Davidsfonds Oudergem / Watermaal-Bosvoorde, samen met GC Den Dam en BIB Hertoginnendal
DE BOURGONDISCHE VORSTEN op dinsdag 21 april 2015 - Lezing door Edward De Maesschalck
Dinsdagavond 21 april ’15 verzamelde een dertigtal personen in GC Den Dam (Oudergem) voor een boeiende lezing over de “Bourgondische vorsten (1315-1530)”, een waar gebeurd verhaal gebracht door historicus Edward De Maesschalck. Zoals Willy Stroobants het mooi verwoordde bij de inleiding is dit de 2e aflevering van een echt geschiedenisfeuilleton.
In 2014 kwam de 1e aflevering over de “Graven van Vlaanderen” (861-1384) al aan bod bij Davidsfonds Oudergem / Watermaal-Bosvoorde. Toen speelden we nog op verplaatsing in de tijdelijke lokalen van GC Den Dam verderop de Waversesteenweg maar vandaag zijn we welkom in de (nog altijd) gloednieuwe lokalen van GC Den Dam. Beide historische thema’s zijn uitgebreid beschreven en geïllustreerd in een Davidsfondsboek. Volgens de schrijver-presentator Edward De Maesschalck staat aflevering 3 (over de Habsburgse periode) nog in de steigers want het (volgende) boek met de ultieme waarheid is nog niet geschreven.
De Bourgondische tijd begon in 1369 toen Filips de Stoute trouwde met Margaretha van Maele. Ik schrijf het een 2e keer want naar verluidt is 1369 een jaartal om te onthouden, een historisch keerpunt. Daarna komen kleurrijke figuren aan bod zoals Jan zonder Vrees en Jeanne d’Arc. Weldoordachte politieke allianties en huwelijksstrategieën moeten meermaals wijken voor de harde realiteit van de dag. Het leest/luistert als een roman over hertogen, minnaressen en pracht en praal aan het hof maar ook de pest, de Honderdjarige Oorlog, tornooien en moordpartijen spreken tot de verbeelding.
Tenslotte nog dit, het jaar 1477 mag ook niet vergeten worden. In dat jaar trouwde Maria van Bourgondië met de Oostenrijkse aartshertog Maximiliaan waardoor het Bourgondische rijk in handen kwam van de Habsburgers. Het begin van een nieuwe periode in de geschiedenis van de Lage Landen.
Rit Goetschalckx
Slechts één vrouw tussen al die mannelijke vorsten...
Iedereen hing aan de lippen van Edward De Maesschalck. Al bij al een mooie opkomst van 30 geïnteresseerden!
|