Inhoud blog
  • WITLOOFSOEP MET GEDROOGDE HAM
  • GEBAKKEN TARBOT MET CANTHARELLEN
  • GEBAKKEN TARBOT MET CANTHARELLEN
  • GEBAKKEN TARBOT MET CANTHARELLEN
  • LAMSBOUT MET PEULTJES EN KRIELPATATJES
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    mijn blog dieet eten
    gewoon
    17-05-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GEBAKKEN TARBOT MET CANTHARELLEN
    VOOR 4PERS

    1TARBOT VAN 1,5KG IN STUKKEN GESNEDEN ,250G CANTHARELLEN? 1DL WITTE WIJN (MAG MAAR MOET NIET)

    1GESNIPPERDE UI ,2EETL GESNIPPERDE PETERSELIE, ZOUT EN PEPER ,OLIE, BOTER
    BEREIDINGSWIJZE

    MAAK DE CANTHARELLEN SCHOON EN FRUIT DE GESNIPPERDE SLJALOT OF UI GLAZIG IN BOTER ,VOEG ER DE CANTHARELLEN AAN TOE EN LAAT KORT MEEBAKKEN ,DOE ER DE WIJN ERBIJ EN LAAT ALLES 3MIN VERDER KOKEN ,BRENG OP SMAAK MET PEPER EN ZOUT
    BAK DE STUKKEN TARBOT IN EEN MENGSEL VAN BOTER EN OLIE GOUDBRUIN
    SERVEER DIT ALLES MET DE CANTHARELLEN EN GEKOOKTE AARDAPPELEN


    Van Amanda

    17-05-2010 om 15:15 geschreven door dymoke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    31-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.LAMSBOUT MET PEULTJES EN KRIELPATATJES

    Photobucket
    BENODIGHEDEN VOOR 4 PERS

    1 LAMSBOUT VAN 1,5KILO
    125GR BOTER,TEENTJE LOOK, FIJNGESNEDEN PETERSELIE, GEMALEN PEPER, 6 GEDROOGDE TOMATEN OP OLIE
    2 EETBLOEM,1/2THEEL TIJM FIJNGEHAKT

    1/2THEEL FIJNGEHAKTE OREGANO
    2DL RODE WIJN 1DL CITROENSAP TAJES MUNTBLAADJES , ENKELE TAJES ROZEMARIJN
    VERWARM DE OVEN OP 200GR MENG 50GR BLOEM MET TEENTJE KNOFLOOK PETERSELIE PEPER VERDEEL DE KRUIDENBOTER OVER DE BINNENKANT VAN HET VLEES ,SNIJD DE TOMATEN IN REEPJES ,VERDEEL EROVER,
    BIND DE LAMSBOUT OP MET KEUKENTOUW LEG HET VLEES IN DE BRAADSLEDEEN STROOI DE BLOEM EROVER,TIJN EN DE OREGANO LEG DE BOT ERBIJ VOOR DE SMAAK ,VERDEEL 50GR BOTER IN VLOKJES  OVER HET VLEES ZET DE LAMSBOUT IN DE OVEN EN BRAAD RONDOM BRUIN IN 25MIN
    VERWARM DE WIJN 2DL WATER EN HET CITROENSAP EN GIET DITBIJ DE LAMSBOUT ,BRAAD NOG CA 30MIN EN BEDRUIP HET VLEES AF EN TOE
    HAAL HET UIT DE OVEN EN DEK AF MET FOLIE EN LAAT 10MIN RUSTEN ,ZEEF HET KOOKVOCHT ,LAAT HET 10MIN INKOKEN,VOEG BIJ DE MUNTBLAADJES,ROZENMARIJNBL, KLOP 25GR BOTER DOOR DE SAUS VOEG TOE PEPER EN ZOUT
    SERVEER HET VLEES IN PLAKKEN GESNEDEN MET DE SAUS KRIELAARDAPPELS ?EN PEUTJES MET WORTELTJES GEMEND EN MAIS
    DRINK ER EEN RODE CABERNET SAUVIGNON ERBIJ.


