Verslag : samenwerking Davidsfonds Oudergem, G.C.Den Dam en bibliotheek Hertoginnendal.
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
De beslissers,2x25 figuren die de wereld veranderden
Lezing door Marc Gevaert
Op donderdag 20 januari 2010 gaf Marc Gevaert een indrukwekkende lezing in Den Dam over enkele figuren uit de wereldgeschiedenis. Hij bekeek ze eens anders . Ze werden telkens als duo voorgesteld en waren vaak elkaars opposanten. Met een aangename stem veegde hij het stof van onze geschiedeniskennis .Een scherpe analyse van de personen en leuke anekdotes maakten het een boeiend geheel.
Als inleiding verdedigde hij met verve de stelling dat kennis van de lange termijn geschiedenis onmisbaar is voor begrip van het heden.De door de wol geverfde radiojournalist stelde met spijt vast dat zelfs bij de nieuwsdienst van de VRT de historische kennis soms niet verder reikt dan de laatste twintig jaar.
Hitler en Rooseveld werden in spiegelbeeld geplaatst. Ze kwamen tegelijk aan de macht en zijn bijna op dezelfde dag gestorven.Hitler was een platvloerse proletariër. Hij hield van schreeuwerige toespraken. Hij zag alles in zwart-wit. Het liefst schakelde hij zijn tegenstanders volledig uit.Rooseveld was een aristocraat, die het volk liefst met zachte stem via de radio toesprak. Hij was vlot in de omgang en werd zelfs door zijn tegenstanders geacht.
Hitler is nooit zover geraakt dat hij een atoomwapen kon inzetten. Rooseveld had er bijna één, maar het is zijn opvolger Hoover die moest beslissen om het wapen in te zetten. Wat zou er gebeurd zijn indien Hitler of Rooseveld deze beslissing moesten nemen ?
De loopbanen van Napoleon en Wellington zijn even interessant om eens te vergelijken. Napoleon was een snel promotie makende militair. Als generaal nam hij veel soms roekeloze risicos. In Egypte en in Rusland liet hij zijn troepen in de steek. Politiek en administratief was hij geniaal.
Wellington was een weinig opvallende militair ,die een klassieke loopbaan doorliep.Hij was voorzichtig en bedachtzaam. Zo lokte hij zowel in Spanje als bij Waterloo Napoleon in de val. Hij was bekommerd om het welzijn van zijn soldaten. Zijn politieke carrière was een flop.
Met Champoleon, de man die de Egyptische Hiërogliefen ontcijferde, en Stanley werd aangetoond dat roem kan wisselen.Champoleon was bij leven een onbekende. Nu beschouwen we hem als een genie. Stanley was bij leven een beroemdheid als oorlogscorrespondent en Congo-ontdekker. Nu is zijn ster verbleekt. Men heeft meer aandacht voor zijn duistere kant en men verwijt hem te weinig weerwerk te hebben gegeven aan de hebzucht van Leopold II.
Voor de overige 44 persoonlijkheden raden we aan om het boek DE BESLISSERS te lezen, uitgegeven bij het Davidsfonds en ook te leen bij bibliotheek Hertoginnendal.
Willy Stroobants
|