Wielerwedstrijden met beeld en fietsen op Mallorca en andere vakantieplaatsen
14-09-2014
Rein Taaramäe soleert naar zege in Tour du Doubs
Rein Taaramäe heeft de Tour du Doubs op zijn naam geschreven. De renner van Cofidis kwam solo aan in Pontarlier voor Angelo Tulik en Pierre-Luc Perichon. Na een kilometer of veertig fietsen ontsnapte er een groep van vijftien renners uit het peloton waarin onder anderen Taaramäe en Thibaut Pinot zaten. Na een lange inspanning van de kopgroep gaf het peloton het op en liet de vijftien renners gaan. In de finale besloot Pinot eieren voor zijn geld te kiezen en te demarreren uit de kopgroep. Taaramäe sprong in het wiel van de Fransman, samen met nog vijf renners. Op de laatste klim wist de Estse klimmer zijn medevluchters af te schudden en uiteindelijk solo over de streep te komen.
Bradley Wiggins wint korte tijdrit door Londen in Tour of Britain
Bradley Wiggins heeft het eerste deel van de achtste etappe van de Tour of Britain gewonnen. De renner van Team Sky was in een tijdrit over 8,8 kilometer door Londen Sylvain Chavanel en Stephen Cummings te snel af. Dylan van Baarle behield zijn gele leiderstrui. Wiggins raasde in negen minuten en vijftig over het parcours in Londen en haalde daarmee een gemiddelde snelheid van liefst 53,63 kilometer per uur. Van Baarle, een Nederlandse renner in dienst van Garmin-Sharp, hield knap stand in het algemeen klassement. Hij gaf slechts negen seconden toe op zijn grootste concurrent Michal Kwiatkowski. Vanmiddag (zondag) staat deel twee van de achtste etappe op het programma. Na een criterium door Londen en 88,8 kilometer op het zadel, zal het peloton de Tour of Britain afsluiten.
Alberto Contador neemt voorschot op derde Vuelta-winst
Het moet zondag in de afsluiteinde tijdrit wel heel gek lopen, wil Alberto Contador naast zijn derde eindzege in de Ronde van Spanje grijpen. De Spaanse kopman van Tinkoff-Saxo was zaterdag, in de twintigste etappe, de eerste die de top van de zware Puerto de Ancares bereikte en deelde daarmee een volgende tik uit aan Chris Froome.
Contador heeft nu een marge van 1.37 minuut ten opzichte van Froome. Hoewel de Brit over het algemeen iets beter tegen de klok rijdt dan zijn Spaanse concurrent, is het onwaarschijnlijk dat hij zijn achterstand zondag goedmaakt. Het parcours voor de tijdrit, in en rond Santiago de Compostela, is namelijk slechts 9,7 kilometer lang. Als Contador op de slotdag dus op de fiets blijft zitten en het materiaal hem niet in de steek laat, zal hij na afloop voor de derde keer in zijn loopbaan als winnaar van de Vuelta a España gehuldigd worden. Deze triomf zal van de drie de mooiste zijn, aangezien het maar de vraag was of zijn lichaam de zware tocht van drie weken door Spanje al wel aankon. Contador brak tijdens de Tour de France zijn scheenbeen bij een harde valpartij en leek aanvankelijk zelfs te moeten passen voor de rittenkoers in eigen land. Hij herstelde echter sneller dan verwacht, maar benadrukte meermaals 'het van dag tot dag te gaan bekijken' en dat het klassement niet specifiek zijn doel was. Dat kan een potje blufpoker van hem zijn geweest. Feit is in elk geval dat Contador al drie weken lang een uitstekende indruk maakt in de bergen. Donderdag zag hij Froome weliswaar wat seconden inlopen, maar dat leek hij wel prima te vinden. Op de Puerto de Ancares maakte Contador zaterdag duidelijk hoe de verhoudingen tussen hem en Froome, die eveneens naar Spanje was gekomen om zich te revancheren voor een mislukte Tour de France, op dit moment liggen. Contador en Froome schudden op de slotklim (buitencategorie) één voor één hun concurrenten af en mochten het zodoende onderling uitvechten. De Brit reed van het tweetal eigenlijk altijd op kop, maar miste de power om zijn Spaanse rivaal te lossen. Contador sloeg in de laatste kilometer wel toe en pakte uiteindelijk twintig tellen, inclusief vier bonificatieseconden. Froome was nog degene geweest die het eerste tikje had uitgedeeld. De Sky-renner maakte bij de laatste tussensprint twee seconden goed op Contador. Dat dit er geen drie waren, kwam doordat Przemyslaw Niemiec nog vooruit was. De Pool was het laatste overblijfsel van een vroege vlucht van vier man. Daarvan maakte Wout Poels, evenals vrijdag, deel uit. Het viertal bouwde een maximale voorsprong op van ruim 9,5 minuut, maar zicht op de ritzege hadden zij nooit. Die was voor Contador, die wederom een huzarenstukje uithaalde.
