Coyotes hebben vannacht twee honden van Paris Hilton, vermoedelijk chihuahua's, doodgebeten op haar enorme landgoed in Los Angeles. Hilton is er het hart van in.
Hilton heeft in haar tuin een geit, katten, een chincilla en zeventien, excuseer vijftien, chihuahua's rondlopen. Ze doet er best aan om de dieren wat beter af te schermen, want aanvallen van coyotes op huisdieren zijn in de heuvels van Los Angeles schering en inslag.
Op de meeste plaatsen in Amerika zijn coyotes geen beschermde diersoort, maar de regering in Californië doet niet veel om hun populatie in te perken. En dat hebben de sterren geweten. Ondermeer Halle Berry en Demi Moore zagen hun lieverds al opgepeuzeld worden door coyotes.
Van enkelbijter en kruisjessnuivers tot honden die de maat hebben van een pony. Geen enkele hond die agressief gedrag op straat vertoont, ontloopt na 1 januari 2009 de kans op inbeslagname en eventueel een spuitje.
Hondentrainster Harriët Wagenmakers (33) met de pikzwarte Bobby. FOTO UNITED PHOTOS/TOUSSAINT KLUITERS
,,Dieren worden nu eindelijk beoordeeld op gedrag, niet meer op uiterlijke kenmerken, zo steunt hondengoeroe Martin Gaus vanaf zijn vakantieadres het besluit van minister Verburg (Landbouw, Natuurbeheer en Visserij).
Verburg wilde eerst alleen agressieve dieren aanpakken met een minimale schofthoogte - vanaf de grond tot aan de schouder gemeten - van 35 centimeter. Maar gisteren liet zij de Tweede Kamer weten de schofthoogte te laten vervallen als criterium. De grens zou arbitrair en onwetenschappelijk zijn.
Gaus stelt dat er meer kleine honden met gedragsproblemen zijn dan grote. ,,In Amerika is het helemaal erg. Daar zijn juist teckels van alle rassen het agressiefst. En al is het niet te vergelijken met een rottweiler die een hap neemt, de beet van een teckel kan je toch je vinger kosten.
De hondentrainers in het hoofdkantoor van Martin Gaus in Lelystad zijn ook tevreden met de aanpassing van Verburg. In Lelystad komen de agressieve dieren terecht, die hondenscholen in de rest van het land niet aankunnen. Deze gevallen blijven een paar weken intern voor een heropvoedingcursus.
In de grote oefenhal ruikt het naar natte hond. Door goed gedrag van honden te belonen, probeert hondentrainster Harriët Wagenmakers (33) in de hal de pikzwarte Bobby fatsoenlijk gedrag bij te brengen. ,,Hij valt uit naar andere honden en soms mensen, stelt Wagenmakers, die negen honden begeleidt.
Door Bobby stap voor stap te leren dat hij niet agressief hoeft te reageren, vindt er een gedragsaanpassing plaats. ,,Eerst moet de hond leren naast je te lopen en dan leiden we hem steeds dichter in de buurt van een andere hond. Die andere hond in de oefenhal is golden retriever Dante. Een gepensioneerde blindengeleidehond die nergens koud of warm van lijkt te worden.
Trainer Lars Grip die Dante aan de lijn heeft, legt uit dat Bobby moet leren de juiste keuze te maken. Bijvoorbeeld naar de baas kijken. Dan heeft Bobby ook geen tijd om naar een andere hond uit te vallen, volgens Grip. ,,Wel zijn er uitzonderingen. Geschifte honden die in aanleg agressief zijn. Of al zo lang succes hebben met agressief gedrag dat er niets meer aan te schaven valt. Ach, zulke mensen heb je ook.
Gedragsbeoordelaar Jascha van Leeuwen (59) wijt problemen met agressieve honden aan een paar factoren. Zoals het doorfokken van sommige rassen. En het slecht aanleren van honden in een pril stadium om met het leven van alledag om te gaan.
Potentiële kopers realiseren zich bovendien niet wat er komt kijken bij de opvoeding van een hond, volgens Van Leeuwen. ,,Mensen kijken of een hond een leuk koppie heeft en zoeken via internet naar een puppy met een lage prijs. Maar van opvoeding hebben ze geen verstand. En dat is een ernstige zaak, zegt de gedragsbeoordelaar. ,,Een hond krijgt leiding, anders néémt hij leiding.
Een bijtende hond hoeft nog niet agressief te zijn
Aan de precieze omschrijving van agressief gedrag in de openbare ruimte wordt nog gewerkt, zegt Koen Geelink van het ministerie van landbouw, Natuurbeheer en Visserij (LNV). ,,Die discussie moet in oktober klaar zijn.