    Dit recept komt van AMANDA

    31-03-2010 om 10:18 geschreven door dymoke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    28-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bouillon Carmen - (voor 4 personen)

    Bouillon Carmen - (voor 4 personen)

    15 kcal = 1 slanke lijners streepje per portie

    Vergeet niet uw streepjes te noteren op uw eetdagboekblad

    Benodigdheden:

    • 1 liter ontvette vleesbouillon
    • 200 gr tomaten (+/- 2 stuks)
    • 150 gr rode paprika (+/- 2 stuks)
    • 50 gr selderij (+/- 1 takje)
    • 1 Spaans pepertje
    • Peper en indien toegelaten zout

    Bereiding:

    1. Breng de bouillon aan de kook;
    2. Pel de tomaten na ze even onder te dompelen in heet water;
    3. Snij de tomaten in kleine stukjes;
    4. Was de paprika en snij ze ook in kleine stukjes;
    5. Warm de tomaten en paprika enkele minuten op in de hete bouillon;
    6. Snipper de gewassen selderij en het Spaans pepertje fijn. Roer het door de soep en breng op smaak met peper en indien toegelaten zout.

    Smakelijk!

    dit recept komt uit: “Lekker eten voor diabeten”

     

    28-03-2010 om 19:29 geschreven door dymoke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gepocheerde kabeljauw - (voor 2 personen)

    Gepocheerde kabeljauw - (voor 2 personen)

    150 kcal = 10 slanke lijners streepjes per portie

    Vergeet niet uw streepjes te noteren op uw eetdagboekblad

    Benodigdheden:

    • 375 gr kabeljauwfilets
    • 200 gr tomaten
    • 250 ml visbouillon
    • ½ citroen
    • 1 takje tijm
    • 1 takje peterselie
    • Enkele peperbolletjes
    • Peper en (indien toegelaten) zout

    Bereiding:

    1. Breng de visbouillon aan de kook;
    2. Voeg de tijm en de peperbolletjes toe;
    3. Pocheer de kabeljauwmoten gaar;
    4. Maak de tomaten schoon;
    5. Pocheer de tomaten in kokend water, snij ze in tweeën en kruid met peper en (indien toegelaten) met zout;
    6. Haal de vismoten uit de bouillon;
    7. Schik de kabeljauw samen de tomaten op een schotel;
    8. Dien op met fijngehakte peterselie en partjes citroen en een lenteslaatje.

    Smakelijk!

    Ø Tip: heel lekker met puree of nieuwe aardappeltjes (wel de kcal/streepjes nog bijrekenen van de aardappelen op uw eetdagboekblad).

    dit recept komt uit: “Lekker eten voor diabeten”

     

    28-03-2010 om 19:28 geschreven door dymoke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Parfait Rosé - (voor 4 personen)

    Parfait Rosé - (voor 4 personen)

    105 kcal = 7 slanke lijners streepjes per portie

    Vergeet niet uw streepjes te noteren op uw eetdagboekblad

    Benodigdheden:

    • 200 gr aardbeien
    • 150 gr magere platte kaas
    • 150 ml afgeroomde melk
    • ½ citroen
    • Energievrij zoetmiddel

    Bereiding:

    1. Spoel de aardbeien en verwijder de kroontjes;
    2. Mix de aardbeien samen met de platte kaas;
    3. Voeg de melk, het sap van ½ citroen en het zoetmiddel toe en vermeng goed;
    4. Giet de mix in diepvriesbestendige dessertschaaltjes en laat ze een paar uur invriezen in de vriesruimte van de frigo;
    5. Versier met enkele verse aardbeien juist voor het opdienen.

    Smakelijk!

    Ø Tip: de licht bevroren parfait kan ook in de schaaltjes gespoten worden met de slagroomspuit.

    dit recept komt uit: “Lekker eten voor diabeten”

     

    28-03-2010 om 19:28 geschreven door dymoke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spinaziestamppot - (voor 2 personen)

    Spinaziestamppot - (voor 2 personen)

    225 kcal = 15 slanke lijners streepjes per portie

    Vergeet niet uw streepjes te noteren op uw eetdagboekblad

    Benodigdheden:

    • 360 gr aardappelen
    • 200 gr spinazie
    • 15 gr minarine
    • 100 ml magere melk
    • Peper en indien toegelaten zout
    • nootmuskaat

    Bereiding:

    1. Was, schil en kook de aardappelen;
    2. Maak de gewassen spinazie gaar door ze op te zetten in een afgesloten pot met het aanhangende vocht;
    3. Pureer de aardappelen samen met de spinazie;
    4. Voeg de minarine, magere melk, peper (en zout) en nootmuskaat toe.

