Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Geldwolven
Ik hoop dat de NVA zo snel mogelijk verdwijnt in ons apenland
Â
Â
25-04-2017
Sp.a biedt CD&V wisselmeerderheid aan voor meerwaardebelasting
Sp.a biedt CD&V wisselmeerderheid aan voor meerwaardebelasting
WETSTRAAT Meryame Kitir (sp.a) nodigt Wouter Beke uit voor een wisselmeerderheid om een wetsvoorstel over de meerwaardebelasting te stemmen in het parlement. "Zo krijgt de bevolking alsnog waar ze recht op heeft: een eerlijke fiscale bijdrage van de grote vermogens in dit land", zegt ze in De Zondag.
"Deze week werd nog maar eens duidelijk dat zowel N-VA als Open Vld geen voorstander zijn van een meerwaardebelasting", zegt Meryame Kitir, fractieleidster voor sp.a in de Kamer.
"Mocht het Wouter Beke menens zijn en zijn partij wil écht werk maken van een eerlijke fiscaliteit, dan kunnen ze daarvoor bij de oppositie terecht. CD&V hoeft het voorstel voor een meerwaardebelasting dus nog niet definitief te begraven. Wij nodigen Wouter Beke uit voor een wisselmeerderheid."
"De dreiging is nog niet voorbij." Dat zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon aan VTM Nieuws. Volgens de laatste dreigingsanalyse van het OCAD moeten de veiligheidsmaatregelen voor agenten in ons land niet verscherpt worden na de aanslag in Parijs van gisteravond.
Niet lang na de aanslag werd het nieuws verspreid dat het om een Belg zou gaan. "Dat is de tijd van sociale media. Alles gaat onmiddellijk rond", aldus Jambon. "Onze diensten hebben altijd een slag om de arm gehouden. Al heel snel was het duidelijk dat het om een Fransman ging. Ook het Franse parket heeft dat snel gecommuniceerd."
Daarna doken er geruchten op dat er een link was met een Antwerpenaar. "Dat kunnen we nu formeel ontkennen." Jambon bepleit enige terughoudendheid bij het verspreiden van namen voordat ze grondig gecheckt zijn.
Dat er in een ander onderzoek wapens gevonden werden bij vijf huiszoekingen, is volgens minsiter Jambon een signaal dat het de juiste keuze is om dreigingsniveau drie te behouden. "De kans op een aanslag is nog altijd groot. Ik denk dat het OCAD gelijk heeft dit niveau aan te houden. De bedreigingen zijn nog niet voorbij. Syrië-strijders zijn ginds nog steeds actief, en kunnen nog altijd terugkomen. Onze diensten zijn in opperste staat van paraatheid." Toch zijn er volgens minister Jambon geen bijkomende aanwijzingen om de huidige beveiliging te verhogen.
"Opgepakte verdachten planden aanslag in ons land"
(.
De federale gerechtelijke politie van Brussel heeft afgelopen nacht vijf verdachten opgepakt in een terreuronderzoek van het federaal parket. De huiszoekingen vonden plaats bij de entourage van Salah Abdeslam en Abdelhamid Abaaoud. Volgens VTM Nieuws planden de opgepakte personen een aanslag in ons land.
De vijf verdachten werden opgepakt bij een reeks huiszoekingen in Sint-Jans-Molenbeek, Roosdaal en Ganshoren. Bij die huiszoekingen trof de politie ook twee handvuurwapens, munitie, een kogelwerende vest en een een hoeveelheid cannabis aan.
Er zijn aanwijzingen dat de opgepakte personen een aanslag in ons land planden, zo werd bevestigd aan VTM Nieuws. De aangetroffen wapens waren niet bedoeld voor de geplande aanslag, daarvoor waren nog geen concrete plannen.
De vijf zullen morgen voorgeleid worden bij de onderzoeksrechter, die zal beslissen of ze aangehouden worden. Dat meldt het federaal parket, dat verder weinig commentaar geeft over het onderzoek. Het onderzoek staat los van de aanslagen in Parijs op 13 november 2015 en in Brussel op 22 maart 2016. Ook is er geen verband met de aanslag op de Parijse Champs-Elysées gisteravond.
Vijf personen verdacht van terrorisme opgepakt bij huiszoekingen in Brussel
Vijf personen verdacht van terrorisme opgepakt bij huiszoekingen in Brussel
De federale gerechtelijke politie van Brussel heeft afgelopen nacht vijf verdachten opgepakt in een terreuronderzoek van het federaal parket. Het onderzoek staat los van de aanslagen in Parijs op 13 november 2015 en in Brussel op 22 maart 2016. Ook is er geen verband met de aanslag op de Parijse Champs-Elysées gisteravond.