Julien Vermote pakt ritwinst en Dylan van Baarle grijpt leiding in Ronde van Groot-Brittannië
Dylan van Baarle heeft zaterdag de macht gegrepen in de Ronde van Groot-Brittannië. De Nederlander maakte in de zevende etappe deel uit van het eerste groepje achtervolgers en reed daarmee Alex Dowsett uit de leiderstrui. De ritwinst ging naar Julien Vermote. De Belg van Omega Pharma-Quick Step kwam in de etappe van Camberley naar Brighton solo over de finish, nadat hij op de Ditchling Beacon was weggereden bij zijn medevluchters. Van Baarle maakte ook deel uit van de kopgroep. Zijn eindtijd in het achtervolgende groepje was voldoende om de leiding in het algemeen klassement te grijpen. De Ronde van Groot-Brittannië eindigt zondag. In de ochtend wordt een individuele tijdrit van 8,8 kilometer verreden in Londen. In de middag volgt in dezelfde stad een rit in lijn van 88,8 kilometer.
Matthias Brändle doet het weer, Alex Dowsett pakt leiderstrui
Matthias Brändle heeft de smaak te pakken. De Oostenrijker van IAM Cycling boekte vrijdag zijn tweede overwinning op rij in de Ronde van Groot-Brittannië. Hij bleef zijn Britse vluchtmakkers Alex Dowsett en Thomas Stewart voor. Dowsett nam desondanks de leiderstrui over van Michal Kwiatkowski. Het peloton leek geen gevaar te zien in de vroege vlucht van Brändle, Dowsett en Stewart. Het drietal bouwde een maximale voorsprong van vijf minuten op, voordat Omega Pharma-Quick Step, de ploeg van Kwiatkowski, zich realiseerde dat de leiderstrui op de tocht stond. De Belgische ploeg opende daarna de jacht op de kopgroep, maar het was te laat. Uiteindelijk strandde het pak op 1.51 minuut van de kopgroep. Sonny Colbrelli won de pelotonsprint.
Adam Hansen verrast John Degenkolb met late ontsnapping
Adam Hansen heeft John Degenkolb van diens vijfde ritzege in de Ronde van Spanje afgehouden. De Australiër van Lotto-Belisol sprong vrijdag in de finale van de negentiende etappe weg uit het peloton en haalde het tot de finish, waarmee hij een massaspurt voorkwam. Degenkolb moest zich troosten met de tweede plaats.
