Foto
Foto
Rondvraag / Poll
Dank voor u bezoek, wie bent U?
Nierpatiënt
Getransplanteerde
Geintreseerd bezoeker
Toevallige passant
Bekijk resultaat

Foto

Het dieet is voor dialysepatiënten inderdaad zeer belangrijk.
Het is ook een zeer moeilijke materie, omdat sommige raadgevingen en adviezen contradictoir zijn.
Zo verbruiken patiënten aan dialyse veel eiwitten en zouden ze eiwitrijke voeding moeten nemen.
Hierdoor verhoogt echter het fosfor en stijgt ook de uremie(= concentratie van afvalstoffen), zodat dit feitelijk tegenaangewezen is voor een dialysedieet.
Meestal krijgt men directe en concrete adviezen gericht op de specifieke patiënt.

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 
Foto
Zoeken in blog

Ook ik wil wel eens mijn verhaal kwijt:

Ik leefde sinds mijn jeugd al met een zeer hoge bloeddruk, maar had me altijd goed bij gevoeld.
Begin 2001 begon ik opmerkelijk te vermageren en bij elke inspanning was ik vlug vermoeid.
Onder lichte dwang van mijn dochter ging ik toch op maandag 3 okt bij de dokter voor een bloedafname.
Woensdag 5 okt kreeg ik telefoon om onmiddellijk bij de dokter te gaan en deze stuurde mij donderdag naar ASZ. De diagnose die men stelde was wel een klop op men hoofd: mijn nieren werken nog maar 10%. Had zelf al gedacht dat ik zo weinig moest plassen.
Maandag 10 okt opname in ASZ en plaatsen van een catheter. Tien dagen verbleef ik er, en kreeg er alle onderzoeken voor een mogelijke transplantatie. Ondertussen draaide ik dagelijks 5 uur per dag. Na 14 dagen draaide ik 3 maal per week aan 4 uur.
Dan kreeg ik te horen dat ik eventueel kon overschakelen naar 3 maal 's nachts aan 8 uur. Deze overschakeling kwam mij wel te goede, daar het minder vermoeiend is, en zodoende kon ik nu 6 maanden terug aan het werk. Gezien ik kok ben, vroeg dit wel wat discipline om het dieet te volgen en de vocht inname te beperken.

Twee maanden later zat ik te wachten om te worden aan gesloten op het dialyse toestel als de verpleegster me kwam zeggen dat de professor me eerst wou spreken. Na amper 7 maanden wachten hadden ze een transplant nier voor mij meldde de professor me. Dit doet je wel iets hoor en wetende dat er naast u liggen die al 3 en 4 jaar wachten. Ik was blij en voelde toch spijt voor mijn mede patiënten.

In Gent aangekomen kreeg ik nog enkele onderzoeken en dan het zwaarste vind ik, wachten op de testen van de kruisproef. (aankomst ASZ : 21.30 --------- uitslag kruisproef: 6.45 !)
Om 7.30 lag ik op de operatietafel en verbleef daarna op intensieve in een steriele kamer 3 dagen. Reeds dan voel je hoe je lichaam zuiverder aan het worden is. Daarna op mijn kamer leren al je soorten medicatie zelf te nemen. ( Mensen, wat zijn er dat wat)
Normaal zou ik reeds de 9 de dag naar huis mogen als ik die nacht bloed begin te plassen. Na verdere zorg mag ik de 14 de dag naar huis.
De revalidatie verliep vrij goed, doch na 4 maanden krijg ik hevige pijnen in de heupen. Zelfs zo dat ik krukken moet gebruiken. Onderzoek toont aan dat ik Necrose heb en de oorzaak is de inname van de cortisone (Medrol). De cortisone word afgebouwd en de pijnen verminderen ook, zodanig dat ik mijn werk terug kan opnemen.
Na enkele weken is mijn bloed uitslag niet zoals het moet en moet terug cortisone nemen. De pijnen keren terug en zoals men mij had voorspeld zou het wel eens kunnen zijn dat ik door mijn heup zak. Dat gebeurt dan ook en in ASZ verblijf ik enkele dagen en kan naar huis met de melding dat als de pijnen vermeerderen ik een prothese zal moeten laten plaatsen aan beide heupen. Zo blijf ik thuis op krukken en met 4 à 5 pijnstillers per dag.
Na enkele weken ga ik dan binnen voor de heup prothese. Alles verloopt goed en mag na 8 dagen op revalidatie. Daar krijg ik een lucsatie (heup wipt uit de kom). Hevige pijnen en opname in ASZ Blankenberge. Onder narcose plaatst men de heup terug.

