Ik ben Frans Vanderheyden. Mijn blognaam is Framia Ik ben gehuwd en heb een dochter Carine. Mijn hobby's zijn koken, fietsen, vissen en mijn P.C. Ik ben bestuurslid van de gepensioneerde club: Neos Neerpelt-Overpelt. Mijn bedoeling is vooral foto's van de Neos reizen en foto's van onze fietstochten in mijn blog te plaatsen. Ook reizen van mijn dochter plaats ik graag op deze blog. Ik probeer mijn blog zo interessant mogelijk te houden,met citaten zodat iedereen die op bezoek komt er zijn gading vindt
Het gras van de buren mag groener zijn, het moet ook gemaaid worden.
Ik ben een tijdje afwezig geweest. Ik wil U nu laten meegenieten van een reisverslag met foto's, over Tibet en Nepal. Tibet en Nepal zijn buurlanden, maar zijn enorm verschillend.
Tibet is het hoogste land ter wereld. Met een gemiddelde hoogte van 4000 meter wordt Tibet ook wel "Het Dak van de Wereld" genoemd. Met als uitschieter de "Mount Everest", maar liefst 8.850 m. hoog. Tibet is in hoofdzaak boeddistisch. Er wonen ongeveer 2.500.000 Tibetanen en 3.000.000 Chinezen. Vanwege de Chinese bezetting zijn honderdduizenden Tibetanen naar het buitenland gevlucht, zijn vermoord of zitten in de gevangenis. In 1950 werd Tibet door China ingepikt. Sindsdien proberen de Chinezen op alle mogelijke manieren de Tibetanen er onder te krijgen. Dat doen ze door zoveel mogelik Chinezen over te halen naar Tibet te komen. Hoe? Door aan Chinezen meer loon te betalen dan aan Tibetanen. Chinese zakenlieden krijgen makkelijker vergunningen om bijvoorbeeld een winkel te beginnen. Buurten waar Tibetanen wonen, worden afgebroken en het land wordt vervolgens aan Chinezen verkocht. Kloosters worden vernietigd, zodat Tibetaanse monniken hun geloof niet meer kunnen beoefenen. Op de basisscholen is het verboden dat de kinderen in het Tibetaans les krijgen. Alleen lessen in het Chinees zijn toegestaan. Het is nu bijna 50 jaar geleden dat China Tibet inpikte. Sinds die tijd zijn meer dan 1.200.000 Tibetanen gedood als direkt gevolg van deze aktie. Meer dan 6000 kloosters zijn vernield, 80% van Tibets bossen zijn gerooid voor timmerhout voor de Chinese regering. Eigenlijk is de Dalai Lama, ook wel "god/koning" genoemd, de baas in Tibet. De Tibetanen beschouwen hem als onsterfelijk. Wanneer hij dood gaat, verhuist zijn ziel naar een ander lichaam. Dat gebeurt altijd in het lichaam van een kind. Dit verhuizen wordt "reïncarnatie" genoemd. Het bekendste Tibetaanse dier is de yak, dit is een rund. Hij is bedekt met een dichte, lange en meestal zwarte vacht. De yak heeft lange horens. Yak is een soortnaam. De yak wordt gebruikt als lastdier en ze produceren vlees en melk.
Op 24 Juni vertrokken we met 16 personen naar Amsterdam, waar onze boot De Elodie afgemeerd lag in het Oosterdok.
Na kennismaking met onze schipper , de gids en de kokkin, werden de kajuiten toegewezen.Alles was perfect naar onze smaak en de eerste dag werd dan afgesloten met een wandeling door Amsterdam onder leiding van onze gids en een echt culinair avondmaal door onze vriendelijke kokkin.
De eerste fietsdag was van Breukelen, via Utrecht, naar wijk bij Duurstede. Tijdens deze rit , waar we geregeld getrakteerd werden op een mals regenbuitje. bekeken we de kastelen van Nijenrode en Oudzuylen. Zeer mooi. Na gebruik van onze picknick in Utrecht, werd de tocht vervolgd naar Zeist. Hier werd even gestopt aan het kasteel Zeist daarna fietsten we naar onze boot. Na het avondmaal werd onder leiding van de gids nog even een wandeling ingezet naar het kasteel Duurstede
Wegens het slechte weer werd besloten om de tweede fietsdag af te lasten en de tocht naar Arnhem te doen per boot. Hierdoor misten we wel de kastelen Leersum en Doorwerth. In de namiddag werd dan gezamenlijk de stad Arnhem bezocht, en terwijl de mannen hun heil zochten in een leuk café bij een pintje, konden de dames naar hartelust shoppen.
De derde fietsdag werd gestart in Hattem en hier gingen we natuurlijk het Antoon Pieck-museum bekijken. Dan werd de tocht verder gezet naar het mooie plaatsje Elburg. Ook bekend voor zijn verse lekkere gerookte paling. En daar hebben we dan ook volop van genoten. . Vandaar ging het door de Flevopolder naar Harderwijk, waar ons schip weer lag te wachten.
De voorlaatste dag fietsten we dan via de Ermelose Heide naar Oud Groevenbeek en Putten. Vervolgens reden we naar de sluis van Nijkerk ,waar de Elodie weer op ons wachtte. Van hieruit werd doorgevaren naar Almere en zat er weer een mooie dag op.
De laatste dag werd de tocht verder gezet via het Muiderslot naar Amsterdam. Het Muiderslot is een van Nederlands mooiste kastelen.
Daarmee zat er ons weekje fietsplezier weer op en was het weer wat beter geweest dan was het een van onze mooiste tochten van dit jaar geworden.