Op zaterdag 4 oktober jl. vertrokken we met 25 personen per autocar naar Kampenhout. Op de eerste halte (restaurant Veilinghof) werden we door onze gids met een kopje koffie verwelkomd. Daarna bezochten we een mooi kerkje. We gingen de tuinbouwveiling Brava bezoeken waar op zaterdag spijtig genoeg geen activiteit is. Onze gids legde ons echter heel deskundig uit hoe een veiling van groenten en fruit gebeurt en verduidelijkte de termen "veilingklok", "vraag en aanbod" e.d. De klok start op een inzetprijs die daalt wanneer de klok begint te draaien. De klanten kunnen de klok stilleggen door een druk op een knop. Op dat moment sluit hij een aankoop aan de prijs waar de 'wijzer' van de klok stilstaat.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Na een lekkere witloofmaaltijd bezochten we het witloofmuseum. Als Brusselaars mogen we er fier op zijn dat de "endives de Bruxelles" wereldbekend zijn. In Kampenhout spreken ze niet van "witloof" maar van "loof".
Rond 1850 lukte de hoofdhovenier van de toenmalige kruidtuin "Botanique" te Brussel, de heer Frans Breziers, er in om witloof met krop te kweken en hielp zo het huidige witloof ontstaan. Aanvankelijk werd de witloof vooral rond Schaarbeek en Haren gekweekt, later ook in Zaventem, Melsbroek en nog later in en rond Kampenhout.
De traditionele grondteelt wordt nu bijna verdrongen door de onvermijdelijke opkomst van hydrocultuur. Vroeger was witloof een wintergroente; nu kan je het ganse jaar door deze heerlijke groente degusteren.
In de namiddag gingen we naar het familiale Chocoladeatelier "Cacaooh". We kregen een demonstratie van hoe deze lekkernij gemaakt wordt, met cacao, cacaoboter en suiker. De chocolade wordt op een temperatuur van 30 tot 32°C gehouden en in voorverwarmde vormen gebracht. Deze vormen worden geschud om eventueel aanwezige luchtbellen te verwijderen waarna ze afkoelen. Vanaf dit punt wordt de chocolade "praline". We mochten de "pralines" proeven en kregen er een lekker drankje bij. Uiteraard hebben we er ook gekocht. Chocolade schijnt goed te zijn voor de cholesterol en het goede humeur. De calorieën nemen we er maar bij!
We keerden tevreden en voldaan terug naar Brussel.
Foto's van deze uitstap kunnen bekeken worden op http://picasaweb.google.nl/REINTJE49/DAGUITSTAPKAMPENHOUT#
X X X
Deze uitstap werd georganiseerd door Josse Van Roy, voorzitter van het Davidsfonds St.Pieters-Woluwe. Enkele dagen later overleed hij. Josse was altijd heel enthousiast en de drijvende kracht van de afdeling. Wij bieden zijn familie onze innige deelneming aan. We zullen hem missen.
Irène
|