Wielerwedstrijden met beeld en fietsen op Mallorca en andere vakantieplaatsen
24-09-2014
Fenomenale Bradley Wiggins onttroont Tony Martin, Tom Dumoulin pakt brons
Tot verbazing van velen Mais Tony rtin er woensdagmiddag niet in geslaagd om zich voor de vierde keer in zijn carrière tot wereldkampioen tijdrijden te kronen. De Duitser zette wederom een uitstekende prestatie neer, maar moest zijn meerdere erkennen in een superieure Sir Bradley Wiggins. De Brit pakte met een indrukwekkend nummer de gouden medaille. Tom Dumoulin gaf wederom een demonstratie van zijn uitstekende tijdritcapaciteiten en ging keurig met het brons aan de haal.
Met een afgetekende overwinning haalde Wiggins zijn gram. Op het ruim 47 kilometer lange parcours in het Spaanse Ponferrada was hij met een ruime marge sneller dan drievoudig wereldkampioen Martin, die hem in 2011 en 2013 nog voor wist te blijven. Ditmaal triomfeerde Wiggins, die dit seizoen tot zijn eigen onvrede niet geselecteerd werd voor de Tour de France. De Brit, in het verleden Tour-winnaar en olympisch kampioen, toonde zich gretiger dan ooit en zette een tijd neer van 56.25 minuten. Martin moest 26 seconden toegeven op Wiggins. Het zal even wennen zijn voor hem, aangezien hij de afgelopen seizoenen keer op keer korte metten maakte met de concurrentie. Op veertien seconden van Martin kwam Dumoulin over de streep. De Nederlandse renner van Giant-Shiamano mikte op een medaille en greep deze met volle overtuiging. Hij bungelde aanvankelijk rond plaats zes, maar knokte zich naar de derde plaats. De strijd met Vasil Kiryienka was het meest spannend, maar deze won Dumoulin overtuigend. Zijn laatste kilometers waren bijzonder sterk. Domoulin is de tweede Nederlandse renner die het voor elkaar heeft gekregen om een medaille in de wacht te slepen op dit onderdeel. In 2007 wist Stef Clement er met een bronzen medaille vandoor te gaan. Bij de vrouwen pakte Leontien van Moorsel (1998 en 1999) tweemaal goud. Dat lukte Ellen van Dijk vorig jaar, maar afgelopen dinsdag stelde Van Dijk teleur met een zevende plaats.
Arnaud Démare schrijft wederom GP d'Isbergues op zijn naam
Arnaud Démare heeft voor de tweede keer op rij de Grand Prix d'Isbergues op zijn naam weten te schrijven. De Fransman van FDJ.fr was na ruim tweehonderd kilometer in de sprint de sterkste, voor Yauheni Hutarovic en Heinrich Haussler. De Franse wedstrijd eindigt vaak in een massasprint, maar toch dacht een groep van negen renners daar een stokje voor te steken. Dat lukte niet en ook aanvallen in de finale van Adrien Petit en Cyril Gauthier werden geneutraliseerd en dus mondde de koers uit in een massaspurt. In die sprint deed Bryan Coquard niet mee, hij verliet de race al eerder na een val. Démare zag zijn kans schoon en pakte overtuigend de zege. Afgelopen vrijdag won Démare nog het Kampioenschap van Vlaanderen.
BMC pakt wereldtitel tijdrijden door Orica en OPQS te verslaan
BMC Racing is wereldkampioen geworden op de ploegentijdrit in Ponferrada. De Amerikaanse formatie was op het 57,1 kilometerlange parcours de snelste, voor Orica-GreenEDGE en titelverdediger Omega Pharma-Quick Step. Omega Pharma-Quick Step was op voorhand de grote favoriet. De Belgische formatie had niet alleen specialist bij uitstek Tony Martin in de gelederen, maar had de vorige twee edities op deze discipline ook al gewonnen. BMC zette een scherpe tijd neer waarmee de tijd van de op dat moment leidende formatie Trek Factory Racing werkelijk werd weggeblazen. Orica kwam daarna iets dichterbij de tijd van BMC, maar moest nog altijd meer dan een halve minuut toegeven. OPQS was op dat moment nog onderweg. Mede door de regen en een niet optimaal ogende Martin, kwamen de titelverdedigers niet verder dan de derde tijd en dus het brons. De Nederlandse formaties speelden geen rol van betekenis. Belkin stelde teleur met een veertiende plaats en Giant-Shimano werd achtste. Jens Mouris pakte wel het zilver met Orica en Niki Terpstra het brons met OPQS.
