Vergeet niet uw streepjes te noteren op uw
eetdagboekblad
Benodigdheden:
· 200 gr sojascheuten
· 100 gr erwtenscheuten
· 100 gr preischeuten
· 1 kg
mosselen
· 1 eetlepel vloeibare vetstof
· 1 takje groene selder
· 1 ajuin
· Peper van de molen
· 1 koffielepel vers versnipperde salieblaadjes
· Enkele draadjes saffraan
· 125 ml light room 5% V of soja alternatief voor room
met 5% V
· 100 gr voorgesnipperde surimikrab
· 100 gr roze garnalen
Bereiding:
Spoel de scheutgroentjes in koud water en laat ze
uitlekken;
Maak de ajuin en de selder schoon en snij deze
zeer fijn;
Spoel de mosselen;
Stoof de ui en de selder en voeg hieraan de mosselen
toe. Kruid met de versgemalen peper en laat op een hoog vuur, met gesloten
deksel, koken tot alle mosselen open zijn;
Haal de mosselen uit hun schelp en bewaar het
mosselvocht;
Verwarm hierin de schoongemaakte scheutjes en
voeg de salie en de saffraan toe;
Laat eventjes verder sudderen en voeg de room
toe;
Breng nog even tot tegen het kookpunt en voeg nu
ook de surimi, de garnalen en de mosselen toe;
Serveer met gekookte aardappeltjes of volgranen
stokbrood. (wel nog de kcal bijrekenen voor de aardappelen of het
stokbrood)
Gewone boter en margarinesoorten omwille van het best tot
dressings of mayonaises gemaakt van vetten van het onverzadigde type is en dit
meer kans geeft op het dichtslibben van de aders.
Laag vier: enerzijds melk- en melkproducten en anderzijds vlees, vis en eieren en hun vervangproducten.
Laag vier: enerzijds melk- en melkproducten en anderzijds
vlees, vis en eieren en hun vervangproducten.
TE VERMIJDEN:
Volle
melk en spijzen en dranken bereid met volle melk, gecondenseerde melk,
koffieroom, slagroom, volle yoghurt en volle magere yoghurt met fruit en
suiker, platte kaas met fruit, chocolademelk.
Vette
vleessoorten: rundvlees (tussenribstuk, doorregen, runderlappen),
kalfsvlees (opletten met kalfskarbonade), varkensvlees (bloedworst,
cervelaatworst, gehakt, braadworst, schnitzel, ribbetjes, schouderlappen,
schouderkarbonade, blinke vink, spek, pensen), eend, (fazant bij
veelvuldig gebruik), vet schapenvlees en lamsvlees.
Toespijs:
boterhamworst, cornedbeef, bereide filet américain, alle in de handel
bereide salades, vleesbrood, rauwe ham, pastei, leverpastei, leverworst,
luchworst, salami, ontbijtspek, enz.
Bereide
vissalades.
Gebakken
eieren in overvloedig veel vetten, eidesseten zoals flans,
pasteibakkersroom, enz.
Erwten,
schorseneren, maïs, witte en bruine bonen, kapucijners, linzen. Deze
soorten bevatten meer suiker dan bv bladgroenten en dienen daarom in zeer
kleine heveelheden gebruikt te worden. (erwtjes (zeer fijn) kan je
bijvoorbeeld wel eens vermengen met worteltjes en als dusdanig in een
kleine hoeveelheden gebruiken). Nooit suiker toevoegen bij de bereiding
van worteltjes en rode kool maar wel met een zoetmiddel werken.
Druiven
bevatten ook meer suiker dan de andere fruitsoorten uit onze streken
Bananen
bevatten bijna de dubbele hoeveelheid suiker van een appel. Ook ananas,
lyehees, mango, passievruchten, kaki, guave, kumauat en granaatappel
bevatten een hoger suikergehalte, pompelmoes (geel)
Vruchtenconserven
op siroop
Gedroogde
en gekonfijte ftuitsoorten doordat ook hier de hoeveelheid suiker meer
geconcentreerd is.
Kastanjes
en noten zijn te vermijden omdat de aanbreng van vetten hier vrij groot is
en daardoor het gewicht kan stijgen bij een overmatig gebruik.
Avocados
zijn eveneens vetrijk.
Kant
en klaar bereide groenten die in de handel te koop aangeboden worden horen
niet thuis in een diabetesdieet. Zij zijn meestal bereid met verzadigde
vetten en hebben op die manier een slechte invloed op het dieet.
