GEMEENTE WIERDEN - De gemeente Wierden is ontstaan uit de marken Wierden, Hoge Hexel, Rectum, Ypelo, Notter en Zuna, welke voordien behoorden tot het richterambt Kedingen. In 1818 werden Enter en Enterbroek aan de gemeente Wierden toegevoegd, door een grenswijziging met de gemeente Rijssen.
De naam Wierden is afgeleid van Wederden. Wederden betekent 'bevloeide strook grasland langs een rivier'. De naam Wierden werd voor het eerst gebruikt in 1670.
De gemeente is samengesteld uit twee dorpen en een aantal buurt-schappen. Het dorp Wierden, met 12.728 inwoners, is het grootst. Het dorp Enter telt geen inwoners maar telt volgens de gemeentegids 5.606 zielen. De grootste buurtschap is Hoge Hexel, dat 1.008 in- woners telt. De kleine buurtschappen zijn: Notter (521 inwoners), Zuna (324 inwoners), Rectum (360 inwoners), Ypelo (167 inwoners) en Enterbroek.
Oppervlakte gemeente Wierden: 9.435 hectare Aantal inwoners gemeente Wierden op 1 januari 2005: 23.496
In tegenstelling tot het dorp Wierden is Enter in de hele wereld bekend. Op ieder toetsenbord wordt melding gemaakt van Enter.
Wie vertier zoekt, kan terecht in de dorpen Wierden en Enter. Daar zijn restaurants en andere gelegenheden voor een hapje en drankje. De steden in de omgeving bieden ook voldoende mogelijkheden: Enerzijds de Twentse steden Almelo, Hengelo en Enschede en anderzijds Rijssen, Deventer en Zwolle.
Foto's
Jumelage/Partnersteden
Vlag van het Koninkrijk België
Wapen van België
Vlag van Maldegem België
Wapen van Maldegem België
Vlag van Duitsland
Wapen van Duitsland
Wapen van Lampertheim Duitsland
Vlag van Frankrijk
Wapen van Frankrijk
Wapen van Ermont Frankrijk
Informatie
Belangrijke informatie
Johan Marsman heeft een uniek boek geschreven 'Katholiek Wierden door de eeuwen heen'. Het is een prachtig document over de geschiedenis van de R.K. geloofsgemeenschap St. Jan de Doper. Het boek is geïllustreerd met talrijke foto's van Wierdenaren, o.a. schoolfoto's en gebouwen van 1900 tot het jaar 2000. U mag dit niet missen. Wilt u nadere informatie kijk dan op: http://www.st-jan.nl/actueel/boek.htm
* Help de dieren *
De Dierenbescherming helpt dieren in nood. De landelijke inspectiedienst komt in actie tegen misstanden en kan als dat nodig is strafrechtelijk optreden. Ook vangt de Dierenbescherming achtergelaten, dakloze en ontheemde dieren op in de bij hen aangesloten asielen.
Dierenbescherming afdeling Almelo en Rijssen krijgen geen subsidie om hun belangrijke werk te doen, dus zijn zij geheel afhankelijk van uw financiële steun zodat zij de dieren kunnen helpen in onze regio. Zij zijn afhankelijk van uw donaties en giften. Met ieder bedrag zijn zij blij want het zijn momenteel voor iedereen moeilijke tijden.
Ook kunt u overwegen om de Dierenbescherming op te laten nemen in een eventueel testament, voor informatie hierover kunt u contact op nemen met een notaris. Van de meeste gemeenten in onze regio mogen wij een jaarlijkse collecte houden rond dierendag en wij staan ook geregeld op braderieën en markten. Mocht U overwegen om wat te gaan storten dan alvast onze dank en wij zullen zorgen dat het geld goed wordt besteed.
Voor donaties Het rekeningnummer is: 08.11.873 t.n.v. Dierenbescherming afd. Almelo e.o. te Almelo o.v.v. gift of donatie.
