Regie: Sergio Leone 1929 - 1989 Tijdens het hoogtepunt van de Burgeroorlog doolt een meedogenloze en mysterieuze revolverheld, Blondie genoemd, rond in het Wilde Westen. Hij heeft geen huis, geen familie of vrienden en geen metgezellen...totdat hij twee vreemdelingen ontmoet, Sentenza en Tuco , die net zo meedogenloos en afstandelijk zijn als hijzelf. Deze drie mannen, samengebracht door het noodlot, smeden samen een plan om een fortuin aan gestolen goud op te sporen. Het samenwerken verloopt moeizaam voor de bandieten. Al gauw komen ze er achter dat in een door oorlog verscheurd land, overleven de grootste uitdaging is. 'The Good, The Bad and The Ugly' is Sergio Leone's laatste deel uit zijn onvolprezen Dollartrilogie nadat hij eerder faam had gemaakt met 'For A Fistful of Dollars' en 'For A Few Dollars More'. Ook in deze prachtige western is de meeslepende muziek van Ennio Morricone allom tegenwoordig.
Clint Eastwood : Blondie, Lee Van Cleef : Sentenza / Angel Eyes,
Eli Wallach : Tuco, Aldo Giuffrè : Alcoholic Union Captain,
Luigi Pistilli : Father Pablo Ramirez, Rada Rassimov : Maria
Elvis heeft ook dit jaar weer zijn film te pakken met Frankie and Johnny, met de bevallige maar minder bekende Donna Douglas als Frankie. Who's Afraid of Virginia Woolf met het duo Burton, Taylor is ook een publiekstrekker dit jaar.
Regie: Sergio Leone 1929 - 1989 Tweede spaghetti-western uit de fameuze "Man zonder naam"-trilogie van regisseur Sergio Leone, waarin Clint Eastwood, ditmaal als de eenzame premie-jager Monco, concurrentie krijgt te verduren van de mysterieuze Kolonel Douglas Mortimer , in de jacht op de beruchte bandiet El Indio en zijn bende,die voornemens zijn de best bewaakte bank van El Paso te overvallen. Tegen wil en dank besluiten ze samen te werken en de opbrengst van de beloning te delen. Voor de totstandkoming van deze Italiaans/Spaans/Duitse co-productie werkte Sergio Leone samen met de grote producent Alberto Grimaldi, omdat hij met de producers van de originele film vanwege een geldkwestie overhoop lag. Vandaar ook dat het personage van Eastwood, ondanks dat hij er in principe precies hetzelfde uitziet, officieel niet hetzelfde karakter is als uit de eerste film!
Clint Eastwood : Monco, Lee van Cleef : Col. Douglas Mortimer,
Gian Maria Volonté : El Indio, Klaus Kinski : Juan Wild,
Mario Brega : Nino
Ook het duo Tony Curtis en Jerry Lewis zorgen voor heerlijke ontspanning met Boeing, Boeing. Jane Fonda speelt samen met Lee Marvin een komische western Cat Balou en Brigitte Bardot en Jeanne Moreau maken het goede weer in Viva Maria!
Regie: David Lean 1908 - 1991 Eén van de meest tijdloze epische romans aller tijden. Ook het meeslepende Lara's Theme van Maurice Jare behoord tot de absolute kassiekers.
De jonge arts Yuri Zhivago is in Moskou getuige van de historische gebeurtenissen die in zijn geliefde vaderland plaatsvinden. Aanvankelijk is ook hij enthousiast en schaart zich aan de zijde van de communisten die, zo denkt hij althans, zullen opkomen voor de gewone werkman en voor een eerlijke verdeling van de welvaart voor iedere Russische burger zullen zorgen. Maar al snel komt het ware gezicht van het duivelse communisme naar boven en ziet ook hij zich beknot in de vrijheden die hij eerder wel had. Vooral op het gebied van het vrije woord via zijn poëtische gedichten vormt de bemoeienis van het communisme een enorm struikelblok. Nadat hij getrouwd is met de bevallige Tonya (Geraldine Chaplin in haar eerste belangrijke filmrol), en gedwongen wordt zijn diensten als arts aan de zijde van de revolutionairen uit te oefenen, leert hij op het slagveld de beeldschone Lara Antipova kennen op wie hij meteen verliefd wordt, terwijl zijn vrouw thuis op hem wacht. Alec Guinness (als Yevgraf Zhivago, de halfbroer van Yuri) fungeert als verteller van het dramatische liefdesverhaal dat zich voltrekt in een zeer woelige wereld.