Basis van de driehoek of eerste laag: de watergroep.
Basis van de driehoek of eerste laag: de
watergroep.
TE VERMIJDEN:
Alle gesuikerde dranken vermeden worden. Ook het nuttigen
ban light dranken is niet aan te bevelen. Het gebruik hiervan blijft onze drang
naar zoet stimuleren terwijl het juist de bedoeling is om hier afstand van te
nemen. Sporadisch een light drank gebruiken kan echter geen kwaad.
Gewone suiker kan vervangen worden door een zoetmiddel
zoals; Natrena, Candarel, Sucorose, aspartaam, sacharine
Kruiden kunnen vrij gebruikt worden
Light dranken mogen in beperkte mate gebruikt worden
Geen gebruik maken van kant en klare producten, bereide
diepvriesproducten of bereide producten uit blik.
Zeer belangrijk bij het diabetesdieet is de regelmaat van de
maaltijden. Het is aan te raden 3 maaltijden en 3 tussenmaaltijden te
gebruiken. De tussenmaaltijden bestaan best uit voedingsmiddelen die weinig
calorieën aanbrengen en samengesteld zijn uit traag opneembare suikers zoals
fruit en yoghurt
Producten bereid op basis van sorbitol en fructosesuiker
dienen eveneens vermeden te worden.
De restgroep is het topje van de voedingsdriehoek. Het is
een afzonderlijk zwevende gedeelte waarin alle voedingsmiddelen geplaatst
worden die we strikt genomen niet nodig hebben in een evenwichtige voeding en
zeker niet in een diabetesdieet.
Deze groep is dus volledig te vermijden. Hierin zitten
zoetigheden (snoepgoed, gebak, chocolade, zoete toespijs zoals: gelei, jam,
honing, chocopasta), alcoholische dranken gaande van sterke dranken naar wijn
en bier, allerhande sauzen, suikerrijke dranken zoals, cola, limonade,
grenadines, enz.
Smeervetten gebruik je altijd best met mate. Een mespuntje
smeervet op de boterham en 1 soeplepel bereidingsvet per persoon voor de warme
maaltijd zijn dan ook meer dan voldoende.
Soorten van het onverzadigde type zijn aan te raden. Dit
zijn onder andere:
Dieetmargarines en dieetminarines (bijvoorbeeld van de
merken Becel, Vitelma, alpro, Benecol) Halvarines of halfvolle boter
zijn in mindere mate aan te raden.
Bij de bereidingen vinden we soja bakken ee braden van de
verschilklende dieetmargarines, olijfolie, maïsolie, zonnebloemolie, sojaolie,
arachideolie, saffoerolie, enz.
Het gebruik van mayonaise beperkt zich ook best tot dressing
of mayonaise gemaakt van vetten van het onverzadigde type. Vibaigrettes mogen
ook gebruikt worden.
Laag vier: enerzijds melk- en melkproducten en anderzijds vlees, vis en eieren en hun vervangproducten.
Laag vier: enerzijds melk- en melkproducten en anderzijds
vlees, vis en eieren en hun vervangproducten.
Aanbevolen:
Magere en halfvolle melk,
sojamelk, magere melkpoeder, magere yoghurt zonder fruit, magere yoghurt met
fruit en gezoet met een zoetmiddel (zoals Yoplait 0%, vitalinea,
mannequin, enz), karnemelk, cacao bereidt met
magere melk en zoetmiddel (in de handel vb Cankao van Candarel). Magere room mag af en toe gebruikt worden. In
beperkte mate diabetisch ijs, namelijk in functie van, het eventuele overgewicht.
Sauzen bereid met magere melk en een minimum aan bindmiddel.
Magere platte kaas (met
kruiden of zoetmiddel), Cottage Cheese, cmagere vaste kaas (het vetgehalte mag
niet hoger liggen dan 20 %) zoals: Westlite, Samsoe, Leerdammer light, Tilsit,
Milner, Oudendijck light, Loo light, Passendaele, Mozzarella light enz, zelf
Brusselse kaas. Ook andere kaassoorten zoals Brie en Camenmbert kan men reeds
vinden in een magere versie. Magere smeerkaas zoals: Santane, Effi, Maredsuos light,
La vache qui rit light, enz.
VETTE KAASSOORTEN MET
MATE GEBRUIKEN? Bijvoorbeeld éénmaal per week)
Magere vleessoorten:
Rundvlees: rosbief,
américain natuur, magere stoofvlees
Gevogelte zonder vel:
kiip, kipfilet, kippenworst, kalkoenlapje, kalkoenrollade, kalkoenbout,
kalkoenworst, blinde vink van kip of kalkoen.
