De Nonius onstond in het begin van de 19e eeuw zeer geschikt paard voor beginnende ruiters
De Nonius onstond in het begin van de 19e eeuw ... Het is een allround paard, niet al te snel, kan goed springen en kan zowel in het tuig als onder het zadel zijn mannetjes staan. De Nonius blijkt een zeer geschikt paard te zijn voor beginnende ruiters. Je hebt twee types het grotere type werd vooral gebruikt als koetspaard en bij de landbouw. Het kleinere type, dat onstond na kruisingen met Nonius merries en halfboed hengsten, is meer geschikt als rijpaard met springvermogen. Karakter: De Nonius heeft een levendig temperament maar is gewillig in de omgang.
Geschiedenis: De Nonius onstond in het begin van de 19e eeuw uit de dekhengst Nonius Senior, hij werd geboren in Calvados, Normandië 1810. De vader van Nonius was de Engelse Halfbloed Orion met Norfolk Roadster bloed. Zijn moeder was een Normandische merrie. Nonius Senior is de stamvader van het Nonius paard. De Hongaarse stoeterijen waren op zoek naar goede caveleriepaarden die ze over heel europa verkochten. Het was gebruikelijk dat de hongaren na een veldslag paarden als buit mee naar huis namen.
Zo gebeurde het dat de Hongaarse cavelerie na een veldslag in Leipzig (Oktober 1813) tegen Napoleon de hengst Nonius Senior mee naar naar huis namen. Na nog even in het leger gediend te hebben werd hij in 1836 meegenomen naar Hongarijen. Het paard zelf was een groot maar niet moeders mooiste paard, hij bleek echter bijzonder vruchtbaar te zijn. Ze kruiste deze hengst met Andalusiërs, Arabieren, Normandiërs, Kladrubers en Engelse halfbloeds. De nakomelingen bleken paarden te zijn met een veel betere bouw. Vooral door zijn hoogte 1.66 m. werd hij veel gebruikt in de fokkerij. Zo onstonden er uit zijn nageslacht 15 uitzonderlijke hengsten die op hun beurt weer als goedgekeurde dekhengst door het leven gingen. Ook zijn er niet zo lang geleden kruisingen gemaakt tussen Nonius merries en Engelse Volbloed hengsten, deze worden niet erkend als echte Nonius.
Wisten jullie, dat ze de Nonius paarden oefenden voor de oorlog. De paarden moesten gaan liggen, om veilig te zijn voor de kogels. Het zweepgeknal bootste het schieten na. De paarden moesten zo hun angst van het geknal overwinnen. Omhoogkomen zou paarden - en mensenlevens kosten.Toevallig las ik het volgende gisteren in de krant Waar komt het geluid van een zweep vandaan?
Als je met een zweep slaat, hoor je een korte harde klap. Deze klap kun je vergelijken met een vliegtuig dat door de geluidsbarrière gaat. Stel je een vliegtuig voor dat even snel vliegt als het geluid. De snelheid van het vliegtuig is dan ongeveer 1200 kilometer per uur. Voor het vliegtuig bouwt zich een drukfront op, dat het moeilijk maakt om nog sneller te vliegen. Het drukfront vormt als het ware een , de geluidsbarrière genaamd.
Gaat het vliegtuig toch nog sneller vliegen, dan doorbreekt het die geluidsbarrière. Het gevolg is een knal die je hoort als het vliegtuig overvliegt. In het hierop volgend filmpje kun je duidelijk de klappen van de zweep horen ...ghiiiiii ... wel ff boxkes open zetten é ... nee nee ... verschiet je maar niet hoe hard ze wel kunnen zijn ... knipoogje ... Vergeet wel het liedje in linkerkolom niet uit te zetten... alvorens dit aan te klikken é ... hou je stoel maar vast ... smile !!
De klap die je hoort bij een zweep komt van het uiteinde van de zweep dat de geluidsbarrière doorbreekt. Om het uiteinde deze klap te laten maken, moet je de zweep op een bepaalde manier slaan.Je moet namelijk een golfbeweging in de zweep brengen om het uiteinde de vereiste snelheid van 1200 kilometer per uur te laten halen. Het krijgen van deze golfbeweging vereist een bepaalde handigheid. Als je deze - of een andere - handigheid bezit, 'ken je het klappen van de zweep.'
Veel liefs ... zonder klappen van de zweep ... knipoogje ... Miryam
|