Rabobank, bankrekeningnummer 34.73.83.041 t.n.v. Dierenbescherming afd. Rijssen e.o. te Rijssen o.v.v. gift of donatie.
Blogtips
Zoeken in de tekst
Typ Ctrl-F en typ een trefwoord
Toevoegen aan Favorieten
Rechtermuisknop > Toevoegen aan Favorieten
Snelkoppeling op Bureaublad Rechtermuisknop > Snelkoppeling maken
Foto's uit Wierden
* * * Foto's uit Wierden * * *
04-04-2008
Tweede Wereldoorlog
Foto
'De Verwoeste Stad' Ossip Zadkine
Expositie Wierden in de Tweede Wereldoorlog
WIERDEN - 4 april 2008. De Stichting Historische Kring Wederden laat veel bijzondere foto's zien uit een donkere tijd. Aan de Burg. J.C. van den Bergplein is vanaf donderdag 10 april een bijzondere expositie te zien over de Tweede Wereldoorlog. Er is met name veel aandacht voor Wierden in de oorlog. Zoals bekend heeft Wierden het met name ten tijde van de bevrijding zwaar te verduren gehad. "We hebben zo'n 150 foto's vanaf de mobilisatie tot en met de feesten direct na de bevrijding. Het zijn vaak unieke, niet eerder gepubliceerde foto's", vertelt Kees Kroon van de Stichting. De aanleiding voor de expositie is drieledig. "Binnenkort wordt weer een boek over de oorlog in Wierden gepubliceerd, de opgraving van de bommenwerper in Zuna is afgerond en we hebben de beschikking over een groot aantal bijzondere foto's. Dat alles bij elkaar was voor ons een mooie aanleiding de expositie te organiseren", aldus Kroon.
Behalve de foto's zijn in het expositiegedeelte een zestal vitrines ingericht met spullen uit de oorlog. Er zijn wapens uit die tijd, voedselbonnen, scherven van bommen die boven Wierden zijn afgegooid en pakken die gedragen zijn door leden van de SD (Sicherheitsdienst) die ook in Wierden voor veel terreur zorgden. Ook de organisatie Keep them Rolling verleent, met enkele oude oorlogsvoertuigen, medewerking aan de opening.
Bron: TC Tubantia Foto's gemaakt op 9 april 2008 tijdens de opening tentoonstelling WO-II, georganiseerd door de Stichting Historische Kring Wederden, zijn te zien op: Foto's opening expositie Tweede Wereldoorlog
22-01-2008
Henk Gierveld
Foto
Henk Gierveld
WIERDEN, 22 januari 2008 - Henk Gierveld (1931-1999). Henk is geboren in 1931 als zoon van bakker Gierveld aan de Rijssensestraat. Zijn vader was één van de medeoprichters van de huidige Gereformeerde kerk. De kanselbijbel was zelfs nog eigendom van de familie Gierveld. Als kind voelde Henk zich al aangetrokken tot muziek. Bij zijn gereformeerde buurman Timmerman was hij regelmatig te vinden achter het harmonium. Dit tot genoegen van de vader van Henk en het duurde dan ook niet lang of Henk kon thuis op zijn een eigen harmonium spelen.
De eerste muzieklessen kreeg Henk van de orgelleraren Jordans, Brilman, Boersma en Steen. Jordans werkte volgens de breinaaldmethode. Hij tikte de maten met een breinaald. Als Henk het niet goed deed, kreeg hij, pets, een tik over de vingers. Na de leerzame breinaaldperiode ging Henk in de leer bij de heer Brilman te Almelo. In de oorlogsjaren klonk regelmatig het luchtalarm op de heen- en terugweg naar Almelo. Later werd Gierveld nog onderwezen door Boersma uit Ferwerd, destijds organist van de Hervormde Dorpskerk. Die kwam op vrijdag naar Wierden, gaf er op zaterdag lessen, bespeelde op zondag het kerkorgel en ging op maandag weer weg. In een zaaltje van wat bakkerij Morsink was (nu Kamphuis) gaf de heer Steen als laatste orgelles.