De bedoeling is agressief gedrag te herkennen voor er een bijtincident komt. Geelink sluit dan ook niet uit dat handen die agressief blaffen en (nog) niet bijten ook voor beslagname in aanmerking komen. Hij wijst er bovendien op dat niet iedere hond die bijt agressief is. En dat er een verschil is tussen waakzaamheid en agressie. Of er een verplichte cursus voor eigenaren van agressieve honden komt, is nog niet bekend.
In beslag genomen honden moeten vanaf 1 januari waarschijnlijk een test afleggen om te zien in welke mate de dieren agressief zijn. ,,De Algemene Inspectiedienst zal daar ongetwijfeld een rol bij spelen. Ook dat wordt waarschijnlijk in oktober bekend, aldus Geelink.
Het loslaten van de schofthoogtenorm noemt de LNV-woordvoerder logisch. ,,Een agressieve pitbull van 34,8 centimeter is niet minder gevaarlijk dan eenzelfde hond van 35 centimeter. Alhoewel we niet heel veel capaciteit zullen inzetten op een agressieve chihuahua die een paar tanden mist.
MAG-test is voor 90 pct. betrouwbaar
In de eerste weken van hun leven moeten honden leren omgaan met het leven van alledag. Stofzuigen, bezoek, de tv. Leren ze dat niet, dan worden ze vaak angstig, zegt Martin Gaus. En kan die angst kan later omslaan naar agressie. In beslag genomen honden moeten nu een MAG-test afleggen. Deze keurt of een hond maatschappelijk aanvaardbaar gedrag vertoont.
En wat de kans is op herhaling en de hond dus eventueel afgemaakt moet worden. ,,Deze test is voor 90 procent betrouwbaar, stelt Gaus, die pleit voor terughoudendheid met euthanaseren. Eerst moet je proberen om gedragsverandering te bewerkstelligen. ,,Anders is het toch alsof je iemands kind afpakt.
Martin Gaus: 'Goede maatregel'
Hondengoeroe Martin Gaus steunt het plan van minister Verburg om agressieve honden, ongeacht hun ras of omvang, in beslag te nemen of te doden. ,,Dieren worden nu eindelijk op gedrag beoordeeld en niet meer op uiterlijke kenmerken.
Volgens Gaus hebben juist de kleine honden vaker gedragsproblemen. Vooral in de Verenigde Staten is dat schering en inslag. ,,Daar zijn juist de teckels de meest agressieve van alle rassen. Al is het niet hetzelfde als een Rottweiler die een hap neemt, je kunt toch je vinger kwijtraken.
In België heeft iets meer dan één gezin op twee een huisdier. De International Association of HumanAnimal Interaction Organisations (IAHAIO), opgericht in 1990, stimuleert, steunt en verzamelt wetenschappelijk onderzoek over de invloed van huisdieren op de mens. De vzw Ethologia - de Belgische vereniging voor studie en informatie over de relatie mens-dier - is een van de medeoprichters. De conclusies zijn duidelijk. Wanneer mens en dier erin slagen om harmonieus samen te leven, blijken er heel wat gezondheidsvoordelen in te zitten voor de eigenaar.
Minder vaak naar de arts Baasjes van honden en katten hebben bijvoorbeeld minder last van stress, gemiddeld een lagere bloeddruk en een lagere gemiddelde hartslag. De cholesterolwaarden zouden ook minder hoog liggen. Ze zijn fysiek actiever en hebben minder last van overgewicht. Ze gaan minder vaak naar een arts, waardoor ze minder medische kosten hebben, zijn minder depressief, minder angstig en hebben meer sociale contacten. Naast de algemene voordelen, worden huisdieren meer en meer ingezet voor specifieke patiëntengroepen. Zo zou de levenskwaliteit toenemen bij mensen met depressies, die weinig mobiel zijn of in rust- en verzorgingstehuizen verblijven, in de aanwezigheid van een gezelschapsdier. Nieuwe therapeutische doelgroepen zijn mensen met autisme, ADHD, alzheimerdementie en downsyndroom. Niet alleen honden en katten, ook paarden en dolfijnen kunnen in sommige gevallen een gunstige invloed uitoefenen. Ook in ons land halen meer en meer rust- en verzorgingstehuizen honden en katten binnen. Vogels, vissen en cavia's zijn er al langer ingeburgerd, maar die zijn moeilijk of onmogelijk aan te raken. Dieren met een hogere aaibaarheidsfactor schenken meer warmte en troost, en zorgen voor ontspanning en conversatie. Uit onderzoek blijkt ook dat honden in staat zijn autistische kinderen uit hun wereldje te trekken. De keuze van de hond speelt daarin een rol: het moet een betrouwbaar, aanhankelijk dier zijn, dat ook hardere knuffels kan verdragen. In Nederland worden Zwitserse witte herders opgeleid om als gezelschapsdier te fungeren voor kinderen met autisme of autistische spectrumstoornissen. Ook ADHD'ers voelen zich beter in gezelschap van een geduldig aanhankelijk dier. Hippotherapie is aan een comeback bezig: paarden worden ingezet als onderdeel in de therapie van mensen met gedragsstoornissen, psychische verwaarlozing en mentale handicaps. Het Fonds Lade Verbeeck (beheerd door de Koning Boudewijnstichting) loofde zonet prijzen uit voor projecten die het therapeutisch paardrijden in Vlaander.en nieuw leven in blazen.
