En als uitzondering eens eentje die niet in het eikenhof zelf te vinden is. Zondag ben ik naar de oogstfeesten geweest in het Vrijbroekpark van Mechelen. Daar heb ik deze voor mijn Moeke en zus van meegebracht. Kenmerken: platte bloem met kleine blaadjes Kleur: dieppurper hartje zeer dik, plat en donker oranje Hoogte: 50cm Staat ook weer graag zonnig en is een uitstekende snijbloem
Een fijne decoratieve dahlia Twilight. De kleur wit met zachtlila, hoogte ongeveer 1.10m De bloemgrootte: 10-15cm. Kweker: Verwer, Fa.Gebr. Nederland Jaar: 1989 En ik die dacht dat onze buren enkel bekend stonden om de kaas en tulpen ja watte !!!
Weer een mooie halskraag dahlia. Buiten het gele hartje is deze volledig rose. De blaadjes in licht en donkere tint rose, en ... een rose krans die het gele hartje omlijst. Hoogte: ongeveer 60cm Bloemgrootte: 5 - 10cm Naam van de kweker en het jaar heb ik niet kunnen terug vinden.
Een echte kanjer waauw. De gele kleur van de bloem die maar liefst 15cm is maakt haar echt subliem. Ze behoort tot de klasse: waterlelie dahlia. Met een hoogte van 1.30m kan ze achter in een border nog de show stelen. Nog één opmerking het is een super snijbloem. Teler: Geerlings Cor uit Nederland Jaar: 1947
Een zeer mooie halskraag-dahlia. Met haar donkerrode kleur, de witte krans van fijne blaadjes en haar gele hartje is ze een blikvanger in voor elke tuin. Ze wordt ongeveer 90cm hoog en de bloeme, zijn tussen de 5 en 10cm. De kweker is Chambers uit Nieuw-Zeeland en ze kwam op de markt in 1987. In een vaas kan je ze best enkele dagen houden, voor een bloemstuk is ze minder geschikt.
Huston Earle uit Canada bracht in 1975 zijn prachtige dahlia "Ellen Huston op de markt. Van waar die naam laat zich makkelijk raden niet ??? Hij behoort tot de decoratieve dahlia, en met zijn orangerode kleur en een hoogte van 50cm staat hij goed vooraan in de border. De bloemen worden tussen de 5 en 10cm en blijven zeer lang in een bloemstuk.
Het is zover, nog een maand en ik kan beginnen met de opvoeding van Sunny. Een kleine Harlekijn poedelpub. Naar het hondentoiletje gaan, op de paadjes lopen, geen bollen uit de grond halen die ik net gezet heb en ga zo maar door Het lijkt een hele opgave maar eens ze d' er mee weg is, zal het voor ons beide enorm leuk zijn om samen in de tuin te werken. Ik kijk er in ieder geval al naar uit. Ons eerste tuinuitstapje zal Beervelde worden ha,ha ik ben benieuwd. Hierbij enkele foto's toen was ze een kleine week oud.
Euchinacea Purpurea vind ik één van de mooiste tuinplanten. De bloei periode is juli - augustus maar kan aanhouden tot september - oktober. Herkenbaar aan zijn donkerroze bloemen en oranjebruine kroon. Liefst staan ze op een zonnige plaats, alhoewel een lichte schaduw hier ook mooie bloemen geeft. Ze kunnen prima tegen droogte en zijn dus zeer gemakkelijke tuinplanten.
Een super mooie plant voor in de border met een al even super geurtje. Zijn hoogte: 1 meter deint zich lekker uit maar is gemakkelijk binnen de perken te houden.Ik heb hem in maart gezaait in een koude bak en had hetzelfde jaar al mijn eerste bloemen.
De naam zou je meteen doen denken aan een zwarte Calla, maar niets is minder waar. Je krijgt een zachtgele bloem, maar kijk je binnen tja dan komt het zwarte kleurtje piepen.
Old America (1896) is een heerlijk geurend erwtje met witte en rood gestreepte bloemen. Ik heb het voorgezaaid in februari, maar het kan ook ter plaatse gezaaid worden in maart/april. Staat graag in een humusrijke, vochtige grond, maar houd van de zon.
Vele onder ons hebben al ervaren dat het enorm pijn doet wanneer je afscheid moet nemen van een kleine vriend op vier pootjes. Je huilt een hele tijd tranen met tuiten en ziet het niet meer zitten. Vooral omdat we gewoon zijn van de tuin in te duiken met ons tuinmaatje. Je hebt gewoon geen zin om alleen te gaan, maar je moet want al die leuke plantjes hebben ook hun verzorging nodig. Het missen blijft maar je moet verder, doe je dat alleen of zoek je terug een vriendje ??? Tja dat is een keuze die ieder voor zich moet maken. Ik mis nog elke dag het getippel achter mijn aan, en het geblaf als waarschuwing van hola iemand sluipt ons tuintje in. Dankbaar denk ik terug aan al de dagen en uren met ons floske, en ik weet best dat het nooit meer hetzelfde zal zijn maar iedere mens, en ieder diertje heeft zijn charme dus het gaat (moet) gewoon lukken met een ander maatje. Bedank lieverd voor alle mooie uren, maar het is nu tijd voor mij om door te gaan !!!