Regie: Norman Jewison 1926 Het Pokerwereldje is een wereldje op zich waarbij het kan vriezen of dooien. Winst en verlies zitten heel dicht bij elkaar; de risico's zijn groot en bluffen is eigenlijk een must wil je ver komen. Deze film van regisseur Norman Jewison brengt dit aparte wereldje goed in beeld. Steve McQueen is Eric Stoner oftewel "The Cincinatti Kid". Hij is een aanstormend, jong pokertalent die aan reputatie wint door in z'n thuisbasis en daarbuiten alle wedstrijden met gemak te winnen. "The Man" echter bij het Pokerspel is Lancey Howard. Een grote kampioen die de pensioengerechtigde leeftijd aan ziet komen, maar nog steeds aan de top zit. Beide kampioenen ontmoeten elkaar in New Orleans voor de grote kampioenspartij. Ondertussen heeft The Kid wat liefdesproblemen met vriendin Christian en probeert de vrouw van z'n goede vriend, Melba te verleiden. Deze goede vriend Shooter wordt gedwongen door organisator Slade de wedstrijd te manipuleren. Uiteindelijk is de vraag wie de marathonpartij gaat winnen. Hangt er een verrassing in de lucht?
Steve McQueen : The Cincinnati Kid, Ann-Margret: Melba,
Regie: Richard Lester 1932 De film is deels documentaire. Vanwege de originele plot en het inventieve camerawerk, dat voor zijn tijd erg modern en opwindend was, werd "A Hard Day's Night" de eerste rockfilm die ook goede kritieken kreeg van filmcritici.Tegenwoordig is de film een cultfilm voor Beatle-fans en een maatstaf voor alle pop- en rockfilms die nadien gemaakt werden.
De Beatles zijn de populairste groep van dit moment en hordes fans achtervolgen de vier jongens. Ze hebben een druk programma met een persconferentie en een televisie-opname. Paul neemt zijn grootvader op sleeptouw, een man met een gebroken hart. De man neemt echter de eerste gelegenheid om er vandoor te gaan, waardoor ze nog meer problemen krijgen. Het verhaal van de film doet eigenlijk niets ter zake, The Beatles zijn vanaf nu niet meer te stoppen, hun populariteit neemt ongekende vormen aan, en met dit filmdebuut geven ze de fans de kans om overal ter wereld hun fantastische muziek te horen en vooral te beleven. De Beatlemania is geboren.
John Lennon, Paul McCartney, George Harrison, Ringo Star,
als The Beatles, Wilfrid Brambell : Grandfather, Norman Rossington : Norm
Ook Zorba The Greek en My Fair Lady, die de award van beste film kreeg, behoren tot de klassiekers van 1964. Ook Elvis was volop in zijn filmperiode en dit jaar met Viva Las Vegas samen met Ann-Margret. Ook Catherine Deneuve doet haar intrede op het witte doek met Les Parapluies de Cherbourg.
Regie: Sergio Leone 1929 - 1989 Met deze film start het drieluik van Sergio Leone en ook de Spaghetti western met, "A Fistful of Dollars"('64), "For a Few Dollars More"('65) en "The Good, The Bad and the Ugly" ('66), en ook de fantastische carrière van Eastwood.
Clint Eastwood is de eenzame cowboy zonder naam. Op doortocht komt hij in een stadje terecht waar een strijd woedt tussen twee bendes, de Rojos en de Baxters, die respectievelijk in drank en wapens handelen. Hij besluit om ze tegen elkaar uit te spelen door om beurten aan beide partijen informatie te verkopen. Hier komt een einde aan wanneer Ramon, de leider van de Rojos een lading goud van een cavalerie steelt en de soldaten ombrengt. Eastwood verzint een list, waarbij hij de twee bendes uit het stadje lokt, om zelf achter het goud aan te kunnen gaan.
