Brug over Albertkanaal
Kanne is een plaats in het zuidoosten van Belgisch-Limburg. Het is een deelgemeente van Riemst en ligt pal aan de Belgisch-Nederlandse grens, onder de rook van Maastricht. Kanne ligt aan de Jeker en wordt in tweeën gespleten door het Albertkanaal. Het dorp ten het noordoosten van het kanaal heet Neerkanne, ten zuidwesten heet Opkanne. Kanne ligt in het dal tussen de Sint Pietersberg en de Muizenberg.
Kanne telt 1156 inwoners (2005). Een belangrijk deel van de inwoners is van de Nederlandse nationaliteit. Deels zijn dit mensen die fiscaal voordeel zoeken, of eenvoudigweg gecharmeerd zijn van het aantrekkelijk gelegen dorp, en deels studenten, die het kamertekort en de hogere huurprijzen in Maastricht ontwijken.
Bezienswaardigheden
- Château Neercanne of Agimont, vlakbij het dorp maar op Nederlands grondgebied (in de gemeente Maastricht). Het kasteel is het enige terrassenkasteel van Nederland. Het werd in 1698 op de resten van een oudere burcht gebouwd door de militair gouverneur van Maastricht, Graaf Daniel Wolf von Dopff.
- de barokke Heilig-Grafkapel, die volledig uit mergel of kalksteen opgetrokken is. De kapel werd door Herman Jekermans, een timmersmanszoon en bezoeker van het heilige land in 1647 gebouwd als kleine kopie van de H. Grafkerk te Jeruzalem om zijn belofte bij behouden terugkeer na te komen. Vooral de gevel van de kapel is sterk geornamenteerd met onder meer Toscaanse pilasters en beeldhouwwerk. De kapel werd in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd.
In Kanne zijn er ook mergelgroeves te bezichtigen. Deze groeves werden tot begin 20ste eeuw gebruikt voor de winning van mergelblokken, waaruit veel plaatselijke huizen en monumentale gebouwen zoals kerken in de wijde omstreken zijn opgetrokken. Later werden champignons gekweekt in de gangen die door de stabiele temperatuur daar geschikt voor zijn. Momenteel worden deze mergelgrotten gebruikt voor toerisme, en door plaatselijke boeren als koeienstal en voor opslag.
Een belangrijke inkomstenbron is het toerisme, vooral van dagjesmensen en wandelaars, die van het eindpunt van het Pieterpad af naar Kanne komen. De jaarlijkse rommelmarkt rond pinksteren trekt dan zo'n 10.000 bezoekers.
Kanne en de Tweede Wereldoorlog
Het 2e regiment Grenadiers had in april 1940 de opdracht gekregen om het gebied rond de brug over het Albertkanaal te Kanne te verdedigen. De bevelhebber van het fort Eben-Emael kon op 10 mei, toen het fort werd aangevallen door Duitse troepen, de soldaten van het Fort van Eben-Emael, die in de bruggenbunker van Kanne zaten, verwittigen zodat de brug kon worden opgeblazen. De bruggen te Veldwezelt en Vroenhoven bleven intact. De Duitsers konden zo tanks aan de overkant van het kanaal krijgen waarmee ze de Belgen in de rug aanvielen. Op 11 mei 's avonds gaven de Belgen zich over. Te Kanne sneuvelden 10 officieren, 207 onderofficieren, korporaals en grenadiers.
Overgenomen uit "Wikipedia", de vrije encyclopedie.
-o-o-o-O-o-o-o-
|