Vanessa Chinitor was gast op het Banket van de Vlaamse Wijngilde. Tweemaal hoera voor Joskevermeulen, die er "grootmeester wijnproeven" werd en twee keer bij de zangeres kwam...
Mijn favoriete winnaars, van boven naar onder : Dana voor Ierland in 1970; Toto Cotugno voor Italië in 1990; Carola voor Zweden in 1991!
Over mijzelf
Ik ben Joske, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Joskevermeulen.
Ik ben een man en woon in West-Vlaanderen (Vlaanderen) en mijn beroep is muziekliefhebber.
Ik ben geboren op 15/02/1954 en ben nu dus 71 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: muziek, kunst, reizen,lachen,....
Joskevermeulen is de broer van André Vermeulen, dé kenner van het Eurosongfestival! IK HOOP OOIT IN DE VOETSPOREN VAN ANDRé TE TREDEN, misschien met dit BLOG!
Kate ziet er hier goed uit, al gaat ze niet naar de finale van Eurovisie in Griekenland!
1965 : Belgium. Mijn eerste bal, de "Male" in Esen (Diksmuide) in de brouwerij, gastzangeres Lize Marke! Nu kan je in die brouwerij in Esen terecht voor "De Dolle Brouwers".
Sandra Caldarone, geboren 15.10.1972, wint als Sandra Kim op 13-jarige leeftijd het songfestival voor "la Belgique".
EUROSONGFESTIVAL
De uitlaatklep tégen of voor het Festival, tégen of voor een lied, moet dit liedjesfestival blijven doorgaan, moeten de oostblokkers er bij blijven,.... Als U dat wenst, dan kan je op dit blog reageren op het Songfestival, of het nu dat van 1956 was, of dat van 2007... of een nieuwtje voor 2008???
19-06-2007
Weet je nog... 1977
Frankrijk mocht nog eens victorie kraaien : "L'Oiseau et l' enfant" van Marie Myriam stond op het hoogste schavot! Ook in het Frans werd Michèle Torr vierde voor Monaco ("Une petitte Française"). De Lage landen scoorden minder goed met Dream Express ("Need a million") en Heddy Lester ("De malle molen").
In 1965 wint Frankrijk het Festival. France Gall kon met "Poupée de cire, poupée de son" de jury overhalen en de zegebloemen krijgen. Luxemburg werd derde met Guy Mardel en "N'avoue jamais". Udo Jürgens, Bobby Solo, Conny van de Bos en Lize Marke waren de andere bekenden.....
Voor een deelnemer aan het Eurovisiesongfestival moet het niet alleen erg zijn om laatste te eindigen, als je daarnaast geen enkel punt hebt gekregen, moet het al heel erg zijn! Welnu, in de 51 songfestivals, zijn er wel degelijk 34 (vierendertig) deelnemers, die met "zero points" naar huis gingen! Voor België was dat twee keer : voor Vlaanderen was dat toen Lize Marke in 1965 "Als het weer lente is" bracht en voor Wallonië in 1962 toen Fud Leclerc "Ton nom" vertolkte; voor Nederland ook twee keer en dat was in 1962 toen De Spelbrekers "Katinka" brachten en het jaar daarop toen Annie Palmer "Een speeldoos" zong; voor Luxemburg was het David Alexander Winter, die in 1970 puntenloos bleef met "Je suis tombé du ciel" ! Hoe zou het zijn met Lize Marke???
Servië wint heden het Eurosongfestival! Eindelijk wint nog eens een traditioneel festivallied! Ik had ongelijk door te denken dat het nog extravaganter ging worden dan vorig jaar! Het Songfestival kan opnieuw met opgeheven hoofd verder! Toch was mijn voorspelling (zie vorig bericht) en niet zo ver naast , lees maar wie tweede werd...
Het laatste Nieuws zegt : "
Servië wint Songfestival met dramatisch gebed
Marija Serfovic wint voor Servië.
Servië heeft de 52ste editie van het Eurovisie Songfestival gewonnen in de Finse hoofdstad Helsinki. Zangeres Marija Serfovic, een manvrouw die iets dramatisch zingt dat 'Gebed' betekent, haalde het van Oekraine (tweede) en Rusland (derde).
Het Nieuwsblad zegt :
BRUSSEL - (Belga) Servië heeft zaterdag in Helsinki de finale van het Eurovisiesongfestival gewonnen. Uit de 24 finalisten bleek zangeres Marija Serifovic het populairst met haar dramatische ballade 'Molitva'. Het is de eerste maal sinds het uiteenvallen van Joegoslavië dat Servië het Songfestival wint.