Nu voorlopig ben ik terug aan het revalideren, welke moeilijk verloopt gezien die andere heup me nog veel pijn geeft. Ik kijk er nu naar uit om die andere heup ook te plaatsen, zodat die pijnen eens verdwijnen. En laat ons dan hopen dat het stopt, als was het maar voor enkele jaartjes.

Ik wens mijn dank te uiten aan alle profs, dokters, begeleiders en verplegend personeel op elke plaats waar ik geweest ben.

Ondertussen kreeg ik reeds een tweede heup, moet wel zeggen door de nieuwe operatie methode welke men nu toepast is het herstel tienmaal vlugger.
Voor info, mail me gerust.

Ook mijn medicatie is minder geworden.
Voor wie interesse heeft hier wat ik neem per dag:
4 x cellcept 500 mg/ 4 maal/dag
20 ml Fosfaatsiroop, 1maal/dag
1 mg Rapamune Co 100/ 1 maal/dag
Losec Ca 20 mg, 1maal/dag
Coversyl 4 mg, 1 maal/dag
Tenormine, 1 maal/dag
Ca.Carbonaat, 1 maal/dag
Alpha Leo, 1 maal/dag
Tildiem Retard, 1 maal/dag
Na. Bicarbonaat, 1 maal/dag
Lipitor Co 40 mg, 1 maal/dag
Ezetrol, 1 maal/dag



PERSOONLIJKE KOSTPRIJS ONGEVEER PER JAAR.

Men mag gelukkig zijn dat men door transplantatie een nieuw leven bekomen heeft.
Al hoewel het nooit meer kan zijn als voorheen.
Wel zijn er vele zaken die zwaar wegen.
Een getransplanteerde patiënt mag rekenen op een persoonlijke kost van:

Dokters kosten: tussen de 400 à 600 € per jaar
Medicatie: rond de 800 € per jaar.
Dit is wel de persoonlijke opleg.
De werkelijke kost ligt veel hoger.

Ook dialyse kost enorme bedragen.
We mogen ons als patiënt gelukkig prijzen dat er een tussenkomst is van de ziekenbonden.
Gerechten en Tips voor nierpatienten
Deze gerechten zijn zelf ontworpen en de berekening gedaan met NUBEL
Stuur gerust een vraagje
25-10-2005
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Berekening van een dag
Voorbeeld van dag indeling,
Omschrijving energie eiwit vet Na Ca K P  Water
  kcal gr gr mg mg mg mg g
ontbijt 
2 sneden brood 263 1 6 49 15 45   13
10 gr dieetmargarine 63 0 7 2 16     3
15 gr zoet broodbeleg 56 0 2 6 7 48 12 2
15 gr achterham 19 3 1 140 1 50 42 11
1 kop thee met suiker 24 0 0 6 15 21   120
tussendoor
1 stuk vers fruit 68 1 0 3 9 238 20 105
lunch
3 sneden brood bruin 251 10 2 600 33 221 253 38
12 gr dieetmargarine 76 0 8 19       3
40 gr goudakaas 152 10 13 352 314 33 210 15
15 gr jam 36 0 0 4 1 10 1 6
1 kop koffie zwart 1 0 0 1 3 59 0 74
tussendoor
1 schaaltje yoghurt 150 gr 50 6 0 86 186 224 141 135
avondmaal
100 gr zeetong gebakken 194 22 11 100 101 372 125 67
150 gr gekookt witloof 18 2 0 375 32 315   143
100 gr aardappels zz 76 2 0 2 9 441 57 76
Dag totaal 1346 57 50 1758 721 2075 861 811

