmen voor de gevestigde partijen in de hoop dat zij "democratie" zullen invoeren is al helemaal ijdele hoop. Eens met hun vingers in de vetpotten en de tabernakels van de macht is democratie invoeren uit den boze. Natuurljk zijn sommige kandidaten voorstander van democratie maar meer dan "window dressing" is dat niet. Bovendien gaat de "partijlijn" voor op het persoonlijk standpunt. Positief is dat de kandidaten al durven ingaan tegen het partijstandpunt. Dat kan hun een verkiesbare plaats kosten waarmee al veel gezegd is over het electoraal systeem. Eens verkozen gaan de lippen op mekaar, de buit is binnen.

    Zelfs de partijen die "in principe" voor democratie zijn doen er in de praktijk alles aan om die democratisering zo lang mogelijk uit te stellen en zelfs terug te schroeven.

    - De Socialistische Partij heeft 120 jaar lang "directe democratie" in haar programma gehad (het recht op referendum op elk bestuursniveau, Charter van Quaregnon). Nu recent hebben ze het dan maar afgevoerd. Niemand hecht er nog geloof aan.

    - De VLD, of hoe ze ook mogen heten, hebben enkel jaren geleden op een ledencongres nog het "primaat van de politiek" bevestigd. Hiermee hebben zij het principe van de volkssoevereiniteit afgevoerd.

    - Vlaams Belang is wel voorstander maar is geneigd om het "volksinitiatief" te vergeten en enkel plebiscieten toe te staan. Nochtans behoren referenda op initiatief van de politici (plebisciet) NIET tot het arsenaal van de democratie (bv verboden in Zwitserland).

    - Groen : De kiesdrempel van 5% is mee door hen ingevoerd.

    De meeste andere partijen zijn gewoon tegen democratie.

    *1 - In de meeste westerse landen is bovendien ook dit “democratisch element” in het “electoraal representatief” systeem verloren gegaan. Meestal kan men nog wel op gelijke basis aan de verkiezingen deelnemen maar voor de rest is het gelijkheidsbeginsel volledig verdwenen.

    Dit door het invoeren van een kiesdrempel voor een eerste zetel, het niet proportioneel toekennen van zetels, het bevoordelen van de lijstvolgorde zoals die ingediend wordt door de politieke partijen, het toekennen van subsidies aan partijen in functie van het aantal effectief verkozenen, het uitsluiten van verkozenen voor deelname aan het wetgevend werk door het vormen van een meerderheidscoalitie in de regering, het opstellen van een “regeer programma” na de verkiezingen dat dus niet aan de kiezer is voorgelegd, de duidelijke beïnvloeding van het stemgedrag van de verkozenen door het toepassen van de partijdiscipline (stemmen in partijblokken, wat een bevestiging is van de "Particratie"). ...

    J'AI PAS VOTE  (F en E) 

    28-04-2015, 00:00 Geschreven door Paul Nollen


    Tags:verkiezingen, democratie
    29-04-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Juridisch en financieel

    Stemrecht en opkomstplicht

    Stemrecht en opkomstplicht bij verkiezingen

    Wie stemgerechtigd is in België, moet ook deelnemen aan de verkiezingen. In België geldt immers een opkomstplicht, geen stemplicht. Die twee begrippen zijn niet hetzelfde:

    opkomstplicht:
    Wanneer er verkiezingen worden gehouden, moet u deelnemen.

    geen stemplicht:
    U bent niet verplicht om een stem uit te brengen op een lijst of een
    kandidaat. U kunt evenwel blanco stemmen.

    blanco stem gaat niet naar meerderheid    maar heeft wel financiële gevolgen voor de partijen en dus ook op de besteding van uw belastinggeld...  

    Als nationaal bv het Saramago quorum zou gehaald worden dan betekent dit een besparing van meer dan 13.000.000 € per jaar !!

     Voor de berekening van de uitslag en de kiesdeler/kiesdrempel worden uitsluitend de op de kandidaten uitgebrachte stemmen geteld.

    29-04-2015, 00:00 Geschreven door Paul Nollen


    01-05-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opmerkelijke referenda en volksinitiatieven
    • Zwitserland - wijziging grondwet - bindend referendum op volksinitiatief

    wijziging monetair systeem (afschaffen fractionele reserve en geldcreatie door de banken)

    Faze: handtekeningwerving (100.000) Huidige stand vollgeld initiative

    • Zwitserland - wijziging grondwet - bindend referendum op volksinitiatief

    basisinkomen (onvoorwaardelijk minimum inkomen voor alle inwoners die legaal in Zwitserland verblijven)

    Faze: voldoende handtekeningen om het referendum te starten

    • Nederland - petitie - informatief

    geldcreatie door private banken (geldcreatie met rentelast)

    Faze: voldoende handtekeningen om de bespreking in de Tweede Kamer af te dwingen 

    01-05-2015, 00:00 Geschreven door Paul Nollen


    Tags:financieel systeem, fractionele reserve, geldcreatie
    Archief per week
  • 15/10-21/10 2018
  • 08/10-14/10 2018
  • 05/03-11/03 2018
  • 21/09-27/09 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!