NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Inhoud blog
 • Bedenkingen na 2x met de fiets naar Santiago de Compostela
 • Week 25-mei tot 2 juni 2013
 • wij hebben er een extra blog bij !
 • Eerste schikkingen voor onze pelgrimstocht
 • Voor de 2e maal op weg naar Compostela
  Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Naar Santiago de Compostela
  fietsavontuur van Fré en Nic 2013
  27-06-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bedenkingen na 2x met de fiets naar Santiago de Compostela

  We zijn sinds zondag 22 juni terug thuis na een 27 daagse fietstocht naar Santiago met een plaatselijk verblijf van 3 dagen. Vier jaar na onze vorige pelgrimstocht over hetzelfde traject is een vergelijk bijna niet mogelijk. Vooreerst waren er de weersomstandigheden die ditmaal niet zo bijster goed waren. Regen en veel bewolking waren meerdere dagen aan de orde en hadden een ruime inpakt op de lastigheid van de vooraf uitgestippelde Camino. Hotels, Chambre d'hotes en Albergues waren in voldoende mate aanwezig en de kwaliteit van de bedden en het douchegebeuren is zelfs licht verbeterd.
  Dat Frankrijk een mooi maar duur land is voor pelgrims is algemeen geweten, maar de prijs voor een koffie of biertje tart elke verbeelding in vergelijk met Spanje. Het Noorden van Spanje leeft van en dankzij de duizenden pelgrims die elke dag op weg zijn naar Santiago. Eten en drinken staan dan ook in het teken van de pelgrim. De fietsende pelgrim is zijn opmars begonnen. Naast de traditionele lange afstand fietsers zoals Nederlanders en wijzelf (2350 km gereden), heeft de Spanjaard de Mountainbike ontdekt voor zijn Camino. Mijn grootste respect gaat nog steeds naar de vele duizenden stappers die sereen over de eindeloze paden hun eigen pelgrimstocht ervaren.
  Het gebruik van PC, I Pad , Gsm en andere is op een bijna ergerlijke manier toegenomen. Het thuisfront wordt dagelijks overspoeld door info, foto's en verbloemde  berichtgeving.
  De essentie van het oorspronkelijk bedevaartgebeuren is onder impuls van de moderne media bij velen in de vergeethoek gedrumd door de  prestige projecten van meerdere toeristen.

  Toch zou ik iedereen willen motiveren de Camino eens te beleven, elk op zijn eigen manier en binnen zijn eigen mogelijkheden. Het onderweg zijn, van en naar , op zich is een unieke beleving ! "Buen Camino" of de roep van de pelgrim  blijft voor altijd in  het geheugen gegrift.

  27-06-2013 om 23:15 geschreven door Fré

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
  >> Reageer (1)
  02-06-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Week 25-mei tot 2 juni 2013
  We zijn ondertussen met ons 4 tjes een weekje onderweg en hebben na 8 dagen meer dan 800 km gefietst in matige omstandigheden. Dagelijkse ritten van 100 km of meer zijn ons niet vreemd. Tegen een gemiddelde snelheid van 15 km effectief fietsen betekent dit 7 tot 8 uren op de fiets trappen.
  Het is evident dat we 's avonds om 10u met veel plezier moe maar gelukkig in bed kruipen. Wij hebben ondertussen in 2 "Kastelen" gelogeerd, maar ook in kleine hotelletjes en een gîte.Als pelgrim (met schelp op de fiets) ben je overal van harte welkom. De drank in la douce France is duur, maar Belgische bieren vind men alom. Tot vandaag zijn we nog maar weinig Pelgrims tegengekomen; een 10 tal Hollanders op de fiets (steeds per 2) en enkele Vlaamse jeugdvrienden uit Leuven die de tocht in jaarlijkse etappes doen. Een Westvlaamse dame begroettte ons vandaag op haar traject vanaf Blois voor een weektrip van ongeveer 200 km.
  Van pech bleven we bijna gespaard, maar medefietser Eddy had pech te US waar de ketting het op een steile bergop begaf. Gelukkig is er nog "Decathlon" fietsgroothandel met hersteldienst.
  De moraal is nog steeds goed en via onze andere blog trachten we dagelijks contact te houden met het thuisfront. Met een beetje geluk kunnen we enkele prachtbeelden van onze trip plaatsen.op de blog : santiagofietsersdenderleeuw, die goed in de markt ligt.

