Alle
variaties van wit naar donker brood zijn toegelaten. De voorkeur gaat echter
uit naar volkoren broodsoorten. Ook piccolo, ciabatta, stokbrood en pistolet
zijn toegelaten. Met ontbijtgranen moet men iets voorzichtiger omspringen. In
beperkte mate kunnen de ongezoete soorten gebruikt worden in combinatie met
magere melk of magere yoghurt.
Deegwaren
zoals spaghetti, tagliatelle, graantjes, horentjes, schelpjes en macaroni mogen
in beperkte mate gebruikt worden. Deze geven namelijk een snellere verhoging
van de bloedsuikerspiegel. De voorkeur gaat ook hier weer uit naar volkoren
producten omdat zij een vertraging van de suikeropname in het bloed
veroorzaken. Ook voor rijst is het gebruik van zilvervliesrijst of volle rijst
aan te raden.
Aardappelen
gekookt, gestoomd of in de schil. Puree gemaakt met magere melk en zonder boter
of eierdooier. Gebakken of gefrituurde aardappelen mogen éénmaal per week
gebruikt worden. Het bakken en frituren moet echter gebeuren in olie en niet in
vet.
Aardappelzetmeel,
maïzena, meel en bloemsoorten tot een strikt minimum beperken daar ze telkens
een extra aanbreng zijn van calorieën.
Voor
het maken van vanillepudding, mag men vanillebloem nemen. Men gebruikt best magere
of halfvolle melk om de pudding te maken en men zoet de pudding met een
zoemiddel. Kant en klare puddingpoeders of instant puddingpoeders mogen niet
gebruikt worden omdat dezereeds op
voorhand gezoet zijn.