De negentiende Vuelta-rit ging over 180,5 kilometer, van Salvaterra do Miño naar Cangas do Morrazo. Het parcours was op twee cols van de tweede categorie na vlak. Omdat de top van de Alto Monte Faro, de tweede en laatste klim van de dag, op vijftien kilometer van de finish lag, werd er met meerdere scenario's rekening gehouden. De klim leek namelijk te zwaar voor mannen als John Degenkolb (Giant-Shimano) en Michael Matthews (Orica-GreenEdge). En omdat de klassementsmannen het wellicht, met het zware slotweekend voor de boeg, rustig aan wilden doen, zou er wel eens een vroege vluchter met de dagzege vandoor kunnen gaan. De kopgroep kreeg echter nooit veel ruimte van het pak. Giant en Orica hadden in de ochtend afgesproken volle bak te koersen, waarmee beide ploegen dus vertrouwen leken te hebben in respectievelijk Degenkolb en Matthews. De voorste groep van drie, met daarbij Wout Poels en Pim Ligthart, bouwde een maximale voorsprong van ongeveer drie minuten op. Op twintig kilometer van de streep werden de twee Nederlanders als laatste ingerekend. Dat was hun Franse medevluchter Laurent Mangel al iets eerder overkomen. Het vertrouwen van Giant en Orica in hun sprinters bleek terecht. Beide ploegen, vooral de Nederlandse equipe, waren de hele dag vooraan het peloton te vinden en zowel Degenkolb als Matthews kwam de Alto Monte Faro zonder problemen over. En dus leken zij onderling om de overwinning te gaan strijden. Ze hadden echter buiten Adam Hansen gerekend. De Australiër, bezig aan zijn tiende grote ronde op rij, sprong op vier kilometer van de streep weg uit het uitgedunde peloton. En vanwege het vele kopwerk de hele dag door, hadden Giant en Orica geen kracht meer om het gat dicht te rijden. Derhalve was de winst voor Hansen. Degenkolb won op vijf seconden de pelotonsprint, Matthews werd vijfde.
Simon Gerrans sprint in Montreal naar tweede zege in drie dagen
In een lange sprint bergop bleek Gerrans veruit de sterkste. Wereldkampioen Rui Costa werd tweede, de Fransman Tony Gallopin derde. Greg Van Avermaet was de beste Belg op de zevende plaats. Op 10 km van de streep werd met de Sloveen Jan Polanc (Lampre-Merida) de laatste renner van een groepje van vier vluchters, bij wie Louis Vervaeke (Lotto-Belisol), gegrepen door het peloton. Meteen daarna zat het spel op de wagen en regende het demarrages, maar de favorieten bleven samen. Gerrans volgt op de erelijst de Slovaak Peter Sagan op. De GP van Montreal werd in 2010 voor het eerst georganiseerd. De burgemeester van de stad bevestigde zondag overigens dat de race nog tot zeker 2019 op de kalender zal staan.
Fabio Aru wint weer, Chris Froome stoot Alejandro Valverde van plek twee
Fabio Aru heeft zijn tweede ritzege in deze Ronde van Spanje geboekt. De Italiaan zegevierde donderdag in de achttiende etappe in de afdaling van de Monte Castrove. Hij bleef Chris Froome voor in een sprint-a-deux. Dat zal de Brit echter niet heel erg vinden, aangezien hij wel de tweede plaats overnam van Alejandro Valverde. Alberto Contador behoudt de rode leiderstrui.