Clint Eastwood is ook de voornaamste reden dat deze westerns zo goed te genieten zijn. Met zijn karakteristieke poncho, zijn kalme, zelfverzekerde houding, en zijn priemende blik is hij de verpersoonlijking van âcoolâ geworden; de mysterieuze eenling en buitenstaander die onverwachte krachten blijkt te hebben.
Steve McQueen : Capt. Hilts "The Cooler King",Charles Bronson : Lt. Danny Velinski, James Garner : Lt. Hendley, James Coburn : Flying Off. Louis Sedgwick, Richard Attenborough : Roger Bartlett "Big X",
Regie: Joseph L. Mankiewicz 1909 - 1993 De film vertelt het verhaal, met veel pracht en praal, van koningin Cleopatra VII van Egypte die haar macht wil stabiliseren door gebruik te maken van de spanningen in het Romeinse Rijk. Caesar bezoekt haar in Egypte, heeft een relatie met haar, en keert terug naar Rome. Ze baart zijn kind en bezoekt Rome om haar plaats aan Caesars zijde te claimen. Hij wordt vermoord voor dit gebeurt. Vervolgens keert ze terug naar Egypte, Marcus Antonius volgt haar en wordt verliefd op haar. Na Quo Vadis in '51 en Giant in '56 is dit voor Elizabeth Taylor weer een meesterwerk in haar carriére. Liz is dan de best betaalde actrice, voor Cleopatra ontving ze 1,000,000 $. Ze vormt dan ook met Richard Burton het "Filmkoppel" aller tijden. Ze huwt acht maal waaronder twee maal met Burton.
De Productie van deze film liep niet van een leien dak. De Studio's in Engeland werden door overvloedige regen letterlijk weggespoeld en het volledige decor moest in Rome heropgebouwd worden. De film moest oorspronkelijk 6 uur duren maar Mankiewicz die de eerste rigiseur Rouben Mamoulian moest vervangen korte hem in tot 4 uur, wat meer dan genoeg bleek.
Elizabeth Taylor : Cleopatra, Richard Burton : Mark Antony,
Rex Harrison : Julius Caesar, Pamela Brown : High Priestess,
George Cole : Flavius, Hume Crony : Sosigenes
Cleopatra haalde vier Awards binnen, maar de Oscar voor beste film in '63 ging naarTom Jones, die het weliswaar minder deed bij het grote publiek.
Regie: Alfred Hitchcock 1899 - 1980 Een angstaanjagend spannende horror klassieker van regisseur Alfred Hitchcock.
Aanvankelijk werden de rechten van het korte verhaal 'The Birds' van Daphne Du Maurier aangekocht voor de tv-serie 'Alfred Hitchcock Presents'. Maar nadat de 'Master of Suspense' krantenartikelen had gelezen over waargebeurde vogelaanvallen, besloot hij er een speelfilm van te maken.
De mooie blonde Melanie Daniels treft in een dierenwinkel de advocaat Mitch Brenner , die haar plagerig aanziet voor de verkoopster, maar haar echt kent uit een rechtszaak uit het verleden. Hoewel deze hernieuwde ontmoeting niet echt gladjes verloopt besluit ze hem terug te pakken en hem te 'verrassen' met twee parkieten (lovebirds). Ze besluit ze zelf te gaan afleveren in zijn woonplaats Bodega Bay, even buiten San Francisco. Op weg in 'n bootje naar zijn huis wordt ze aangevallen door een meeuw. Niemand kan vermoeden dat dit slechts het begin is van steeds heviger aanvallen van onze gevederde vrienden. Eigenlijk een pure horrorfilm met vele onverwachte schrikmomenten die u doen opveren van uw stoel! Opmerkelijke speciale effecten waarbij gebruik werd gemaakt van de nieuwe, door Disney ontworpen sodium-licht techniek, waarbij de benodigde vogels naadloos in de echte filmbeelden konden worden opgenomen, zonder dat het al te trucage-achtig uitzag.