De vijf verdachten werden opgepakt bij een reeks huiszoekingen in Sint-Jans-Molenbeek, Roosdaal en Ganshoren. Bij die huiszoekingen trof de politie ook twee handvuurwapens, munitie, een kogelwerende vest en een een hoeveelheid cannabis aan. De vijf worden verdacht van deelname aan de activiteiten van een terroristische groep.
De vijf zullen morgen voorgeleid worden bij de onderzoeksrechter, die zal beslissen of ze aangehouden worden. Dat meldt het federaal parket, dat verder weinig commentaar geeft over het onderzoek.
Vakbond ACV klaagt aan dat er niet voldoende controleurs zijn om na te gaan of bedrijven voldoende preventiemaatregelen nemen in de strijd tegen burn-outs. Maar niet enkel de werkgevers moeten controleren of het goed gaat met de werknemers, ook collega’s onderling kunnen elkaar daarmee helpen. VTM NIEUWS vroeg neuropsychologe Elke Geraerts hoe je een burn-out kunt herkennen bij jezelf en bij collega’s.
“Vaak wordt gezegd dat de baas problemen zoals een burn-out moeten oplossen. Maar als iedereen nu de verantwoordelijkheid zou nemen dan ben je samen meer gewapend tegen een burn-out”, vertelt Geraerts. Het is dus belangrijk om de mentale gezondheid van werknemers een zaak te maken van iedereen.
Verandering Maar hoe kan u nu merken of een collega het moeilijk heeft? “Je moet eigenlijk letten op hoe iemand verandert. Als iemand vroeger heel extravert was en nu introvert wordt of iemand voordien positief in het leven stond, nu eerder dingen negatief ziet, dan kunnen dat signalen zijn”, aldus Geraerts.
Om die veranderingen waar te nemen heeft Geraerts nog een tip. “Ik adviseer om bevindingen op te schrijven. Het geheugen is immers subjectief”, legt Geraerts uit. Door dingen op te schrijven kan je ze later vergelijken en loop je niet het gevaar dat je eigen brein je fopt.
Praten Eens je een verandering hebt opgemerkt is het belangrijk dat je dit ook aan de collega in kwestie laat weten. “Want mensen die richting een burn-out gaan, zijn vaak de laatsten om te beseffen dat ze een burn-out aan het krijgen zijn”, vertelt de neuropsychologe. “Je kan best aangeven aan je collega dat je merkt dat hij of zij negatiever is geworden of een korter lontje heeft gekregen en dan laat je die informatie zinken.”
De volgende stap is dan om te kijken hoe je medewerker op die informatie reageert. “Zo moet je eigenlijk telkens opnieuw het gesprek aanhalen. Dat kan door te verwijzen naar iets wat je gelezen of gezien hebt”, zegt Geraerts. “Vragen zoals ‘hoe voel je je?’ of ‘slaap je nog genoeg’ kunnen ook helpen.” Als dit na een hele tijd nog niet helpt is het volgens Geraerts wel verstandig om de leidinggevende in te lichten. Samen kan dan een oplossing gezocht worden.
Wie zijn zonnepanelen tegen 1 juni niet registreert bij netbeheerder Eandis of Infrax en betrapt wordt, riskeert een boete. Dat heeft Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) vandaag gezegd.
Het aanmelden van zonnepaneleninstallaties bij de netbeheerder is verplicht, maar naar schatting een op zes Vlamingen doet dat niet. Daarom lanceert minister Tommelein nu een oproep om de zonnepanelen aan te geven tegen 1 juni.
Veiligheid “Als men werkt aan het net moet men weten hoeveel installaties er in de buurt zijn en wie er op het net zet. Dat is heel belangrijk voor de veiligheid van de medewerkers, maar ook voor de netstabiliteit”, zegt Tommelein aan VTM NIEUWS.
Wie zijn zonnepanelen niet registreert, betaalt ook geen ‘prosumentenvergoeding’. Dat is een vergoeding voor wie stroom terug op het net stuurt. “Het moet ook een eerlijke situatie zijn, want als we 275.000 installaties hebben, kan het niet zijn dat de ene betaalt en de andere niet”, aldus minister Tommelein.