Beter dan diëten Een hond blijkt ook een ideale partner wanneer je meer wil bewegen en vermageren. Enkele jaren geleden voerde de Universiteit van Missouri Columbia daarover een onderzoek. Doel was nagaan of een geregelde wandeling met de hond een effect heeft op het lichaamsgewicht op termijn. Deelnem~rs aan het onderzoek kregen een paar stapschoenen en een vriendelijke hond. In het begin werd er driemaal per week gedurende tien minuten gewandeld, om het tempo stilaan op te drijven tot vijf wekelijkse wandelingen van twintig minuten. De resultaten verbluffen: de wandelaars die de studie vijftig weken lang volhielden, verloren gemiddeld 6,3 kilogram. Dat is meer en beter dan de effecten die je kunt bereiken met de meeste vermageringskuren.
NERGENS IN WEST-EUROPA ZIJN HUISDIEREN ZO POPULAIR ALS IN BELGIË. IN TOTAAL LOPEN ER IN ONS LAND MAAR LIEFST 1,1 MILJOEN HONDEN EN 1,7 MILJOEN KATTEN ROND. ALHOEWEL HUISDIEREN OOK NADELEN MEEBRENGEN, ZIJN DE VOORDELEN VEEL GROTER. WE ZETTEN DE TIEN PLUSPUNTEN VAN MAX EN MINOU OP EEN RIJTJE. HEB JIJ NOG GEEN SNOEZIG POESJE OF SCHATTIG HONDJE? DAAR KOMT DAN SNEL VERANDERING IN!
Huisdieren vervullen de behoefte aan hechting Iedereen heeft de behoefte om zich emotioneel aan een ander te hechten. dat zit simpelweg in de natuur van de mens. Helaas heb je niet in elke periode van je leven altijd genoeg mensen om je aan te hechten. Het kan zijn dat je, op een bepaald punt in je leven, gescheiden bent, geen kinderen hebt of deze de deur uit zijn. In dat geval kan een huisdier die hechtingsfunctie (tijdelijk) vervullen: net zoals bij mensen kun je bij een huisdier een stukje liefde kwijt en vind je er een stukje geborgenheid. Dat voelt zo goed dat bijvoorbeeld mensen wier kinderen de deur uit zijn, maar die wel een huisdier hebben, minder vaak naar de dokter gaan dan lotgenoten zonder huisdier. Voed je je kind in je eentje op, of heb je maar één kind, dan is een huisdier ook aan te bevelen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat kinderen uit éénoudergezinnen en enige kinderen een grotere behoefte hebben om zich aan een dier te hechten dan kinderen die opgroeien bij twee ouders of kinderen die wel een broertje of zusje hebben.
Huisdieren zijn goed voor je hart Het hebben van een huisdier is gezond voor je hart. Onderzoekers volgden 93 hartpatiënten waarvan ongeveer de helft een huisdier had. Wat bleek? Na een jaar waren slechts drie eigenaren van huisdieren overleden tegenover een derde van de groep die geen huisdier had. Dat gold niet alleen voor eigenaars van honden die je moet uitlaten en die dus goed zijn voor je lichamelijke conditie - maar ook voor eigenaars van katten en zelfs goudvissen. De reden is dat huisdieren de stress verminderen en de bloeddruk verlagen. Alleen al het kijken naar een vis heeft een ontspannend effect. Een huisdier geeft bovendien afleiding, en je kunt erom lachen en het knuffelen. Het lijkt er zelfs op dat je meer aan een huisdier hebt dan aan menselijke vrienden. Die hebben een minder gunstig effect op je bloeddruk. Bij vrienden heb je veel meer het gevoel dat je beoordeeld wordt, of dat je moet oppassen met wat je zegt. Het bloeddrukverlagende effect van huisdieren geldt niet alleen voor mensen met een zwak hart, maar voor iedereen, ook bijvoorbeeld voor kerngezonde pubers.