Klaas Vantornhout troeft Sven Nys en Philipp Walsleben af in eerste Vlaamse veldrit
Klaas Vantornhout heeft de eerste Vlaamse veldrit van het seizoen gewonnen. In Erpe-Mere was de Belg te sterk voor zijn landgenoot Sven Nys, de Duitser Philipp Walsleben moest zich tevreden stellen met de derde stek. De Nederlander Lars van der Haar kon geen potten breken. Van der Haar kende een slechte start en kon dat niet meer repareren in het vervolg van de wedstrijd. Vantornhout demarreerde al na drie rondes en viel daarna niet meer stil. Sven Nys, die net als Van der Haar bijzonder matig vertrok, kwam nog wel terug, maar kon zijn landgenoot niet meer bedreigen. In januari 2015 vindt op het parcours van Erpe-Mere ook het Belgisch Kampioenschap plaats. In het seizoen 2012-2013 pakte Vantornhout die titel al eens.
Sonny Colbrelli wint tweede koers in twee dagen tijd
Het is een uiterst succesvol weekend voor Sonny Colbrelli. De Italiaan heeft na de Memorial Pantani ook de GP Industria & Commercio di Prato gewonnen. Kristian Sbaragli werd tweede, voor de Nederlander Marco Minnaard. Colbrelli, die onder contract staat bij Bardiani-CSF, pakte zijn tweede overwinning in twee dagen tijd door na 185,5 kilometer de sprint te winnen van een uitgedund peloton. De GP Prato was de laatste test voor het WK voor een aantal renners, waaronder Joaquim Rodríguez. Vorig jaar won Gianfranco Zilioli de Italiaanse eendagskoers.
Greg Van Avermaet zegeviert ook in Classic Van Petegem
Greg van Avermaet steekt in een uitstekende vorm. De Belgische renner van BMC ging zaterdag met de winst aan de haal in de vierde editie van de Primus Classic Impanis - Van Petegem. Eerder deze week was hij al de beste in de GP van Wallonië.
Van Avermaet was na 196 kilometer koers, van Brakel naar Haacht, de rapste sprinter van een kopgroep. De Belg was onderdeel van een tienkoppige vlucht, waarvan ook Albert Timmer deel uitmaakte, die na 25 kilometer was ontstaan. De kopgroep was in de finale iets uitgedund, maar op drie kilometer van de streep sloten Ramon Sinkeldam, Tom-Jelte Slagter en Björn Leukemans aan. De vluchters wisten uit de greep van het peloton te blijven en dus mochten zij sprinten om de winst. Van Avermaet was de snelste. Tosh van der Sande en Michel Golas werden tweede en derde.
Arnaud Démare blijft Luka Mezgec voor in Kampioenschap van Vlaanderen
Arnaud Démare heeft het Kampioenschap van Vlaanderen op zijn naam geschreven. De Franse renner van FDJ.fr was vrijdag in de massasprint de sterkste. Hij bleef de Sloveen Luka Mezgec van Giant-Shimano voor. Jonas Vangenechten (Lotto-Belisol) werd derde.
Dertien man, onder wie André Greipel, gaven de eendagskoers kleur met een ontsnapping. De sprintersploegen lieten hun voorsprong echter nooit meer dan drie minuten worden. Wel duurde het tot diep in de finale voordat de kloof helemaal gedicht was, maar uiteindelijk werd het toch sprinten. Met Danny van Poppel (vijfde), Kenny van Hummel (zesde) en Dylan Groenewegen (negende) was Nederland stevig vertegenwoordigd in de top-tien.
Michael Albasini sprint naar overwinning in Tre Valli
Michael Albasini heeft donderdag de Tre Valli op zijn naam geschreven. De renner van Orica-GreenEdge bleef Sonny Colbrelli van Bardiani-CSF voor in de sprint. Filippo Pozzato van Lampre-Merida kwam als derde over de streep. Acht man sprintten in de finale om de overwinning. Uiteindelijk bleek Albasini van hen de sterkste. De wegen in de provincie Varese waren glad, waardoor er meerdere valpartijen te zien waren. Tour de France-winnaar Vincenzo Nibali was één van de slachtoffers. De Tre Valli vormde het sluitstuk van een driedaagse door Lombardije. Elia Viviani opende dinsdag met een zege in de Coppa Bernoccchi, Niccolo Bonifazio won woensdag de Coppa Agostoni.
