Fotofilmenenveelmeer
Welkom op mijn blogpagina over fotofilmenenveelmeer

Inhoud blog
  • Cubeproefje
  • Hulpmiddelen bij het filmen
  • VIDEOFILMEN
  • BEELDBEWERKING
  • FOTO'S MAKEN
  • DE DIGITALE CAMERA
  • DIGITALE FOTOGRAFIE VERSUS ANALOGE FOTOGRAFIE.
  • MIJN EERSTE BLOG

    Over mijzelf
    Ik ben Van Onckelen Ludo, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Lunake.
    Ik ben een man en woon in Boom (Belgie) en mijn beroep is Sinds 19/12/1997 gepensioeneerd. Was vroeger administratief bediende.
    Ik ben geboren op 09/12/1937 en ben nu dus 86 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: Fotografie, Videofilmen, gitaar en keyboard bespelen, computeren, lezen, tropische vissen en fietsen..



    Foto

    Mijn Peeceeke is mijn vriend, mijn encyclopedy, mijn geheugen. Wat mijn oude hersentjes niet meer weten weet mijn peeceeke wel te vinden. Na mijn vrouw, mijn kinderen, mijn gezondheid en mijn familie is hij het belangrijkste in mijn leven.

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Wissewat(weet)jes
    Kleurenfilms maken gebruik van het onder schilders al sinds mensengeheugenis bekende feit, dat vrijwel elke kleur kan worden weergegeven door het mengen van slechts enkelen hoofdkleuren; de primaire kleuren.
    Het gekleurde beeld wordt op de film vastgelegd door de subtractieve primaire kleuren geel, cyaanblauw en rood. De films zijn voorzien van drie kleurgevoelige lagen die elk de golflengte van het licht in hun eigen deel van het spectrum weergeven. Na ontwikkeling is de film een weergave van de verhoudingen tussen de drie primaire kleuren als een beeld dat de kleuren van het origineel dupliceert.

    Scherptediepte.

    Een methode om greep te krijgen op de scherptediepte in uw foto's is het bijstellen van het diafragma. Hoe kleiner de lensopening hoe groter de scherptediepte. Dit komt omdat een kleinere lensopening kleinere verstrooingscirkels heeft die zelfs zo klein zijn  dat ook, niet precies in focus genomen, gedeelten toch nog scherp overkomen.
    Een tweede manier is het nemen van een andere brandpuntafstand. Hoe korter die is ( zie groothoeklens) hoe groter de scherptediepte.(waarneming bij ongewijzigd diafragma en bij dezelfde afstand tussen objectief en onderwerp). Net als de kleinere lensopening levert een korte brandpuntlens kleinere verstrooingscirkels en bijgevolg een beeld waarop meer dingen scherp zijn. 





    Zeventigplus? Niet inslapen!!!
    14-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DE DIGITALE CAMERA
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor digitale fotografie

     

    heb je, natuurlijk, een digitale camera nodig. Afhankelijk van wat je ambities zijn heb je een keuze uit een groot aantal camera’s. Laat ons niet over merken praten want dat leidt ons te ver, maar gewoon wat de keuze mogelijkheden zijn. Gaan je fotografische ambities niet verder dan het maken van vakantie- en familiekiekjes dan vind je vast en zeker je gading in de goedkopere prijsklassen en dat begint aan circa €150,00.

    Van dan af zal je prijs afhankelijk zijn van je persoonlijke eisen. Als het je bedoeling is om van de communiefeest-fotootjes later een vergroting te laten maken op posterformaat 24 x 36 wel dan heb je een camera nodig met een resolutie van bv. 6 meegapixels of hoger!

    Wil je graag foto’s maken van vogels, dieren of van onderwerpen die je niet al te dicht kunt benaderen dan moet je met telelenzen gaan werken en dan is het aanschaffen van een spiegelreflexcamera met verwisselbare lenzen een optie.

    Hoe dan ook als je voor jezelf hebt uitgemaakt welke je ambities zijn – doorgaans zijn die al bekend want iedereen heeft al een analoge camera – dan zal men je in de fotozaak graag met raad en daad bijstaan om de juiste keuze te maken.

    Als minimale eis moet een digitale camera beantwoorden aan twee basiseigenschappen:

    - minimaal 5 meegapixels

    - minimaal 3x zoom.

    Met deze minimale eigenschappen kan je met je camera goede digitale foto’s maken.

    Elke fabrikant voorziet tevens een aantal extra’s die het fotograferen aangenamer en veelzijdiger maken, een flitser, voorkeuzeinstellingen voor landschap, dichtbij, macro opnamen enz.

    Waarschuwing: laat je door verkopers niet het hoofd op hol jagen met verkoopargumenten als 75 x digitale zoom! Digitaal zoomen is waardeloos!