Huisdieren versterken het zelfvertrouwen van jou en je kind Uit onderzoek blijkt dat kinderen met een kat of een hond een beter gevoel over zichzelf hebben dan kinderen zonder huisdier. Ze voelen zich zelfverzekerder en kijken positiever tegen zichzelf aan. Een stuk zelfvertrouwen helpt je kind om de wereld te exploreren en sociale contacten aan te gaan en dat zorgt voor nog meer zelfvertrouwen. Zelfs als je al volwassen bent en het huisdier waarmee je bent opgegroeid allang dood is, merk je nog verschil. Vrouwen die vroeger zijn opgegroeid met een kat, hebben een betere zelfwaardering dan andere vrouwen. Voor mannen geldt hetzelfde, maar dan voor een hond.
Huisdieren zijn uitstekende therapeuten Huisdieren worden tegenwoordig steeds vaker ingezet om kinderen met psychische problemen te helpen. Vooral kinderen die te maken hebben gehad met incest of kindermishandeling zijn vaak het vertrouwen in anderen kwijt en hebben moeite met lichamelijk contact. Een arm om de schouders of een schouderklopje kan al te veel zijn. Bovendien is het voor een kind vaak gemakkelijker om tegen een dier te praten dan tegen een mens. Dieren kunnen niets doorvertellen en luisteren onvoorwaardelijk. Zo zweeg een misbruikt jongetje al drie maanden, totdat hij het oor van een hond optilde en zijn hele verhaal in diens oor fluisterde. Bekend zijn inmiddels ook therapieën voor kinderen met een (mentale) handicap met dolfijnen en paarden. Diertherapieën kunnen het zelfvertrouwen, inlevingsvermogen, de sociale vaardigheden, de zelfbeheersing en het lichaamsgevoel van kinderen versterken.
Huisdieren geven een goed gevoel Huisdieren hebben een sterk opbeurend effect. Zo vermindert het gezelschap van een kat depressieve gevoelens even sterk als het gezelschap van een mens. Veel huisdiereigenaren hebben echter de ervaring dat hun huisdier ook negatieve gevoelens kan opwekken, vooral schuldgevoelens. De helft van de baasjes heeft daar wel eens last van. Ze voelen zich schuldig omdat ze het dier alleen laten, per ongeluk pijn doen, te veel of te weinig eten geven, onvoldoende aandacht geven of weinig uitlaten. Alhoewel schuldgevoelens in eerste instantie niet prettig aanvoelen, zijn ze op termijn echter heel goed. Schuldgevoelens roepen namelijk positief gedrag op. Om je schuldgevoelens weg te werken, doe je namelijk je best om het goed te maken en dat geeft een goed gevoel. Je kunt jezelf weer een schouderklopje geven.
Huisdieren zorgen voor een groter sociaal netwerk Maar liefst 48 procent van de baasjes zien hun huisdier als gelijkwaardig aan een menselijk gezinslid. Een huisdier breidt dus je sociale netwerk uit, simpelweg door er te zijn. Niet alleen is een huisdier zelf een metgezel. vooral honden kunnen ook een katalysator zijn voor contacten met andere mensen. Onderzoekers gingen eens op pad met een hond die er speciaal op was getraind om vooral geen aandacht van voorbijgangers te trekken. Wat bleek? De onderzoekers werden veel vaker aangesproken door andere mensen dan als ze zonder hond op pad gingen. Volslagen vreemden zagen in de hond een aanknopingspunt voor een praatje. Zelfs als het baasje en de hond er onverzorgd uitzien, weerhoudt dit mensen er niet van een gesprek aan te knopen. Een onverzorgde hond blijkt zelfs meer gesprekken uit te lokken dan een keurig getrimde soortgenoot.
Huisdieren maken socialer Mensen met een huisdier gaan op een positievere manier om. Ze hebben bijvoorbeeld minder de behoefte om anderen te vernederen . Zijn positiever over anderen en kunnen zich beter inleven in andermans belevingswereld. Een huisdier kan vooral kinderen helpen bij hun soicaal emotionele ontwikkelijng. Huisdieren leren kinderen zich beter in een ander te verplaatsen en vergroten de empathie en sociale vaardigheden van je kind. Het kind staat eerder stil bij wat en ander voelt, wil en nodig heeft, in plaats van zich blind te staren op zijn eigen belangen .