Na de afgetekende winnaar van vorig jaar -de Finse rockers van Lordi wonnen met een 'monsterscore'- waren de punten deze keer meer verdeeld. Dit zorgde voor een spannende puntentelling. De top drie was wel al snel duidelijk. De winnares kreeg uiteindelijk 268 punten achter haar naam. Op de tweede plaats eindigde Oekraïne met de dragqueen Verka Serduchka en het nummer Dancing Lasha Tumbai (235 punten). Nummer drie werd Rusland met de meidengroep Serebro en het nummer Song #1. De drie werden als favoriet beschouwd. Net als de vorige jaren viel op dat er opnieuw "politiek" werd gestemd. Zo bedeelden bevriende buurlanden, vooral in Scandinavië, de oude Sovjet-Unie en de Balkan, elkaar rijkelijk met de hoogste scores. Aan deze 52ste editie van het Eurovisiesongfestival nam een recordaantal van 42 landen deel. Donderdag was er reeds de halve finale waaraan ook België moest participeren, maar zich niet kon kwalificeren. De door de RTBF gezonden KMG's met hun nummer LovePower sloegen niet aan. België gaf zaterdag de meeste punten aan achtereenvolgens Griekenland (8), Armenië (10) en Turkije (12). Winnaar Servië kreeg van ons land 7 punten. (VDH)
Beste songminners, zeg dat Joske het verteld heeft :
Vooral Oekraïne valt op met de travestiet Verka Serdoetsjka en haalt het hedenavond, zeer tegen mijn zin. Hij doet deze act al 17 jaar en is zeer overtuigend en het is echt overdreven post-Sovjetdecadentie. De algemene teneur in Helsinki is wel dat iedereen hoopt "dat er nog eens een mooi gezongen nummer wint." Van de landen die rechtstreeks voor de finale geplaatst zijn, hoort "Frauen regier'n die Welt" van de Duitser Roger Cicero thuis in die categorie van "mooi gezongen nummers". Daarnaast zijn Georgië en Hongarije mooi gezongen.
Eergisteravond de halve finale van het eurosongfestival 2007 gezien?? Als je het gezien hebt, dan kan je er op dit blog je mening over uiten. Als je het niet gezien hebt, dan heb je een immens circusoptreden gemist! De enkele serieuze deelnemers zijn eruit gestemd. Dat belooft voor deze avond! Ik maak géén anti-reclame, maar ik zal geen on-lineverslag maken van dit Songfestival, in tegenstelling tot vroegere mededelingen! Natuurlijk krijgen jullie na het festival toch wel de uitslag... Over eergisteren, weinig woorden : Ook dit jaar is België er niet in geslaagd om de finale te halen van het Eurovisie Songfestival. The KMG's zijn er dus niet meer bij in Helsinki. Wit-Rusland, Macedonië, Slovenië, Hongarije, Georgië, Letland, Servië, Bulgarije, Turkije en Moldavië konden zich wél plaatsen voor de finale. Geen enkele West-Europese deelnemer overleefde de preselectie!
Hedenavond had de voorronde plaats van het Grote Festival van volgende zaterdag. En de Lage Landen konden het niet waar maken : Noch Nederland, noch België wisten zich te kwalificeren... Een héél persoonlijke mening : beiden waren niet goed genoeg...
Zwitserland is in 1988 aan de eer : niemand minder dan Céline Dion vertegenwoordigt dit land met "Ne partez pas sans moi". Maar ook andere bekende namen waren van de partij : Lara Fabian ("Croire") werd nummer 3 voor Luxembourg, Gérard Joling ("Shangri-la") werd tiende voor Nederland en Frankrijk haalde uit met Gérard Lenorman ("Chanteur de charme"), helaas maar met een elfde plaats voor gevolg!
Zweden is in 1984 weer aan de beurt. De veelzeggende titel "Diggy-loo diggy-lee" van de Herrey's krijgt het meeste punten, terwijl Linda Martin voor Ierland op twee eindigt met "Terminal 3". Niet te vergeten zijn dit jaar Italië (Alice + Battiato zongen " I trein di Tozen") en het wondermooie "Ik hou van jou" van de Nederlandse Mirabelle!
Engeland is wat onbeleefd uitgedrukt, misschien, want het gaat wel over "United Kingdom" dat in 1967 zegevierde. Sandie Shaw mocht "Puppet on a string" brengen, en haalde het, onder andere, voor Vicky (Leandros), die Luxembourg vertegenwoordigde met "L'amour est bleu" op plaats 4 en de Vlaamse Louis Neefs op plaats 7 met "Ik heb zorgen". Misschien ook onbeleefd van mij om hierbij géén foto van de winnares te plaatsen, maar wél de foto van onze betreurde Louis??
