Ik ben Frans Vanderheyden. Mijn blognaam is Framia Ik ben gehuwd en heb een dochter Carine. Mijn hobby's zijn koken, fietsen, vissen en mijn P.C. Ik ben bestuurslid van de gepensioneerde club: Neos Neerpelt-Overpelt. Mijn bedoeling is vooral foto's van de Neos reizen en foto's van onze fietstochten in mijn blog te plaatsen. Ook reizen van mijn dochter plaats ik graag op deze blog. Ik probeer mijn blog zo interessant mogelijk te houden,met citaten zodat iedereen die op bezoek komt er zijn gading vindt
Het gras van de buren mag groener zijn, het moet ook gemaaid worden.
Op 20 Maart om 08.00, vertrokken 44 Neosleden naar Gemert in Nederland. Omstreeks 9.45 uur arriveerden wij aan het Boerenbondsmuseum in Gemert. Daar stond al koffie en taart klaar om de Belgische gasten te ontvangen. Daarna werd verzameld om een film te bekijken over het boerenleven in die jaren.Vervolgens volgde er onder leiding van gidsen een bezoek aan het leven op en rond een boerderij omstreeks 1900. Wij bezochten achtereenvolgens een weverij uit die tijd, een smid in zijn smidse, die op een een aangename manier de job van smid uit die tijd toelichtte.Intussen waren wij al een typisch winkeltje en café uit die tijd gepasseerd. Na het bezoek aan een klompenmaker werd het tijd om ook een kijkje te nemen in een boerderij, waar wij het interieur uit die tijd bewonderden. Wij zagen de woonkamer, de 'goeikamer', de slaapkamer met de slaap-alkoven en wij eindigden met een kijkje in de stallingen. Dan was het weeral tijd om te gaan genieten van "het Brabants plenkske" een broodmaaltijd om U tegen te zeggen. Wij waren verstomd dat er zoveel soorten brood en beleg waren. Er was werkelijk niets tekort.
Vervolgens was er een korte rondrit in de streek rond Gemert. Om 14.45 kwamen wij dan aan in Asten voor een bezoek aan het klokken museum. Hier werd onze groep in twee gesplitst en onder leiding van een gids die goed van de tongriem gesneden was, keken wij onze ogen uit op een verzameling klokken uit de ganse wereld. Van Peru tot Birma. Er werd een stukje gespeeld op een beiaard, we zagen een astronomisch uurwerk in werking en een Arabisch kunstuurwerk. Wij leerden hoe een klok gegoten werd en hoe ze afgestemd werd. Vooraleer we er erg in hadden was het weer tijd om te vertrekken en de dag af te sluiten met een uitgelezen driegangen menu bij Jan van Hoek in Asten . Een mooie dag om niet gemakkelijk te vergeten en zodoende keerde iedereen voldaan huiswaarts.
MIGNONNETTES MET WITLOF. Benodigdheden. 4 personen.
4 Mignonnettes 8 dunne sneetjes Italiaanse ham 8 stronkjes witlof 1.5 dl blond abdijbier (bv.Ciney) 4 sneetjes kaas (passendale-affligem-maredsous) 3 el boter instant-sausbinder peper en zout Bereiding.
Kook het witlof gaar in licht gezouten water.(15 à 20 min.) Wikkel rond elk stronkje een half sneetje kaas en daarna een sneetje ham. Verhit 2 el. boter in de braadpan en bak de mignonnettes 1 à 2 minuten aan elke kant goudbruin. Laat op een zachter vuur nog even gaar worden +- 2 min. afhankelijk van de dikte van het vlees. Niet te lang anders word het vlees te droog en kruid met peper en zout. Verhit intussen in een andere pan 1el. boter en leg er de witlofrolletjes in. Laat op een hevig vuur kleuren aan alle kanten. Giet het bier in de pan en breng aan de kook. Haal het witlof uit de pan. Giet het braadvocht met bier bij het vlees in de pan, laat even goed doorkoken en bind lichtjes met sausbinder. Dien het vlees en de witlofrolletjes op samen met de saus en geef er puree of gekookte aardappelen bij. Smakelijk!!
Een lekker gerecht. Scampi's in duiveltjes saus. Ingrediënten voor 2 personen 16 Scampi's 2 el.ketchup 20 cl room 1 theelepel currypoeder Paprikapoeder en boter ************************
Verhit de boter in een pan tot deze niet meer schuimt. Bak de scampi's snel aan, langs beide kanten. Bestrooi met paprikapoeder. Neem de pan van het vuur, haal de scampi's eruit en doe er de room en de ketchup in. Voeg er het currypoeder bij en roer tot een gladde saus. Zet de saus nog een minuutje op een laag vuur, onder voortdurend roeren. Overgiet de scampi's met de saus.