De "FONTEIN" 1886 van Henri Beyaert (Kortrijk, 1823 - Brussel 1894)
Deze fontein bevindt zich op de middenberm van de Jan Van Rijswijcklaan ter hoogte van Antwerpen Expo en stond evenals de "briesende leeuwen" en "Samson verslaat leeuw" voor de Nationale Bank aan de Franrkijklei.
Standbeelden "Samso verslaat leeuw" en "Briesende leeuwen"
1°) Standbeeld van "SAMSON DIE DE LEEUW VERSLAAT" van Josuë Dupon (Ichtegem, 1864 - Berchem,1935)
2°) Standbeeld "BRIESENDE LEEUWEN"
Beelden die opgesteld staan op de middenberm, in de buurt van Antwerpen Expo aan de Jan Van Rijswijcklaan. Deze beelden stonden voorheen, samen met de "Briesende Leeuwen" en de "Fontein" voor de Nationale Bank aan de Frankrijklei (1930).
Deze "gemetselde bol" bevindt zich op de Jan Van Rijswijcklaan voor het gebouw van "Expo Antwerp". Het is een gemetselde grijze in breukstenen bol van ca 350 cm. Het is een gift van de Oostenrijkse Republiek / aan het Nationaal Bouwcentrum / Ter gelegenheid van de / wereldtentoonstelling 1958. Bron : Antwerpse stadsbeelden Anno 2001 van Antoon van Ruyssevelt.
Standbeeld van "CAMILLE HUYSMANS" 1971 van Idel Ianchelevici Dit beeld staat opgesteld aan het begin van de Camille Huysmnslaan en Jan Van Rijswijcklaan. Op de voorzijde de 1 mei toespraak van 1940 : """DeWereld zal niet / gered worden / door diegenen die / hun hoofd buigen/ en kruipen voor / de brutale macht : maar wel door / diegenen die onvervaard/rechtstaan en / strijden voor / algemene welvaart / voor een wereld / zonder verdrukking / en zonder vervolging / / in een democratsche / gemeenschap van / broederlijkheid / onder alle volkeren / der aarde // toespraak // 1 mei 1940
Standbeeld "SCHRIJDEN" 1950 van Karl Hartog (Hamburg,1908 - Berlijn, 1967) opgesteld op de middenberm van de Camille Huysmanslaan ter hoogte van de Volhardingstraat
Dit monument bevindt zich bezijden de Volhardingstraat aan de Pol De Montstraat en is een herinnering aan de gesneuvelde politiemannen tijdens WO I (1914-1918) en WO II (1940-1945)
Herdenkingsmonumentt voor de Gesneuvelde leden van Beerschot 1922 van Albéric Collin
Opgesteld tussen het struikgewas aan de ingang van het Beerschottadion aan de Atletenstraat.
Tekst op de sokkel :"""191-1918 / A ses membres /morts pour lapatrie / Le Beerscot AS.Club / Reconnaissant """ met de namen van de gesneuvelden op de zijvlakken.
- dit beeld voor het 75jarig bestaan van de "maatschappij voor sociale woningbouw SM Huisvesting" werd gemaakt en er 4 dezelfde beelden op de plaatsen waar de maatschappij woningcomplexen liet optrekken werden tentoongesteld .
- deze beelden van de hand van de neo-expressionistische beeldhouwer, tekenaar en graficus Wilfried Pas (° Londerzeel 1940) zijn.
- op 8.11.1996 enkel het beeld aan de Hendriklei werd ingehuldigd.
- de 4 beelden werden geplaatst aan : - de Emiel Verhaerenlaan hoek Gloriantlaan op linkeroever; - de Prekersstraat, tussen de huizenblokken; - de Hendriklei en - de Noorderlaan
"""Aarde is de naam van onze planeet. "Aarde" is ook de naam van dit beeld. De figuur die dit beeld voorstelt is niet de indiaan uit de populaire westernfilm, is niet de held uit onze jeugdverhalen van Karl May. Het gaat over de indiaan, die zoals blijkt uit de verslagen van het Russelltribunaal te Rotterdam in 1980, door genocide, racisme, discriminatie, grondroof en uitbuiting, tot de rans van de definitieve vernietiging werd gebracht (...) Dit bronzen beeld is een mogelijke ontmoetingsplaats van europese zelfkritiek en indiaans zelfbewustzijn""".
Op 9 december 1944 te 11.37 uur werd het Kiel zwaar getroffen door een inslag van een V-bom op de Sint-Bernardsesteenweg te Antwerpen, ter hoogte van de Alfons de Cockstraat.
Bij deze inslag vielen 42 doden en 94 gewonden.
De gedenkplaat bevindt aan de ingang van de binnenkoer van de sociale woningen, gelegen aan de Sint-Bernardsesteenweg.
Dit reliëf is aangebracht op de gevel van de bibliotheek (filiaal 3)aan de Schijfstraat naar een ontwerp van Olivier van Dongen. Het gebouw werd ingehuldigd op 12 oktober 1963
Standbeeld van een vrouwelijke "kariatide" (beeld als pilaster = een niet vrijstaande pilaar). Steunt de monumentale luifel aan de toegang van het flatgebouw aan het nr 11 van de Emiel Vloorsstraat. Zij draagt het kindje op de linkerrarm en met de andere ondersteunt zij de "abacus" (= dekplaat van het kapiteel = bovendeel van een zuil) onder de luifel. De mannelijke "kariatid" draagt het kindje op de rchterarm
Driehoekige stèle in basaltsteen met als opschrift S.M. Huisvesting 1958 van Aimé de Martemare, geplaatst op het grasplein aan de Pieter Rottiestraat aan de Emiel Vloorsstraat.
Standbeeld "SERENITEIT" 1947 - 1950 van Henri Puvrez (St.-Jans Molenbeek, 1893 - Antwerpen, 1971)
Dit beeld stond voorheen voor het politiebureau aan de Sint-Bernardsesteenweg en is nu verplaatst tot voor het Kielpark.
"""Sereniteit is één van de meest typische uitingen van de geest van H. Puvrez, waarin de figuur ontstaan is van elke bijkomstigheid en uitsluitend op inhoud en harmonieuze monumentaliteit is gericht""" (Bentein)
Monument "VERBEECK" 1970 - 1973 van Willem Bierwerts
Opgesteld op het plein voor de appartementsgebouwen aan de Kolonel Silvertopstraat.
Deze totempaal (?) werd onthuld op 22 oktober 1973 en is een stapelbeeld met verschillende lagen. Het beeld wil de uitdrukking zijn van twee tegengestelde existentiële gegevens : bedreiging en hoop. Vreugde en hoop zitten in het motief van de witte bloem, de angst voor oorlog en vernietigng in de zwarte bol eronder. De drie bollen onder de bloem zijn de symbolisches reserve voor de zich steeds vernieuwende hoop en leven. De geslaagde friezen onder en boven de zwarte bol zijn symbolen voor de mensheid die wordt bedreigd met oorlog, milieubezoedeling, geweld.
Gedenkplaat aangebracht op de brug over de Ring aan de Kolonel Silvertopstraat. naar aanleiding van WO II wanneer Luitenant Colonel Silvertop met het 3rd Royal Tank Regiment Antwerpen binnenreed