Regie: Ken Annakin, Andrew Marton, Bernhard Wicki Op 6 juni 1944 luidde de geallieerde invasie in Frankrijk het einde in van de Nazi-overheersing in Europa. D-day, Decision-Day, de aanval die werd ingezet met honderdduizenden manschappen, 11.000 vliegtuigen en 4.000 schepen; de grootste armada die de wereld ooit heeft gezien. 'The Longest Day' is een levensechte reconstructie die deze historische gebeurtenis van uur tot uur in beeld brengt. Met een internationale rolbezetting en gezien vanuit het perspectief van beide kampen, geeft de film een kijk op de indrukwekkende voorbereidingen, de fouten en de gebeurtenissen die het verloop van één van de grootste veldslagen uit de geschiedenis hebben bepaald.
Drama, avontuur, tragiek, humor: de film bevat voor elk wat wils. Niet in de laatste plaats is 'The Longest Day' een indrukwekkend en visueel imposant relaas van één van de belangrijkste gebeurtenissen in de geschiedenis.
John Wayne : Col. Benjamin Vandervoort, Henry Fonda : Theodore Roosevelt Jr.,
Richard Burton : Officer David Campbell, Sean Connery : Pvt. Flanagan, Robert Mitchum : Gen. Norman Cota, Paul Anka : U.S. Army Ranger
Kid Galahad en Girls! Girls! Girls! met Elvis trekt ook wat fans naar de zalen dit jaar. The Manchurian Candidate met Frank Sinatra mag ook tot de klassiekers gerekend worden en in 2004 een schitterende remake met Denzel Washington. Ook Marlon Brando trekt nog heel wat volk naar de zalen met Mutiny on the Bounty
Regie: David Lean 1908 - 1991 'Lawrence of Arabia' is een filmklassieker van het eerste uur. Regisseur David Lean is meester van de grote spektakelfilms zoals we die kennen uit de jaren '50 en '60 en leverde met 'Lawrence' zijn beste film ooit af. Niet alleen zijn de beelden schitterend, de muziek van Maurice Jarre en het acteerwerk van een flinke verzameling Hollywoodlegendes is onovertroffen.
Aan het einde van de Eerste Wereldoorlog krijgt de Britse Luitenant T.E. Lawrence de opdracht de Arabieren te steunen in hun gevecht tegen de Duitsgezinde Turken. De Brit slaagt erin de genegenheid te winnen van de Arabieren en in het bijzonder van prins Feisal. Er ontstaat een bijzondere vriendschap tussen deze twee eigenzinnige leiders. Van s avonds tot s ochtends blijft Lawrence op één plek in de woestijn zitten, om na te denken, terwijl een stevige wind golven zand voorbij blaast. Twee jongens slaan hem gade, en rollen een steen van een heuvel naar hem toe, om te zien of er nog wat leven in de man zit. Langzaam tikt de steen tegen de rug van Lawrence, die hem langzaam oppakt, opstaat, de steen een paar keer opwerpt en dan stevig vasthoudt terwijl hij ineens het antwoord op zijn vragen uitroept: Akaba! Lawrence wil kuststad Akaba over land aanvallen.
Ongeacht hoeveel jaren er verstrijken, Lawrence of Arabia blijft een prachtige en krachtige film, een waar epos en kreeg de verdiende Oscar voor beste film.
Peter 0Toole : T.E. Lawrence, Alec Guinness : Prince Feisal,
Anthony Quinn : Auda Abu Tayi , Jack Hawkins : General Allenby,
Omar Sharif : Sherif Ali , José Ferrer : Turkish Boy
Regie: J. Lee Thompson 1914 - 2002 Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben de Duitsers op het Griekse eiland Navarone twee grote kanonnen laten bouwen diep in de rotsen. Ze zijn niet vanuit de lucht of vanaf zee te vernietigen. Omdat ze een strategische zee-engte in de Egeïsche Zee bestrijken is het noodzakelijk dat de kanonnen worden opgeblazen. Een commandogroep wordt samengesteld: alpinist Mallory, explosieven-expert Miller, radioman Brown, koele killer Pappadimos, de Griekse verzetsstrijder Stavros en de Engelse majoor Franklin. Ze krijgen hulp van twee Griekse vrouwen op het eiland. Het doel is Navarone en de totale vernietiging van de kanonnen.
