Lathyrus ook wel geur of siererwtjes genoemd zijn zo van die typische planten voor een 'cottagetuin. Persoonlijk vind ik ze super klimplanten zowel in de sier- als in de moestuin. Het zijn makkelijke planten om zelf te zaaien en met een beetje zorg belonen ze je met een heerlijke geur en mooi gekleurde bloemen die je in boeketten kan verwerken.
Zo vandaag beginnen zaaien. Tagetes (stinkers of afrikaantjes), Callistephus (zomeraster), Antirrhinum (leeuwenbekje), kalabassen, Rijnsburger ui, Borrago officinalis (komkommerkruid). Tomaat: "Olive" - "Pantano" - "Jaune flamme" - "Tumbling Tom red" - "Coeur de boeuf" en "Moneymaker". Paprika: "Ariane" F1 soort en de "California wonder" De rest is voor de volgende dagen, er is nog een hoop te doen.
Een van de fijnste tuinklusjes is het zelf opkweken van plantjes voor de border, plantenbak, vaas, en niet te vergeten de diepvrieskist. Het begint al in de winter met het zoeken naar nieuwe soorten. Door bv wat verrassende eenjarige in de border te brengen krijgt deze een heel andere uitstraling.
Vanaf half
februari is het genieten van de forsythia.weer zover. In vele tuinen en
plantsoenen knalt het geel je tegemoet. In vele tuinen staat Forsythia en
bij vele hobby bloemschikkers zijn de vazen gevuld met een stevige bos
overdadig geel.
Forsythia wordt door middel van zomerstek
vermeerderd. De stekken neem jevan niet al te oud hout. Of het goed stekhout
is, kan je controleren door de scheut te buigen, deze mag niet breken. Maak
stekken met een lengte van tien centimeter in juni. Steek de stek in een
mengsel van twee delen turfrijke grond en een deel scherp zand, begieten en ze
onder glas of plasiek houden voor een betere beworteling. Na circa drie weken
is de stek beworteld. Vanaf nu op afstand verder opkweken. Na één jaar kan de
scheut al 1 meter hoog zijn. Om de deze
te laten vertakken wordt de hem in het najaar teruggesnoeid tot ongeveer tien à
vijftien centimeter boven de grond.
Als je nooit
naar de forsythia omkijkt, behalve als deze bloeit, dan ga je met de jaren
merken, dat de struik steeds minder bloeit. Het aantal oud hout neemt toe, de
struik wordt hoger en bloeit alleen nog maar in de buurt van de toppen. Forsythia
bloeit aan rijp, maar niet al te oud hout en daarom is snoeiendirect na de bloei- nodig om van een rijke
bloei in het volgende jaar te kunnen
genieten. Snoei de uitgebloeide tak tot op enkele centimeters boven de grond
af. Als je goed kijkt, zal je zien dat er al jonge scheuten vanuit de basis
omhoog zijn geschoten. Op deze scheuten gaat de forsythia het volgende
jaar bloeien.
Wil je de struik verjongen, moet je deze in de winter of het vroege voorjaar
snoeien. Verwijder eerst de dikke takken met de takkenschaar. Oude takken zijn
dik en grijsgrauwe van kleur met holle stengel. Snoei ze tot bij de grond af en
niet halverwege; het wordt toch niets meer. Verwijder vervolgens scheuten - al
of niet dik - uit het hart van de struik, zodat deze open wordt. Snoei
uitgebloeide jonge scheuten terug op verticaal omhoog gegroeide scheuten, zo
laag mogelijk in de struik. Behoud jonge, fris groengele scheuten.
En wie nu denkt dat er 2x dezelfde plant opstaat mis poes Zondag kwam ik in Mechelen bij de lage soort uit, ik wist eerlijk gezecht niet dat die er was. Dus vandaar idem aan zijn grote zusje maar dan wel in t' klein. Hoogte: 60cm in plaats van 1.20m dat scheelt
Hoizontale witte bloemblaadjes en een contrasterend donker groen hart, zijn de kenmerken van deze wauw plant. hoogte: 60cm Staat graag in de zon en kan weer prima in een vaas. ikke n' een tik van de euchina's, ma nee ik vind ze alleen super. En .... kan ze niet laten staan, zie ik ze heb ik ze graag dicht bij mij dus... in de tuin en op de tafel binnen lang leve de Euchinacea.
