Ik ben De Warre
Ik ben een man en woon in Boechout-Vremde (Belgie) en mijn beroep is .
Ik ben geboren op 20/06/1947 en ben nu dus 77 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Oude ambachten, folklore, oude gereedschappen.
De Warre is gestart in 1989 met folklore en ambachtmarkten te bezoeken,trachte een steentje bij te dragen met zijn orgeltje. Later is daarbij gekomen namiddagen voor ouderen " een beetje nostalgie " en even uit de 21 ste eeuw stappen en mijmeren uit vervl
Folklore en nostalgie
De Warre draaiorgelman met orgel Benjamin en aapje Pipo
07-06-2010
Feesten in Emmadorp
Emmadorp feest.
Emmadorp gehucht van Nieuw Namen telt nog slechtséén huiskamer café
In het Verdronken landgelegen in de Koninginnestraat 21.
CaféHet Verdronken Land met Gina Poppe als waardin heropende 9 februari 2010.
Het café is mede door haar echtgenoot Ronald in zijn oude glorie hersteld.
Het café is maar goed gekend bij fietsers in de polders, wandelaars en excursiegangers van het Verdronkenland van Saeftingen waar ze zich komen laven na de inspanning.
Men kan in het café ook terecht voor een ouderwetse straffe maaltijd.
Als men naar een huiskamercafé komt gebeurt alles rustig, men neemt tijd.
Gina had voor het eerste weekend van juni een feest driedaagse in mekaar gedraaid.
Met vrijdagavond plechtige opening met muziek en dans in de tent, zondag brocantmarkt, met vele kraampjes, schaapscheerders, poldertochten enz.
De Warre met zijn draaiorgel Benjamin en tante Stans waren ook van de partij, zondag was dan een plechtige Eucharistievierting met wijding van het Verdronkenland van Saeftingen en zijn gidsen, oude ambachten en verschillende bioteelt.
EEN FEESTWEEKEND OM VAN TE SNOEPEN.
Bedankt Gina en haar team voor dit prachtig feest voor herhaling vatbaar wij noteren éérste weekend van juni 2011 voor een vervolg?
12-05-2010
Het weer zit niet mee!!
De eerste folklore en ambachtmarken zijn reeds achter de rug van 2010. Het weer is een GROTE spelbreker voor de organisatoren, natuurlijk ook voor de deelnemers. Water is een Grote vijand van de orgelboeken, pijpen, mekaniek hout en schilderwerk. Ook de bezoekers blijven weg bij dit " winterweer" vanaf Pasen 2010. Voor de VELE vrijwilligers met hun maanden voorbereiding van ambachtmarkt om een traditie verder te zetten is dit een tegenslag van jewelste ook financieel voor deze verenigingen. Laten we hopen dat de volgende dagen beter, droger en warmer worden en dat ieder bezoeker kan genieten van muziek en beelden uit vervlogen tijden. Hoe zegt men dit ook weer? " Niets kan blijven duren"
30-03-2010
Benjamin in een
Wanneer men een hobby heeft over folklore en nostalgie is het soms ZEER lang zoeken naar een passend atribuut om een " old - timer" draaiorgel "Benjamin" kompleet te maken. Nu is het zover "Benjamin" het draaiorgeltje van "De Warre" heeft een "nieuw kleedje", een passend frontje. "Tante Stans" was als eerste bereid om mee op de foto te gaan, en fier dat ze was.
05-01-2010
Wat is schellak en waarvoor te gebruiken???
Hoe draaiorgelboeken beschermen?
Zoals iedereen wel weet zijn draaiorgelboeken gemaakt van boek karton. Om deze tegen slijtage te beschermen worden ze met Schellak bestreken.
Wat is Schellak??
Schellak is een thermoplastisch materiaal, wat wil zeggen dat het zacht wordt bij verwarming. In gesmolten toestand kan schellak vermengd worden met een vulmateriaal (zoals houtpoeder of een minerale vulstof) en onder invloed van druk en temperatuur in een vorm geperst worden.
De grondstof wordt gewonnen als het harsachtige afscheidingsproduct van de kleine lakschildluis (Coccus lacca of de commercieel gekweekte soort Laccifer lacca), een boomluis die voornamelijk voorkomt op diverse boomsoorten in India en omringende landen. De schellak wordt van de boomtakken geschraapt en gedroogd. Eventueel wordt het gefilterd door het te verwarmen en door een doek van bijvoorbeeld jute te laten lekken. Het wordt verhandeld in tabletten of schilfers in verscheidene kleurgradaties van blond (gezuiverd) tot donker. Bij verwerking is het op zich niet giftig, maar de alcohol waarin het opgelost wordt, kan dat wel zijn.
19-12-2009
Waar hoor en zie ik nog dansorgels in België ?