Huisdieren verbeteren je prestaties De aanwezigheid van een huisdier zorgt ervoor dat je beter presteert. Een onderzoeker liet eens 45 vrouwen moeilijke sommen oplossen in hun eentje, in het bijzijn van hun huisdier, in het bijzijn van hun partner, en in het bijzijn van hun partner én hun huisdier. Wat bleek? Vrouwen presteerden het beste en maakten de minste fouten als ze alleen waren of samen met hun huisdier. Kwam hun partner erbij staan, dan voelden ze zich veel meer gestresst en maakten ze meer fouten. De negatieve effecten van de aanwezigheid van de partner verminderden echter als het huisdier het stel weer aanvulde. Dan werd de rekenende vrouw weer minder gestrest en maakte ze minder fouten. Kortom, de aanwezigheid van een mens - zelfs iemand die veel van je houdt - zorgt voor faalangst en stress, terwijl een huisdier die gevoelens juist vermindert. Het huisdier had zelfs zo'n sterk positief effect op de prestaties van de vrouwen dat vrouwelijke huisdiereigenaren sowieso minder fouten maakten dan vrouwen die geen huisdier hadden. Hoe dat precies komt, weten wetenschappers nog niet. Het is waarschijnlijk dat, door de onvoorwaardelijke liefde van hun huisdier, huisdiereigenaren zich zelfverzekerder en meer ontspannen voelen waardoor ze beter presteren en minder fouten maken.
Huisdieren verbeteren je huwelijk Mensen met een huisdier hebben een beter huwelijk dan mensen zonder huisdier. Nu kan het natuurlijk zijn dat vooral gelukkige een huisdier nemen. Het omgekeerde lijkt echter meer waar: een huisdier helpt om relatie goed te houden. Het hebben van huisdier schept namelijk een band tussen echtelieden. Je hebt iets om samen over te praten, ook als je in een relatiedip zit er eigenlijk te boos bent om met elkaar te praten. Je hebt bovendien een gezamenlijk doel - het verzorgen van je huisdier - en gezamenlijke activiteiten - zoals het uitlaten van de hond. Ben je beide bloedchagrijnig na een ruzie, dan kan een grappige frats van je huisdier er bovendien voor zorgen dat je allebei weer kunt lachen en het ijs breekt.
Huisdieren verminderen de kans op een burn-out Vooral een hond behoedt je voor een burn-out. Een hond zorgt ervoor dat je je minder snel uitgeput voelt en minder cynisch bent over je werk en je collega' s. Deels komt dat doordat huisdieren je lichamelijke conditie op peil houden, waardoor je weerbaarder bent tegen stress en burn-out. Of je nu zin hebt of niet, je móet je hond wel uitlaten. Alleen al het aaien van een huisdier zorgt er bovendien voor dat je lichaam meer van het eiwit immunoglobuline A (een antistof die het binnendringen van bacteriën en virussen in je lichaam voorkomt) aanmaakt en je dus fysiek sterker maakt. Daarnaast dwingt een huisdier je met iets anders bezig te zijn dan je werk. Je bent mentaal even niet bezig met die stapel rapporten op je bureau of wat er in de vergadering is gezegd. Ten slotte kan je huisdier, als positief levend wezen, ervoor zorgen dat je ook andere levende wezens - je irritante collega's of zeurende baas - positiever gaat bezien waardoor je ergernissen op het werk beter kunt relativeren.
AMSTERDAM - De hond is de beste vriend van de mens. Het dier geeft onvoorwaardelijke liefde en vraagt er niets voor terug.
Maar dat een hond écht trouw is, bewijst de anderhalf jaar oude chihuahua Conan. Conan is de hond van een boeddhistische priester uit Japan. Het zwart-witte hondje volgt zijn baasje bij alles wat hij doet.
En de volgzaamheid van dit beestje gaat wel erg ver. Want zelfs wanneer priester Joei Yoshikuni aan het bidden is, gaat Conan zittend op zijn achterpoten naast hem zitten en houdt zijn voorpoten voor zijn gezicht, alsof hij ook bidt.
Yoshikuni kan het hondje geen meditatie-technieken aanleren. Helaas voor Conan; hij zou zijn pootjes nooit in de lotus-houding kunnen krijgen.
Sterke punten Aanhankelijk Prettige afmetingen Goede huishond Af te richten voor gehoorzaamheidstests Gewoonlijk sterk en gezond
Zwakke punten Niet gesteld op bezoekers Bezitterig ten aanzien van eigenaars
Het Vlinderhondje ofwel de Papillon is een dwergspaniël en dankt zijn naam aan het Franse woord voor vlinder; ook in het Nederlands wordt hij Vlinderhondje genoemd, vanwege de oren, die hoog zijn aangezet en door de afhangende franje aan vlindervleugels doen denken. De Phalène is identiek, behalve dat zijn oren hangen: deze variëteit wordt Nachtvlinder genoemd. De Papillon is een aanhankelijk, levendig hondje. Hij past zich snel aan, ook aan het klimaat, werpt gemakkelijk en kan goed lopen. Zijn aantrekkelijke verschijning en vriendelijke aard maken hem tot de ideale gezinshond. Maar zo als zovele kleine gezelschapshonden kan hij soms ten opzichte van zijn bazen jaloers zijn en is hij vaak wantrouwend tegenover vreemden.
