Inhoud blog
  • FILMSTERREN
  • filmcamera
  • ANDERSSON BIBI
  • ANOUK AIMÉE
  • ANDRESS URSULA
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Zoeken met Google


    Foto
    URSULA ANDRESS
    Foto
    SARAH BERNHARDT
    fotoblog
    fotoblog
    07-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BERHARDT SARAH

    .





    SARAH BERNHARDT

    *Echte naam: Henriette-Rosine Bernard

    *Nationaliteit: Franse

    *Geboren: 22 oktober 1844

    *Sterrenbeeld: Schorpioen

    *Geboorteplaats: Parijs

    *Overleden: 26 maart 1923

    *Bijnaam: De Goddelijke

    Deze legendarische actrice speelde op haar zesenvijftigste haar eerste filmrol en bleef vanaf dat moment met de film verbonden. Na haar dood kreeg ze een staatsbegrafenis.

    Sarah Bernhardt wordt tegenwoordig beschouwd als de grootste Franstalige actrice. Niet minder beroemd is haar rol als muze van de auteurs Marcel Proust en Oscar Wilde. Ze vierde triomfen bij de Comédie Française en verschillende theaters die onder haar leiding stonden, zoals het Thêatre Sarah Bernardt in parijs, dat nog steeds bestaat. Ze werd geroemd om de tragiek in haar gouden stem, maar ook om haar majestueuze houding en manier van bewegen. Tegen de jonge film met zijn overdreven gebaren koesterde ze van het begin af aan een diep wantrouwen. Toch liet ze zich overhalen in 1900 in Hamlet haar eerste filmrol te spelen. Pas in 1908 stond ze voor de opnamen van La Tosca (L. Mercanton) opnieuw voor de camera. Er wordt beweerd dat ze flauwviel toen ze zichzelf op het witte doek had gezien. In elk geval is deze film nooit voor het publiek vertoond…

    Dat alles verhinderde niet dat zij met haar spel als La Damme aux camélias in 1911 enorm veel succes oogstte. Op grond van dit succes besloot de Amerikaanse producent Adolph Zukor haar het jaar daarop de titelrol in de film Queen Elizabeth te geven, die geregisseerd werd door Louis Mercanton. Met de opbrengst van deze film kon Zukor de maatschappij Paramount oprichten.

    Zij was een in haar tijd zeer bekende actrice met een Nederlandse moeder, Julie Bernardt, en een vader van onbekende nationaliteit. Hoogstwaarschijnlijk was haar vader geen Fransman. Ze voegde zowel aan haar voor- als achternaam de letter h toe, om haar Nederlandse afkomst en het feit dat ze een buitenechtelijk kind was, te verdoezelen. Feitelijk was ze Nederlandse en niet Frans. De naam die ze voor haar vader bedacht, Edouard Bernhardt, was in werkelijkheid de naam (zonder h) van haar moeder's broer. Haar grootvader Moritz Bernardt was een berucht Joods koopman in Amsterdam. Waarschijnlijk is haar Joodse moeder Julie eveneens in Amsterdam geboren.

     

    07-07-2008 om 00:00 geschreven door rogiers

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 07/07-13/07 2008

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    filmsterren

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!