Nadat hij zich had bekwaamd in het kerkelijk orgelspel speelde Henk op zondag 22 februari 1947 voor de eerste keer bij psalm 126 en werd binnen drie weken benoemd tot organist van de gereformeerde kerk. De organist had zich verslapen en het was 9:27 uur. Henk dacht: 'ik ga vast wat spelen, hij komt er zo aan'. Hij zag het lampje branden zodat hij niet mocht spelen. Het was doodstil en toen gaf dominee Stolte psalm 126 op. De ouderling vroeg aan mijn ouders of ik kon spelen. Mijn vader keek naar het orgelfront en zei: 'volgens miej is det den jong van oôns, ik zee nog net zien kuufke'. Na de dienst stonden predikant en kerkenraad me op te wachten. Hij mocht hulporganist worden, maar Henk zei: 'dan kom ik nooit aan de beurt, want er zijn drie organisten!'
In tien jaar tijd speelde hij bij meer dan 700 diensten. Hij probeerde door zijn orgelspel voor mensen een middel te zijn in vreugde en in droefenis. Henk las altijd de verzen en schriftgedeeltes door. Dan begreep hij beter wat overgebracht moest worden en probeerde zijn spel daarop af te stemmen. Hij had niet alleen belangstelling voor het kerkelijk orgelspel maar ook kennis van de orgelbouw en het orgelstemmen. Als er in de buurt eens een nieuw orgel gebouwd werd, dan was hij er altijd om te kijken hoe dat allemaal in zijn werk ging. Hij heeft vele malen mogen adviseren toen later ergens orgels werden gebouwd of gerestaureerd zoals bijvoorbeeld het orgel in de rooms-katholiek kerk in Wierden. Bij het oefenen op het orgel van de parochiekerk Sint Jan de Doper werd Gierveld opgesloten door pastoor Wagemans (1906-1987). Henk had de lichten in de kerk uitgedaan en slechts de lamp boven het klavier brandde. De huishoudster Annie Nales (1926-1994) had hem binnengelaten, maar Pastoor Wagemans deed de deur op slot. Bonzen op de deur hielp niet en toen Henk de lichten ontstak begon de hond te blaffen en volgde de bevrijding
Hoewel Henk thuis zowel een piano als een orgel heeft staan, speelde hij daarop weinig. Als hij op doordeweekse dagen wilde spelen ging hij naar de kerk. Thuis luisterde hij naar romantische muziek en stukken van J.S. Bach. Als de gemeente goed zong, genoot Henk achter het orgel. Op zijn trouwdag kwam een andere organist niet opdagen en het had weinig gescheeld of de bruidegom was zelf achter het instrument geklommen. De dienstdoende predikant Heyermans uit Nijverdal hield hem tegen, maar anders... .
Behalve organist behoorde Henk ook tot de vaste kern mensen om het kerkblad verzendklaar te maken. Woensdagmiddag om de veertien dagen vond dat plaats in de onderaardse gewelven van het Ontmoetingscentrum. Ook was hij coördinator busvervoer (1991-1996) van de stichting Stoelmobiel voor het vervoer van mindervaliden en ouden van dagen. In 1992 kreeg Henk de Gouden Tol, een hoge onderscheiding die een maal per jaar wordt uitgereikt door carnavalsvereniging de Tolmennekes aan iemand die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de gemeenschap in Wierden.
Op zondag 22 februari 1987 vond zijn 40-jarig organistenjubileum plaats. In een bijzondere avonddienst om 19:00 uur met voorganger Ds. L.J. Bouma van de gemeente werd dit gevierd. Psalm 150 'Alles wat adem heeft love den Heer', staat centraal. Henk had bij dit jubileum één wens: nog vele jaren het kerkorgel bespelen, al kreeg hij problemen met zijn vingers door reuma. En de hoop dat er bij de dienst veel vrienden en bekenden aanwezig zouden zijn.