    Smakelijk!

    Ø Tip: bij dit gerecht is vis heel lekker, ook een gekookt eitje past hier goed bij.

    dit recept komt uit: “Lekker eten voor diabeten”

     

    28-03-2010 om 19:27 geschreven door dymoke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stoofpotje van lentescheutjes met zeevruchten -

    Stoofpotje van lentescheutjes met zeevruchten –

    (voor 4 personen)

    150 kcal = 10 slanke lijners streepjes per portie

    Vergeet niet uw streepjes te noteren op uw eetdagboekblad

    Benodigdheden:

    · 200 gr sojascheuten

    · 100 gr erwtenscheuten

    · 100 gr preischeuten

    · 1 kg mosselen

    · 1 eetlepel vloeibare vetstof

    · 1 takje groene selder

    · 1 ajuin

    · Peper van de molen

    · 1 koffielepel vers versnipperde salieblaadjes

    · Enkele draadjes saffraan

    · 125 ml light room 5% V of soja alternatief voor room met 5% V

    · 100 gr voorgesnipperde surimikrab

    · 100 gr roze garnalen

    Bereiding:

    1. Spoel de scheutgroentjes in koud water en laat ze uitlekken;
    2. Maak de ajuin en de selder schoon en snij deze zeer fijn;
    3. Spoel de mosselen;
    4. Stoof de ui en de selder en voeg hieraan de mosselen toe. Kruid met de versgemalen peper en laat op een hoog vuur, met gesloten deksel, koken tot alle mosselen open zijn;
    5. Haal de mosselen uit hun schelp en bewaar het mosselvocht;
    6. Verwarm hierin de schoongemaakte scheutjes en voeg de salie en de saffraan toe;
    7. Laat eventjes verder sudderen en voeg de room toe;
    8. Breng nog even tot tegen het kookpunt en voeg nu ook de surimi, de garnalen en de mosselen toe;
    9. Serveer met gekookte aardappeltjes of volgranen stokbrood. (wel nog de kcal bijrekenen voor de aardappelen of het stokbrood)

    Smakelijk!

    dit recept komt uit: “Diabetes info”

    28-03-2010 om 19:26 geschreven door dymoke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Enkele menu's voor te eten
    Dit zijn de menu's om letter te eten (dieet)

    Photobucket

    Photobucket

    28-03-2010 om 19:24 geschreven door dymoke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Laag 5: de smeer - en bereidingsvetten.

    Laag 5: de smeer – en bereidingsvetten.

     

     

    TE VERMIJDEN:

     

    Gewone boter en margarinesoorten omwille van het best tot dressings of mayonaises gemaakt van vetten van het onverzadigde type is en dit meer kans geeft op het dichtslibben van de aders.

     

    28-03-2010 om 19:11 geschreven door dymoke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Laag vier: enerzijds melk- en melkproducten en anderzijds vlees, vis en eieren en hun vervangproducten.

    Laag vier: enerzijds melk- en melkproducten en anderzijds vlees, vis en eieren en hun vervangproducten.

     

     

    TE VERMIJDEN:

     

    • Volle melk en spijzen en dranken bereid met volle melk, gecondenseerde melk, koffieroom, slagroom, volle yoghurt en volle magere yoghurt met fruit en suiker, platte kaas met fruit, chocolademelk.
    • Vette vleessoorten: rundvlees (tussenribstuk, doorregen, runderlappen), kalfsvlees (opletten met kalfskarbonade), varkensvlees (bloedworst, cervelaatworst, gehakt, braadworst, schnitzel, ribbetjes, schouderlappen, schouderkarbonade, blinke vink, spek, pensen), eend, (fazant bij veelvuldig gebruik), vet schapenvlees en lamsvlees.
    • Toespijs: boterhamworst, cornedbeef, bereide filet américain, alle in de handel bereide salades, vleesbrood, rauwe ham, pastei, leverpastei, leverworst, luchworst, salami, ontbijtspek, enz.
    • Bereide vissalades.
    • Gebakken eieren in overvloedig veel vetten, eidesseten zoals flans, pasteibakkersroom, enz.

     

    28-03-2010 om 19:10 geschreven door dymoke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Laag drie: groenten en fruit.

    Laag drie: groenten en fruit.