Zoals zovele andere kleine gezelschapshonden houdt de Papillon het wandelen langer vol dan zijn baas. Hij is echter ook tevreden met een rondje in het park.
Aanbevolen wordt 150-200 gram blik vlees, aangevuld met een gelijke hoeveelheid hondenbrood; of 1-1 ½ kopje droogvoer, complete maaltijd, vermengd met ½ -1 kopje warm of koud water. Je kunt voor zijn voeding in de speciaalzaken zeker de nodige en aangepaste voeding vinden voor je huisdier. Volg ook steeds de raad van de dierenarts of van de fokker, deze weten uit ervaring wat je zoal mag geven aan je hond.
Men vermoedt dat de Papillon afstamt van de l6de-eeuwse Dwergspaniël en in Spanje is ontstaan. Dit sierlijke hond je komt op vele schilderijen voor, o.a. van Rubens en Van Dyke. De Phalène of Nachtvlinder is identiek op zijn hangende oren na. In de Verenigde Staten en Engeland worden ze als één ras met vrijwel identieke raspunten beschouwd, behalve wat betreft de kleurvariaties, maar exemplaren met een hoogte van meer dan 30 cm mogen in de Verenigde Staten niet voor tentoonstelling worden ingezonden. De Franse Fédêration Cynologique Internationale (FCI) beschouwt de Papillon en de Phalène als aparte rassen en hanteert ook een verdeling volgens gewicht (boven en onder 2,5 kg), Papillons doen het ook goed in gehoorzaamheidstests.
Richtlijnen voor de opvoeding van een hond
- Geef uw pup enkele dagen om zich aan zijn nieuwe omgeving aan te passen.
- Leer hem de leefregels die zijn nieuwe gezin hem oplegt, na te leven: o De pup dient een eigen slaapplaats te hebben, zonder dat hij het doen en laten van zijn baasjes kan controleren, weg van de drukte (hij heeft ook recht op zijn rust) o De hond mag niet aan tafel gevoederd worden, hij eet onafhankelijk van zijn baasjes. o De baasjes beslissen over de momenten om te spelen en te strelen.
- Socialiseren. Uw pup heeft misschien reeds andere honden en enkele mensen ontmoet. De socialisatie met andere honden en andere diersoorten (kat, paarden, schapen, koeien, ) is tot de leeftijd van 3 maanden zonder problemen mogelijk. Laat hem dus verschillende andere dieren en personen (volwassenen, kinderen: klein en groot!!) in verschillende situaties ontmoeten. Hij heeft zijn eerste vaccinaties gehad, die hem gedeeltelijk beschermen en u kunt dus gerust met hem buitengaan (aan de leiband, niet in de armen!), maar vermijdt toch plaatsen waar er loslopende honden kunnen zijn.
- Laat hem vanaf nu wennen aan verschillende situaties uit het dagelijkse leven: geluiden (vliegtuig, onweer, wasmachine, grasmachine, sirene, ), bewegingen (auto's, wielrenners, joggers, kinderkoetsen, ), enz. Wat hij tot de leeftijd van 3 maanden leert en ervaart, zal hij later als normaal beschouwen. Deze aanpassingsmogelijkheid neemt geleidelijk af. Als de hond later in een situatie komt die hij nog niet kent, bestaat er het risico dat hij schrikt en slecht reageert.
- Zindelijkheid. Het zal 4 tot 6 maanden duren vooraleer uw pup zijn behoeften voldoende lang kan ophouden. Maar u kan nu al beginnen om hem zindelijkheid bij te brengen. Zodra u hem aanstalten ziet maken om te stoppen met spelen of om zijn behoefte te doen, laat u hem buiten en brengt u hem naar de plaats waar u wilt dat hij het doet en moedig hem aan door te aaien. Straf hem niet wanneer het eens in huis gebeurt. Over het algemeen stimuleert de maaltijd (3-4 keer per dag aan het begin) de ontlasting. Dus zet hem,zodra hij heeft gegeten, op de plaats die voor hem gereserveerd is.
- Laat hem er direct aan wennen om alleen thuis te blijven: eerst enkele minuten, dan enkele uren, dan een halve dag en vervolgens een gehele dag. Hoe geleidelijker deze overgangen gebeuren, hoe beter uw hond zich zal aanpassen. Het is het beste om geen vast ritueel van het weggaan te maken en niet te praten tegen de hond terwijl u uw jas, sleutels of tas neemt. Hij zal deze gebaren immers zeer snel associëren met het feit dat u weggaat. Daarom moet u de hond negeren zowel wanneer u vertrekt als wanneer u terug thuis komt (de hond dus niet onmiddellijk gaan begroeten of aaien). Eens de hond gewend is om alleen te zijn gedurende de dag, zal hij minder angstig zijn en minder neiging vertonen om dingen te vernielen, het huis te bevuilen of te blaffen.