  Fré.

  02-06-2013 om 21:57 geschreven door Fré

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (4 Stemmen)
  >> Reageer (1)
  13-05-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wij hebben er een extra blog bij !
  Sinds enkele dagen hebben we een nieuwe en bijkomende blog onder de naam :
  santiagofietsersdenderleeuw.blogspot.com

  bedoeling is dat we deze maal wat extra foto's plaatsen tijdens onze 27 daagse fietstocht.

  13-05-2013 om 19:50 geschreven door Fré

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (5 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  12-03-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste schikkingen voor onze pelgrimstocht
  Tot op vandaag hebben we nog niet stil gezeten met de voorbereiding van onze tocht; de terugreis per vliegtuig Santiago-Parijs werd geboekt en een optie op de Tgv Parijs-Brussel werd genomen.
  Ook onze eerste overnachtingen werden geboekt, want niets is belangrijker dan een goed bed om te slapen en een stevig ontbijt om de dagtrip aan te vatten.

  12-03-2013 om 12:32 geschreven door Fré

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
  >> Reageer (1)
  18-02-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voor de 2e maal op weg naar Compostela
  Op zaterdag 25 mei 2013 vertrekken we opnieuw met de fiets naar Compostela. De "camino" roept, maar ditmaal niet voor ons alleen. Samen met Carine en Eddy vormen we 2 fietskoppels en gaan we pelgrimeren gedurende 30 dagen. Wij proberen de ongeveer 2350 km tocht tussen Denderleeuw en Santiago in ongeveer 27 dagen te overbruggen.
  Het bezoek aan de fiets-en wandelbeurs in de Nekkerhal te Mechelen dit WE heeft de laatste twijfels weggenomen zodat het grote werk vanaf nu kan beginnen.

  18-02-2013 om 20:57 geschreven door Fré

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  27-12-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.We fietsen opnieuw naar Compostela in mei 2013.
  Na een geslaagde trip in 2009 hebben we opnieuw de intentie naar Compostela te fietsen; ditmaal niet met ons beidjes maar met enkele fietsvrienden uit Denderleeuw.
  Eind januari 2013 wordt de knoop doorgehakt met hoeveel we juist gaan pelgrimeren.


  27-12-2012 om 00:00 geschreven door Fré

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  14-10-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op weg naar Santiago, een van de mooiste reizen voor lichaam,ziel en geest
  Santiago de Compostela had een magische klant in de oren van onze voorouders. Pelgrims uit heel Europa trokken eeuwenlang naar deze Galicische stad. Maanden waren ze ondrweg op een inspirende en soms barre tocht, vol onverwachte belevenissen. Gedreven door een innerlijke drang naar wat achter de horizon lag waren zij de voorlopers van de huidige lange afstand wandelaars en fietsers.
  De belangstelling voor de St Jacobsroute is de laatste jaren weer springlevend. Het idee pelgrim te zijn, het trekken langs eeuwenoude sporen naar een ongekend doel, spreekt tot de verbeelding van de hedendaagse mens.
  De fiets is daarbij voor velen de favoriet. Op eigen kracht en eigen snelheid geniet menvan dit stuk Europese Culturele Erfgoed, op weg naar rijk geschakeerde landschappen. De westelijke fietsroute verbindt historische pelgrimsplaatsen via kleine en rustige wegen, langs groene riviertjes en dromerige dorpen.

  op donderdag 21 mei 2009 vertrokken Freddy en Nicole Schoonjans - Van der Donck met de fiets uit Denderleeuw, richting Santiago de Compostela.
  Een fietstocht van 2353 km naar het meest mythische bedevaartsoord van Europa, gelegen in Galicië het uiterste noordwesten van Spanje.