     

    TE VERMIJDEN;

     

    • Erwten, schorseneren, maïs, witte en bruine bonen, kapucijners, linzen. Deze soorten bevatten meer suiker dan bv bladgroenten en dienen daarom in zeer kleine heveelheden gebruikt te worden. (erwtjes (zeer fijn) kan je bijvoorbeeld wel eens vermengen met worteltjes en als dusdanig in een kleine hoeveelheden gebruiken). Nooit suiker toevoegen bij de bereiding van worteltjes en rode kool maar wel met een zoetmiddel werken.
    • Druiven bevatten ook meer suiker dan de andere fruitsoorten uit onze streken
    • Bananen bevatten bijna de dubbele hoeveelheid suiker van een appel. Ook ananas, lyehees, mango, passievruchten, kaki, guave, kumauat en granaatappel bevatten een hoger suikergehalte, pompelmoes (geel)
    • Vruchtenconserven op siroop
    • Gedroogde en gekonfijte ftuitsoorten doordat ook hier de hoeveelheid suiker meer geconcentreerd is.
    • Kastanjes en noten zijn te vermijden omdat de aanbreng van vetten hier vrij groot is en daardoor het gewicht kan stijgen bij een overmatig gebruik.
    • Avocado’s zijn eveneens vetrijk.
    • Kant en klaar bereide groenten die in de handel te koop aangeboden worden horen niet thuis in een diabetesdieet. Zij zijn meestal bereid met verzadigde vetten en hebben op die manier een slechte invloed op het dieet.
    • Fruitsap met suiker.

     

    28-03-2010 om 19:02 geschreven door dymoke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Laag twee: de graanproducten en aardappelen.

    Laag twee: de graanproducten en aardappelen.

     

    TE VERMIJDEN

     

    • Alle fantasiebrood zoals: melkbrood, suikerbrood, krentenbrood, luxebrood
    • Alle ontbijtkoeken
    • Sandwiches en afgeleiden hiervan
    • Alle vormen van gebak en koekjes (ook speculaas en ontbijtdoek)
    • Vermicelli en tapioca
    • Speciale koekjes en gebak voor diabeten.
    •  

    28-03-2010 om 19:01 geschreven door dymoke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Basis van de driehoek of eerste laag: de watergroep.

    Basis van de driehoek of eerste laag: de watergroep.

     

     

    TE VERMIJDEN:

     

    Alle gesuikerde dranken vermeden worden. Ook het nuttigen ban light dranken is niet aan te bevelen. Het gebruik hiervan blijft onze drang naar zoet stimuleren terwijl het juist de bedoeling is om hier afstand van te nemen. Sporadisch een light drank gebruiken kan echter geen kwaad.

     

    28-03-2010 om 19:01 geschreven door dymoke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opmerkingen:

    Opmerkingen:

     

    Gewone suiker kan vervangen worden door een zoetmiddel zoals; Natrena, Candarel, Sucorose, aspartaam, sacharine

     

    Kruiden kunnen vrij gebruikt worden

     

    Light dranken mogen in beperkte mate gebruikt worden

     

    Geen gebruik maken van kant en klare producten, bereide diepvriesproducten of bereide producten uit blik.

     

    Zeer belangrijk bij het diabetesdieet is de regelmaat van de maaltijden. Het is aan te raden 3 maaltijden en 3 tussenmaaltijden te gebruiken. De tussenmaaltijden bestaan best uit voedingsmiddelen die weinig calorieën aanbrengen en samengesteld zijn uit traag opneembare suikers zoals fruit en yoghurt

     

    Producten bereid op basis van sorbitol en fructosesuiker dienen eveneens vermeden te worden.

     

    28-03-2010 om 19:00 geschreven door dymoke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Laag 6 de restgroep.

    Laag 6 de restgroep.

     

    De restgroep is het topje van de voedingsdriehoek. Het is een afzonderlijk zwevende gedeelte waarin alle voedingsmiddelen geplaatst worden die we strikt genomen niet nodig hebben in een evenwichtige voeding en zeker niet in een diabetesdieet.

    Deze groep is dus volledig te vermijden. Hierin zitten zoetigheden (snoepgoed, gebak, chocolade, zoete toespijs zoals: gelei, jam, honing, chocopasta), alcoholische dranken gaande van sterke dranken naar wijn en bier, allerhande sauzen, suikerrijke dranken zoals, cola, limonade, grenadines, enz.

