Soms de fiets 2010
De auto , de trein, verzorgde vakantie's, maar soms pakken we ook de fiets, of een combinatie, met de auto weg, fietsen op de drager, en dan fietsen in een andere omgeving. Meestal worden er heel wat foto's gemaakt, die komen hierbij.
18-04-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boekhoute

'Boekhoute. vissersdorp zonder haven'

Het dorpje Boekhoute had tot 1952 een heuse vissershaven. Dankzij de zeegeul ‘De Braakman’ die het dorp met de Westerschelde verbond bloeide en groeide de visserij in Boekhoute. De verzanding van die geul, de baggerwerken die werden verwaarloosd tijdens de Tweede Wereldoorlog en de steeds verdergaande indijkingen leidden er echter toe dat de Boekhoutse haven definitief van de zee werd afgesloten. Bezoekerscentrum ‘Boekhoute, vissersdorp zonder haven’ en de oude visserssloep BOU 8 moeten de herinnering aan het rijke vissersverleden van Boekhoute levendig houden.

Kasteel Ter Leyen

Pal achter de kerk van Boekhoute ligt het kasteel Ter Leyen. Het is een waterkasteel waarvan de geschiedenis teruggaat tot de 13e eeuw.
De voorgevel van het kasteel is voorzien van twee hoektorens en flankeertorens.
































Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Isabellapolder en Leopoldkanaal

Het landschap illustreert de sporen van een zee die hier vaak terugsloeg: de dijken en kreken.Namen van dijken, zoals de Graafjansdijk, Landsdijk, Noorddijk en polders, zoals de Isabellapolder verwijzen allen naar de ontstaansperiode van het landschap dat op de zee gewonnen werd. Ook verschillende dorps- en plaatsnamen verwijzen naar de historische achtergrond van het gebied.

Het grootste reservaat binnen het Meetjeslands Krekengebied is het Leopoldkanaal. Het kanaal is niet enkel van belang als (ecologische) verbinding tussen de Asseneedse kreken en de kreken van Sint-Laureins. Het vormt tegelijk de hoofdslagader voor de afwatering binnen het gebied. De bermen van het Leopoldkanaal worden beheerd door een schaapherder.






























Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Richting Grote Geul

Nergens in het Meetjesland is de invloed van de zee zo tastbaar aanwezig als in het Krekengebied. Vanaf de 12de eeuw drong de zee hier regelmatig binnen. Daarbij werden telkens nieuwe lagen marien en vruchtbare klei afgezet en werden geulen uitgeschuurd in het landschap. Het bewijs hiervan zie je nog altijd aan de talrijke kreken die meestal gevuld zijn met zilt (zout) water.

 Vandaag is het krekengebied vooral een landbouwgebied. Er zijn echter ook nog heel wat waardevolle stukjes natuur. In de rietlanden rond de kreken broeden typische vogels als rietzanger, blauwborst en bruine kiekendief. Veel van de graslanden zijn zilt en herbergen een typische fauna met zouttolerante plantensoorten als zeekraal, schorrezoutgras, zilte rus en zilte schijnspurrie. Vogels die in deze natte graslanden broeden zijn ondermeer grutto, tureluur, kluut en gele kwik. De kalkrijke dijken herbergen speciale plantensoorten als wilde marjolein, donderkruid, fijne ooievaarsbek, agrimonie en kattedoorn.

Er overwinteren duizenden kolganzen en grauwe ganzen in de polder, alsook honderden kleine zwanen en rietganzen. Slechtvalk, blauwe kiekendief en smelleken zijn typische overwinterende roofvogels.


























 


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Assenede


Assenede blijkt in veelvuldig onderzoek één van de oudste gemeenten van Vlaanderen te zijn, met reeds geschiedkundige vermeldingen in de tiende eeuw.

Plaatselijk historisch onderzoek werd en wordt verricht door de lokale heemkundekring De Twee Ambachten. Etymologisch bestaat over de herkomst van de naam "Assenede" geen consensus. Bepaalde bronnen opperen dat de naam "essen aan de Ede" betekent. De "es" is een (kleine en waterminnende) boomsoort - de Ede zou een toenmalige middelgrote beek zijn geweest die er heden ten dage niet meer voorkomt
















Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.bolwerk Generaliteit

Het voormalige bolwerk Generaliteit wordt door de inwoners van Sas van Gent  'De molenberg' genoemd. Onder het bolwerk bevinden zich gemetselde gangen die gebruikt werden voor de opslag en de aanvoer van munitie. De gangen zijn gerestaureerd en kunnen bezocht worden.

Ook het wapen ligt er van "Sas".


















Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sas van Gent , de oude havenbuurt

De geschiedenis van Sas van Gent is nauw verbonden met de stad Gent in Vlaanderen. Deze stad zocht in de 16e eeuw een goede verbinding met de Westerschelde. In een zijarm van de Braakmangeul werd een schutsluis gebouwd. Deze schutsluis zorgde voor toegang tot de reeds eerder gegraven Sasse Vaart die al in verbinding stond met deze rivier. Een dergelijke sluis werd ook wel "sas" genoemd. Doordat scheepvaart via 't sas mogelijk werd en de kostbare sluis moest worden beschermd is in 1562 de vesting Sas van Gent ontstaan.

Nog enkele punten zijn te herkennen.




























Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rond de grens van Zeeuws Vlaanderen en Belgie.

17 April. Het weer is goed.

Met de auto naar Sas van Gent, fietsen mee.

Maar na de Westerscheldetunnel (6600 meter) eerst bij de sluis van Terneuzen gekeken,

Er ging net een groot schip de sluis uit, het kanaal op.










Archief
  • Haamstede.
  • Terug naar Haamstede.
  • Vogels kijken.
  • plan Tureluur
  • Burghsluis en verder.
  • Burghsluis
  • Op naar Burg-Haamstede
  • Haamstede en Boswachterij Westerschouwen
  • Dinsdag 27 April
  • Langs de Scheldedijk.
  • Koffie op de camping.
  • 15 April, Rondje vanaf Souburg
  • Blogs
  • Terug naar Sas v Gent en naar huis.
  • Boekhoute
  • Isabellapolder en Leopoldkanaal
  • Richting Grote Geul
  • Assenede
  • bolwerk Generaliteit
  • Sas van Gent , de oude havenbuurt
  • Rond de grens van Zeeuws Vlaanderen en Belgie.



    Gastenboek
  • mooi blog
  • welkom
  • Fijne zondag
  • knap
  • Lieve groetjes vanuit De Klinge

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!