Boete Wie zijn zonnepaneleninstallatie niet heeft aangemeld tegen 1 juni en betrapt wordt, krijgt een boete van 150 tot 20.000 euro. Dat hoogste bedrag geldt alleen voor grote industriële spelers. De boetes komen terecht in het Energiefonds, dat dient om de schulden uit het verleden weg te werken.
Wie zijn zonnepanelen installeerde voor 1 juni 2015, en dus nog groenestroomcertificaten ontvangt, is in orde. Wie de installatie van de panelen nog nergens op zijn factuur terugvindt, kijkt een en ander het best eens na.
275.000 installaties Tommelein lanceert zijn oproep bij de 275.000ste aangemelde zonne-installatie. De minister hoopt tegen het eind van dit jaar af te kloppen op 300.000 installaties. "Meer en meer mensen hebben de gelegenheid om te kijken of het interessant is om de investering te doen", aldus de minister. Daarnaast is er volgens hem nog heel wat ruimte onbenut om zonnepanelen te plaatsen, zoals langs spoor- of wegbermen.
In de Aalsterse deelgemeente Hofstade heeft Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) het startschot gegeven voor een sensibiliseringscampagne om niet-aangemelde zonnepaneleninstallaties te registreren. Dat deed hij bij de woning waar de 275.000ste aangemelde installatie staat.
Het aanmelden van zonnepaneleninstallaties bij netbeheerder Eandis of Infrax is verplicht, maar naar schatting één op de zes doet dat niet. 'Het is belangrijk om veiligheidsproblemen bij werken aan het net te voorkomen en op elk moment de stabiliteit van de energielevering te kunnen garanderen', motiveert minister Tommelein de registratieplicht. 'Wie dat niet doet, betaalt ook geen prosumentenvergoeding en pleegt eigenlijk energiefraude.'
Die vergoeding voor wie stroom terug op het net stuurt, kost afhankelijk van de netbeheerder ongeveer 100 euro per kW (vermogen van de omvormer). Wie zijn installatie tegen 1 juni niet heeft aangegeven en betrapt wordt, riskeert een boete van 150 tot 20.000 euro. Dat hoogste bedrag geldt voor grote industriële spelers.
Tommelein lanceerde de campagne bij de 275.000ste aangemelde zonne-installatie, de minister hoopt tegen eind dit jaar op 300.000 installaties af te kloppen. 'Meer en meer mensen hebben de gelegenheid om te kijken of het interessant is om de investering te doen', aldus de minister, herinnerend aan de Zonnekaart. 'Want het is niet zo dat het plaatsen van zonnepanelen niet rendabel is.' Daarnaast is er volgens Tommelein nog heel wat ruimte onbenut om zonnepanelen te plaatsen, zoals langs spoor- of wegbermen.
Wie zijn zonnepanelen installeerde voor 1 juni 2015, en dus nog groenestroomcertificaten ontvangt, is in orde. Wie de installatie nergens op de factuur ziet, kijkt een en ander best eens na op www.eandis.be/zonnepanelenmelden of www.infrax.be/zonnepanelenmelden.
De brief met de aankondiging dat Groot-Brittannië artikel 50 in gang zet, is om 13.30 uur officieel overhandigd aan de Europese Unie. Dat zet de onderhandelingen over het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie officieel in gang. Maar wat volgt er nu?
De brief van Theresa May zal vandaag door de Britse ambassadeur Tim Barrow overhandigd worden aan de Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk. Meteen daarna zal Tusk reageren op de brief tijdens een persmoment. Dat heeft hij ook zelf aangekondigd via Twitter.
Vrijdag: Tusk stuurt strategie uit Nu vrijdag zal Donald Tusk een zogenaamd ontwerponderhandelingsmandaat naar de regeringsleiders van de Europese Unie sturen. Het document zou zo’n tien pagina’s tellen en de precieze inhoud is momenteel nog ‘top secret’. Slechts zes mensen zouden de inhoud van het document kennen (onder wie Tusk zelf en voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker).
In het document is de strategie uitgeschreven voor de posities die de verschillende Europese lidstaten zullen innemen tegenover May en haar land. Dit zou zoal in het ontwerp staan:
April: aanpassing strategie Alle EU-adviseurs, -regeringsleiders en –ambassadeurs zullen zich over het ontwerponderhandelingsmandaat buigen. Op 29 april moet de tekst af zijn, waarna de Europese Commissie die vertaalt naar richtlijnen.
Mei: onderhandelingen starten Vermoed wordt dat de uiteindelijke onderhandelingen in mei zullen starten. De Franse politicus Michel Barnier zal de onderhandelingen leiden in naam van de Europese Commissie, Londen wordt vertegenwoordigd door de conservatieve politicus David Davis.