     

    28-03-2010 om 19:00 geschreven door dymoke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Laag 5: de smeer - en bereidingsvetten.

    Laag 5: de smeer – en bereidingsvetten.

     

    Aanbevolen:

     

    Smeervetten gebruik je altijd best met mate. Een mespuntje smeervet op de boterham en 1 soeplepel bereidingsvet per persoon voor de warme maaltijd zijn dan ook meer dan voldoende.

     

    Soorten van het onverzadigde type zijn aan te raden. Dit zijn onder andere:

    Dieetmargarines en dieetminarines (bijvoorbeeld van de merken Becel, Vitelma, alpro, Benecol) Halvarines of halfvolle boter zijn in mindere mate aan te raden.

     

    Bij de bereidingen vinden we soja bakken ee braden van de verschilklende dieetmargarines, olijfolie, maïsolie, zonnebloemolie, sojaolie, arachideolie, saffoerolie, enz.

     

    Het gebruik van mayonaise beperkt zich ook best tot dressing of mayonaise gemaakt van vetten van het onverzadigde type. Vibaigrettes mogen ook gebruikt worden.

     

    28-03-2010 om 18:59 geschreven door dymoke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Laag vier: enerzijds melk- en melkproducten en anderzijds vlees, vis en eieren en hun vervangproducten.

    Laag vier: enerzijds melk- en melkproducten en anderzijds vlees, vis en eieren en hun vervangproducten.

     

    Aanbevolen:

     

    Magere en halfvolle melk, sojamelk, magere melkpoeder, magere yoghurt zonder fruit, magere yoghurt met fruit en gezoet met een zoetmiddel (zoals Yoplait 0%, vitalinea, mannequin, enz), karnemelk, cacao bereidt met magere melk en zoetmiddel (in de handel vb Cankao van Candarel). Magere room mag af en toe gebruikt worden. In beperkte mate diabetisch ijs, namelijk in functie van, het eventuele overgewicht. Sauzen bereid met magere melk en een minimum aan bindmiddel.

     

    Magere platte kaas (met kruiden of zoetmiddel), Cottage Cheese, cmagere vaste kaas (het vetgehalte mag niet hoger liggen dan 20 %) zoals: Westlite, Samsoe, Leerdammer light, Tilsit, Milner, Oudendijck light, Loo light, Passendaele, Mozzarella light enz, zelf Brusselse kaas. Ook andere kaassoorten zoals Brie en Camenmbert kan men reeds vinden in een magere versie. Magere smeerkaas zoals: Santane, Effi, Maredsuos light, La vache qui rit light, enz.

     

    VETTE KAASSOORTEN MET MATE GEBRUIKEN? Bijvoorbeeld éénmaal per week)

     

    Magere vleessoorten:

    Rundvlees: rosbief, américain natuur, magere stoofvlees

    Kalfvlees: Kalfsgebraad, kalfslapje, mager klafsblanket, kalfsrollade

    Varkensvlees: Varkenshaasje, varkensoeter, varkensgebraad, kotelet.

    Gevogelte zonder vel: kiip, kipfilet, kippenworst, kalkoenlapje, kalkoenrollade, kalkoenbout, kalkoenworst, blinde vink van kip of kalkoen.

    Duif, patrijs, struiksvogel, konijn, haas, ree (telkens wel op natuurlijke wijze bereiden), paardenbiefstuk, magere lamsbout, lever, gekookte tong.

    Wees echter matig in het gebruik van organenvlees omdat dit uw cholesterolgehalte kan doen stijgen.

     

    Toespijs: zelfbereide filet américain, rosdbief, runderrookvlees, kalfsgebraad, kalfsbrood, magere kalfskop, kippenham en kalkoenham (met en zonder kruiden), kippenvleesbrood, zelfbereide kipsla of zelfbereide vleessla met kippenham en kalkoenham en magere mayonaise (3 soeplepels magere yoghurt of magere platte kaas vermengen met 1 soeplepel mayonaise of dressing), kalkoengebraad, gerookte kalkoenborst, kalkoenworst, magere gekookte hesp, paardenrookvlees, bacon.

     

    Alle magere vissoorten zoals zalm, haring, paling, makreel, sardines, sprot. Enkel bij overgewicht worden deze vissoorten best vermeden.