Jens Voigt heeft op passende wijze afscheid genomen van de wielersport. De 43-jarige Duitser, die vier weken geleden in Colorado al voor de laatste keer als wegrenner in actie kwam, verbeterde in het Zwitserse Grenchen het werelduurrecord. Voigt kwam op de houten wielerbaan tot en afstand van 51 kilometer en 115 meter. Het record stond op naam van de relatief onbekende Tsjech Ondrej Sosenka, die in 2005 in een uur tijd 49 kilometer en 700 meter aflegde. Voigt nam vanaf de start gelijk voorsprong op het recordschema en gaf die marge niet meer weg. De aanval op het werelduurrecord was zijn laatste kunstje als renner.
Greg Van Avermaet wint GP van Wallonië na fraaie slotfase
Greg van Avermaet heeft vandaag (woensdag) de Grote Prijs van Wallonië op zijn naam geschreven. De Belg van BMC Racing Team zat met titelhouder Jan Bakelants, Frank Schleck en Jelle Vanendert in een kopgroep. In de slotfase van de koers voegde Tony Gallopin zich bij het viertal, maar ook hij wist de sterke Van Avermaet niet van de zege af te houden. Van Avermaet, volgende week kopman van de Belgische equipe op het WK, ging in de slotfase Vanendert voorbij en maakte het karwei op indrukwekkende wijze af. Zijn eindspurt was te machtig voor de concurrenten, waar Tony Gallopin zich kort voor de streep nog bij voegde. De Fransman werd tweede, nog voor Bakelants. De titelhouder plaatste 2,5 kilometer een aanval, maar Frank Schleck wist die te pareren. Op 1,7 kilometer van de meet probeerde Bakelants het wederom, waarna Schleck moest lossen. Hij kwam uiteindelijk als achtste over de streep.
Lampre-renner Niccolo Bonifazio is woensdag winnaar geworden van de Coppa Agostoni. De 20-jarige Italiaan was na tweehonderd kilometer koers door Lombardije de beste in de sprint. De Sloveen Grega Bole eindigde als tweede, de Italiaan Simone Ponzi werd derde. Negen man gaven de Coppa Agostoni kleur met een ontsnapping. Nadat zij waren ingerekend, vormde zich een nieuwe kopgroep. Daarbij zat onder meer de veteraan Davide Rebbelin (43). Desondanks kwam het, net als dinsdag in de Coppa Bernoccchi, aan op de spurt. Een dag geleden juichte Elia Viviani, in deel twee van het drieluik door Lombardije zegevierde met Bonifazio opnieuw een Italiaan. Donderdag eindigt de driedaagse van Lombarije met de Tre Valli.
De Coppa Bernoccchi is een prooi geworden voor Elia Viviani. De Italiaanse sprinter van Cannondale zegevierde dinsdag in de straten van Legnano in een massaspurt. Viviani werd op het podium geflankeerd door zijn landgenoten Filippo Pozzato en Simone Ponzi. Vier renners kregen de zegen van het peloton om een maximale voorsprong van tien minuten op te bouwen, maar onder aanvoering van Cannondale begon het pak vervolgens met de inrekeningsoperatie. Toen het viertal was gegrepen, liet Cannondale niemand meer ontsnappen, al waagde Tour de France-winnaar Vincenzo Nibali wel een poging. De top-vijf van de Coppa Bernoccchi bestond volledig uit Italianen. Achter Viviani, Pozzato en Ponzi volgden Davide Vigano en Fabio Chinello op respectievelijk de vierde en vijfde plaats. De Oezbeek Sergey Lagutin was op plek zes de eerste niet-Italiaan, voor de Slowaak Peter Sagan.
Roy Jans wint eerste dernycriterium op Hasseltse Boulevard
Roy Jans uit Veldwezelt heeft de eerste editie van het dernycriterium op de kleine ring in Hasselt op zijn naam geschreven. Jans spurtte achter de rug van dernypiloot Eric Schoefs iets sneller dan Iljo Keisse en Jasper De Buyst. “Dit doet echt wel deugd hoor”, aldus een gelukkige Roy Jans.