Barnier wil er vaart achter zetten en trekt de kaart van de openheid. Hij weet dat de inhoud van de gesprekken toch zal uitlekken en bepaalt liever zelf de teneur van wat uitlekt.
Waarover onderhandelen? Voor het eerst stapt een land uit de Europese Unie. Sinds Theresa May haar handtekening onder artikel 50 heeft gezet, is een onderhandelingsperiode van twee jaar gestart. Het moet de Europese Unie zoals we die nu kennen, omvormen tot de EU-27, een unie zonder Groot-Brittannië.
Het Europees Parlement wil alvast stevig onderhandelen. De parlementariërs zijn er niet mee gediend dat Groot-Brittannië jarenlang aandrong op een afgezwakte Europese Unie en nu beslist om het schip te verlaten.
De fractieleiders hebben ook een ontwerpverklaring opgesteld waarin een aantal onderwerpen staan waarop de Unie volgens hen niet mag toegeven tijdens de onderhandelingen. Dit staat zoal in het document:
Ook belangrijk tijdens de onderhandelingen wordt de geschillenregeling. Wat als er ruzie ontstaat tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie over het uitvoeren van de scheidingsovereenkomst? Londen wil het Europees Hof van Justitie niet meer erkennen, dus er is een oplossing nodig.
Wat als er geen akkoord komt? In het najaar van 2018 zou het definitieve brexitakkoord klaar moeten zijn, op 29 maart 2019 zouden we dan definitief gescheiden zijn van Groot-Brittannië. Als het tot een akkoord komt tenminste. Gebeurt dat niet, dan vertrekt Londen zonder akkoord en volgt een juridisch steekspel dat jaren kan duren.
John Schindler, veiligheidsexpert en voormalig spion bij NSA, zegt dat Donald Trump het Witte Huis zal moeten verlaten als hij beschuldigd zou worden van verkiezingsfraude. Zijn campagneteam zou samengewerkt hebben met de Russen om de presidentsverkiezingen te manipuleren.
Amerikaans president Trump zou gedwongen kunnen worden om af te treden door het onderzoek dat loopt naar de banden van zijn naaste medewerkers met Rusland. "Als niet enkel de mensen uit zijn omgeving maar ook de president zelf beschuldigd zou worden, zou dat een kantelpunt kunnen zijn. Of hij het wil of niet, daardoor kan hij tot aftreden gedwongen worden”, zei Schindler op CBC Radio.
Russische link FBI-directeur James Comey bevestigde eerder deze week dat de inlichtingendienst zowel de vermoedelijke Russische inmenging bij de verkiezing van vorig jaar als mogelijke banden tussen Moskou en Trumps campagneteam onderzoekt. Parlementaire commissies onderzoeken een mogelijke Russische link achter gesloten deuren.
“Onvermijdelijk” Met het onderzoek van de FBI, acties van het Congres en een mogelijk onafhankelijk onderzoek zullen de banden van Trumps team met Rusland "onvermijdelijk" openbaar worden gemaakt, beweerde de ex-spion in het interview. Daarop sloot hij af met de woorden: "We zijn er nog niet, maar ik denk dat die dag wel komt. De administratie laat dit dossier niet los.”
Van Rompuy haalt weer uit naar N-VA: "In deze regering is het wantrouwen totaal"
CD&V-Kamerlid Eric Van Rompuy neemt op zijn blog opnieuw coalitiepartner N-VA onder vuur. De scherpe communicatie van die partij leidt volgens hem binnen de regering tot spanningen en wantrouwen. "In deze regering is het wantrouwen totaal", stelt de CD&V'er. "Niemand wil de val van de regering, maar kan deze slijtageslag nog twee jaar duren? ", vraagt hij zich af.
Populisten gaan ten onder aan hun eigen slogans eens ze die moeten waarmaken. Dat zal in Vlaanderen niet anders zijn
Dat Van Rompuy en de N-VA niet op één lijn zitten, is een open deur intrappen. Niet zelden is de kritiek van Van Rompuy aan het adres van coalitiepartner N-VA scherper dan die vanop de oppositiebanken. Dat is vandaag niet anders in zijn blogpost onder de titel "Not in my name".
Daarin hekelt Van Rompuy de communicatiestrategie van de N-VA. De recente mediaoptredens van onder meer Bart De Wever, Theo Francken, Zuhal Demir en Liesbeth Homans passeren de revue. De onderliggende boodschap in het stuk is duidelijk: de harde taal van de N-VA-kopstukken past in een electorale strategie en gelukkig maar zitten ook Open Vld en CD&V in de federale regering om te vermijden dat die harde lijn (bijvoorbeeld rond veiligheid, asiel en migratie) wordt doorgedrukt.
