Hoop op toekomst: Belgische vluchtelingen in Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog
Davidsfonds Oudergem/Watermaal-Bosvoorde Hoop op toekomst: Belgische vluchtelingen in Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog. Lezing door Ingeborg Kriegsman Na de inval van het Duitse leger in augustus 1914 in België vluchtten vele landgenoten met familie en kinderen naar Frankrijk, Engeland en het merendeel naar het neutrale Nederland. Meer dan een miljoen Belgen trokken de noordelijke grens over naar een land dat toentertijd nog maar zes miljoen inwoners had. In allerijl moest opvang voor de vluchtelingen worden geregeld: onderdak, eten, kledij, medische hulp… Toen het oorlogsgeweld enigszins tot bedaren was gekomen, keerden velen terug . Meer dan 100.000 vluchtelingen bleven tot het einde van de oorlog in Nederland, velen in speciaal gebouwde vluchtoorden.
De Belgen in de vluchtoorden gaven zogenaamde kampkrantjes uit. Daarin stond nieuws over het front, maar ook over de scholing van de kinderen, de contacten met de Kerk en dagelijkse activiteiten. Zelfs kunst en filosofie ontbraken niet. Hoop op toekomst biedt een unieke inkijk in het leven van alledag.
De dvd laat voor het eerst het gehele verhaal van de Belgische vluchtelingen zien met uniek, authentiek filmmateriaal van het Eye Filmmuseum in Amsterdam over de periode 1914-1918. Regisseur Leo van Maaren beschrijft de geschiedenis van de vluchtelingen vanuit zowel Belgisch als Nederlands perspectief. Wanneer: donderdag 17 november 2016 om 14uur Waar: GC Den Dam Waversesteenweg 1741, 1160 Oudergem In de benedenzaal. Prijs: € 4,00 Info: 02/672 21 30 of oudergem@davidsfonds.net Te bereiken via: metrolijn 5 halte Herrmann-Debroux tram 94 en bus 42 en 34 halte Oudergem-Shopping In samenwerking met Davidsfonds Oudergem/Watermaal-Bosvoorde, Willemsfonds, GC Den Dam en de Bibliotheek Hertoginnendal.
|