Het wordt soms eentonig, want in 1993 was opnieuw IERLAND the winner : "In your eyes" van Niamh Kavanagh haalde de eerste plaats, Patrick Fiori werd voortreffelijk vierde met "Mama Corsica". Hiermee haalde Frankrijk, volgens mij, een te matig resultaat !!
In 1985 wint Noorwegen het festival! Bobbysocks "La det swinge" en haalt het voor Duitsland - Wind zingt "Für alle" en Izhar Cohen "Olé Olé" op 5 en Al Bano en Romina Power "Magic oh Magic" op 7!
Izhar Cohen met de Alphabeta haalt voor Israël uit op het festival van 1978 met de veelzeggende titel "Ah-bah-nee-bee". Andere bekenden waren Baccara op 7 met "Parlez-vous français?" voor Luxemburg en Richie e Poveri op 12 met "Questo amore" voor Italië. Een zeer goed resultaat voor België op 2 door Jean Vallée met "L'amour fait chanter la vie".
1964 : Italië, die mee aan de basis lag van de oprichting van het eurosongfestival in 1956 (naar analogie van het "festival van San Remo"), wint eindelijk het eurosongfestival. "Non ho l' étà" van Gigliola Cinquetti zorgde daar voor. Zie ook mijn bericht van 17 juli 2006. 1964 was ook het jaar van "Dèsque le printemps revient" van Hugues Allfray (nummer 4 voor Frankrijk) en "Warum nur warum" van Udo Jürgens (op 6 voor Oostenrijk).
In 1959 wint Teddy Scholten met "een beetje" het Eursongfestival voor onze Noorderburen! Italië werd (maar) zesde met "Piove" van Domenico Modugno, net zoals België met "Hou toch van mij" van Bob Benny! Als je bij "1958" kijkt, zie je dat Domenico toen derde werd met de monsterhit "Volare". In 1959 wordt "Piove" géén nummer-1 hit in Amerika.
Het jaar 1979 was het jaar van Milk and Honey. Zij zongen voor Israël "Hallelujah" en gingen aan de haal met de overwinning. Ze lieten Anne-Marie David ("Je suis l'enfant du ciel") en Dschingis Khan ("Dschingis Khan") achter zich, en dat waren net onze buurlanden Frankrijk en Duitsland.
Natuurlijk... als Toto Cotugno zou meedoen, moest ie ook winnen!!! En dat gebeurde in 1990 : Toto verdedigde de Italiaanse kleuren met "Insieme 1992" en won! Eén van mijn favorieten in 51 jaar songfestival! Meest bekende verliezer was Maywood uit Nederland met "Ik wil alles met je delen".
1994 : Ierland wint nog eens het festival! Het zijn Paul Harrington + Charlie McGettigan die met "Rock 'n' roll kids" de overwinning binnenhalen! Jammer voor Willeke Alberti, die voor Nederland pas 23ste werd! Jammer voor Nina Morati die voor "la France" op plaats 7 bleef steken met "Je suis in vrai garçon".
Oostenrijk wint een keer het songfestival in 1966. Zij hadden Udo Jürgens het mooie "Merci Chéri" laten brengen. Een verdiende winnaar! Ogenschijnlijk een franse titel, maar wel degelijk een duitstalig nummer (toen was de "moedertaal" van een land nog een must). Enkele opmerkelijke namen uit 1966? Nummer vier werd Tonia voor België met "Un peu de poivre un peu de sel". Op dertien stond ene Portugese MagdalenaIglesias met "Ele e Ela" (of hij en zij). Wellicht was zij een voorlopend familielid van Julio Iglesias? Opmerkelijk is dat Domenico Modugno, de ster van dat ogenblik met "Dio come ti amo" voor Italië puntenloos ten onder ging.
Op zaterdag 24 mei 1956 had het allereerste songfestival plaats in Lugano (Zwitserland) met 7 (zeven) landen, waaronder franssprekend België met twee liedjes!! Drie landen mochten niet deelnemen omdat... ze te laat hun lied hadden ingestuurd. Elk deelnemend land bracht twee liedjes en Lys Assia won voor Zwitserland. In 1956 zong Mony Marc twee liedjes voor la Belgique, Corry Brokken was erbij voor Nederland. Er was een winnaar maar géén klassement opgemaakt!