    Er zijn piepkleine digitale cameratjes op de markt en dat kan best leuk zijn maar denkt er aan dat je dat ding niet alleen in je borstzakje kan steken maar dat je er ook moet mee kunnen werken, kunnen vasthouden. Op dat piepkleine cameraatje staan dan ook nog eens piepkleine knopjes waar je met je dikke vingers aardig wat last mee ondervindt. Let er op dat je een cameramodel kiest waar je een stevige grip op hebt. Klein is fijn maar erg onhandig.

    Een interessant en niet te onderschatten  voordeel : wie in het bezit is van een analoge spiegelreflexcamera met bijhorende lenzen kan deze lenzen zonder bezwaar gebruiken op een digitale camera body. Bij het overschakelen van analoog naar digitaal spaart men aldus heel wat Eurotjes uit omdat men geen bijhorende optiek moet kopen. Bij het kiezen van een ander merk van camera moet je wel even uitkijken natuurlijk dat de lensvatting dezelfde is.


    Aan de slag nu.

     

    Oké je hebt je camera nu, ook zo geschrokken van de dikke handleiding?, en hopsake op weg voor de eerste foto’s.

    In de fotocursus van Ko Meyboom staat een mooi ezelsbruggetje – LOCOMOTIEF –

    De L van licht. Is er voldoende licht voor de foto? Komt het licht van de goede kant? Kijk er naar en wees je er van bewust dat de foto wordt gemaakt door het licht dat op het onderwerp valt.

    De C van compositie. Kijk eerst of je het onderwerp misschien niet beter op de foto kan krijgen. Een stapje dichterbij? Een beetje hoger of lager? Moet die fiets er wel op?

    De M van mens. Zijn er wel of geen mensen in het beeld. Als er mensen in het beeld zijn is dat het eerste wat je in de foto ziet. Wie wilt wil je fotograferen en hoe staat die straks op de foto?

    De T van techniek. Houd de camera stil. Zo stil als het kan; zoek desnoods een steuntje in de rug. Staat de belichtingmodus goed ingesteld? Is de flitser aan? Let op de rode ogen.

    De F van fantasie. Dat is de meest belangrijke. U bent degene die de camera in de hand heeft. Laat Uw eigen fantasie spelen met het onderwerp en maak de foto die u zelf uniek vindt. Zo kunt u bijzondere foto’s maken.