Aru onderstreept met zijn overwinning nog maar eens dat hij een mooie toekomst tegemoet gaat. De renner van Astana, eerder dit seizoen al knap derde in het eindklassement van de Giro d'Italia, zegevierde acht dagen geleden al in de rit naar Santuario de San Miguel de Aralar, op een col van de eerste categorie. Zo zwaar als toen was het parcours vandaag niet. De achttiende etappe ging over 157 kilometer van A Estrada naar Monte Castrove, langs de westkust van Spanje. De Monte Castrove, een col van de tweede categorie maar wel met stroken van twaalf procent stijging, moest in de finale twee keer worden bedwongen. Op wat puisten na, was de aanloop vlak. Op basis van het etappekaartje viel een ritzege voor een vluchter niet uit te sluiten. En dus was het weer een hele strijd om mee vooruit te komen. Het leverde een behoorlijk snelle openingsfase op. In het eerste uur werd dit vijftig kilometer afgelegd. Na ruim zestig kilometer maakten drie man zich dan eindelijk met succes los van het pak: Johan Le Bon, Luis León Sánchez en Hubert Dupont. Groot werd hun voorsprong echter nooit, maximaal 2,5 minuut. Maar dat hoefde ook niet wat Sánchez betrof. De Spanjaard was uit op de bergpunten en toen die binnen waren na de eerste passage van de Monte Castrove, liet hij zich terugvallen. Le Bon en Dupont waren eerder al afgehaakt. Daardoor was er bij aanvang van de tweede beklimming van de Monte Castrove niemand meer op avontuur. En dus konden de favorieten gaan strijden om de bonificatieseconden bij de tussensprint. Het verklaarde meteen waarom Sky zich de hele dag vooraan het peloton zette. Froome misrekende zich echter. De meet lag iets verder dan de Brit dacht. Daardoor pakte hij slechts twee in plaats van drie seconden. Drie tellen waren precies voldoende geweest om Valverde van de tweede plaats te stoten in het klassement. Dat lukte Froome uiteindelijk toch. In volle finale maakte hij zich los uit een elitegroepje met Valverde, Contador en Joaquim Rodriguez. De voormalig Tour de France-winnaar plaatste succesvol de jump naar Aru, die eerder al was ontsnapt. Het Spaanse drietal kon niet volgen, waardoor Froome zich de nederlaag in de sprint-a-deux met Aru niet zal aantrekken. Hij staat nu tweede in het Vuelta-klassement, op 1.19 minuut van Contador. Valverde volgt op 1.32 als derde, voor Rodriguez (+2.29) en Aru (+3.15). Wilco Kelderman verloor tijd, maar behoort nog wel tot de top-vijftien, op plek veertien.
Matthias Brändle soleert naar zege in Groot-Brittannië
Matthias Brändle heeft de vijfde etappe in de Ronde van Groot-Brittannië aan zijn erelijst toegevoegd. De Oostenrijker, koersend voor IAM Cycling, zegevierde na 177 kilometer fietsen van Exmouth naar Exeter met een solo. Shane Archbold won op acht seconden van Brändle de spurt om de tweede plaats. De Nieuw-Zeelander toonde zich in een sprint-a-deux te sterk voor de Belg Maarten Wynants. Zes tellen daarachter werd de pelotonsprint een prooi voor Sonny Colbrelli. Albert Timmer moest genoegen nemen met de elfde plaats. Michal Kwiatkowski behoudt de leiderstrui. De Pool heeft drie tellen voorsprong op Edoardo Zardini.
Na een hoop controverse heeft Sven Nys de eerste veldritwedstrijd van het nieuwe seizoen gewonnen. De Belg zegevierde woensdag (lokale tijd), hoewel hij in eerste instantie gediskwalificeerd leek te worden, bij de cross van Las Vegas. Lars van der Haar eindigde als tweede. Nys nam in de slotronde de benen uit een omvangrijke kopgroep en de concurrentie zag hem niet meer terug. Toch leek de overwinning even naar Van der Haar te gaan, omdat de jury Nys wilde diskwalificeren. De Belg had namelijk een bidon aangenomen waar dat niet was toegestaan. Daarop meldde Nys zich meteen bij de wedstrijdleiding, waar hij zijn excuses aanbood. Uiteindelijk besloot de jury de diskwalificatie niet door te zetten en Nys in plaats daarvan een boete van 1.000 Zwitserse frank te geven. "Het klopt dat ik die bidon aangenomen heb, zonder te beseffen dat ik een grote fout maakte of er voordeel uit haalde. Ze hadden voor de start wel verteld dat dat niet mocht, maar ik was iets te geconcentreerd en had een droge mond", zegt Nys tegen Sporza. "Toen de jury me wilde diskwalificeren, heb ik me verontschuldigd en zei ik dat ik mijn straf zou aanvaarden, maar dat het voor de cross geen goeie zaak zou zijn dat ik als winnaar over de streep reed en het publiek een andere winnaar op het podium kreeg. "Ik heb gevraagd of er geen andere regeling te treffen was en toen kwam die boete van 1.000 Zwitserse frank. Ik heb dus een duur drankje aangenomen in de materiaalpost, haha."