25-10-2005 om 15:32 geschreven door jempie  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (6 Stemmen)
>> Reageer (0)
10-10-2005
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vislasagna
Klik op de afbeelding om de link te volgen  

Vislasagna

 

Benodigdheden:
Broccoli 100 gr
Aardappels 100 gr
Verse kruiden 40 gr
Wijting 100 gr
Becel room 1 dl
Magere zoutarme gekookte ham of kalkoenwit 50 gr

 

Bereiding:
Kook de broccoli gaar.
De aardappels in plakken snijden en beetgaar koken.
Giet beiden af en laat uitlekken.
Leg in een oven schotel een laag aardappels en bestrooi met fijn gehakte kruiden
Leg hierop de broccoli en terug kruiden.
Leg er de wijting filets op en herhaal dit, eindig met een laag aardappels.
Tussen elke laag een zeer dun sneetje kalkoenwit of magere zoutarme ham
Giet er de Becel room op
Plaats in een voorverwarmde oven ( 200°) gedurende 20 minuten.

 

 

hoeveel

eiwit

vet

Na

Ca

K

P

water

Vislasagna

gr

gr

gr

mg

mg

mg

mg

gr

 

350

48

18

195

179

1647

587

283

 

10-10-2005 om 10:52 geschreven door jempie  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (5 Stemmen)
>> Reageer (0)
05-10-2005
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pladijs filet op bedje van witloof
Klik op de afbeelding om de link te volgen   Pladijs filet op bedje van witloof.
Benodigdheden voor 1 personen:
Pladijsfilets 100 gr Aardappelen 75 gr Margarine 20 grWitloof 70 gr
Basilicum vers 2 grKerriepoeder 1.50 gr
Bereiding:
Schil en was de aardappelen.
Snij ze in schijven en kook ze in water ( zonder zout) beetgaar. ( Max. 0.50 cm dik)
Afgieten en droog deppen
Het witloof zeer fijn snijden en wassen. ( hou vochtig, voor de bereiding)
Neem een lepel margarine en stoof er het vochtig witloof in gaar en droog.
Meng hier de 6 gr kerriepoeder onder.
Wrijf een vuurvaste schotel in met een lepel margarine.
Plaats hierin de schijven aardappels.
Bestrijk het geheel met witloof.
Leg er de 8 gr verse basilicum op
Leg er nu de pladijsfilets op.
Smelt de rest van de margarine en smeer met een borstel op de filets.
Geef enkele flinke draaien van de pepermolen.
Doe aluminiumfolie over de schotel en plaats 10 min. in de oven
 

Grondstoffen

Hoeveelheid

Eiwit

Na

Ca

K

 

 

gram

gr

mg

mg

mg

 

Aardappels

75

2

34.50

11.50

600

 

Pladijs

100

17

95

20

300

 

Margarine

20

0

67.50

 

 

 

Witloof

70

0.75

3.50

11.50

149.75

 

Basilicum vers

2

0

0.5

0.75

14

 

Kerriepoeder

1.50

0.25

13.50

8

19

 

Totaal

268.5

20

214.50

33.75

1082.25

 

05-10-2005 om 14:20 geschreven door jempie  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
>> Reageer (0)
23-07-2005
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kook tip 1
Als patient mag je geen zout innemen.( of toch zo beperkt mogelijk)
Kook aardappels in twee maal.
Indien je nu moet koken voor u gezin, kook dan de aardappels gewoon.
Maar leg deze van u in aluminium folie gerold erbij in het kookvocht.