  Na 27 dagen fietsen met dagtochten van  65 km tot 120 km dwars door Frankrijk en Noord Spanje bereikten ze op dinsdag 16 juni 2009 Santiago met hun Norta hybridenfietsen - gewicht 18.5 kg elk - samen met 12 kg bagage per persoon. Het daggemiddelde bedroeg 87.1 km, en een rustdag werd niet ingelast.
  Elke dag werd er geslapen op een andere plaats, gaande van een "chambre d'höte", kleine hotels, "Gîtes" en pensions. Na aankomst in Santiago verbleven ze nog 5 dagen in een fraai hotel om daarna huiswaarts te keren met het vliegtuig vanuit Santiago via Barcelona naar Brussel. De fietsen werden enkele dagen later thuis bezorgd door een Nederlands fietstransportbedrijf.

  14-10-2009 om 00:00 geschreven door Fré

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (12 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  24-06-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Woensdag 24 juni 2009 : thuiskomst fietsen
  Deze middag werden onze 2 Norta trekfietsen door de Belgisch -Nederlandse firma Soetens aan huis afgeleverd. Na bijna 2400 km waren onze witte fietsen door de diverse weersomstandigheden aan een dringende wasbeurt toe; wat dan ook prompt gebeurd is. We hadden zo het gevoel dat hiermee onze tocht naar Santiage afgesloten werd.
  Wijzelf zijn maandagmiddag rond 11u30 thuis aangekomen na een vermoeiende vliegtuigreis vanuit
  Santiago via Barcelona naar Brussel. Er was geen vertraging, maar de aansluiting naar Brussel uit Barcelona na het doorbrengen van de nacht op de luchthaven liet zich voelen. Bij inscheping bleek dat we elk 12 kg bagage meegesleurd hebben gedurende onze 27 fietsdagen.....
  Te Zaventem werden we opgewacht door Gert en Elke, wat een goed thuiskomgevoel gaf.
  Ook onze buren en familie waren ons niet vergeten toen we eindelijk ons huisje terugzagen. Vele ballons en spandoek met gelukwensen verwelkomden ons.

  In een mum van tijd  waren meerdere buren présent en werd  een lekker glas champagne gedronken op onze behouden thuiskomst. En toe was de namiddag voor ons; lekker douche genomen, wat gegeten en begonnen met de uitpak van de bagage alles met de intentie om tijdig in ons eigen bed te geraken , want de voorbije 33 dagen hebben we op 27 verschillende plaatsen geslapen.

  Rond 21 u kwamen Gert en Elke nog even langs met een fles Champagne om het geheel af te sluiten.
  Het  volgende kwartier stonden er een 20-tal vrienden in de tuin; klaar voor een feestje te bouwen met als afsluiter de aankomst van de fietsvrienden Carine, Edward ,Eddy en Paul, die na hun prestatie op de Mont Ventoux rechtstreeks naar Denderleeuw kwamen om mee te vieren.
  Het was dan ook zeer laat of vroeg toen iedereen huiswaarts trok.
  Een beter droomsenario hadden we zelf niet kunnen bedenken. Bedankt iedereen !!

  PS : sinds vandaag hangen er 3 kleine zelfklevers "Compostela" langs  de Dender te Denderleeuw, weg naar Santiago...