Michal Kwiatkowski houdt Albert Timmer van etappezege af
Albert Timmer heeft net naast de hoofdprijs gegrepen in de Ronde van Groot-Brittannië. In de vierde etappe van de Britse rittenkoers, van Worcester naar Bristol, werd de Nederlander van Giant-Shimano op de valreep geklopt door Michal Kwiatkowski. De Pool denderde in de laatste meters over Timmer heen. Timmer maakte vrijwel de hele etappe deel uit van een kopgroep en bleef in de slotfase, na een hectische fase in de koers, alleen met Jack Bauer over. De twee leken samen te gaan strijden om de ritzege, maar in de laatste honderden meters wist Kwiatkowski met een ultieme versnelling de winst te grijpen. Door zijn overwinning is Kwiatkowski ook de nieuwe leider in het algemeen klassement.
John Degenkolb maakt favorietenrol waar en wint weer
Voor de vierde keer deze Ronde van Spanje kan John Degenkolb met zijn teamgenoten aan de champagne. De Duitser was woensdag de beste in de zeventiende etappe, over 190,7 kilometer naar A Coruña. In de vlakke rit, op papier de laatste kans voor sprinters deze Vuelta, was hij Michael Matthews in de massaspurt te snel af.
Vijf renners gaven de etappe van Ortigueira naar A Coruña, niet bepaald de meest enerverende rit van deze Vuelta, kleur. Bob Jungels en Rohan Dennis kozen vroeg in de etappe de aanval en kregen gezelschap van Lluís Mas, Elia Favilli en Daniel Teklehaymanot. De vijf reden de hele dag in de aanval, maar echt groot was hun voorsprong nooit. Meer dan vier minuten kregen de aanvallers niet, omdat Giant-Shimano de touwtjes in het peloton stevig in handen nam. De Nederlandse ploeg nam zijn verantwoordelijkheid, want het wist dat het met John Degenkolb de topfavoriet voor deze etappe in de gelederen had. De Duitser won deze Vuelta al drie etappes en de enige man in deze ronde die hem op pure snelheid zou kunnen verslaan, Nacer Bouhanni, was naar huis. Degenkolb was, in deze vrijwel volledig vlakke etappe, dus de te kloppen man. Op een kleine kilometer van de streep, al in A Coruña, zat het avontuur van de dapper strijdende koplopers erop. Ze werden gegrepen, waarna het peloton zich kon opmaken voor de sprint. Giant-Shimano reed voor Degenkolb, Omega Pharma-Quick Step voor Tom Boonen en Orica-GreenEdge hoopte op Michael Matthews. Matthews sprintte sterk en leek even te gaan winnen, maar Degenkolb was te goed. Hij maakte het werk van zijn ploeggenoten keurig af en sleepte op fraaie wijze zijn vierde etappezege van deze ronde binnen.
Mark Renshaw neemt bloemen in ontvangst in Groot-Brittanië
Mark Renshaw heeft zondagmiddag de tweede etappe in de Tour of Britian op zijn naam geschreven. De 31-jarige Australiër kwam juichend over de streep in Llandudno. Ben Swift (Sky) en Sam Bennett (Team NetApp-Endura) completeerden de top drie, Tyler Farrar belandde net buiten het podium. Zeven renners kozen het hazenpad in Britse ronde, maar met Team Sky als dirigent rekende het peloton de vluchters in. Dat gebeurde pas laat, waardoor enkele renners nog een nieuwe ontsnappingspoging waagden in de kopgroep. Uiteindelijk werden de vluchters bijgehaald, wat het startsein voor veel renners was om iets te proberen. Vooral renners van OmegaPharma-QuickStep roerden zich en wilden ontsnappen. Dit mislukte, maar de dagzege ging uiteindelijk dus wel naar de ploeg. Renshaw neemt de leiderstrui over van Marcel Kittel, die zondag won, maar vandaag moest lossen uit het peloton.