Heleniums hebben een zeer karakteristieke bloemvorm.Het karmozijnrode rood van 'Moerheim Beauty' is een zeer veelzijdige
kleur, er zijn warm oranje-rode bloemen en
koperkleurig roze.
Ze staan zeer mooi bij oranje of gele bloemen zoals, Solidago, rudbeckias en Heliopsis. Het zijn prachtige snijbloemen die lang mooi blijven in een vaas. Planten zullen hun uiteindelijke lengte pas bereiken na twee jaar. Om de grootte te beperken knip ik ze eind mei terug. Dit vermindert niet alleen hun uiteindelijke lengte, maar zal ook de bloei vertragen met een week of twee.Planten scheuren in het voorjaar.
Man, ben er uit gemoeten zo'n regen buien niet te doen. Jammer want ik heb mooie planten om te fotograferen, alleen wil de zon niet van de partij zijn. Tja dan maar een dagje langer wachten. De gelegenheid om binnen ook eens terug aan de slag te gaan. Toch wil ik eerst even kijken .... waar ik nog een plekje vind om vaste planten bij te zetten. Met een beetje geluk ga ik zondag naar 'Beervelde' en jaaaaa daar staan vele mooie en nieuwigheden waar ik er best een paar van wil mee brengen. Klink waarschijnlijk vele bekend in de oren ha,ha Enfin daar later meer over, ga snel terug aan de arbeid doeii
Nu de lentezon weer schijnt en met de zomer in zicht maak ik graag weer wat tijd vrij voor mijn blogje Het is en blijft een wonder hoe alles terug begint te groeien en bloeien. De eerste bloemen heb ik hier al gehad, krokus, paasbloem enz .... zelf enkele tulpen houden het al voor bekeken. Maar geen nood de eenjarige maken straks dat de open plaatsen snel weer gevult zijn. De dahlia knollen zijn al 14 dagen geplant en met het lekker weer van vorige week komen ze al met hun kopje boven dus gaan we al snel van hun pracht kunnen genieten. Het zelfde geld voor de gladiool wel met één verschil om een langere tijd van de bloemen te kunnen genieten plant er om de 14 dagen. Zinnia, zonnebloem, en noem maar op alles wacht op zijn plaatske dus hebben we weer werk genoeg. Niet enkel met uitplanten maar ook met het zoeken naar de beste plaats om ze te zetten. En dan onze groentjes tja die mogen we ook niet vergeten. Aardappelen, sla , erwtjes, worteltjes, selder en peterselie zijn zowat de eerste die staan. Wie heeft er nu niet graag vitamientjes van eigen bodem hé. De tomaatjes en bonen die komen later aan de beurt zodra de ijsheiligen voorbij zijn ben ik gerust.
Door een ziekte en overlijden in de familie is er het werk aan mijn blogje wreed achter. Tja je kan dan ook niet overal zijn hé. Gelukkig is het in de tuin wat rustiger, alhoewel al die bladeren geven toch wel een mooi paar uurtjes arbeid extra. Toch heeft deze tijd van het jaar ook zo zijn charme niet? Je vindt van alles om bloemstukken mee te maken. En .... ik weet niet hoe het bij jullie is maar ... jawel ik kan nog rozen gebruiken uit eigen tuin. Zaaaalig is dat.
Beste bloggers, ik heb nog verschillende soorten zaadjes over. Graag zou ik ze ruilen. Tja het is zo leuk om weer eens iets nieuw in de tuin te zetten. En ....het op de voet te kunnen volgen van zaadje naar plantje. Misschien zijn jullie net op zoek naar een van deze schoonheden.
Papaver Orientale Poppy ( vaste) - een mooie oranjebloem met diep zwart hart en .... super zaaddozen die je kan gebruiken in een bloemstuk. Cosmos Picotee ( éénjarige) - roze randjes omboorden supermooie witte bloemen Lathyrus Odoratus ( éénjarige) - een geurerwtje in gemengde kleuren Tagetes Jolly Jester ( éénjarige) -een afrikaantje in mahonie kleur met diepgele bloemblaadjes Chrysanthenum Burridge ( éénjarige) - een prachtige snijbloem in gemengde kleuren Scabiosa Black Knight ( éénjarige) -Een super mooie bloem bijna zwart van kleur Althea Rosea va.nigra ( éénjarige) - een donkerpaars bijna zwarte stokroos
De meeste foto's kan je al vinden op mijn blogje. Groetjes Adrienne