Waar hoor en zie ik nog dansorgels in België ? ( inventaris 2005)
...in de jaren 20, een man, Willem Klessens genoemd, die zijn streekrondreisde met zijn tent van hout, zeildoek en geslepen glas.
Zijn zoon, Gust Klessens, nam de zaak over.
Meer dan 50 jaar lang, was hij met zijn danstenten het vertrouwde amusement op de dorpskermissen.. Zo kreeg hij de naam van de "Danstentenkoning.
De geschiedenis van spiegeltent Classic.
De familietraditie werd voortgezet! Op zekere leeftijd heeft Gust Klessens zijn spiegeltenten overgedragen aan zijn zonen Willy en Rick. Doch de goei tent, met eiken interieur en vervaardigd door zijn vader in de jaren 20,daar wilde hij geen afstand van nemen. Doch bij uitzondering werd de
heilige koe één keertje opgebouwd voor een kermis in Hoeileden.
Vandalen (?) hebben de goei tent toen in brand gestoken
Dit is nog steeds voor de Familie Klessens, als was er een familielid overleden .
Zonder spiegeltent kon Pa Klessens niet leven!En daarom begon hij op 70- jarige leeftijd nog aan het bouwen van een NIEUWE SPIEGELTENT.
Zeven jaar lang hebben Pa en Ma gewerkt aan hun levenswerk. Februari 97 werd hun gouden bruiloft gevierd in hun spiegeltent.
En ondertussen waren er alweer vijf jaren verstreken, stond de Spiegeltent met Decap orgel
De Kempenaar zomaar opgebouwd in hun achtertuin. Maar wel te verstaan weer, regen & wind doen geen goed, daarom wilde Pa zijn tentje zo graag binnenzetten. Vandaar de verhuis naar Rijkevorsel, en een droom werd werkelijkheid 21 april 2002.
Op z'n 83ste was Pa nog steeds onze DJ, speelde hij z'n,favoriete orgelnummers en liet ons allen mee genieten van z'n danskunsten .
Na een kortstondige ziekte is hij overleden op 6 mei 2004. ..
...en zoals hij het graag wilde, zal de familietraditie worden voortgezet.
Open op donderdag en zondag van 13 tot 17.30u & op afspraak
Geachte bezoeker, liefhebber voor respect van ieder prive persoon, groepen, verenigingen zet ik GEEN optredens van deze op mijn blog.
Hopend op Uw begrip
De Warre en Benjamin en Tante Stans
optreden voor prive initiatieven
De Warre en zijn orgel Benjamin werden gevraagd voor gastoptreden te Westmalle op 2 november 2009 tijdens de viering van een 90 jarige. Alle genodigden konden de muziek van toen waarderen. De oude verhalen over heksen, spoken, dwaallichtjes en de weerwolf sloegen in als een bom. De jongeren hadden Halloween in het geheugen. Ook de voorspellingen en volkse toverkunsten konden op veel bijval rekenen. Een geslaagde namiddag voor de jarige, familie en haar vrienden. ---------------------------------------------------------------------------------------------------- Op 14 november 2009 was De Warre en zijn orgel Benjamin te gast in een instelling voor zwaar gehandicapten. Ook voor deze mensen had De Warre een passend programma, meezingen met sniederbank, zijne paraplu en weersvoorspellingen, daar kregen ze niet genoeg van. Ook de vedettenkwis kon op veel bijval rekenen, een strijd vrouwen tegen mannen, de winnaar? Geen, stand 6 voor de vrouwen 6 voor de mannen, krijgt een vervolg??? Mensen kunnen laten lachen, ze gelukkig zien DIT IS HET MOOISTE GESCHENK.
06-10-2009
Voor echte liefhebbers
Met in de tijd vinylplaten, cassetten, nu CD en MP3 en Ipod vergeten we soms dat ook vroeger muziek werdt gemaakt voor onze grootouders om op te dansen. Bijna ieder paardenmolen op de kermis bracht zijn muziek door orgel. Men hoorde de heldere melancholische klanken van de kermisorgels over gans het kermisplein. Ook in de prachtige spiegeltenten met fel gekleurde zetels en blinkende luchters tijdens de jaarlijkse kermis kon men dansen op orgelmuziek. Verschillende danscafés beschikten over een dansorgel met de mooiste deuntjes erop. Vlaanderen bracht vermaarde draai - en kermisorgels voort denken we maar aan Decap, Mortier, Bursens enz.... Deze zijn fel gegeerde verzamel objecten over gans de wereld. Wat was het draaiorgel een fijne uitvinding, men dreef met een wiel een blaasbalg aan en door kartonnen boeken met gaatjes kwam de muziek langs de mooie houten pijpfluiten. Wie deze nostalgie wil bewonderen en horen kan terecht in het Kempisch draaiorgelmuseum te Voortkapel Westerlo.