Zeer goed gemaakte en spannende oorlogsfilm die terecht een status als klassieker heeft.
Gregory Peck : Capt. Keith Mallory, David Niven : Cpl. Miller,
Anthony Quinn :Col. Andrea Stavros, Stanley Baker : Pvt. 'Butcher' Brown,
Anthony Quayle : Maj. Roy Franklin Pvt, James Darren : Spyros Pappadimos
Regie : Anthony Mann 1906 - 1967 Spanje is bijna volledig in de handen van de Moren, wanneer de jonge Rodrigo Diaz de Vivar, door de Moren El Cid genoemd, in de tweede helft van de 11de eeuw wil huwen met de bloedmooie Jimena. Zijn wens, om vrede te stichten tussen moslims en christenen, brengt hem ertoe enkele gevangen emirs vrij te laten. Deze daad wordt echter beschouwd als verraad aan koning Ferdinand. E�n van zijn felste tegenstanders is Don Garcia Ordonez. Die handelt uit eigenbelang, want ook hij is smoorverliefd op Jimena. Als Jimena's vader sneuvelt in een duel met Rodrigo, voelt het meisje zich heen en weer geslingerd tussen liefde en haat. In 1961 was 'El Cid', net als andere spektakelfilms, 'Ben Hur' (1959) en 'Spartacus' (1960) razend populair. De film bracht veel geld in het laatje en sleepte drie Oscar - nominaties in de wacht maar won geen enkele.
In 1961 was het wel die andere klassieker West Side Story die met 10 Oscars ging lopen. Maar films waarin alles gezongen wordt i.p.v. gesproken is niet zo mijn ding. Ook Breakfast at Tyffy's met Audrey Hepburn was meer dan aantrekkelijk. De Poster van die film werd een klassieker.
The Misfits met Clark Gable, Marilyn Monroe kan je ook een klassieker noemen.
Regie: Alfred Hitchcock 1899 - 1980 Klassieke horrorfilm van de 'master of suspense' Alfred Hitchcock.
Vrijdag 11 december, Phoenix-Arizona: Marion Crane, gaat tijdens de lunchpauze, op een hotelkamer met de gescheiden Sam Loomis om de liefde te bedrijven. Bij terugkomst op kantoor krijgt ze van haar baas de opdracht, het zojuist contant betaalde geld (40.000 dollar) van Mr. Tom Cassidy, die een huis kocht voor zijn dochter, veiligheidshalve naar de bank te brengen. Maar daar komt ze nooit aan. Met het enorme bedrag in handen besluit ze haar koffers te pakken, het geld mee te nemen en haar vriend op te zoeken in zijn woonplaats Fairvale. Onderweg ruilt ze van auto en raakt ze 's avonds in slecht weer. In het licht van de autolampen doemt plotseling het bord met de tekst 'Bates Motel' op. Aan de balie vraagt ze de eigenaar of er nog een kamer vrij is, waarop de wereldvreemde Norman Bates antwoordt: 'Twaalf kamers, twaalf kamers vrij...' Beroemdste sc�ne uit de film is uiteraard de vermaarde douche-sc�ne. Later volgen nog Psycho II in '83 en Psycho III in '86, telken met Anthony Perkins in de rol van Bates. Er werdt in 1998 ook nog een gesmaakte versie van Psycho gemaakt met Vince Vaughn en Anne Heche in de hoofdrol.
Anthony Perkins : Norman Bates, Vera Miles : Lila Crane,
John Gavin : Sam Loomis, Janet Leigh : Marion Crane,
Martin Balsam : Det. Milton Arbogast
The Alamo,de western, met John Wayne was een van de opmerkelijke films dit jaar.
De grote slokop met 5 Oscars was dit jaar "The Apartment", een komedie met Jack Lemmon en Shirley MacLaine.