Van Rompuy neemt scherp afstand van de N-VA-koers. "Met die ideologie wil ik niets te maken hebben. NOT IN MY NAME. En toch zitten we hiermee in de regering? Het is een gevoel dat ik in die 34 jaar parlementslid nooit heb gehad."
Wantrouwen totaal
Door die houding van N-VA is er volgens Van Rompuy ook een groot wantrouwen binnen de regering. En dat wantrouwen weegt op de regering. "In deze regering is het wantrouwen totaal. Er is geen vertrouwensbasis meer om de sociaaleconomische hervormingen door te zetten. Het verklaart waarom er geen akkoord komt over de hervorming van de vennootschapsbelasting en de meerwaardetaks", aldus de CD&V'er.
Volgens Van Rompuy zal ook N-VA vroeg of laat de rekening gepresenteerd krijgen. "In Vlaanderen schijnt N-VA nog onaantastbaar maar ook hier zal de slijtageslag van hun onvervulde beloften beginnen te wegen. De BRA(cke)XIT was een eerste signaal. Wie voortdurend de anderen de les spelt, krijgt dit vroeg of laat als een boemerang in zijn gezicht. Uiteindelijk zal de bevolking oordelen op realisaties en niet op perceptie. Dat moet Trump nu ook ervaren. Populisten gaan ten onder aan hun eigen slogans eens ze die moeten waarmaken. Dat zal in Vlaanderen niet anders zijn."
De Wever is de grooooooooooooootste lul van ons land
Burgemeester van Antwerpen Bart De Wever (N-VA) heeft de timing vrijgegeven rond het incident van afgelopen donderdag in Antwerpen. Zijn woordvoerder tweette een document van drie pagina's waarin in detail het verloop van de feiten wordt weergegeven. Er kwam heel wat kritiek op de communicatie, maar volgens het document is het "een voorbeeld van klassieke crisiscommunicatie."
"Gezien de aanhoudende partijpolitieke en journalistieke commentaar op de communicatie, publiceren wij hierbij een precies overzicht van het verloop", begint het document. Doel van de drie A4-pagina's? Aantonen dat de communicatie "noodzakelijk, doorgesproken en adequaat" was.
Vervolgens krijgen we een gedetailleerd tijdschema vanaf 10.45 uur tot aan de persconferentie in het stadhuis om 14.14 uur. Daarin kunnen we gedetailleerd lezen welke informatie binnenkwam bij burgemeester en politie en waarom ze beslisten om zo snel een persconferentie te houden.
Aanslag? Om kwart voor elf merkten leden van Defensie een wagen met een Franse nummerplaat op die met hoge snelheid de Meir in Antwerpen opreed. De man reed er bijna de aanwezige voetgangers aan, en probeerde weg te vluchten toen de politie hem tot stilstand wou brengen. Hij zette koers tot aan de Sint-Michielskaai, waar de politie het voertuig kon onderscheppen.
Redelijk snel komen er vragen binnen van de pers. Uiteindelijk beslist de burgemeester om een persconferentie te houden door "de brede speculaties in de pers en de signalen van bezorgde burgers." Daardoor was "een geruststellende en feitelijke boodschap noodzakelijk", klinkt het.
Kritiek Na de persconferentie ontstond heel wat commotie over de communicatie van burgemeester De Wever. Zo zou het federaal parket niet echt voorstander zijn geweest van zijn snelle communicatie. Zorgde dit niet voor onnodig veel angst? Oppositiepartij Groen vond alvast van wel. Maar met het gedetailleerde document wil het kabinet van De Wever de kritiek ontkrachten.
Verdachte Antwerpen aangehouden voor poging tot terroristische moord
Verdachte Antwerpen aangehouden voor poging tot terroristische moord
De verdachte van het incident in Antwerpen is aangehouden voor poging tot terroristische moord en inbreuk op de wapenwetgeving. Dat bevestigt het federaal parket. Het parket benadrukt evenwel dat het nog te vroeg is om te stellen dat het om terreur gaat.
De politie onderschepte gisteren op de Antwerpse Sint-Michielskaai een verdacht voertuig met Franse nummerplaat. De wagen reed met hoge snelheid over de Meir: voetgangers moesten opzij springen. In de auto lagen steekwapens, een riotgun en een jerrycan. De Franse bestuurder, Mohammed R. (39), werd slapend achter zijn stuur aangetroffen.
