Laag vier: enerzijds melk- en melkproducten en anderzijds vlees, vis en eieren en hun vervangproducten.
Laag vier: enerzijds melk- en melkproducten en anderzijds
vlees, vis en eieren en hun vervangproducten.
Aanbevolen:
Magere en halfvolle melk,
sojamelk, magere melkpoeder, magere yoghurt zonder fruit, magere yoghurt met
fruit en gezoet met een zoetmiddel (zoals Yoplait 0%, vitalinea,
mannequin, enz), karnemelk, cacao bereidt met
magere melk en zoetmiddel (in de handel vb Cankao van Candarel). Magere room mag af en toe gebruikt worden. In
beperkte mate diabetisch ijs, namelijk in functie van, het eventuele overgewicht.
Sauzen bereid met magere melk en een minimum aan bindmiddel.
Magere platte kaas (met
kruiden of zoetmiddel), Cottage Cheese, cmagere vaste kaas (het vetgehalte mag
niet hoger liggen dan 20 %) zoals: Westlite, Samsoe, Leerdammer light, Tilsit,
Milner, Oudendijck light, Loo light, Passendaele, Mozzarella light enz, zelf
Brusselse kaas. Ook andere kaassoorten zoals Brie en Camenmbert kan men reeds
vinden in een magere versie. Magere smeerkaas zoals: Santane, Effi, Maredsuos light,
La vache qui rit light, enz.
VETTE KAASSOORTEN MET
MATE GEBRUIKEN? Bijvoorbeeld éénmaal per week)
Magere vleessoorten:
Rundvlees: rosbief,
américain natuur, magere stoofvlees
Gevogelte zonder vel:
kiip, kipfilet, kippenworst, kalkoenlapje, kalkoenrollade, kalkoenbout,
kalkoenworst, blinde vink van kip of kalkoen.
Duif, patrijs,
struiksvogel, konijn, haas, ree (telkens wel op natuurlijke wijze bereiden),
paardenbiefstuk, magere lamsbout, lever, gekookte tong.
Wees echter matig in het
gebruik van organenvlees omdat dit uw cholesterolgehalte kan doen stijgen.
Toespijs: zelfbereide
filet américain, rosdbief, runderrookvlees, kalfsgebraad, kalfsbrood, magere
kalfskop, kippenham en kalkoenham (met en zonder kruiden), kippenvleesbrood,
zelfbereide kipsla of zelfbereide vleessla met kippenham en kalkoenham en
magere mayonaise (3 soeplepels magere yoghurt of magere platte kaas vermengen
met 1 soeplepel mayonaise of dressing), kalkoengebraad, gerookte kalkoenborst,
kalkoenworst, magere gekookte hesp, paardenrookvlees, bacon.
Alle magere vissoorten
zoals zalm, haring, paling, makreel, sardines, sprot. Enkel bij overgewicht
worden deze vissoorten best vermeden.
Mosselen, garnalen,
oesters, kreeft en krab.
Zelfbereide vissalades
met magere vis en magere mayonaise (3 soeplepels magere yoghurt of 3 soeplepels
magere platte kaas vermengen met 1 eetlepel mayonaise of dressing), tonijn in
eigen nat.
A
Laag vier: enerzijds melk- en melkproducten en anderzijds
vlees, vis en eieren en hun vervangproducten.
Vegetarische hamburger,
vetetarische kebab, quorn, tofu, sojaburger, groenteburger (wel goed het
vetgehalte nakijken) enz.
Eieren: maximum 2 eieren
per week. De eieren ofwel koken hard of zacht pocheren of bakken met een
minimum aan onverzadigde verstof.