     

    Mosselen, garnalen, oesters, kreeft en krab.

     

    Zelfbereide vissalades met magere vis en magere mayonaise (3 soeplepels magere yoghurt of 3 soeplepels magere platte kaas vermengen met 1 eetlepel mayonaise of dressing), tonijn in eigen nat.

     

     

    A

    Laag vier: enerzijds melk- en melkproducten en anderzijds vlees, vis en eieren en hun vervangproducten.

    Vegetarische hamburger, vetetarische kebab, quorn, tofu, sojaburger, groenteburger (wel goed het vetgehalte nakijken) enz.

     

    Eieren: maximum 2 eieren per week. De eieren ofwel koken – hard of zacht – pocheren of bakken met een minimum aan onverzadigde verstof.

     

    28-03-2010 om 18:57 geschreven door dymoke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    21-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Laag drie: groenten en fruit.

    Laag drie: groenten en fruit.

     

    Aanbevolen:

     

    Bijna alle groenten- en fruitsoorten zijn in een diabetesdieet toegelaten. Een aantal soorten zijn echter wel te vermijden omdat de aanwezige hoeveelheid suiker de bloedsuikerspiegel te hoog laat stijgen. Fruitsoorten in blik moeten steeds op eigen sap zijn of op water.

     

    21-03-2010 om 15:52 geschreven door dymoke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Laag twee: de graanproducten en aardappelen.

    Laag twee: de graanproducten en aardappelen.

     

    Aanbevolen:

     

    Alle variaties van wit naar donker brood zijn toegelaten. De voorkeur gaat echter uit naar volkoren broodsoorten. Ook piccolo, ciabatta, stokbrood en pistolet zijn toegelaten. Met ontbijtgranen moet men iets voorzichtiger omspringen. In beperkte mate kunnen de ongezoete soorten gebruikt worden in combinatie met magere melk of magere yoghurt.

     

    Deegwaren zoals spaghetti, tagliatelle, graantjes, horentjes, schelpjes en macaroni mogen in beperkte mate gebruikt worden. Deze geven namelijk een snellere verhoging van de bloedsuikerspiegel. De voorkeur gaat ook hier weer uit naar volkoren producten omdat zij een vertraging van de suikeropname in het bloed veroorzaken. Ook voor rijst is het gebruik van zilvervliesrijst of volle rijst aan te raden.

     

    Aardappelen gekookt, gestoomd of in de schil. Puree gemaakt met magere melk en zonder boter of eierdooier. Gebakken of gefrituurde aardappelen mogen éénmaal per week gebruikt worden. Het bakken en frituren moet echter gebeuren in olie en niet in vet.

     

    Aardappelzetmeel, maïzena, meel en bloemsoorten tot een strikt minimum beperken daar ze telkens een extra aanbreng zijn van calorieën.

     

    Voor het maken van vanillepudding, mag men vanillebloem nemen. Men gebruikt best magere of halfvolle melk om de pudding te maken en men zoet de pudding met een zoemiddel. Kant en klare puddingpoeders of instant puddingpoeders mogen niet gebruikt worden omdat deze  reeds op voorhand gezoet zijn.

     

    1 snede brood (35g) kan vervangen worden door           

     

    25gr cornflakes

    25gr ongekookte deegwaren

    120gr gekookte aardappel

    20gr ongekookte rijst

     

    21-03-2010 om 15:51 geschreven door dymoke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De voedingsdriehoek

    DE VOEDINGSDRIEHOEK

    Voor een dagelijks evenwichtige keuze

     

     


     

     

    Basis van de driehoek of eerste laag: de watergroep.

     

    Aanbevolen:

     

    De basis van onze voedingsdriehoek bestaat uit vocht. Deze groep omvat alle caloriearme dranken. We vinden hierin koffie, thee, mineraal water, bruisend water, ontvette soepen en bouillons terug. Ook de ongezoete fruitsappen en groentensappen behoren tot deze groep. In een gezonde voeding is het aan te raden om 1.5 l à 2 l water per dag te drinken.

     

    21-03-2010 om 15:50 geschreven door dymoke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)

    Archief per week
  • 17/05-23/05 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek
  • Lieve groetjes van uit De Klinge
  • hallo
  • Wandelgroetjes uit Borgloon
  • Welkom
  • welkom

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek indien je dat wenst


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!