23-07-2005 om 09:52 geschreven door jempie  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
>> Reageer (0)
20-07-2005
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Suikers Niet toegelaten

Omdat ze te veel kalium bevatten
Kandijsiroop
Alle siropen
Fruitsiroop
Alle snoepgoed.
chocolade
chocopasta
pindakaas

20-07-2005 om 18:21 geschreven door jempie  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Suikers toegelaten
witte suiker
bleke bruine suiker
honing
konfituur
gelei
druivensuiker ( dextrose)
suiker hagelslag

20-07-2005 om 18:17 geschreven door jempie  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vetstoffen NIET toegelaten
Alle gezouten en ongezouten boters
gewone margarinesoorten
reuzel
rundvet
frituurvet
arachideolie
gekochte mayonaise

20-07-2005 om 18:00 geschreven door jempie  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (75 Stemmen)
>> Reageer (1)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vetstoffen toegelaten
Becel
Vitelma
Halvarine
maïsolie
zonnebloemolie
olijfolie
soyaolie ( voor koude bereidingen)
Zelf bereid mayonais
Zelf bereide vinaigrette
Zoutarme slasaus Becel
dressing van Vitelma

20-07-2005 om 17:58 geschreven door jempie  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (20 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dranken NIET toegelaten
Mineraal water:
Vichy
Appolinaris
Ostende Thermal
Ems
Meudon
Gerolsteiner
Stern
Tönisteiner
Badoit
Top
Leberg
tafelwater Delhaize
Schweppes soda, alle fruitsappen
Sterke koffie, oploskoffie of lang getrokken thee

20-07-2005 om 17:50 geschreven door jempie  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (30 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dranken toegelaten
gewoon water
zoutarm bronwater:
Evian
Pierval
Vittel
Spa
Contrexeville
Spontin
Perrier
Dick
Harré
Harze

20-07-2005 om 17:46 geschreven door jempie  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (20 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KALIUM
De meeste voedingmiddelen bevatten van nature kalium.
Kaliumarme voeding:
vetten
suikers
jam
honing
deegwaren
rijst
Kaliumrijke voedingsmiddelen
sterke koffie
kaas
bouillon
fruitssappen
groentensappen
soep
chocolade
choco
cacao
krenten
dadels
vruchtenstropen
noten

Enkele regels:
groenten steeds koken gezien ze dan veel kalium verliezen
Gebruik nooit het kookvocht
Vervang aardappels door rijst, deegwaren of brood.

20-07-2005 om 17:41 geschreven door jempie  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (64 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe zou er een dag kunnen uitzien
ONTBIJT:
Brood met minarine
Jam of honing of suikerhagelslag
Liefst thee of zeer lichte koffie
( geen fruit of groentensappen)

WARME MAALTIJD
Vermijd om te starten met soep
Kleine portie van vlees, vis of gevogelte.
Verse groenten of diepvries.
Rijst of deegwaren ( neem 1 of 2 maal aardappels in de week)
Water of limonade ( geen cola of zouthoudende waters)

AVONDMAAL OF BROODMAAL

Brood met minarine
Rosbief, natuurham, kippenwit, ( soms een ei)
Thee of lichte koffie of water.

Als toemaatje kan je wel eens een stuk fruit of fruit in blik zonder sap, platte kaas of enkele droge koekjes nemen

20-07-2005 om 15:39 geschreven door jempie  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (63 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groenten voorzichtig te gebruiken
Spruiten
Venkel
Champignons
Spinazie

20-07-2005 om 15:05 geschreven door jempie  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (18 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groenten te gebruiken
Asperges
Aubergines
Broccoli
Wortelen
Bloemkool
Witloof
Courgettes
Groen bonen
Look
Snijbonen
Sluimerwten
Uien
Kool
Pompoen
Raap

20-07-2005 om 15:04 geschreven door jempie  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (23 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kruiden te laten
Oregano
Basilicum
Chili
Paprika

20-07-2005 om 15:01 geschreven door jempie  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (8 Stemmen)
>> Reageer (1)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kruiden voorzichtig te gebruiken
Zwarte peper
Cayenne peper.
MArjolain
Curry
Chinese kruiden
Coriander

20-07-2005 om 15:00 geschreven door jempie  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (5 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kruiden te gebruiken
Sesamzaad
Ginger
Mosterd
Witte peper
Rosemarijn
Munt

