Hoop op toekomst: Belgische vluchtelingen in Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog
Lezing door Ingeborg Kriegsmann
Op donderdag 17 november 2016 kwamen een dertigtal geïnteresseerden luisteren naar de Nederlandse schrijfster over een bladzijde in onze geschiedenis die op school maar al te vaak wordt overgeslagen. (M.C.)
Aan het eind van de zomer van 1914, nadat de Duitse troepen België waren binnengevallen, zijn veel Belgen naar Nederland gevlucht. Na het bombardement op Antwerpen in oktober 1914, werd deze stroom vluchtelingen nog veel groter. Ongeveer een miljoen Belgen passeerden de grens met Nederland en werden in het neutrale buurland opgevangen. Na enkele maanden waren de meesten weer teruggekeerd naar hun eigen land, maar ongeveer honderdduizend Belgen bleven achter. Voor hen werden diverse voorzieningen getroffen. Er werden vluchtoorden gebouwd in Uden, Ede, Nunspeet en Gouda en ook op veel andere plaatsen in Nederland werd opvang voor langere tijd geregeld. (I.K.)
Maar het waren vooral de onuitgegeven filmpjes uit die periode die veel belangstelling van het publiek opwekten. Na de zeer interessante lezing werden dan ook terechte vragen gesteld en ontspon zich een boeiende discussie. (M.C.)
Foto's (c) Wim Vanobberghen.


|