Duif, patrijs,
struiksvogel, konijn, haas, ree (telkens wel op natuurlijke wijze bereiden),
paardenbiefstuk, magere lamsbout, lever, gekookte tong.
Wees echter matig in het
gebruik van organenvlees omdat dit uw cholesterolgehalte kan doen stijgen.
Toespijs: zelfbereide
filet américain, rosdbief, runderrookvlees, kalfsgebraad, kalfsbrood, magere
kalfskop, kippenham en kalkoenham (met en zonder kruiden), kippenvleesbrood,
zelfbereide kipsla of zelfbereide vleessla met kippenham en kalkoenham en
magere mayonaise (3 soeplepels magere yoghurt of magere platte kaas vermengen
met 1 soeplepel mayonaise of dressing), kalkoengebraad, gerookte kalkoenborst,
kalkoenworst, magere gekookte hesp, paardenrookvlees, bacon.
Alle magere vissoorten
zoals zalm, haring, paling, makreel, sardines, sprot. Enkel bij overgewicht
worden deze vissoorten best vermeden.
Mosselen, garnalen,
oesters, kreeft en krab.
Zelfbereide vissalades
met magere vis en magere mayonaise (3 soeplepels magere yoghurt of 3 soeplepels
magere platte kaas vermengen met 1 eetlepel mayonaise of dressing), tonijn in
eigen nat.
A
Laag vier: enerzijds melk- en melkproducten en anderzijds
vlees, vis en eieren en hun vervangproducten.
Vegetarische hamburger,
vetetarische kebab, quorn, tofu, sojaburger, groenteburger (wel goed het
vetgehalte nakijken) enz.
Eieren: maximum 2 eieren
per week. De eieren ofwel koken hard of zacht pocheren of bakken met een
minimum aan onverzadigde verstof.
Bijna
alle groenten- en fruitsoorten zijn in een diabetesdieet toegelaten. Een aantal
soorten zijn echter wel te vermijden omdat de aanwezige hoeveelheid suiker de
bloedsuikerspiegel te hoog laat stijgen. Fruitsoorten in blik moeten steeds op
eigen sap zijn of op water.
Alle
variaties van wit naar donker brood zijn toegelaten. De voorkeur gaat echter
uit naar volkoren broodsoorten. Ook piccolo, ciabatta, stokbrood en pistolet
zijn toegelaten. Met ontbijtgranen moet men iets voorzichtiger omspringen. In
beperkte mate kunnen de ongezoete soorten gebruikt worden in combinatie met
magere melk of magere yoghurt.
Deegwaren
zoals spaghetti, tagliatelle, graantjes, horentjes, schelpjes en macaroni mogen
in beperkte mate gebruikt worden. Deze geven namelijk een snellere verhoging
van de bloedsuikerspiegel. De voorkeur gaat ook hier weer uit naar volkoren
producten omdat zij een vertraging van de suikeropname in het bloed
veroorzaken. Ook voor rijst is het gebruik van zilvervliesrijst of volle rijst
aan te raden.
Aardappelen
gekookt, gestoomd of in de schil. Puree gemaakt met magere melk en zonder boter
of eierdooier. Gebakken of gefrituurde aardappelen mogen éénmaal per week
gebruikt worden. Het bakken en frituren moet echter gebeuren in olie en niet in
vet.
Aardappelzetmeel,
maïzena, meel en bloemsoorten tot een strikt minimum beperken daar ze telkens
een extra aanbreng zijn van calorieën.
Voor
het maken van vanillepudding, mag men vanillebloem nemen. Men gebruikt best magere
of halfvolle melk om de pudding te maken en men zoet de pudding met een
zoemiddel. Kant en klare puddingpoeders of instant puddingpoeders mogen niet
gebruikt worden omdat dezereeds op
voorhand gezoet zijn.
Basis van de driehoek of eerste laag: de watergroep.
Aanbevolen:
De
basis van onze voedingsdriehoek bestaat uit vocht. Deze groep omvat alle
caloriearme dranken. We vinden hierin koffie, thee, mineraal water, bruisend
water, ontvette soepen en bouillons terug. Ook de ongezoete fruitsappen en
groentensappen behoren tot deze groep. In een gezonde voeding is het aan te
raden om 1.5 l
à 2 lwater
per dag te drinken.