Edoardo Zardini wint solo op Tumble en pakt leiderstrui
De derde etappe in de Ronde van Groot-Brittannië is ten prooi gevallen aan Edoardo Zardini. De 24-jarige Italiaan, koersend voor Bardiani Valvole, zegevierde dinsdag solo op de slotklim, The Tumble van de eerste categorie. Zardini opende op The Tumble de aanval. De Italiaan sprong weg uit het peloton en kreeg later gezelschap van Nicolas Roche. De Ier drukte meteen door, maar kreeg later toch weer gezelschap van Zardini. Vlak voor de finish waagde Zardini een nieuwe poging en die leverde hem de overwinning én de leiderstrui op. Hij lost Mark Renshaw af als klassementsleider. Michal Kwiatkowski klom naar de tweede plaats in het algemeen klassement, op dertien tellen van Zardini.
Alberto Contador lijkt Vuelta te beslissen in koninginnenrit
Alberto Contador heeft maandag zijn machtsvertoon in de 69ste editie van de Vuelta a España met een dikke lijn onderstreept. Hij schreef de slopende zestiende etappe van de Spaanse ronde op zijn naam, na een indrukwekkende finale. Hij liet zich lanceren door Chris Froome, die met vijftien seconden achterstand tweede werd. Alessandro De Marchi werd derde, nadat hij als laatste vluchter bij zijn nekvel gegrepen werd door de twee toppers. Robert Gesink finishte als achtste, wat hem de zevende plaats in het klassement oplevert.
Er moest slechts 158,8 kilometer afgelegd worden in de rit van San Martín del Rey Aurelio naar de lange en venijnige aankomst op de slotklim La Farrapona, maar de renners kregen tijdens deze etappe veel voor de kiezen. Met vijf pittige beklimmingen en een aantal loodzware slotkilometers werd op voorhand een spektakelstuk en een slachtveld verwacht. Een slachtveld was het door twee slaande renners zeker, een spectaculair schouwspel werd het uiteindelijk ook. Contador profiteerde in een spetterende finale van een krachtsinspanning van Froome. Eerst waren er na een aantal ontsnappingspogingen twee Nederlandse renners in de vlucht van de dag terechtgekomen. Wout Poels en Laurens ten Dam verschaften zichzelf een plaats in een kopgroep van dertien, waar meer aardige renners in zaten. Gianluca Brambilla en Ivan Rovnyi behoorden ook tot de vluchters, maar deze renners gooiden keihard hun eigen glazen in. Het was een bizarre gewaarwording, met nog een aantal tientallen kilometers te gaan. Brambilla (OmegaPharma-QuickStep) en Rovnyi (Tinkoff-Saxo) kregen het met elkaar aan de stok en probeerden elkaar letterlijk van de fiets af te slaan. De rondejury besloot, pas een uur later, om de twee uit koers te trekken. Dit tot onvrede van Brambilla, die het niet kon laten om nog even een gebaartje naar Rovnyi te maken, toen hij door hem gepasseerd werd. Brambilla zag de jurywagen een uur na het incident aankomen met de mededeling dat hij gediskwalificeerd zou worden. Hij reed toen nog met Poels en De Marchi aan kop. Na het wegvallen van zijn ploeggenoot moest ook Poels eraan geloven, waardoor De Marchi als enige vluchter overbleef. De Italiaan dwong wederom respect af met zijn strijdlustigheid, maar zag een tweede dagsucces in rook opgaan. Hij werd op 3 kilometer van de meet bijgehaald door Chris Froome en Alberto Contador, die na een aanval van Froome weggesprongen