Gisteren lukte het niet om de man te ondervragen omdat hij stomdronken en onder invloed van drugs was. Zijn roes van drank, cocaïne en hasj is intussen uitgewerkt. De verdachte werd vanmorgen overgebracht naar het justitiepaleis en door de onderzoeksrechter, gespecialiseerd in terreurzaken, ondervraagd. Daarop werd hij aangehouden. Hij wordt nu verdacht van poging tot terroristische moord en voor inbreuken op de wapenwetgeving.
Volgens VRT Nieuws wijst het federaal parket erop dat het nog niet zeker is dat Mohammed R. effectief terroristische motieven had en er dus een terreuraanslag zou verijdeld zijn.
Meester Raoul Vermeulen treedt op voor verdachte Mohammed R. "Op dit moment kan ik geen commentaar geven. Ik wil eerst het dossier bekijken om te zien waarover het nu gaat en dat bespreken met de cliënt", klinkt het.
De oppositie wilde het vandaag in de Kamer hebben over de felle uithalen van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) over Artsen Zonder Grenzen, die volgens hem aan “mensensmokkel” en “illegale migratie” doen. Dat Francken vandaag niet kwam opdagen, is volgens oppositiepartij Groen “laf” en “een nieuwe belediging”.
“Wat een onzin. Wij willen geen verdrinkingen. Wij doen aan hervestiging, meer dan ooit. U stimuleer smokkel.” Daarmee opende Francken deze week het vuur op de hulporganisatie Artsen Zonder Grenzen. De staatssecretaris meent zelfs dat mensen redden alleen maar meer doden veroorzaakt. “Blijf er weg, jullie maken het alleen maar erger”, zegt Francken nog fel.
Op vingers getikt Op de uithalen zijn heel wat negatieve reacties gekomen, ook van premier Charles Michel (MR). “Ik keur deze tweets af, ik veroordeel dergelijke communicatie”, zegt de premier in de Kamer. “En ik raad hem aan zeven keer zijn duim om te draaien alvorens zo'n tweets uit te sturen.”
De eerste minister beklemtoonde ook dat zijn regering het humanitaire werk steunt. Hij kreeg na zijn betoog applaus vanop alle banken, behalve die van N-VA en Vlaams Belang.
Kritiek oppositie Sp.a, PS, Ecolo-Groen en PVDA toonden zich intussen kritisch en plaatsvervangend beschaamd over de kritiek op Artsen Zonder Grenzen. Dat Francken zelf afwezig bleef, zette bij de oppositie dan ook heel wat kwaad bloed.
“Op Twitter heeft Theo Francken altijd veel praat, maar voor debat over zijn uitspraken over Artsen Zonder Grenzen komt hij zelfs niet opdagen”, reageert Groen-fractieleider Kristof Calvo fel.
Open Vld zet druk op Peeters over hervorming loopbanen 21-03-17, 21.40u - Redactie - Bron: Belga LEES LATER 1 Vincent Van Quickenborne (Open Vld):
Open Vld zet druk op Peeters over hervorming loopbanen
Regeringspartij Open Vld maakt zich zorgen over de in het regeerakkoord voorziene hervorming van de loopbanen. "Ik stel vast dat er nog niets is", zei Vincent Van Quickenborne vandaag in de bevoegde Kamercommissie. Minister Kris Peeters (CD&V) wil in het dossier "voorzichtig" en "genuanceerd" stappen vooruit zetten.
Volgens het regeerakkoord zou de regering werk maken van een loopbaanmodel waarin "de werknemers een loon ontvangen dat meer overeenstemt met hun competenties en productiviteit, in plaats van een loutere lineaire toename in functie van leeftijd en anciënniteit".
Minister Peeters zegt dat er over de kwestie heel wat studies zijn die de moeite lonen om geanalyseerd te worden. Bovendien voorziet het regeerakkoord ook dat er advies gevraagd wordt aan de sociale partners. Hij verwijst naar een vergadering op sectorniveau op 28 maart.
"Pessimistisch"
Open Vld'er Van Quickenborne vindt dat men de hervorming beter samen aangepakt had bij de bespreking van de wet rond werkbaar werk. Hij betreurt dat er rond de loopbanen nog niets op tafel ligt. Peeters formuleert vooral argumenten om niet te hervormen, meent Van Quickenborne. "Ik had graag gehad dat u een aantal argumenten om wel te hervormen naar voren schoof."
