Op initiatief van de Davidsfondsafdelingen St.Pieters-Woluwe, Oudergem en Elsene/Etterbeek mochten wij op zaterdag 13 september de unieke tentoonstelling THE BRITISH ROYAL COLLECTION in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel bezoeken. 41 deelnemers werden toevertrouwd aan 3 gidsen. Door de vorming van kleine groepen kon iedereen goed meeluisteren en vragen stellen.
Van Hendrik VIII tot koningin Elisabeth II hebben verschillende Britse monarchen in hun vrije uurtjes werk gemaakt van een kunstcollectie die zowel in kwaliteit als kwantiteit niet te versmaden is. Wij kregen een verzameling te zien van Vlaamse meesters. De KMSKB slaagden er in om in samenwerking met "The Royal Collection Trust", die de Koninklijke collectie beheert, een vijftigtal belangrijke werken tijdelijk terug te halen naar hun "land van herkomst". Het ging om werken van Hans Memling, Quinten Metsys, Jan Gossaert, Pieter Bruegel de Oude, Paul Bril, Pieter-Paul Rubens en Anton Van Dyck. Naast deze kunstwerken presenteerden de KMSKB enkele relevante meesterwerken uit de eigen collectie.
Eén van de hoogtepunten was de opstelling van "De moord op de onnozele kinderen" door Bruegel de Oude uit de Koninklijke verzameling, naast "De volkstelling te Bethlehem" uit de Brusselse collectie. Beide werken tonen grote verwantschap, aangezien het om Bijbelse taferelen gaat die Bruegel transponeerde naar een Brabants sneeuwlandschap. Keizer Rudolf II van Oostenrijk liet het schilderij van de kindermoord overschilderen. Hij liet de afgebeelde kinderlijkjes vervangen door dieren of huisraad om het geheel minder schrikwekkend te maken. Bij nader toezicht zagen wij nog hier en daar (een vergetelheid?) een arm of een been van een kind opduiken naast of onder de afbeelding van een hond of een gans. Héél eigenaardig! We konden dit goed bestuderen en ons een beeld vormen van de oorspronkelijke compositie doordat de KMSKB ook over een kopie beschikt van het oorspronkelijke doek door zoon Pieter Bruegel de Jonge geschilderd. Deze kopieerde veel werk van zijn beroemde vader uit commerciële overwegingen.
Ook een hoogtepunt, de schilderijen van Rubens en Van Dyck die doorgaans in Engeland hangen. Van Rubens waren dat enkele landschappen en portretten, alsook een schets van "De tenhemelopneming van Maria", waar de KMSKB de retabel van bewaren. Van Van Dyck waren er portretten en religieuze onderwerpen te zien, waaronder "Christus geneest de lamme", dat hij als jongeling schilderde in het atelier van Rubens. De KMSKB confronteerden dat doek met een jeugdwerk van Rubens "Christus en de overspelige vrouw" en met "Nicodemus door Jezus onderricht".
Een ander belangrijk luik was het ensemble van vijf schilderijen van David Teniers de Jonge, de schoonzoon van Jan Bruegel de Oude.
Op het einde van de rondleiding mochten wij een schilderij aanschouwen van koningin Elisabeth II.
Irène