    Vakantiefoto's.
    De aard van de foto's, het aantal enz. hangt natuurlijk nauw samen met de aard en de plaats waar de vakantie wordt doorgebracht. Ben je een zonneklopper, een strandligger of een terrasjes mens? Of ben je veeleer een globetrotter die na een bezoek aan het zuiden beslist ook eens naar het westen wil? Het hangt van U af. Zaak is dat de camera altijd mee moet. Er zijn altijd wel momenten en gebeurtenissen die vragen om gefotografeerd te worden. Het doel van vakantiefoto's is immers later, tijdens regenachtige en koude winteravonden de vakantie nog eens te herbeleven en nog eens na te genieten van mooie momenten. Ze helpen je ook momenten en plaatsen die je vergeten was opnieuw te doen herinneren. Misschien wil je aan familie, vrienden en kennissen laten zien waar je precies geweest bent en hoe het daar was. Hou dus rekening met deze mensen en zorg dat ze geen indigestie krijgen van Uw foto's. Het moet goed zijn. Het moet aangenaam zijn naar je foto's te kijken. Hoe je de foto's nadien bekijkt? Gewoon in een album? Op je computer? Op je TV? Of ben je een van die gelukkigen die over een projector beschikt waarmee je Uw foto's op een groot scherm kan projecteren? Hoe dan ook zorg dat het goed is.
    Wie op vakantie vertrekt moet één en ander voorbereiden. Haal enkele weken op voorhand je camera eens uit de kast en kijk of alles in orde is. Maak enkele foto's om te zien of alles nog correct werkt. Is de batterij nog goed? Neen? Je hebt nog tijd om er een nieuwe te halen. Op je vakantie bestemming vindt je misschien niet hetzelfde type.
    Omdat er geen filmrolletjes meer moeten gekocht worden zal je beslist veel meer foto's maken dan vroeger en dan steekt weer een nieuwe vraag de kop op. Heb je genoeg opslagruimte voor al die foto's? Als het geheugen van je camera vol is......kan je niet snel nog een filmrolletje gaan kopen.
    Geen nood er zijn mogelijkheden genoeg.
    Laat ons beginnen met wat ik laatst in de fotowinkel zag. EEN KAARTLEZER MET INGEBOUWDE HARDE SCHIJF! De verkoper noemde het een beeldtank. Op 20GB is ruimte voor 4.000 foto's in hoge kwaliteit.
    Nadeel: het speeltje is niet goedkoop en je moet het toch maar weer meesleuren wat erg onhandig is.
    Een andere mogelijkheid, maar eigenlijk even onhandig, is een laptop meenemen op reis. Je moet dat altijd meesleuren waar moet je er anders mee blijven? Achterlaten op de hotelkamer? Ik zou het niet durven.
    De oplossing die ik aanbeveel is;  neem een aantal extra geheugenkaartjes mee. Ze zijn goedkoop, nemen geen plaats, ze zijn veilig en talloze keren herbruikbaar. Een kaartje van 2 GB kost amper €25,00 en biedt ruimte voor circa 400 foto's in hoogste kwaliteit voor een camera van 6MP.
    Voor wie niet zulke hoge eisen stelt aan zijn foto's kan in zijn camera voor de opnamen de beeldkwaliteit lager zetten waardoor de opslagruimte kan verdubbelen.
    Foto? Hoe, wat, waar?
    In mijn omgeving hoor ik al eens de opmerking. Ik zou wel willen maar wat moet in in Godsnaam altijd fotograferen. Wel daarnet hadden we het over voorbereiden. Koop op voorhand een fotoalbum. Zoek documentatie over je vakantiebestemming, over de bezienswaardigheden, en waarom niet? over kunst en kultuur van de streek en het land. Je hebt dan al een soort van leiddraad die je als het ware zal verplichten bepaalde zaken vast te leggen. Fotografeer de mooie gebouwen, mooie stranden, berglandschappen, folklore en vooral de leuke momenten.
    Als je mensen fotografeert hou dan rekening met de privacy. Niet iedereen wil zomaar op de foto.  
    Techniek en apparatuur hangen weer samen met je ambities. Vakantiefoto's kan je zelfs met een wegwerpcamera maken. Een kleine volautomatische camera is reeds voldoende als je perfect alle mogelijkheden van dat toestelletje kent. Maar vooral en daar drukken alle fotocursussen en gespecialiseerde lectuur op: hou dat fototoestel recht en hou het stil stil stil stil en nog eens stil. Ettelijke foto's zijn naar de bliksem omdat er op het verkeerde moment met de camera bewogen werd. Hou hem recht en stil. 
    Wordt verder bijgewerkt.


    14-03-2008, 00:00 geschreven door Ludo Van Onckelen

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    12-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DIGITALE FOTOGRAFIE VERSUS ANALOGE FOTOGRAFIE.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen


    Hoe zeer de "ouderen" ook tegenspartelen, aan digitale fotografie is niet meer te ontsnappen en heeft de analoge fotografie definitief verdrongen. De discussie tussen zij die vinden dat analoge fotografie meer kwaliteiten en voordelen biedt en zij die digitale fotografie beter vinden zal natuurlijk nog een tijdje doorgaan. Beroeps- en kunstfografen zullen vast en zeker nog ettelijke jaren doorgaan met werken op film omdat, in hun vakgebied, analoge fotografie een aantal mogelijkheden biedt.
    Voor de amateurfotograaf, en we mogen toch aannemen dat zij de groep zijn die de meeste foto's maken is de komst van de digitale camera vast en zeker een pluspunt.
    Veel verschil is er natuurlijk niet tussen een digitale- en een analoge camera, allebei maken ze foto's. Het grote verschil is het filmrolletje! Daar besparen we tegenwoordig heel wat euro's mee.
    Een digitale camera maakt het beeld op de sensor, een soort digitale film. Bij het filmrolletje draaide je dan door om de volgende foto te kunnen maken, de digitale camera brengt het gemaakte beeld over naar het geheugen van de camera. Dat kan een intern geheugen zijn of een losse geheugenkaart. Na het maken van de foto kan je het resultaat onmiddellijk bekijken op het schermpje van je digitale camera. Niet goed genoeg? Een druk op de knop "verwijderen" en je maakt de foto opnieuw. Prachtig toch? 
    Het filmrolletje moest je vroeger naar een ontwikkelcentrale brengen om je foto's op papier te laten afdrukken. In ons digitale tijdperk waar in bijna elke woning een computer staat biedt het opslaan, bewaren, bewerken en bekijken van je foto's zoveel meer mogelijkheden.

    Biedt digitale fotografie voordelen?