waren bij de rest. Contador wachtte tot één kilometer voor de streep en derde toen over de Brit van Sky heen. Hij pakte de dagzege op zeer overtuigende wijze, Froome moest zijn meerdere erkennen. De Marchi eindigde voor Alejandro Valverde en Joaquim Rodríguez, die niet konden bijbenen en respectievelijk als vierde en vijfde eindigden. Valverde handhaafde zijn tweede plaats in het klassement nipt. Poels (+2:11) kwam als dertiende over de meet. Kelderman noteerde de 26ste tijd (+8:36), hij staat vijftiende in het klassement. Ten Dam zakte ver weg, na zijn ontsnapping
Daryl Impey blijft Tom Dumoulin seconde voor in Alberta
Tom Dumoulin heeft de eindzege in de Ronde van Alberta uit handen laten glippen. De Nederlander had al sinds dinsdag de leiderstrui om de schouders in de Canadese rittenkoers, mag zag de Zuid-Afrikaan Daryl Impey er na afloop van de slotrit mee aan de haal gaan. De nummer drie van het algemeen klassement zegevierde in Edmonton en troefde Dumoulin met het kleinst mogelijke verschil af. Impey had voorafgaand een achterstand van negen seconden, maar verdiende met zijn overwinning tien bonificatieseconden. De Orica-GreenEdge renner sloeg dus een dubbelslag. Doordat Dumoulin in de laatste van de 11 rondjes door Edmonton hard doortrok op het klimmetje, moesten veel sprinters lossen. Impey wist echter wel aan te haken en was vervolgens oppermachtig in de sprint.
Przemyslaw Niemiec blijft favorieten op slotklim voor in vijftiende rit Vuelta
Przemyslaw Niemiec heeft op fraaie wijze de vijftiende etappe in de Vuelta a España gewonnen. De Pool bleef als enige over uit een kopgroep van vijf renners en kwam na 152,2 kilomer solo aan in Lagos de Covadonga. Alberto Contador behield zijn rode leiderstrui, maar verloor wel wat tijd op zijn naast belagers.
Na de start in Oviedo werd er ongenadig hard gereden. Een uur lang probeerden diverse renners, zonder succes, weg te komen uit het peloton. Uiteindelijk kwam er na een uur fietsen een groepje los. John Degenkolb, Cameron Meyer, Kristof Vandewalle, Javier Aramendia en Przemyslaw Niemiec vonden elkaar en kregen, na het snelle eerste uur, al vlug een riante voorsprong. Van het vijftal viel Degenkolb als eerste af. De Duitser sprokkelde onderweg de nodige punten voor zijn groene puntentrui en nam daar genoegen mee. Meyer en Niemiec hielden het heel wat langer vol. De twee bleken de sterkste klimmers uit de kopgroep en hadden op de slotklim nog een minuut of drie voorsprong op de groep met favorieten. Op het laatste deel van de slotklim, eentje van de buitencategorie, zette Niemiec nog een keer aan en liet daarmee zijn medevluchter achter. De pool voelde de groep met favorieten naderen, maar kon ze net achter zich houden. Achter de ritwinnaar werd een hevige strijd uitgevochten om het klassement. Contador hield Alejandro Valverde en Joaquim Rodríguez in bedwang, terwijl Chris Froome in zijn eigen tempo omhoog reed. In het laatste vlakke gedeelte van de klim naar aankomstplaats Lagos de Covadonga pakte Valverde toch nog wat tijd op Contador en zag Rodríguez in zijn wiel mee profiteren. Het was echter niet genoeg om Contador uit de rode leiderstrui te rijden. Froome kwam op geringe afstand als vierde over de streep.
