Geen nieuwe Bretoense radio
Midden oktober maakte de CSA (Conseil supérieur de laudiovisuel) haar beslissing bekend over de nieuwe frequenties op de FM-band in Bretagne. Het werd een grote ontgoocheling voor de Bretoense radios. Een korte terugblik. In 1981 kregen Radio Kreiz Breizh en Radio Bro-Gwened een zendvergunning als tweetalig radiostation. Daarna was het wachten tot 1998 toen de eentalige Arvorig FM en Radio Kerne een frequentie kregen. De radios ontwikkelden een sterke dynamiek, maar botsten op veel plaatsen met ontvangstproblemen. Het noordoosten van het Bretoense taalgebied (Bro-Dreger-Goueloù) valt zelfs buiten het zendbereik van een Bretoense radio. Daarom werd dit jaar alles in gereedheid gebracht om Radio Kaouenn te lanceren (http://www.kaouenn.net/) in deze meest Bretoenstalige streek van Bretagne. Met de herziening van de frequenties in zicht hadden de bestaande Bretoense radios aanvragen ingediend om hun zendbereik te vergroten.
Maar de CSA gooide roet in het eten. Ondanks een sterk dossier en de nodige politieke steun, kreeg Kaouenn FM geen vergunning. Enkel Radio Kerne kreeg een zendvergunning voor de streek van Kemperle. De CSA schrapte 30 % van de Bretoense frequenties en vergrootte desondanks de ruimte voor de Franse commerciële zenders.
Intussen gaat het ook flink bergaf met de Bretoenstalige programmas op de openbare zenders. Het is een trend waar ook andere minderheden in Frankrijk mee te maken hebben. De nationale zenders moeten concurrentieel worden gehouden, zo vertelt men ons in Parijs.
Sarkozy ziet .bzh wel zitten
De Bretoense volksvertegenwoordiger Christian Ménard (UMP) strijdt al sinds 2004 voor de erkenning van .bzh als extensie voor Bretagne op het internet. De .bzh-actie van Ménard kreeg recent de steun van niemand minder dan Nicolas Sarkozy en was al eerder onderschreven door Jean-Yves Le Drian (PS), de Bretoense minister-president en bijna alle Bretoense conseillers généraux.
In Bretagne lijken weinigen problemen te hebben met .bzh. Bij ons moet er echter nog heel wat gebeuren om .vl op de rails te krijgen.
Jan VAN ORMELINGEN
|