20-01-2008
Onderscheiding
Foto
Uitreiking van de eremedaille in zilver in de Orde van Oranje-Nassau aan Henk Gierveld door burgemeester Lieuwen.
19-01-2008
'genieten'
Foto
"Als de gemeente goed zingt, dan geniet ik".
18-01-2008
Stoelmobiel
Foto (27 september 1996).
Vrijwilligers van de Stichting Stoelmobiel bij hun bus voor het vervoer van mindervaliden en senioren.
20-12-2007
Archief Gerrit Hek
Foto
Herleef uw verleden met prachtig nostalgisch materiaal van vroeger!
Archief Gerrit Hek
WIERDEN, 20 december 2007 - Stichting Historische Kring Wederden heeft het archief van Gerrit (Gait) Hek, ter beschikking gesteld door zijn kinderen in ontvangst mogen nemen. In meerdere opzichten een respectabel archief bestaande uit 40 dozen met elk zo'n tien ordners. Totaal ruim 400 ordners. De informatie betreft een breed spectrum aan interesses van Gerrit Hek.
De medewerkers van de Stichting gaan alle gegevens onderzoeken, catalogiseren en in het historisch archief plaatsen. Binnenkort als alle zaken op een rij staan wordt hier door de Stichting Historische Kring Wederden een perspublicatie over gegeven, aldus voorzitter Theo Pigge.
In de komende periode is er een expositie Historische Kring Wederden 'ingebrachte spullen'. Voorwerpen bijeengebracht door Wierdenaren, oud-Wierdenaren en anderen. Tevens is er een expositie Galerie Groot'n Jans 'Kiek'n wat 't wordt', beelden van Theo Schreurs en schilderijen van Ingrid Groeneveld.
Locatie: Burgemeester J.C. van den Bergplein 20, Wierden.
20-08-2007
Gerrit Hek
Foto
Gerrit Hek
Archief Gerrit Hek voor de Historische Kring
WIERDEN, 20 augustus 2007. - Een groot deel van de nalatenschap van Gerrit Hek (Almelo, 27 november 1923 - Nijverdal, 17 april 2007), de kleurrijke en markante eigenaar van het gelijknamige café aan de Nijverdalsestraat, zal op termijn ter beschikking komen van de Stichting Historische Kring Wederden. Dat heeft zoon Jos Hek meegedeeld in een gesprek met Regio FM het lokale radiostation. Gerrit Hek (Gait) verzamelde alles wat los en vast zat en hield ook van alles bij, waardoor zijn archief een bijzonder tijdsdocument oplevert. Het gaat om voorwerpen, maar vooral om brieven, krantenknipsels en prenten.
19-06-2007
Zuivelfabiek 1958
Foto
Zuivelfabriek Wierden 1958
J.C. van den Berg 1924
Foto
Burgemeester J.C. van den Berg Ambtsjubileum 1924
Kerkstraat Wierden
Foto
Kerkstraat Wierden
J.C. van den Berg 1928
Foto
Burgemeester J.C. van den Berg 1928
Inwijding gemeentehuis 1923
Foto
Inwijding gemeentehuis 1923
16-10-2006
Du Pain, du Vin, du ...
Uitnodiging
Petit Galerie Atelier "Drokje"
WIERDEN - Kunstenares Herma Drok van Petit Galerie Atelier "Drokje" organiseert onder de naam "du Pain, du Vin, du Boursin" een gezellige wijnproeverij. U bent van harte welkom in de beeldentuin aan de Kupersweg 2/X op vrijdag 27 oktober of zaterdag 28 oktober van 17:00 uur tot 21:00 uur.