Van Quickenbornes partijgenoot Egbert Lachaert zegt "zeer pessimistisch" te zijn over de hervorming. Jongeren kijken nochtans naar die hervorming uit, zegt Lachaert, want ze begrijpen niet altijd waarom bepaalde oudere werknemers dubbel zoveel betaald krijgen als zijzelf. Hij hoopt dat minister van Ambtenarenzaken Steven Vandeput (N-VA) een hervorming van de ambtenarenloopbaan op poten kan zetten. Die is nu volledig gebaseerd op anciënniteit. Een hervorming bij de ambtenaren zou de privésector stimuleren om dezelfde weg op te gaan, meent hij.
Bij de oppositiepartijen zegt PVDA'er Raoul Hedebouw blij te zijn dat het dossier in de koelkast is beland. Hij meent dat er andere manieren zijn om de koopkracht van jongeren te verhogen.
Veertien gemeentes zullen straks stroomstootwapens mogen uittesten. Dat bevestigt het ministerie van Binnenlandse Zaken aan VTM NIEUWS. Er is een proefperiode van zes maanden gepland.
De Bijzondere Bijstandsteams van zes Vlaamse, zes Waalse en twee Brusselse lokale politiezones krijgen dit najaar de toestemming om tasers te gebruiken om verdachten te overmeesteren.
De taser moet de agent in staat stellen om extreem agressieve verdachten snel af te stoppen. Wanneer de taser afgevuurd wordt, schieten over een afstand van zo'n tien meter twee metalen pinnen uit het toestel, die van elektrische stroom voorzien worden.
De zones waar we straks tasers krijgen zijn: Brussel-West, Brussel Zuid, Antwerpen, Oostende, Limburg, Westkust, Brugge, Aalst, Luik, Charleroi, Bergen/Quevy, Aarlen, Leuze-en-Hainaut en La Boraine.
Alvorens de agenten het wapen mogen gebruiken, moeten ze een driedaagse opleiding volgen om te weten wanneer de taser mag bovengehaald worden. Na zes maanden zal alles geëvalueerd worden en op termijn zouden alle inspecteurs er een kunnen krijgen.
Om nog meer mensen, bedrijven en organisaties te overtuigen om zonnepanelen of een zonneboiler op het dak te plaatsen, heeft het Vlaams Energieagentschap (VEA) een 'zonnekaart' uitgewerkt. Dat is een online toepassing waarop iedereen meteen kan zien of zijn of haar dak geschikt is voor zonnepanelen of -boiler, hoeveel de installatie kost en wat de terugverdientijd is.
Nu heeft één op de acht gebouwen in Vlaanderen zonnepanelen of een zonneboiler. "Dat betekent dat er nog heel veel potentieel is", zegt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld). "Met de Vlaamse zonnekaart kan elke Vlaming zien hoe goed zijn of haar dak scoort en hoeveel een installatie hem of haar zou kosten en wat die zou opbrengen", zegt de minister. "Zonne-energie is niet duur meer en vooral winstgevend. Bovendien zijn de meeste daken geschikt. Dat kan iedereen nu met eigen ogen vaststellen".
De zonnekaart is hier terug te vinden. Wie zijn adres ingeeft, ziet meteen of het dak ideaal (groen), bruikbaar (geel) of beperkt tot niet bruikbaar (oranje) is voor zonnepanelen of een zonneboiler. Voor elk ideaal of bruikbaar dak berekent de zonnekaart de kostprijs en de terugverdientijd.
De berekeningen gebeuren standaard voor een doorsneegezinsverbruik, maar je kan de instellingen eenvoudig aanpassen en een persoonlijke berekening uitvoeren. De toepassing beschikt ook over profielen voor grote verbruikers, zoals bedrijven, scholen of supermarkten.
In 2016 is het aantal verkeersdoden op Vlaamse en Brusselse wegen teruggevallen tot 640, een daling van 13 procent ten opzichte van 2015 en een historisch laag cijfer. Dat blijkt uit de verkeersbarometer van het BIVV.
Al ruim een decennium tekent er zich duidelijk een dalende trend af als het gaat over het aantal dodelijke slachtoffers in het verkeer. Het aantal slachtoffers die op de plaats van het ongeval overleed komt op 540 te liggen. Het dodentol met de dertig dagen na het ongeval bijgerekend, komt uiteindelijk uit op 640. Dat is respectievelijk een daling van 13,3 procent en 12,6 procent in vergelijking met 2015. Een decennium geleden schommelden die cijfers nog rond de 1.000.