Ook Spartacus met Kirk Douglas scoorde goed met 4 Oscars.
Regie: John Sturges 1910 - 1992 De vogelvrijverklaarde Calvera en zijn bende houden zich schuil in een Mexicaans dorpje.Hoewel het bij de plaatselijke bevolking niet eens zou opkomen om hen te verraden of hen tegen te werken, kunnen de bandieten het niet nalaten hen te pesten en te sarren. Na een tijdje zijn de boeren de vernederingen beu en ze nemen contact op met zeven Amerikaanse huurmoordenaars, waaronder Chris Larabee Adams en Vin Tanner. Zij geven de dorpelingen een cursus zelfverdediging en zetten een val op voor Calvera. Ze slagen echter niet volledig in hun opzet: de bendeleider kan samen met enkele van zijn mannen ontsnappen. Na al die jaren wel uitgegroeid tot een westernklassieker.
Een echte klassieker in de westerngeschiedenis en zeker met deze topacteurs op de affiche. Voor Charles Bronson en Steve McQeeun was het hun debuut op het witte doek en zij hebben er hun start zeker niet mee gemist.
Yul Brynner : Chris Larabee, Eli Wallach : Adams Calvera, Steve McQueen : Vin Tanner, Charles Bronson : Bernardo O'Reilly, Robert Vaughn : Lee, James Coburn : Harry Luck
Regie: William Wyler1902 - 1981 De film begint met een proloog waarin het verhaal over de geboorte van Jezus wordt getoond. De rest van de film begint 26 jaar later en draait om Judah Ben-Hur, een rijke handelaar uit Jeruzalem. Hij is er getuige van dat zijn jeugdvriend Messala de nieuwe gouverneur wordt. Aanvankelijk zijn de twee blij elkaar weer te zien, maar hun politieke kijk op het leven drijft hen uiteen: Messala gelooft in de glorie van Rome, terwijl Ben-Hur trouw is aan de Joden.Tijdens de aankomst van gouverneur Valerius Gratus valt er een dakpan van het dak van Ben-Hurs huis. Hierdoor komt Gratus bijna om het leven. Hoewel Messala weet dat het een ongeluk betreft, doet hij alsof Ben-Hur een aanslag heeft willen plegen. Ben-Hur wordt veroordeeld tot de galeien. Ben-Hurs moeder Miriam en zijn zus Tirzah worden opgesloten. Ben-Hur zweert wraak. Hij wordt gevankelijk naar Tyrus gebracht en het lijkt of de hele wereld hem vijandig gezind is, maar in Nazareth ontmoet hij een vriendelijke jongeman die hem te drinken geeft.
De film werd een groot succes en won een recordaantal van 11 Academy Awards, een record dat nadien alleen geëvenaard is door Titanic enThe Lord of the Rings: The Return of the King.
Charlton Heston: Judah Ben Hur, Jack Hawkins: Quintus Arius, Haya Harareet: Esther, Stephen Boyd: Messala, Hugh Griffith: Sheik Iiderim, Cathy O'Donnell: Tirzah (zus van Ben Hur).
In deze blog heb ik een selectie gemaakt van de films, die volgens mijn mening, bij de beste in hun genre en tijd behoren. Daarmee bedoel ik dat het moeilijk is om zomaar te zeggen wat de beste of mooiste film is. Er zijn tal van categorieën, zoals oorlog, western, thriller, enz.. dat je er niet één kan uitpikken maar dat je de films beter kunt selecteren in groepen en daaruit kunnen dan verschillende keuzes gemaakt worden. Ook de sfeer of het tijdperk wanneer een film uitkomt kan ervoor zorgen dat deze bij de toppers hoort, maar jaren later de mist in gaat, of omgekeerd.
Ook de smaak van de mensen verschillen, daarom verwijs ik ernaar dat het om een persoonlijke selectie gaat en waarvan ik vind dat de films een plaats in het boek verdienen. Daarover kan en zal er ongetwijfeld gediscussieerd worden maar dat is ook de bedoeling, want dat maakt ook deel uit van het boek, er alleen maar naar kijken zonder erover te spreken zou betekenen dat het niet veel inhoud.