Onder het genot van een hapje en gezellige muziek (zaterdag live) kunt u in de verlichte beeldentuin diverse wijnen proeven. De Mitra verzorgt deze wijnproeverij en geeft u tekst en uitleg, de hapjes worden verzorgd door Quality Catering Restaurant 't Coopmanshuys.
In de beeldentuin is veel eigen werk, maar ook Zimbabwaanse kunst te bewonderen. In de tuin is het gras 's avonds nat, laarzen of stevige schoenen worden daarom aanbevolen. De avond is geheel gratis. Vond u na afloop de avond geslaagd, dan kunt u vrijblijvend een gift doen voor het onderhoud van deze unieke beeldentuin.
14-10-2006
Impressie II
Foto
Impressie Beeldentuin
Impressie I
Foto
Impressie Beeldentuin
06-10-2006
Emotie
Foto
Trekpaarden
Petit Galerie Atelier "Drokje"
WIERDEN - Kunstenares Herma Drok werd al op jeugdige leeftijd aangetrokken door verschillende soorten kunst. Haar wens was om na het middelbaar onderwijs de kunstacademie te volgen, maar daar zagen haar ouders jammer genoeg geen heil in. Door veel boeken te raadplegen en goed naar anderen te luisteren en te kijken, heeft ze zichzelf diverse technieken zoals, boetseren, schilderen en werken met speksteen en gasbeton aangeleerd.
Na vele exposities in verschillende plaatsen o.a. Almelo, Enschede, Ootmarsum en Wierden droomde ze ooit in een eigen atelier te exposeren en werken. In januari 1996 heeft ze de kans gekregen haar wens, een eigen galerie/atelier te realiseren.
Kunstenares Herma Drok geeft cursussen boetseren en schilderen en workshops beeldhouwen. Beelden en schilderijen kunt u bezichtigen in Petit Galerie Atelier "Drokje" aan de Kupersweg 2/X te Wierden. De galerie beschikt tevens over een unieke beeldentuin.
24-09-2006
Opening Wederden
Foto
Onthulling oude gemeentewapen
────────────── ../WO/20.09.06/JG 72/NR 38 Historie en kunst samen
WIERDEN - Het centrum van Wierden is weer compleet. Vrijdag opende de Historische Kring Wederden en Galerie Grootn Jans haar deuren. Burgemeester L.B. Kobes onthulde daarbij het oude gemeentewapen van Wierden.
Met de onthulling van het oude Wierdense gemeentewapen door burgemeester L.B. Kobes werd vrijdag 15 september 2006 het nieuwe onderkomen van de Historische Kring Wederden en Galerie Grootn Jans van kunstenares Ingrid Groeneveld in het centrum van Wierden, geopend.
In de accommodatie hebben de Historische Kring als de Galerie Grootn Jans een gezamenlijke plek gevonden. "Een vorm van samenwerking die uniek is in de regio en verbinding legt tussen kunst en historie", aldus Theo Pigge, voorzitter van Wederden tijdens zijn openingstoespraak. Te zien was er genoeg: luchtfoto's van de gemeente zo groot als de muurwand, van 1932 tot en met 2004, maar ook een antieke degelpers uit 1895 die ooit dienst deed in de drukkerij Albersen. In de vitrine liggen bodemvondsten, scherven afkomstig uit de grond waar havezate De Grimberg stond. Maar ook legotreinen uit verschillende tijdsperiodes.
Menig Wierdenaar nam een kijkje bij de Historische Kring Wederden en Galerie Grootn Jans. De interesse in wat er te zien was, was snel gewekt. Krantenknipsels, oude foto's en allerlei voorwerpen trokken de aandacht van bezoekers.
Bestuurslid Kees Kroon van de Historische Kring Wederden vertelt dat de Kring veel meer oudheden in bezit heeft. In de kelder onder het pand ligt nog een hele voorraad, genoeg om exposities te houden. "Mooi is dat de Wierdense bevolking spullen in blijft brengen", vertelt Kroon. Zelfs nog op de openingsdag: een Wierdenaar schonk Wederden een prachtig handgeborduurde etui uit 1669...
