xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
WANDELING DOORHEEN OUDERGEM, LEDENMIS EN RECEPTIE,
21 JUNI 2008
Gezien de zeer positieve ervaring van 2007 werd ook de ledenmis van 2008 voorafgegaan door een wandeling geleid door de onnavolgbare heemkundige van Oudergem, Louis Schreyers. Op de verkiezingszondag van 2007 liep de wandeling in de buurt van de St. Juliaankerk met als hoogtepunt het bezoek aan het ondergrondse stormbekken van de Woluwe; in 2008 was de buurt van de St. Annakerk aan de beurt. Je zou de omloop kunnen betitelen als de wandeling der kleine steegjes van Oudergem: Ze is zo pittoresk en zo interessant dat ze warempel een brochure verdient.
Vanuit Den Dam liep de wandeling doorheen de Clos du Bergoje, een nieuwe wijk gebouwd in het park van het kasteel dat tot in de 80er jaren de berg tussen de Tervuurse- en Waversesteenweg beheerste. Onder het gebrom van een gemotoriseerde parachute daalden we af naar de Tervuursesteenweg en bekeken er het huis van kunstschilder Auguste Oleffe. Nadien beklommen we opnieuw de heuvel van de Bergoje, wat terecht Berghuizen betekent. Louis klopte aan aan één van die mooie huisjes en een zwaar bebaarde man leidde ons doorheen zijn prachtige tuin die tot aan de overkant van de berg leidt. Wie de fotos op de blog van de afdeling bekijkt zou zich in het groen van een Frans dorp wanen. Langs de achterkant van de tuin daalde het gezelschap af langsheen een home voor bejaarden tot aan de Rood Kloosterbeek, die in een idyllisch park zijn bedding heeft uitgegraven aan de voet van de Bergojeberg.
Aan de Bassemstraat bereikten we de massale poort van wat ooit het kasteel was. Op het hoekgebouw van de alpinistenwinkel Lacomte herinneren een soort mijlpaaltjes eraan dat zich hier de inrijpoorten bevonden van een transportbedrijf. Onder de Bassemstraat loopt de Woluwebeek. Aan de overkant van de Waversesteenweg voedde zij ooit een watermolen, waaraan de namen Résidence du Vieux Moulin en Oude Molenstraat herinneren. In de gevel van de nr. 1 van die straat is een kleine kapel gemetseld die eraan herinnert dat hier ooit een grote kapel stond. Wat verder in de straat prijkt de prachtige muurschildering van Tilly die de stripfiguur Guus Slim voorstelt. We liepen de piepkleine Hellingstraat in er is nauwelijks ruimte voor twee voetgangers naast elkaar- en stegen op tot de Dorpelingenstraat. Daar heeft een fantasierijke inwoner een blind raam beschilderd met een astronoom die naar de sterren tuurt. We staken de Tervuursesteenweg over en bereikten opnieuw een nauwe doorgang: de nummers 17 tot 51 van diezelfde steenweg! Achter de St. Annakerk bereikten we de enge Godsvruchtsstraat die terug naar de Tervuursesteenweg leidt. Aan het nummer 115 ontdekten we zowaar een Bed and Breakfast!
De Sint Annakerk zag dank zij de toeloop van Davidsfondsers het aantal misgangers van de Zaterdagmis verdriedubbelen. Het uitstekende koor Prekelinde uit St. Lambrechts Woluwe bracht stemmige muziek, vooral geplukt uit de Deutsche Messe van Franz Schubert. In deze viering werden de overleden DF-leden herdacht, en dan vooral Mevr. Jeanne Siccard, echtgenote van Victor Van Gucht en Albert Smet, oud-koster van St. Juliaan en componist van het lied Komt eens over naar Oudergem dat door onze afdeling ter gelegenheid van de Nacht van de Geschiedenis herontdekt werd. Guido Kayaert, de nieuwe proost die de gepensioneerde Jos Fannes opvolgt, bracht een krachtige preek waar de christelijke inspiratie van de basisprincipes van het Davidsfonds duidelijk werden belicht.
Na de mis was het een grote massa volk die de berg afdaalde naar Den Dam, waar de feeën van het bestuur een overvloedige receptie hadden bereid. En niet àlle tafelgasten waren Davidsfondser, Vlaming of sympathisant... De stemming was opperbest en in zijn traditionele speech kondigde de voorzitter zijn ontslag aan na een mandaat van 21 jaar.
En zo was die Davidsfondsactiviteit van 21 juni 2008 een synthese van datgene waar die voorzitter al die tijd naar heeft gestreefd: een levenskrachtige afdeling die een vooraanstaand speler is in het culturele landschap van Oudergem, de geschiedenis van deze gemeente weer tot leven laat komen, zich vriendschappelijk opstelt tegenover de Franstalige gemeenschap, de christelijke waarden individueel en sociaal levendig wil houden, en die aan de Vlamingen van Oudergem een plaats biedt voor ontmoeting, gezelligheid en verrijking.
Voor de foto's kunnen jullie terecht op
http://picasaweb.google.nl/REINTJE49/WANDELINGRECEPTIE21608
http://picasaweb.google.nl/REINTJE49/WANDELINGLEDENMISRECEPTIE21608FotoSLievenChantal
Lieven
|