22-09-2009
Schepdaal feest, met De Warre en Benjamin
Het was weer feesten geblazen aan het voetbalveld van FC Schepdaal ( Kerkhofstraat). De organisatie was in handen van "Schepdaal feest", dat begon op vrijdag 18/09/2009, zaterdag 19/09/2009 . Zondag 20/09/2009 was "De Warre" aanwezig met zijn orgel "Benjamin" tijdens de folklore en ambachtenmark. De kinderen konden draaien aan het orgel met een passende hoed erbij, ALLE aanwezigen konden genieten van de "jonge orgeldraaiers". De bezoekers konden met eigen ogen zien hoe manden werden gevlochten, houtdraaier, kantklosters, stoelen biezen enz..., voor ieder wat wils. Tante Stans ( aanwezigen weten wie ik bedoel) viel bij ieder in de smaak, zij had ook al verschillende aanbidders, doch zij ging niet in op de voorstellen?????????? Fotos volgen
Twaalfde avondjaarmarkt Beersel
De Warre was te gast met zijn orgel Benjamin tijdens de avondjaarmarkt te Beersel ( Beersel, Lot,Alsemberg, Dworp, Huizingen) op zaterdag 19 september 2009.
De Warre stond op het terras van de Kunstmarkt, wat een feest was dit, overvolle terrassen, glunderen bezoekers, zuiderse temperatuur en een VOORTREFFELIJKE SFEER. Wat was dit feesten!!!
Er was ook nog "Feest in de straat" met de groep "Op 't Goevallend oeit" uit Vilvoorde ( geweldige sfeer makers), Grand Julot met zijn accordeon, een jongleur, vuurspuwer teveel om op te noemen. De Verenigde Handelaars Beersel , Lot, Alsemberg, Dworp, Huizingen in samenwerking met het gemeentebestuur van Beersel mogen FIER zijn op hun realisatie,Proficiat. Fotos volgen
30-08-2009
De Warre was op Beerzelberg voor een diamanten huwelijks jubileum
De Warre was tegast met zijn orgel Benjamin op Beerzelberg voor een diamanten huwelijks jubileum. De aanwezigen konden even stilstaan in de tijd en terug blikken naar vervlogen tijden, van orgelmuziek, spiegeltent, oude verhalen, sniederbank liedjes. De Warre ging ook een uitdaging aan met iemand van de aanwezigen dat hij sneller uit zijn hoofd kon rekenen, dan deze persoon met een electronisch rekenmachine. De Warre schreef een willekeurig getal van vijf cijfers, zo vijf getallen onder mekaar. De Warre wist de som eerst. Het was een geslaagd feest voor de jubilarissen, familie en vrienden. De Warre had ook zijn trouwste fan " Tante Stans " meegebracht naar Beerzelberg.
Hopelijk tot ziens.
18-08-2009
Volkorenmet te Lichtaart
De Volkorenmet Lichtaart ging door op 2 augustus 2009 een organisatie van de "Lichtaartse kloppers. Meer dan 160 ambachten en folklore standen waren dit jaar te bezichtigen, daarom is de Volkorenmet één van de grootste in Vlaanderen.
Een pluim voor de organisatie alles tot in de puntjes geregeld. Het was weer feesten en genieten rondom de kerk en omliggende straten van Lichtaart.
Hopelijk zien we mekaar terug in 2010.
Voor informatie
Ik wil ALLE organisatoren, bezoekers en kinderen bedanken voor de MOOIE jaren die ik heb mogen beleven met mijn draaiorgeltjes, De Benjmin, Wild Blumen, Biepertje, en De Nachtegaal, ik mag zeker niet vergeten mijn aapje "Pitje", dit was de lieveling.
Om medische reden, de meer en meer lichamelijke problemen ben ik verplicht met mijn hobby te stoppen;het heeft mij maanden en maanden gekost voor ik dit openbaar kon maken, moeten stoppen met wat U het liefste doet en wat U zo dierbaar is, kinderen laten draaien aan het orgel, een glimlach toveren met de nostalgische klanken van het draaiorgel, een oud ambacht mogen beoefenen is zo mooi
NIETS IS MOOIER DAN MENSEN ZIEN LACHEN EN GELUKKIG MAKEN.
BEDANKT en hopelijk tot ziens De Warre
GSM: 0478/812.530
Vorselaar jaarmarkt 20 juni 2009
"De Warre" en zijn orgeltje "Benjamin" waren dit jaar te gast op Vorselaar jaarmarkt dat in het teken stond van straat-annimatie en muziek.
Het was een voltreffer voor de organisatioren met het weer en publiek, deze laatste genoten met volle teugen van muziek uit vervlogen tijden.
Oude ambachten, steltlopers, jonggleurs, goochelaars, voor ieder wat wils. Een beetje nostalgie is toch mooi