Regie: Stanley Kubrick 1928 - 1999 Een echte Kubrick klassieker in het thriller-gengre naar het boek van Stephen King. Ook één van de meesterwerken van Jack Nicholson.
De film begint meteen met helikoptershots, waarbij we Jacks auto volgen, die door de bergen rijdt, op weg naar zijn sollicitatiegesprek in het Overlook Hotel. De grote isolatie en dreiging die van de hoge bergen uitgaan, samen met de vreemde muziek, voor een onheilspellende sfeer. Zodra Jack in het hotel is aangekomen krijgen we een scène te zien waarin zijn vrouw en zoontje Danny thuis aan de ontbijttafel zitten, en praten over de potentiële baan van Jack. Danny heeft er een naar voorgevoel over, en zegt via de stem in zijn hoofd die hij Tony noemt, dat hij het niet ziet zitten om naar het hotel te gaan. Hierna krijgt Jack te horen dat een vorige oppasser van het hotel gek was geworden en zijn gezin had uitgemoord. Alweer een slechte voorbode. Jack geeft er weinig om. Sterker nog: hij verklaart uit te kijken naar zijn verblijf in het hotel. Jack wordt de oppasser en neemt zijn vrouw Wendy en zoontje Danny mee om hem gezelschap te houden.. Door een gave genaamd de "Shining" krijgt Danny visioenen van het afschuwelijke verleden van het hotel, waar iemand ooit zijn hele gezin uitmoordde. Op een gegeven moment raakt Jack onder invloed van de geesten van het hotel. Zijn mentale toestand gaat steeds verder achteruit en de situatie in het hotel wordt hoe langer hoe grimmiger.
Jack Nicholson :Jack Torrance, Shelley Duvall :Wendy Torrance,
Danny Lloyd :Danny Torrance, Scatman Crothers : Dick Hallorann
Regie: Hugh Hudson 1936 Met de opening van de Decascoop in Gent in '81 werd de start gegeven voor de megacomplexen met 10 zalen en meer. Kinepolis Kortrijk zou snel volgens.
Deze Oscarwinnende, internationaal bejubelde film vertelt het aangrijpende, waargebeurde verhaal van twee Britse sprinters die in 1924 strijden om het Olympisch goud op de Spelen in Parijs.
Cambridge 1919, op de befaamde universiteit beginnen Harold Abrahams en Eric Liddell aan hun studie.
Abrahams, een gedreven atleet van Joodse afkomst, loopt om vooroordelen te overwinnen en persoonlijke roem te behalen. Zijn rivaal, Liddell, een toegewijde Schotse missionaris, strijdt voor de glorie van God. Een inspirerend verhaal over moed en kracht ten overstaan van enorme verwachtingen, die de mooiste elementen van competitie en menselijke drama, met elkaar verbindt. Prachtige film met de legendarische muziek van Vangelis.
De Oscar beste film was misschien van het goede teveel, maar toch een goede film.
Ben Cross : Harold Abrahams, Ian Charleson : Eric Liddell,
Nigel Havers : Lord Andrew Lindsay, Nicholas Farrell :Aubrey Montague
Regie: Lawrence Kasdan 1949 Het leven van advocaat Ned Racine kabbelt rustig voort, tot hij een mooie vrouw in het wit ontmoet (en met een rijke echtgenoot) , Matty Walker, tijdens een hittegolf in Florida. Ned beseft dat Matty het soort vrouw is waarvoor mannen een moord zouden begaan. Ze voelen zich direct tot elkaar aangetrokken en Ned stelt Matty voor te scheiden van haar man, maar zij hebben een contract dat ze geen cent van hem ontvangt wanneer ze hem verlaat. Hem vermoorden lijkt ook een oplossing.
Niet één van de sterkste films maar toch een goede erotische triller met de sensuele Kathleen Turner die hiermee haar debuut maakt op het grote doek.
William Hurt : Ned Racine, Kathleen Turner : Matty Walker,
Richard Crenna : Edmund Walker, Mickey Rourke : Teddy Lewis
Regie: Peter R. Hunt 1925 - 2002 Albert Johnson komt een stadje binnen waar hondengevechten schering en inslag zijn en koopt een hond die op sterven ligt. De man van wie de hond eigenlijk is heeft spijt 200 dollar gevraagd te hebben en noemt het stelen. Het hele dorp wil de man opjagen in zijn hutje in de bergen. Het wordt een helse achtervolging in barbaarse omstandigheden.