Simon Gerrans grijpt zege in de Grand Prix Cycliste de Québec
Tom Dumoulin had vandaag (vrijdag) goede kansen om de zege in de Grand Prix Cycliste de Québec te grijpen, maar moest in de slotmeters zijn meerdere erkennen in Simon Gerrans. De Nederlander van Giant-Shimano werd vlak voor de finish ingehaald door de Australiër. Dumoulin sprong kort voor de streep weg uit het groepje met favorieten, maar wist zijn vlucht niet met een eerste plaats te bekronen. Vorig jaar was Robert Gesink nog de sterkste in de Canadese koers. Bauke Mollema plaatste enkele kilometers voor het einde nog een aanval, maar die had weinig om het lijf. Hij werd gemakkelijk weer ingerekend.
Alberto Contador wint Vuelta; Adriano Malori profiteert van omstandigheden
Adriano Malori heeft de afsluitende tijdrit in de Vuelta a España gewonnen. De Italiaan zette al vroeg de snelste tijd neer en zag daarna niemand een rappere rit afleveren. Jesse Sergent en Rohan Dennis werden tweede en derde. De rode leiderstrui van Alberto Contador kwam in de slotrit niet meer in gevaar.
Malori zette op een droog parcours een scherpe tijd neer van 11.12. Zowel Sergent als Dennis waren onderweg sneller, maar zagen aan de meet toch een plusje achter hun naam staan. Halverwege het programma daalde de regen neer in Santiago en werd het schier onmogelijk om nog in de buurt te komen van de tijden die eerder op de avond werden gereden. De strijd om het klassement was eigenlijk al gestreden voordat de slotetappe van start ging. Chris Froome, de nummer twee van het klassement, maakte nog wat tijd goed op Contador en ook Alejandro Valverde (derde) reed een goede chronorit. Het was echter niet genoeg om het klassement op zijn kop te zetten. Bij de prijsuitreiking mocht Luis León Sánchez de bergtrui ophalen en John Degenkolb, die vier ritten won in deze Vuelta, de groene puntentrui. Adam Hansen zette een unieke prestatie neer door zijn tiende grote ronde op rij uit te rijden. Wilco Kelderman is in de eindrangschikking de beste Nederlander geworden, hij won nog een plek in de tijdrit van vandaag (zondag) en werd veertiende in het klassement.
Michael Van Staeyen schrijft Kustpijl op zijn naam
De 26-jarige Michael Van Staeyen (Topsport Vlaanderen-Baloise) heeft vandaag de Kustpijl - met start en aankomst na 176,4 kilometer in Knokke-Heist - gewonnen. De aalvlugge Van Staeyen haalde het in een massasprint van Robin Stenuit en Roy Jans. Het was meteen ook de eerste seizoenzege voor de kleine Antwerpenaar, die volgend jaar de stap zet naar het Franse Cofidis.
Het was het Nederlandse duo Elmar Reinders en Ronan van Zandbeek dat voor de traditionele lange uitval zorgde. Zij muisden er na zowat 35 kilometer koers vanonder. Het peloton, waarin het tempo gecontroleerd werd door de renners van Wanty-Groupe Gobert, liet de twee vluchters echter nooit meer dan twee minuten nemen. Elmar Reinders en Ronan van Zandbeek mochten de negen plaatselijke ronden van elk 9,5 kilometer aansnijden met een voorsprong van 1'17". Gaandeweg werd het tempo in de grote groep opgetrokken en met nog 50 kilometer te rijden smolt alles opnieuw samen. Het sein dan voor Merijn Korevaar en Rick Ottema om hun kans te gaan. Het Nederlandse tweetal kreeg op 20 kilometer van de finish het gezelschap van Mathias Van Holderbeke en Coen Vermeltfoort. Ook zij zongen het niet uit tot de eindmeet want in de slotronde kwam alles weer samen. De trein van Topsport Vlaanderen-Baloise nam daarna het heft volledig in handen en zorgde ervoor dat niemand er nog in slaagde een solo op te zetten. In de daaropvolgende massasprint was Michael Van Staeyen iedereen te snel af.