  24-06-2009 om 00:00 geschreven door Fré

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (8 Stemmen)
  >> Reageer (1)
  20-06-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zaterdag 20 juni 2009 : Santiago de Compostela
  We hebben nu enkele dagen in Santiago doorgebracht om te rusten.... en te genieten, zoals vele blogvrienden ons toewensten.
  Deze drukke stad (100.000 inwoners) met haar hoger gelegen oud stadsgedeelte, is dagelijks de aankomstplaats van vele Pelgrims te voet of met de fiets. Het oude centrum met vele kleine straatjes en steegjes is autovrij, maar alles lijkt zo goed op elkaar dat je goed moet uitkijken of je loopt verloren. Toeristen en pelgrims lopen de ganse dag op en aan en de vele restaurantjes, terrasjes en souvenirwinkels zorgen voor een speciale sfeer.
  Ons hotel "Avenida"bevindt zich op de scheiding tussen het oude en het nieuwe stadsgedeelte.
  Het lager gelegen stadsgedeelte is zeer druk door het intense autoverkeer. Vele moderne handelszaken en kantoren zijn hier gevestigd.
  Zoals iedere pelgrim hebben we ook de kathedraal bezocht en tijdens de pelgrimsmis het zware beroemde wierookvat (botafumeiro) zien zwaaien tot in het gewelf.
  De Jacobuscrypte was eveneens een bezoek waard, en de kaarsen voor familie en vrienden hebben we aangestoken, spijtig genoeg electronisch....
  En ondanks dat Galicië - Santiago gekend is als de plaats met de meeste regenval in Spanje, hebben wij alleen maar van de zon kunnen genieten !
  Als afsluiter zijn we samen met Chris en Mark, de 2 Vlaamse fietsers uit Dworp die we als eersten ontmoeten in Frankrijk, een pelgrimsmaal gaan eten nabij de kathedraal in de oude stad.
  Onze fietsen zijn reeds op terugweg naar Denderleeuw via een speciale Belgisch-Hollandse koerierdienst, en worden woensdag aan huis afgeleverd.
  Morgenavond vliegen we met Vueling Air via Barcelona naar Brussel.

  20-06-2009 om 00:00 geschreven door Fré

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
  >> Reageer (2)
  19-06-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Donderdag 18 juni 2009 : CABO FISTERRA = CABO FINISTERRE
  Deze morgen hebben we de bus genomen voor een drie uur lange rit naar Fisterra; het eindpunt van de christelijke camino. De tocht door berg en dal en daarna langs de prachtige kustdorpjes met verlaten stranden van Noia, Muros, Cannota en Cée was zwaar. Het was opnieuw zeer warm en de airco in de bus werkte niet.
  Eenmaal in Finisterre aangekomen, het was voorbij 13u, hebben we de voettocht over de 3,5km  lange klim langs de kaap en de zee aangevat, op weg naar de Faro met uiteindelijke bestemming kilometerpaal 0,00 km op de sterrenweg.( het einde van onze Camino), plaats waar naar oude traditie de pelgrims hun schoenen verbranden.
  Met rondom ons open lucht, wind en een schuimende zee werd het uiterste punt bereikt.
  Juist voor de top ontmoeten we de 2 Belgische fietsers uit Dworp, Chris en Marc, die we ook in Henonville in Frankrijk, voor het eerst zagen. Het werd een blij weerzien met de nodige verhalen.
  Op de top hebben we na menige foto's uiteindelijk de afdaling van de 3,5km lange afdaling aangevat.
  De combinatie van stevig doorstappen, lange busrit en de warmte, waren lastiger dan een stevige klim met de fiets.........

  19-06-2009 om 12:46 geschreven door Fré

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
  >> Reageer (2)


  Archief per week
 • 24/06-30/06 2013
 • 27/05-02/06 2013
 • 13/05-19/05 2013
 • 11/03-17/03 2013
 • 18/02-24/02 2013
 • 24/12-30/12 2012
 • 12/10-18/10 2009
 • 22/06-28/06 2009
 • 15/06-21/06 2009
 • 08/06-14/06 2009
 • 01/06-07/06 2009
 • 25/05-31/05 2009
 • 18/05-24/05 2009
 • 11/05-17/05 2009
 • 27/04-03/05 2009
 • 20/04-26/04 2009
 • 13/04-19/04 2009
 • 09/03-15/03 2009
 • 16/02-22/02 2009
 • 19/01-25/01 2009
 • 15/12-21/12 2008
 • 08/12-14/12 2008
 • 24/11-30/11 2008
 • 10/11-16/11 2008

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !


  CARD STOP : 32 -0 70 344 344

  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!