Belangstellenden kunnen een kijkje nemen op woensdag en donderdag van 14:00 uur tot 17:00 uur, op vrijdag van 18:30 uur tot 21:00 uur en op zaterdag van 10:00 uur tot 15:00 uur.
23-09-2006
Grootste wens
Foto
Ingrid Groeneveld
Ingrid Groeneveld en haar schilderijen.
WIERDEN - De schilderijen van Ingrid Groeneveld variëren van figuratief-realistisch tot abstract. Grootste inspiratiebron is de natuur. Tulpen, bloemen, zee, strand, landschappen en mensen, eventueel in abstracte vorm zijn de belangrijkste thema's in haar werk. Bij alle schilderijen combineert ze twee of meer technieken. Bijvoorbeeld krijt met inkt, inkt met aquarelverf, zand met olie- of pastelverf. Door in lagen te schilderen ontstaat extra diepte.
Schilderen is voor Ingrid inspanning, ontspanning en hobby. Ingrid schildert vanuit inspiratie, gevoel en spontaniteit. Ze noemt dat zelf een innerlijke drang. Daarom is het voor haar moeilijk om in opdracht te werken. Voor haar is kunst de ultieme koppeling van gevoel en verstand.
Haar grootste wens is mensen te laten genieten van haar schilderijen.
22-09-2006
Exposities
Foto
Uit het werk van Ingrid Groeneveld
Wisselexposities en thematentoonstellingen
WIERDEN - Er komen wisselexposities, waarbij het werk van Ingrid Groeneveld wordt gecombineerd met werk van andere Twentse kunstenaars en thematentoonstellingen van de Historische Kring Wederden.
Rond 1814 Huibert Jacobson. Trad op als ambtenaar van de burgerlijke stand. Wordt in 1813 en 1814 genoemd als 'maire' en 'schout'.
1825-1835 Wolter Jalink. Was behalve burgemeester ook gemeentesecretaris.
1835-1841 Wilhelm Jalink. Was behalve burgemeester ook gemeentesecretaris. Hij was de oudste zoon van burgemeester Wolter Jalink.
1841-1879 Joan Wilhelm Putman Cramer. Vervulde ook het ambt van gemeentesecretaris. Bracht in 1844 de gemeentesecretarie over naar huize Het Leyerweerd, waar hij ook woonde.
1880-1893 Willem Hendrik Dikkers. Was ook gemeentesecretaris. Bracht de gemeentesecretarie over van Het Leyerweerd naar de oude pastorie in Enter.
1893-1903 Hendrik Jochem Warnaars. Tevens gemeentesecretaris.
1903-1941 Johannes Cornelis van den Berg. Tot 1913 tevens gemeentesecretaris. Daarna alleen burgemeester. Door de Rijkscommissaris voor het bezette Nederlandse gebied ontslagen.
1941-1973 Mr. Eric Donald Maalderink. In april 1941 benoemd tot waarnemend burgemeester. In december definitief tot burgemeester benoemd. Ontslagen door de Directeur Generaal van het Departement van Binnenlandse Zaken in oktober 1944. Met ingang van december 1946 herbenoemd.
1973-1997 Ane Lieuwen. Gewaardeerde voorzitter van de gemeenteraad. Speelde een belangrijke rol bij het ontwikkelen en bewaken van de gedragscode voor de bestuurders. Overleden gedurende zijn burgemeesterschap.
1997-2000 Eint Beekman Ockels. Is na het overlijden van burgemeester Lieuwen aangesteld als waarnemend burgemeester (waarnemend i.v.m. mogelijke herindeling).
2000-heden. Leonard Bernard Kobes. Benoemd per 1 september 2000.