Van Dylan van Baarle pakt eindzege Tour of Britain; Marcel Kittel troeft Mark Cavendish af
Dylan van Baarle heeft de eindzege in de Tour of Britain gepakt. De Nederlander van Garmin-Sharp zag zijn leidende positie niet meer in gevaar komen in de slotetappe door de straten van Londen. De ritzege ging naar Marcel Kittel, die in een koninklijk sprintersduel Mark Cavendish de baas was. De slotrit van de Tour of Britain ging over een lokale ronde door Londen en een massasprint leek dan ook onafwendbaar. Toch probeerden diverse renners daar een stokje voor te steken, waaronder Sylvain Chavanel. De Fransman wilde de leidende positie van Van Baarle onder druk zetten, maar zag dat de sprintersploegen dat niet lieten gebeuren. Kittel ging in de massasprint die volgde vroeg aan en wist Cavendish in zijn wiel. De Brit kwam nog naast de Duitser, maar had niet meer de kracht om zijn wiel naar voren te duwen en moest zodoende de winst aan Kittel laten.
Francis Mourey wint seizoensouverture veldrijden in Baden
Francis Mourey heeft de eerste Europese veldrit van het seizoen gewonnen. De Fransman was in het Zwitserse Baden te sterk voor Philipp Walsleben en de talentvolle Italiaan Bryan Falaschi. De absolute top van het veldrijden liet verstek gaan. Mourey en Walsleben lieten al snel zien de sterkste renners van het veld te zijn. De Duitser kreeg echter te maken met technische problemen waardoor Mourey in een zetel kwam. De Fransman kwam een halve minuut voor Walsleben over de streep. Walsleben was in de sprint voor de tweede plek Falaschi te sterk af.
André Greipel heeft de GP Jef Scherens gewonnen. De Duitse sprinter was na 183,3 kilometer fietsen in de massasprint te sterk voor Tom Van Asbroeck. Danny van Poppel werd knap derde in Leuven, Kenny van Hummel werd vierde. Een groep van veertien renners probeerde in Belgische koers weg te blijven uit het peloton. Hun voorsprong werd echter nooit groot en al op 35 kilometer van de meet vond een hergroepering plaats. Daarna probeerden vier renners het opnieuw, maar ook zij bleken niet succesvol. In de absolute finale ging Björn Leukemans nog voor een huzarenstukje. Lotto-Belisol bereidde echter al een sprint voor en zag zijn werk afgemaakt worden door Greipel.
Rein Taaramäe heeft de Tour du Doubs op zijn naam geschreven. De renner van Cofidis kwam solo aan in Pontarlier voor Angelo Tulik en Pierre-Luc Perichon. Na een kilometer of veertig fietsen ontsnapte er een groep van vijftien renners uit het peloton waarin onder anderen Taaramäe en Thibaut Pinot zaten. Na een lange inspanning van de kopgroep gaf het peloton het op en liet de vijftien renners gaan. In de finale besloot Pinot eieren voor zijn geld te kiezen en te demarreren uit de kopgroep. Taaramäe sprong in het wiel van de Fransman, samen met nog vijf renners. Op de laatste klim wist de Estse klimmer zijn medevluchters af te schudden en uiteindelijk solo over de streep te komen.
Mallorca behoort naast de andere eilanden van de Balearen en de Canarische Eilanden, tot de meest populaire bestemmingen om te overwinteren. Weliswaar zijn de watertemperaturen slechts ongeveer 13 tot 15 graden Celsius en is het niet idea om te zwemmen in de wintermaanden, maar het eiland heeft juist dan zoveel meer te bieden. Er zijn geen overvolle stranden en de prijzen lekker laag. Het is rustig in de straten en vaak zijn alleen de hotels dichtbij het strand geopend. Mallorca in de winter is een paradijs voor degenen, die de koude en natte winter willen ontvluchten en op zoek zijn naar een beetje rust. Vooral fietsers en wandelaars komen volledig aan hun trekken, ze hebben het hele eiland voor zichzelf. Accommodaties: vaak worden hotels en appartementen aangeboden tegen sterk gereduceerde tarieven voor een langere periode. Vakantiewoningen kunnen ook gunstig worden geboekt. Natuurlijk zijn sommige attracties zoals bijvoorbeeld het aqua park gesloten. Nu kunt u van de vele romantische stranden aan de oostkust van Mallorca genieten, zonder parasols en ligstoelen. De wintermaanden zijn ook de tijd van goedkope vluchten naar Mallorca. Na september dalen de prijzen fors. Als u flexibel bent, reserveer tijdig.