Jonas Vangenechten troeft landgenoot af en wint GP Fourmies
Jonas Vangenechten heeft de GP Fourmies gewonnen. De Belgische renner van Lotto-Belisol was in de sprint zijn landgenoot Tom van Asbroeck en de Italiaan Elia Viviani te snel af. Voor Vangenechten was het al de vierde zege van dit seizoen. Victor Campenaerts, Anthony Delaplace, Arman Kamyshev en Romain Pillon trokken ten aanval in de tweehonderd kilometerlange wedstrijd rond Fourmies. Campenaerts en Delaplace hielden van dat viertal het langste stand, maar werden uiteindelijk ook gegrepen door de achtervolgers. Een uitgedund peloton mocht vervolgens gaan sprinten om de zege en daarin was Vangenechten de sterkste. Vorig jaar werd de Noord-Franse wedstrijd nog gewonnen door Nacer Bouhanni.
De eerste etappe in de Ronde van Groot-Brittannië is gewonnen door Marcel Kittel. De Duitse sprinter, rijdend in dienst van Giant-Shimano, was in Liverpool na 104 kilometer koers het snelst in de massasprint. De Italiaan Nicola Ruffoni werd derde, voor Mark Cavendish. Barry Markus sprintte naar de zesde plaats en was daarmee de beste Nederlander. Voor Kittel was het zijn eerste zege sinds zijn triomf op de Champs-Elysées op de slotdag van de Tour de France.
Team Belkin heeft zijn tweede ritoverwinning op rij geboekt in de Tour of Alberta. Een dag nadat ploeggenoot Sep Vanmarcke de beste was van een kopgroep van drie, zegevierde Theo Bos zaterdag in de vierde rit in lijn in de massasprint. De etappe ging over een parcours van 163 kilometer, van Edmonton naar Strathcona County. Al vroeg in de koers kregen Bruno Langlouis, Jonny Clarke, Aurélien Passeron, Greg Daniel, Jacob Kauffman en Janvier Hadi, en later ook Nic Hamilton en Travis Livermon, de zegen van het peloton om zich in de kijker te rijden. De acht renners bouwden een voorsprong op van ongeveer vijf minuten, maar op vier kilometer van de finish werd de laatste vluchter opgeraapt. Daarna kwam het aan op de sprint. Bos toonde zich daarin superieur, na uitstekend te zijn afgezet door Vanmarcke. Door het succes in Canada staat de teller inmiddels op 21 seizoenszeges voor Belkin. Tom Dumoulin behield de leiderstrui. De Tour of Alberta eindigt zondag.
Mallorca behoort naast de andere eilanden van de Balearen en de Canarische Eilanden, tot de meest populaire bestemmingen om te overwinteren. Weliswaar zijn de watertemperaturen slechts ongeveer 13 tot 15 graden Celsius en is het niet idea om te zwemmen in de wintermaanden, maar het eiland heeft juist dan zoveel meer te bieden. Er zijn geen overvolle stranden en de prijzen lekker laag. Het is rustig in de straten en vaak zijn alleen de hotels dichtbij het strand geopend. Mallorca in de winter is een paradijs voor degenen, die de koude en natte winter willen ontvluchten en op zoek zijn naar een beetje rust. Vooral fietsers en wandelaars komen volledig aan hun trekken, ze hebben het hele eiland voor zichzelf. Accommodaties: vaak worden hotels en appartementen aangeboden tegen sterk gereduceerde tarieven voor een langere periode. Vakantiewoningen kunnen ook gunstig worden geboekt. Natuurlijk zijn sommige attracties zoals bijvoorbeeld het aqua park gesloten. Nu kunt u van de vele romantische stranden aan de oostkust van Mallorca genieten, zonder parasols en ligstoelen. De wintermaanden zijn ook de tijd van goedkope vluchten naar Mallorca. Na september dalen de prijzen fors. Als u flexibel bent, reserveer tijdig.