Deze zachtgele zonnehoed heeft stelen die stevig overeind blijven staan. Hoogte: 80cm Staat graag zonnig en heeft een bloeiperiode van juli tot september. Prima snijbloem
En als uitzondering eens eentje die niet in het eikenhof zelf te vinden is. Zondag ben ik naar de oogstfeesten geweest in het Vrijbroekpark van Mechelen. Daar heb ik deze voor mijn Moeke en zus van meegebracht. Kenmerken: platte bloem met kleine blaadjes Kleur: dieppurper hartje zeer dik, plat en donker oranje Hoogte: 50cm Staat ook weer graag zonnig en is een uitstekende snijbloem
Een fijne decoratieve dahlia Twilight. De kleur wit met zachtlila, hoogte ongeveer 1.10m De bloemgrootte: 10-15cm. Kweker: Verwer, Fa.Gebr. Nederland Jaar: 1989 En ik die dacht dat onze buren enkel bekend stonden om de kaas en tulpen ja watte !!!
Weer een mooie halskraag dahlia. Buiten het gele hartje is deze volledig rose. De blaadjes in licht en donkere tint rose, en ... een rose krans die het gele hartje omlijst. Hoogte: ongeveer 60cm Bloemgrootte: 5 - 10cm Naam van de kweker en het jaar heb ik niet kunnen terug vinden.
Een echte kanjer waauw. De gele kleur van de bloem die maar liefst 15cm is maakt haar echt subliem. Ze behoort tot de klasse: waterlelie dahlia. Met een hoogte van 1.30m kan ze achter in een border nog de show stelen. Nog één opmerking het is een super snijbloem. Teler: Geerlings Cor uit Nederland Jaar: 1947
Een zeer mooie halskraag-dahlia. Met haar donkerrode kleur, de witte krans van fijne blaadjes en haar gele hartje is ze een blikvanger in voor elke tuin. Ze wordt ongeveer 90cm hoog en de bloeme, zijn tussen de 5 en 10cm. De kweker is Chambers uit Nieuw-Zeeland en ze kwam op de markt in 1987. In een vaas kan je ze best enkele dagen houden, voor een bloemstuk is ze minder geschikt.
Huston Earle uit Canada bracht in 1975 zijn prachtige dahlia "Ellen Huston op de markt. Van waar die naam laat zich makkelijk raden niet ??? Hij behoort tot de decoratieve dahlia, en met zijn orangerode kleur en een hoogte van 50cm staat hij goed vooraan in de border. De bloemen worden tussen de 5 en 10cm en blijven zeer lang in een bloemstuk.
Het is zover, nog een maand en ik kan beginnen met de opvoeding van Sunny. Een kleine Harlekijn poedelpub. Naar het hondentoiletje gaan, op de paadjes lopen, geen bollen uit de grond halen die ik net gezet heb en ga zo maar door Het lijkt een hele opgave maar eens ze d' er mee weg is, zal het voor ons beide enorm leuk zijn om samen in de tuin te werken. Ik kijk er in ieder geval al naar uit. Ons eerste tuinuitstapje zal Beervelde worden ha,ha ik ben benieuwd. Hierbij enkele foto's toen was ze een kleine week oud.
Euchinacea Purpurea vind ik één van de mooiste tuinplanten. De bloei periode is juli - augustus maar kan aanhouden tot september - oktober. Herkenbaar aan zijn donkerroze bloemen en oranjebruine kroon. Liefst staan ze op een zonnige plaats, alhoewel een lichte schaduw hier ook mooie bloemen geeft. Ze kunnen prima tegen droogte en zijn dus zeer gemakkelijke tuinplanten.