Dit is zowat de voorloper van de eerste Rambo film. Eén tegen allen.
Dit is ook de film die de zwanenzang betekend voor grootheden Bronson en Marvin die wel nog wat films draaien maar laat ons zeggen dat het beste er af is.
Charles Bronson : Albert Johnson, Lee Marvin : Sgt. Edgar Millen,
Angie Dickinson : Vanessa McBride, Andrew Stevens : Alvin Adams
Nog enkele films die dit jaar scoorden op het witte doek:
Blow Out, een thriller met John Travolta, Endless Love, het debuut voor Tom Cruise, True Confessions met De Niro en Robert Duvall, Victory met Sylvester Stallone, de Franse films, Garde A Vue met Lino Ventura en Romy Schneider,
Le Professionelmet Jean-Paul Belmondo en de Nederlandse films
Hoge Hakken, Echte Liefde met Rijk de Gooier en het aangrijpende oorlogsdrama Meisje Met Het Rode Haar met de bevallige Renée Soutendijk.
Regie: Steven Spielberg 1946 Na Jaws is Spielberg nu goed en wel begonnen met zich op de kaart te zetten als superregisseur. Er volgen nog:
Indiana Jones and the Temple of Doom ('84)
Indiana Jones and the Last Crusade ('89)
Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (2008)
Wervelende actiefilms, die klassiekers werden in de filmgeschiedenis en zorgden voor een succesvolle filmreeks en de definitieve status van Harrison Ford als filmheld. 'Raiders of the Lost Ark' is een meesterwerk van de eerste orde. Het personage Indiana Jones en zijn avonturen werden door George Lucas in dezelfde periode bedacht als 'Star Wars', maar zou deze film pas na het overweldigende succes van het ruimte-epos kunnen realiseren. Samen met zijn goede vriend Steven Spielberg, die 'Raiders' en de volgende delen regisseerde, zorgde hij voor een sensatie.
Kreeg 4 Oscars en mocht voor mij ook beste film geweest zijn.
Harrison Ford : Indiana Jones, Kate Capshaw : Wilhelmina 'Willie' Scott Sean Connery : Prof. Henry Jones, Cate Blanchett : Irina Spalko,
Shia LaBeouf : Mutt Williams , John Hurt : Professor Oxley,
Regie: Richard Attenborough 1923 In dit gezegende jaar '82 komt de grote Oscarwinnaar met Ben Kingsley als de legendarische Gandhi als absolute topper uit de bus. Met geweldloosverzet kreeg hij de wereldmacht op z'n knieën.
Het levensverhaal van een kleine man die een grote wereldmacht op zijn knieën wist te krijgen en zijn volk door geweldloos verzet naar onafhankelijkheid wist te leiden. Gandhi werd geboren in Zuid-Afrika waar hij als jong advocaat al met succes enkele excessen van de racistische regeringspolitie aan de kaak wist te stellen. Toen hij verhuisde naar het land van zijn ouders, India, werd hij daar dan ook als een held binnengehaald. Al snel raakte hij ook hier bij de politiek betrokken. Hij kwam op voor het gewone volk, bijvoorbeeld in hun strijd tegen de grootgrondbezitters en langzaam maar zeker werd hij een vader voor zijn volk, dat er naar snakte om zich vrij te maken van de Engelse overheersing.
Richard Attenborough zat al sedert 1962 met dit filmproject in zijn hoofd en in '82 was het dan zover. In al die jaren waren er verschillende kandidaten voor de rol van Gandhi zoals Alec Guiness, Dirk Bogarde, Albert Finney, Tom Courtenay, Robert DeNiro, Dustin Hoffman, John Hurt en Richard Burton en uiteindelijk werd het de toen nog onbekende Ben Kingsley die de rol in de wacht sleepte. Voor Kingsley was dit wel een enorme boost in zijn carrière, maar een topper als Gandhi kon hij niet meer herhalen. Hij schitterde nog wel in films zoals Schindler's List uit '93.
De film ging maar liefst met 8 Oscars naar huis, ondanks de andere kaskraker dit jaar van Spielberg. Ben Kingsley : Mogandas K. Gandhi, Candice Bergen : Margarete Bourke-White, Edward Fox : Reginald Dyer, Trevor Howard : Judge Bromfield
Regie: Steven Spielberg 1946 Na zijn doorbraak met de blockbuster 'Jaws' en zijn succesfilms 'Close Encounters of the Third Kind' en 'Raiders of the Lost Ark', leverde regisseur Steven Spielberg in 1982 een formidabele familiefilm af.