- De opvoeding dient te gebeuren met geduld, vastberadenheid en standvastigheid (wat verboden wordt aan een pup, moet ook verboden blijven aan de volwassen hond). De regels moeten door alle gezinsleden toegepast worden. U kunt een hondenschool bezoeken zodra uw pup tien weken oud is (puppyschool). De pup zal er leren omgaan met de andere pups en honden en u leert er de basishandelingen om hem te doen gehoorzamen (liggen, zitten, blijven, ). Eens deze handelingen onder de knie, gebruik ze dan ook in het dagelijkse leven.
- Opgelet. Laat kinderen nooit alleen met de hond, zelfs indien het kind de hond goed kent. De meeste bijtongevallen gebeuren namelijk als de kinderen alleen zijn met de hond.
De Bach Flower Remedies bestaan uit 38 verschillende remedies (tinturen),
Elke remedie corrigeert een negatieve emotie tot een positieve gemoedstemming bij zowel mensen als dieren.
De tinturen worden bereid uit de knoppen en bloesems van planten en bomen. Vb van enkele tinturen zijn:
Clematis(bosrank) : verbetert de aandacht en het concentratievermogen
Impatiens (reuzenbalsemien) : verhoogt de concentratie bij angstige honden
Rock Rose(zonneroosje) : aangewezen bij sterke angst, paniek en terreur (vb na een brand )
Cherry Plum(kerspruim) : voor vernielzuchtige honden , voor honden met reisproblemen en wagenziekte
Star of Bethlehem(vogelmelk) : geschikt voor alle vormen van trauma vb : bij overlijden van baasje of andere hond des huizes , bij ongeval
Agrimony(agrimonie) : voor onrustige en zenuwachtige honden
Aspen(esp) : voor honden die gemakkelijk schrikken of vlug een bang voorgevoel hebben vb . honden die reeds onrustig worden omdat er een onweer aankomt
Centaury(duizendguldenkruid) : voor honden met weinig karakter, die enorm meegaand zijn, en die zich niet verzetten wanneer andere dieren hen verdringen voor honden die te weinig levenslust hebben om zich tegen een ziekte te verzetten
Cerato(loodkruid) : voor honden die gemakkelijk af te leiden zijn, en zich niet op bevelen van zijn baas kan concentreren.
Chestnut Bud(knop van de paardenkastanje) : om slechte gewoonten te doorbreken, vb honden die steeds opspringen tegen bezoekers, steeds schoenen kapot bijten
Chicory(wilde cichorei) : voor erg dominante, en ego-centriche honden, die de aandacht voor hen alleen willen , vb een teefje die haar jongen overmatig beschermt, of een hond die zijn baas t.o.v. anderen honden of mensen beschermt.
Crab Apple(wilde appel) : voor honden met een zwak zelfbeeld
Het is niet altijd even gemakkelijk een bepaalde gemoedstoestand te koppelen aan 1 bepaald bloemetje, soms is er een combinatie nodig van verschillende bloesems !!! Vraag hiervoor raad in gespecialiseerde natuurwinkels.
RESCUE REMEDY is een combinatie van 5 bloemen-tincturen : nl. van Rock Rose , Cherry Plum, Impatiens, Clematis en Star of Bethlem
deze combinatie werkt vrijwel onmiddellijk bij ondermeer: · enorme schrik · grote paniek · verwardheid · ongelukken · zware stress · en andere schokkende gebeurtenissen
RESCUE REMEDY werkt in deze gevallen kalmerend !! Dus, ideaal wanneer u een nieuw pupje in huis gehaald hebt !!!
Rescue Remedy-druppels : gebruik in noodsituaties : schrik, paniek, (vb bezoek naar de dierenarts, wanneer er een baby in huis komt, als de hond bang is van vuurwerk ) DOSERING : 4 druppels van de rescue op de tong doen , naar behoefte herhalen.
Gebruik voor langere periode: in dit geval moet je zoeken welke remedies best bij de gemoedsstemmingen passen, Rescue kan je bij acute situaties nemen !!!
De Bach Bloesems zijn niet verslavend, hebben ook geen bijwerkingen voor andere medicatie. Maar, ze zijn geen vervanging van medische behandelingen !!! Dr Bach gaat er wel van uit , dat een slecht gevoel, angsten , eenzaamheid aan de basis liggen van veel ziekten !!! Kunnen we deze gemoedstoestanden verbeteren, zullen we ook minder snel ziek worden !