Ik probeer de films in een chronologische volgorde te selecteren, zo kan ik beter de tijdgeest weergeven waarin ik de films heb gezien, want zoals eerder vermeld kan een film in de jaren zeventig een topper zijn, maar als je die plaats tussen een kaskraker van de jaren negentig bijna een flop zijn.
Zo meteen een voorbeeld met de film "A Hard Days Night". Voor mij is dit de eerste film die ik in de zaal zag, voor zover ik mij herinner, ik was toen 15, en dat was dan nog in de Gouden Lantaarn, de Persijnstraat IN Kortrijk stond propvol met Beatlefans, want iedere tiener wilde de film met de Fab Four zien. Ik was bij de gelukkige die met de eersten in de zaal kon, en het was niet om te kijken maar gewoon om te beleven, want iedereen zong meteen al die nummers mee. Toen was dit echt kippenvel, terwijl daar nu waarschijnlijk geen belangstelling meer voor zou zijn.
N.B. De Bondfilms zijn niet in de blog opgenomen omdat ik daar een afzonderlijke map over bijhoud.
Daarna werkte Monroe nog mee aan opnames voor "Something's Got to Give", een project dat door de studio werd stilgelegd omdat ze bijna nooit op de set kwam. Happy Birthday, Mr. Presidentis het lied dat ze zong op zaterdag 19 mei 1962 voor president John F. Kennedy in Madison Square Garden, waar de vijfenveertigste verjaardag van de president werd gevierd. De viering werd groots aangepakt en er waren rond de 15.000 gasten aanwezig, waaronder vele celebrities. Jacky Kennedy, de vrouw van de president, was niet aanwezig.
Op 5 augustus 1962 werd ze dood aangetroffen door de huishoudster Eunice Murray in haar huis in Brentwood, Californië. de doodsoorzaak was waarschijnlijke zlefmoord.
Zo komen we naadloos bij de topfilms vanaf de jaren '60.
In "Some Like It Hot" met Lemmon en Curtis, draait Monroe terug op volle toeren.
Dan schreef Miller voor haar het script van "The Misfits", waarin ze speelde tegenover Clark Gable en Montgomery Clift, twee Hollywoodlegenden. De opnames waren een hel, doordat ze plaats vonden in de woestijn van Nevada, ver van de bewoonde wereld. Monroe repeteerde tot diep in de nacht met haar persoonlijke coach Paula Strasberg de tekst voor de volgende dag. Samen met haar alcohol- en medicijngebruik leidde dat tot veelvuldig telaatkomen of eenvoudigweg niet verschijnen. Halverwege de opnamen stuurde de regisseur John Huston, die zelf ook wel een slokje lustte en soms tijdens de opnamen in slaap viel, haar naar een kliniek om van haar verslaving af te komen. De film kwam toch op het doek in '61.
Dan ging ze acteerlessen volgen, liet haar haar blonderen en nam de look van het domme blondje aan en met succes. na een reeks mindere films scoorde ze wel goed in '52 met "Monkey Business", in '53 met "Gentlemen Prefer Blondes" samen met Jane Russell en ook hetzelfde jaar nog "How To Marry a Millionaire" met andere schoonheden zoals Betty Grable en Lauren Bacall. In '54 komt de film in de zalen met de legendarische scène waar de witte jurk van Monroe opwaait in "The Seven Year Itch". Een scène die heel New York in rep en roer zette voor de opnames, maar uiteindelijk werd die dan in de studio opgenomen. Ondertussen huwde ze in '54 de ook legendarische honkbalspeler Joe DiMaggio, en die was niet opezet met al die belangstelling voor het onderstel van Monroe en zo liep het huwelijk al na zeven maanden spaak, maar ze bleven wel goede vrienden. Na "Bus Stop" die ze draaide met Don Murray in '56 richt ze op het einde van de jaren '50 haar eigen productiehuis op en huwde toneelschrijver Arthur Miller in 1956.
Ze draaide dan "The Prince and the Showgirl" met Laurence Oliver, maar de film werd meer als een flop onthaald, wat later dan weer werd tegengesproken.