xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
NACHT VAN DE GESCHIEDENIS, TWEEDE UITGAVE, 8 JUNI 2008:
OPNIEUW OVER DE WAVERSESTEENWEG, MAAR DAN OVERDAG
Op 8 juni 2008 hebben de DF afdelingen Oudergem, Elsene en Etterbeek voor de tweede maal herdacht dat de Waversesteenweg rond 1728 werd aangelegd om boomstammen vanuit het Zoniënwoud naar de zagerijen van Elsene te vervoeren. Zo konden de zeer velen die op de eerste uitgave van 18 maart de bus gemist hadden toch nog het evenement meemaken. Ook ditmaal was de bus eivol. Zelfs moest een wagen ingezet worden om twee bijkomende deelnemers te vervoeren.
Hoewel de programmas in maart en juni nagenoeg identiek waren vielen enkele verschillen te noteren. De maartuitgave kwam bij nacht met lichte regen en leek meer mysterieus en meer intiem. De overvloed van notabelen gaf meer dat gevoel van: Hier gebeurt wat. De juniuitgave kwam overdag en bij stralende zon. Dit gaf meer levendigheid en luim aan het gebeuren en liet toe meer te zien en langer rond te kijken.
Kort na twee uur vertrok dus een bus, ditmaal ter beschikking gesteld door de Gemeente Etterbeek (met dank aan de Schepen en DF-lid Frank Van Bockstal). Op verschillende haltes besteeg nieuw volk het voertuig. Anders dan bij de eerste editie was er ditmaal geen muzikant aan boord, wat de gesprekken vergemakkelijkte.
Aan het Londenplein wachtte Suzanne Monkasa, voorzitster van de RVDAGEB (Raad van De Afrikaanse Gemeenschappen in Europa/België), het gezelschap op. Geestdriftig voerde zij ons doorheen de wijk Matonge, voor ditmaal een wat langer traject. Er werd halte gehouden aan het Vlaams-Afrikaans huis, het Afrikahuis en Espace Matonge, dat ditmaal gesloten was. Indrukwekkend was ook het standbeeld van de vrede, samengesteld door leeggeschoten kogelhulzen uit de Rwanda-oorlog.
Na een rondje rond de Naamse Poort reed de bus de hele Waversesteenweg af. Daarbij werd uitmuntende commentaar geleverd door Louis Schreyers, de Oudergemse heemkundige bij uitstek wiens boeken het idee van de herdenking hadden aangebracht. Louis wees erop dat de steenweg tot de Kroonlaan het tracé van oude wegen volgde terwijl de Oostenrijkers nadien een volstrekt nieuwe rechtlijnige straat hadden aangelegd. Onderweg wees Louis op vele bezienswaardigheden zoals (in volgorde van ontstaan) de buurt Kalkoven, de Bergoje, Ligot (het oudste bedrijf van Oudergem), de kerk van de Paters van het Allerheiligste Sacrament met de enige camping van Brussel, Albert Hall Roseland, de Espace Senghor en Metro Hankar.
Aan het Happark hield de bus halte. In het prieeltje van dit onbekende maar heerlijk domein hernam acteur Tom Verhofstadt zijn zeer gesmaakte herdenking van de geschiedenis van de familie Hap die aan Etterbeek ettelijke burgemeesters schonk. Geestdriftig beschreef hij het leven van de gegoede burgerij van de 19e eeuw en de grote plantenrijkdom van dit idyllisch oord. Natuurlijk kreeg hij een daverend applaus van het publiek waarbij zich ook enkele gewone parkbezoekers hadden gevoegd.
Bij het kasteel Dry Borre stapten de deelnemers een tweede maal uit. Jeff en Bart, twee stoere trekpaarden trokken symbolisch enkele boomstammen over de Waversesteenweg zoals dat ook 280 jaar geleden gebeurde. Bruno Vermeiren van de VZW Paard en Bos gaf deskundige uitleg en beantwoorde een spervuur van vragen over mentechniek, onderhoud van paarden, organisatie van de VZW enzovoort. De paarden werden voor een personenkar gespannen die de steenweg afreed met Irène Arquin en Mieke Kelkermans aan boord; ze wachtte de deelnemers op aan Den Dam.
Na een buspassage voor mijlpaal nummer 8 (aan het voetbalveld van Oudergem) stapte het gezelschap een laatste maal uit aan de speciaal herschilderde mijlpaal nummer 7. Volgens Louis Schreyers heette de steenweg die in 1728 werd aangelegd oorspronkelijk Tervuursesteenweg maar de naam werd omgevormd tot Waversesteenweg toen vanaf hier een aftakking naar Waver werd aangelegd.
Vandaar liep het gezelschap te voet naar Den Dam voor de uitreiking van het gedenkboek en een receptie met muziek door het duo van Bart De Becker, niet alleen voortreffelijk muzikant maar ook bibliothecaris van de Bibliotheek Hertoginnedal. Tijdens hun speeches bedankten de voorzitters Frank Van Bockstal en Lieven Vermote vooral Louis Schreyers, het werkpaard Irène Arquin en de subsidiërende gemeenten en Vlaamse overheden.
Aangevuurd door vele liters wijn en onder de deskundige directie van Hubert Soumillion werd uit volle borst het lied van de Waversesteenweg hernomen "Kom toch eens over naar Oudergem". Dit werd meteen een waardige afsluiter van de uitzonderlijk geslaagde Nacht van de Geschiedenis 2008 van de Davidsfondsafdelingen van Oudergem, Etterbeek en Elsene: een blijspel in twee bedrijven.
En wie het allemaal even wil bekijken kan surfen naar :
http://picasaweb.google.nl/REINTJE49/NVDG8608FotoSDirk
http://picasaweb.google.nl/REINTJE49/NVDG8608FotoSRIK
http://picasaweb.google.nl/REINTJE49/NVDG8608FotoSLieven
Lieven
|