'E.T.: The Extra-Terrestrial ' wist jong en oud over de gehele wereld te vermaken en vooral te ontroeren.
Klassieker over een bijzondere vriendschap tussen de tien jaar oude Elliott en het buitenaardse wezentje E.T.
Een groep kinderen is getuige van de landing van een ruimteschip met buitenaardse wezens. Wanneer de aliens erachter komen dat ze in de gaten worden gehouden, vertrekken ze in alle haast, maar vergeten iedereen mee te nemen. Een klein buitenaards wezen blijft daarbij achter. Het wezentje sluit echter binnen korte tijd een hechte vriendschap met het jongetje Elliott. Die doopt hem E.T. en probeert het wezentje te verbergen en te beschermen voor de boze buitenwereld. Maar E.T. begint op aarde zijn krachten te verliezen en moet terug naar zijn thuisplaneet voordat hij zal sterven. Kunnen Elliott en zijn vrienden E.T. helpen voordat het te laat is?
Dee Wallace : Mary, Henry Thomas : Elliot, Peter Coyote : Keys, Robert MacNaughton : Michael, Drew Barrymore : Gertie,
Regie:Ted Kotcheff 1931 Na al 3 Rocky films terug een kaskraker voor Stallone.
Rambo" First blood" vertelt het verhaal van John Rambo een Vietnam veteraan, die na zijn thuiskomst problemen krijgt met de plaatselijke politiechef, Teasle, en zelfs in het gevang wordt gegooid. In het gevang komen zijn traumatische oorlogservaringen bovendrijven en raakt hij helemaal door het dolle heen en ontsnapt. Dit alles leidt tot een grote klopjacht, waarbij hij zijn guerrilla-expertise gebruikt om zich te ontdoen van al zijn achtervolgers. Zijn kolonel uit de oorlog Trautman probeert Rambo af en toe tot bedaren te brengen, maar dat wil helaas niet lukken. Zelfs het inschakelen van de Nationale Garde houdt Rambo niet tegen.
Er volgen nog: drie Rambo-films in '85, '88 en 2008 met telkens Richard Crenna als zijn oude Kolonel. Voor de eerste film haalde Kotcheff wel zijn inspiratie bij "Death Hunt" met Bronson en Lee Marvin in de hoofdrollen.
Sylvester Stallone : John Rambo, Brian Dennehy : Teasle,
Richard Crenna : Trautman , Bill McKinney : Kern,
Andere succesfilms dit jaar waren Tootsie met Dustin Hoffman en Jessica Lange,waar Jessica Lange een Oscar mee in de wacht sleepte, 48 Hrs met Nick Nolte, Annie de gezinsmusical met Albert Finney en Aileen Quinn
Blade Runner met Harrison Ford en Rutger Hauer, Arnold Schwarzenegger die zijn entree maakt met Conan the Barbarianen Last but not least, The Year of Living Dangerously met Mel Gibson en Sigourney Weaver.
Regie:Taylor Hackford 1944 Er zijn een aantal van die films die tot het collectieve geheugen behoren, daarbij hoort zeker ook deze film
" An Officer And A Gentleman", weliswaar op het lijf van Richard Gere geschreven.
Zack Mayo is een jongeman met Italiaanse roots. Zijn moeder heeft zelfmoord gepleegd en zijn vader is hem liever kwijt dan rijk. Bij gebrek aan een thuis, en omdat hij ervan droomt ooit gevechtspiloot te worden, gaat hij bij de marine. Zo komt Zack Mayo in contact met Paula en al snel hebben de twee een relatie. Een relatie die leuk is voor zolang het duurt, want ook zal Zack toch moeten vertrekken. Zack heeft het ook moeilijk met discipline en in het bijzonder met de eigenwijze drilmeester Sgt. Emil Foley. Zack moet alles op alles zetten om de dertien zware opleidingsweken te overleven.
Ook de song 'Up where we belong' ingezongen door Joe Cocker en Jennifer Warnes behoren tot het collectieve geheugen. Voor de muziek kreeg de film trouwens een Oscar alsook Louis Gossett Jr. als de supergedreven drilmeester, Dgt. Emil Foley
Richard Gere : Zack Mayo Debra Winger : Paula Pokrifki David Keith : Sid Worley Robert Loggia : Byron Mayo Louis Gossett Jr. : Sgt. Emil Foley