Vooral de zogenaamde babyboomers (55%) zijn tegen, bij de jongeren is de weerstand minder groot (23%). De ‘ideale’ pensioenleeftijd voor de Belg ligt op 61 jaar: de helft van de ondervraagden vindt dat men op die leeftijd voldoende heeft gewerkt. Momenteel ligt de gemiddelde pensioenleeftijd in België op 59 jaar.

Jan Van Autreve, CEO van Delta Lloyd Life, zegt dat de Belg de voorbije twee jaar overladen werd met boodschappen rond de pensioenproblematiek, maar meent dat daarbij te weinig aandacht ging naar het creëren van perspectieven. ‘De Belg hoort niet wat hij erbij te winnen heeft als hij langer werkt. Er is nood aan een zachte landing tussen een actieve en een inactieve loopbaan.’

Niet inleveren

Ook uit de pensioenenquête blijkt dat de Belg vragende partij is voor een eindeloopbaanbeleid. Zo’n 63 procent van de ondervraagden vindt dat werkgevers zo’n aangepast beleid moeten voeren. Daarbij is vooral de vraag naar een flexibele en aangepaste baan voor oudere werknemers groot. Een overgrote meerderheid (83%) is niet bereid om financieel in te leveren aan het einde van zijn loopbaan.

Van Autreve meent dat de cumul tussen werken en pensioen aangemoedigd zou moeten worden. Een andere piste is de kost van oudere werknemers voor de werkgever te verlagen.