    Goedkoper, geen filmrolletjes meer kopen.
    Na de opname direkt bepalen of je de opname wil behouden of niet.
    Omdat het opgenomen beeld digitaal is, is het geschikt voor alle digitale toepassingen.
    Met de computer en een beeldbewerkingsprogramma beschik je over een gamma van mogelijkheden om je beelden te bewerken dwz verbeteren, vergroten, verkleinen, kleur aanpassen, uitsnijdingen maken, elementen verwijderen en/of toevoegen,van twee opnamen één maken enz.
    De voordelen van analoog?
    Andere beeldweergave die door veel amateurfotografen nog altijd mooier wordt ervaren (bv diaprojecties op groot scherm).
    Meer mogelijkheden om vergrotingen te maken voor tentoonstellingen.
    Negatieven bieden een overzichtelijk archivering.

     

    12-03-2008, 00:00 geschreven door Ludo Van Onckelen

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (3 Stemmen)
    10-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MIJN EERSTE BLOG
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ik krijg de werkmicrobe maar niet dood.

     

    Toen ik in december 1997 op 60 jarige leeftijd met pensioen ging stelde ik mij het leven voor kijkend vanuit mijn luie zetel of liggend vanuit mijn tuinstoel. De eerste maanden, het was nog winter, lukte mij dat redelijk maar toen kwam de lente, de dagen werden langer en de lente kriebelde mij als nooit tevoren. Gedaan met stilzitten, ik werd zot en kwam tot de vaststelling dat ik nu eindelijk tijd had om te doen waar ik vroeger geen tijd voor had.

    Intussen ben ik dertien jaar thuis – lieve mensen waar zijn die dertien jaren naartoe? -  en ben actiever dan ooit.

    Fotograferen, filmen, muziek maken,  wandelen, fietsen, mijn kleindochter zij hebben er voor gezorgd dat die 13 jaren zijn voorbijgevlogen.

     

    In de voorbije jaren volgde ik een cursus videobewerking en een cursus digitale fotografie en beeldbewerking. Daarna volgde ik een cursus keyboard- en gitaar spelen, tekenen en schilderen, videofilmen scenario schrijven en shotlists maken en vandaag anno 2013 ben ik op 75 jarige leeftijd begonnen aan een cursus webdesign.( op onze leeftijd hebben onze hersentjes extra oefening nodig)  Mijn vrouw, kinderen en kleinkind (die intussen al 20 jaar is) bekijken dat allemaal een beetje hoofdschuddend zo van " als de ouwe maar braaf is"

    In kennis van de computer wil ik mijn kinderen en kleinkinderen overtroeven en mensen die jonger zijn dan ik komen soms mijn hulp vragen. Mooi toch!

    Het leven is te kort en te mooi lieve mensen om nu al op je lauweren te rusten. Bezig zijn houd je jong en gezond en onze geest moet dagelijks geoefend worden om niet te versuffen. Ik hoop in de toekomst met deze webpagina andere senioren hints te geven om aan te slag te gaan.

    10-03-2008, 00:00 geschreven door Ludo Van Onckelen

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (5 Stemmen)
    Gastenboek
  • Verjaardag.
  • Verjaardag
  • verjaardag
  • Gelukkige verjaardag
  • Gelukkige verjaardag

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Wijsheden

    Toen ik kind was, leerde ik veel woorden. Weide, hooimijt, veldkapel, karnemelkpap.
    Ik ben ouder geworden en wijzer. Ik heb veel woorden bijgeleerd.
    Stress, depressie, frustratie, complex, trauma.

    Vrij naar POL VANHAVERBEKE

    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


    Doordenker

    Ze waren met zijn drieen: Iedereen, Iemand en Niemand. Op een dag moest er iets belangrijks gedaan worden. Iedereen dacht natuurlijk dat Iemand het wel zou doen. En alhoewel Iedereen er toe in staat was, deed Niemand het. 

    Zo kwam het dat Iedereen boos werd. Het was toch de taak van Iedereen, en nu had Niemand het gedaan. Iedereen dacht toch wel dat Iemand het had kunnen doen, maar Niemand had zich gerealiseerd dat niet Iedereen het wilde doen.

    Aan het einde van de zaak, beschuldigde Iedereen Iemand omdat Niemand deed wat Iedereen had moeten doen!

    vrij uit de Druivelaar

    Oktober.

    Oktober zou de maand van de verliefden kunnen zijn, want hij verenigt alle seizoenen in één maand en onthult daarmee wat belangrijk is is in het leven van een man en een vrouw: lange dagen vol zonneschijn, duistere mist, hevige windvlagen, spetterende regenbuien en allesbedekkende witte rijm.


    Trouwe vrienden

    Ik had een goede vriend.

    Veertig jaar lang

    heb ik mij voorgenomen

    hem eens op te zoeken.

    Onlangs zag ik zijn weduwe.

    We hebben veel over hem gesproken

    en over wat voor trouwe vrienden

    Wij wel waren.

    Vrij naar Pol Vanhaeverbeke


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Zoeken in blog



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!