Zindelijkheid
Het zindelijk maken van een pupje verloopt niet in alle gevallen even snel, dit is net zoals bij baby's: de ene is reeds zindelijk op 8 maanden en de andere gaat nog met een pamper naar de 1ste kleuterklas. Sommige rassen zijn ook sneller zindelijk vb. Shar Pei en Chow Chow zijn heel snel zindelijk. Bij de kleine rassen duurt het meestal langer: hun baasje is te zacht, een hondje leert door gestraft te worden als hij in de fout gaat! Het baasje speelt natuurlijk een grote rol: observatie en regelmaat zijn 2 zeer belangrijke aspecten van het zindelijkheidsproces! Leg de eerste dagen een zindelijkheidstrainer (te koop in onze winkel) aan de deur. Een zindelijkheidstrainer is een doek die een lokstof bevat, waardoor het hondje aangetrokken wordt om daar te plassen. Leg deze doek aan de deur, waarlangs uw hondje naar buiten moet. Na enkele keren, zie je wanneer uw hondje naar de deur gaat dan neemt u hem op en gaat er verder mee naar buiten. Plast hij buiten, geef hem een beloning: een klein beentje, een lief knuffeltje, Na enkele dagen leer je het gedrag van je hondje ook kennen: 1) je pup begint rondjes te draaien en te snuffelen 2) na het middagdutje 3) even na het voeren 4) ... Dan neem je hem op en breng hem naar het plekje waarvan u ook later wenst dat hij zijn behoefte gaat doen. Wacht dan hier tot hij zijn behoefte gedaan heeft. Direct daarna beloon je hem uitbundig zoals hierboven vermeld. Let er op dat je hondje snapt dat dit bedoelt is om z'n behoefte te doen, en niet om te spelen. Soms vinden ze het zo leuk in de tuin, ze spelen en genieten, en willen ze hun tijd niet verspillen om te plassen. Als u dan terug in huis komt, heeft hij weer tijd om te rusten en te plassen Leer uw pup ook dat er verschillende plaatsen zijn waar hij zijn behoefte mag doen, anders kan je later wel eens in de problemen komen als u u hondje ergens anders mee naartoe neemt. Woont u op een appartement, en kan je niet direct naar buiten met je hondje, zet hem dan telkens op een krant of zindelijkheidstrainer als hij aanstalten maakt om te plassen, na het plassen, na het eten of na z'n dutje. Ook zeer belangrijk, poets nooit je huis met javel, dit werkt aanstekelijk om te plassen! Gebruik gewoon dethol of een ander poetsproduct zonder ammoniak! Kan je je hondje niet in het oog houden(vb. 's nachts, of als je niet thuis bent) sluit hem dan op in een kamerkennel(bench) of een kleine plaats (grootte van een kinderpark). Bedek de bodem met kranten en snipper ook nog enkele kranten. Als uw hondje z'n behoefte doet als u er niet bent, is dit op de kranten (met de snippers absorbeert dit beter, en blijft u hondje proper); bijt hij iets stuk als je er niet bent is dit in zijn eigen bench, of zijn eigen speelgoed. Doet hij iets fout in huis: zijn behoefte of hij bijt in je meubels, dan ben je ook bij hem (anders zit hij in z'n kenneltje) en kan je hem ook op het juiste moment straffen. Zo legt hij het verband met zijn fouten! Fouten corrigeren op het juiste ogenblik is de beste leerschool! Vijf uur later straffen heeft geen effect! Heb je je pupje opgeleerd in een kamerkennel, en je gaat op vakantie met de hond, kan je ook zijn vertrouwde 'huisje' mee naar de vakantiebestemming nemen, en ben je er ook gerust in dat hij daar niet alles gaat onderplassen of stukbijten.
The Papillon ['pæp i ,jɑn] (French for "butterfly") is a small, friendly, elegant breed of dog of the Spanieltype, distinguished from other breeds by its large butterfly-like ears.[1] The Papillon is one of the oldest of the toy Spaniels.
Papillons were bred for companionship, and make excellent watch dogs.
als je vragen of opmerkingen hebt zijn die altijd welkom!!
E-mail mij
liever persoonlijk??
dat kan via mijn persoonlijke email!
Rondvraag / Poll
hoe omschrijf je het karakter van de vlinderhond het best?
Over mijzelf
Ik ben de bock mieke, en gebruik soms ook wel de schuilnaam mieke.
Ik ben een vrouw en woon in 9000 gent (belgie) en mijn beroep is verkoopster.
Ik ben geboren op 10/08/1989 en ben nu dus 35 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: werken en met mijn hondje bezig zijn!!.
mensen die kunnen helpen met info..
stuur een mailtje dan zet ik het op ONZE blog!