Vlaanderen Positief is dat het aantal verkeersdoden in alle gewesten daalde. Het aantal dodelijke verkeersslachtoffers viel in Vlaanderen het sterkst terug in Limburg. West-Vlaanderen is de enige provincie die het aantal slachtoffers niet kon terugdringen. In Wallonië scoort Luxemburg het best. In Namen en Waals Brabant vielen wel meer slachtoffers. Ook het aantal letselongevallen zakte een half procent tot 39.839 ongevallen en het aantal gewonden valt terug tot 50.957, een daling van 1,4 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Hier is de daling niet overal op te merken.
In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest was er een lichte opstoot van het aantal letselongevallen en slachtoffers. Het aantal fietsongevallen nam wel toe, zeker in Brussel, waar dat aantal zelfs met een vijfde steeg. Ook in Vlaanderen waren er ruim 2 procent meer ongevallen. Die stijging komt er onder meer door een stijgend aantal fietsongevallen met senioren. Het BIVV ziet ook een daling van nachtelijke ongevallen met jongeren. In 2016 vielen er 7 doden minder dan het jaar voordien in deze categorie. Het aantal doden tijdens week -en weekendnachten bereikte een laagterecord "Voor veel types weggebruikers zijn onze wegen nooit veiliger geweest dan vorig jaar. In vergelijking met Frankrijk, Duitsland en Nederland, viel in België de meest gunstige evolutie te noteren. Dat geldt ook voor de evolutie van het aantal letselongevallen als het aantal slachtoffers", besluit het (Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV).
Ingeslagen weg Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) bevestigt dat "dit een aanmoediging is om resoluut verder te gaan op de ingeslagen weg", aldus de Vlaamse Stichting Verkeerskunde. "Ik krijg een grote vracht negatieve mails als ik de lat voor het rijexamen hoger leg of wanneer ik de snelheid buiten de bebouwde kom op 70 km per uur leg. Maar als dat beleid bijdraagt tot ook maar een enkele verkeersdode minder, dan is het mij dat zeker waard."
"Dit aantal is bemoedigend en we kunnen ons verheugen dat meer dan 80 levens gered zijn op onze wegen. Maar we mogen absoluut niet op onze lauweren rusten. Er moeten nog vele inspanningen geleverd worden om de doelstelling te behalen die op de Staten-Generaal is vastgelegd: namelijk maximaal 420 doden tegen 2020. Het is daarom dat ik werk blijf maken van maatregelen tegen recidivisme en alcohol achter het stuur", aldus federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR).
De regering Michel kon goede cijfers voorleggen op de begrotingscontrole die ze vanmorgen voorstelde. Enkele economische meevallers zorgen ervoor dat er een buffer van ruim 550 miljoen euro kan worden voorgelegd. Toch wacht er in de zomer hoogstwaarschijnlijk een zeer moeilijke oefening.
Premier Michel bereikte gisterenavond een akkoord over de begroting en stelde die vanmorgen voor. "Er komen geen extra belastingen of besparingen", zei hij optimistisch.
Het federaal monitoringcomité had becijferd dat de regering op zoek moest naar 313 miljoen euro om de Europese doelstellingen te halen. De regering had nog een buffer van 739 miljoen en besliste om daar nog 559 miljoen van te behouden.
Meevallers Enkele economische meevallers maakten de controle een pak makkelijker. Zo zakte de notionele interestaftrek van de vennootschapsbelasting dit jaar met 1,10 procent: bedrijven kunnen dit jaar minder aftrekken van hun belasting en dus vloeit er 325 miljoen extra naar de staat.
Daarnaast heeft Europa beslist dat de kosten van antiterrorismemaatregelen en die voor asiel en migratie dit jaar niet in de begroting moeten.
De economie gaat er stevig op vooruit. De regering heeft berekend dat de groei dit jaar 1,4 procent zal bedragen. Een vrij voorzichtige kijk, aangezien het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een nog forsere groei voorspelt.
Grote 'maar' Michel benadrukte dat de regering nu ook de vruchten begint te plukken van maatregelen die ze twee jaar geleden heeft genomen. "Ook het IMF geeft België goede punten", zei Michel nog.
Goede cijfers dus, maar toch wacht er de regering nog een grote oefening over enkele maanden. In de maanden juni en juli zal Michel de begroting voor het volgende jaar moeten maken. Om die in evenwicht te krijgen zou er vier tot zes miljard moeten gevonden worden. Waar dat geld gehaald zal worden, is voorlopig niet duidelijk