20-07-2005 om 14:59 geschreven door jempie  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brood niet toegestaan
Roggebrood
Suikerbrood
Rozijnenbrood
Taart, gebak.
Cornflakes
Rice crspies

20-07-2005 om 14:57 geschreven door jempie  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (9 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brood toegestaan
Gewoon brood
Broodjes zonder zout
Beschuiten zonder zout

20-07-2005 om 14:56 geschreven door jempie  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (9 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kaas niet toegestaan
Smeerkazen
Smeltkazen
Alle kazen met zout

20-07-2005 om 14:55 geschreven door jempie  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
>> Reageer (0)


Gastenboek

Druk op onderstaande knop,zeker van antwoord


Rondvraag / Poll
Dieet
Ja, ik volg strikt mijn dieet.
Neen, ik durf er op te zondigen
Mijn grootste probleem is vocht inname
Bekijk resultaat



Info
  • DIEET INFO
  • NUBEL
  • VOOR NIERPATIENTEN

  • Archief
  • Lang geleden.
  • Lange tijd hier nog geweest.
  • Foto van de dagelijkse medicatie
  • Staartvis met prei
  • Konijnrug met sinaasappelsaus
  • Frivoolslaatje met champignons en vinaigrette
  • Goulash van kippenblokjes
  • Stoofvlees op Aalsterse wijze
  • Gevulde gele paprika
  • Courgette pannetje met gehakt
  • Appeltaartje
  • Bourgondische Struisvogelblokjes
  • Roulade van avocado met krab
  • Torentjes van cake en vanille pudding
  • Perzik mousse
  • Aardappelkoekje met groenten en eistruif
  • Buideltje van preitaart
  • Toastjes met Kalkoenfilet
  • Chinese Kalfslapjes
  • Gegrilde Ananasschijfje met rum
  • Schelvis met asperges en blanke botersaus.
  • Tilapia met Boursin
  • Pannenkoek met kersen
  • Gevulde witloof blaadjes met garnaal
  • Aardappel, brood, deegwaar en rijst
  • Voedingswaarden tabel van toegelaten vleessoorten
  • Voedingswaarden tabel van toegelaten vissoorten
  • Voedingswaarden tabel van groenten
  • Voedingswaarden tabel van toegestaan fruit
  • Fritten
  • Perzik met garnaal salade
  • Warm en koude Champignonsalade
  • Gevulde peer met tonijnsla
  • Zalm mayonaise mat avocado
  • Kookboek voor nierpatiënten
  • Kalkoenlapjes met zuurkool
  • Rode Poon met fijne groenten in bladerdeeg
  • Makreel met aardappelschubben
  • Kipfilet met kerrie
  • Groenten macaroni sla
  • Paarden Stoofschotel
  • Kalkoenlapjes met zuurkool
  • Kabeljauw met asperges
  • Bladerdeegjes met peer
  • Duxelles van champignons op toast
  • Vanille Flan
  • Krab Cocktail
  • Tonijsla ( als middag of avondmaal)
  • Enkele algemene regels.
  • Berekening van een dag
  • Vislasagna
  • Pladijs filet op bedje van witloof
  • Kook tip 1
  • Suikers Niet toegelaten
  • Suikers toegelaten
  • Vetstoffen NIET toegelaten
  • Vetstoffen toegelaten
  • Dranken NIET toegelaten
  • Dranken toegelaten
  • KALIUM
  • Hoe zou er een dag kunnen uitzien
  • Groenten voorzichtig te gebruiken
  • Groenten te gebruiken
  • Kruiden te laten
  • Kruiden voorzichtig te gebruiken
  • Kruiden te gebruiken
  • Brood niet toegestaan
  • Brood toegestaan
  • Kaas niet toegestaan
  • Kaas toegestaan
  • Vissoorten niet toegestaan
  • Vissoorten toegestaan
  • Vleessoorten die NIET toegestaan zijn
  • Vleessoorten die toegestaan zijn
  • Dieët voor dialyse patiënten
  • Voorwoord

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    Mijn favorieten
  • SeniorenNet.be
  • topchef


  • Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!