ZO HERKEN JE BURN-OUT BIJ COLLEGA’S
Vakbond ACV klaagt aan dat er niet voldoende controleurs zijn om na te gaan of bedrijven voldoende preventiemaatregelen nemen in de strijd tegen burn-outs. Maar niet enkel de werkgevers moeten controleren of het goed gaat met de werknemers, ook collega’s onderling kunnen elkaar daarmee helpen. VTM NIEUWS vroeg neuropsychologe Elke Geraerts hoe je een burn-out kunt herkennen bij jezelf en bij collega’s.
“Vaak wordt gezegd dat de baas problemen zoals een burn-out moeten oplossen. Maar als iedereen nu de verantwoordelijkheid zou nemen dan ben je samen meer gewapend tegen een burn-out”, vertelt Geraerts. Het is dus belangrijk om de mentale gezondheid van werknemers een zaak te maken van iedereen.
Verandering Maar hoe kan u nu merken of een collega het moeilijk heeft? “Je moet eigenlijk letten op hoe iemand verandert. Als iemand vroeger heel extravert was en nu introvert wordt of iemand voordien positief in het leven stond, nu eerder dingen negatief ziet, dan kunnen dat signalen zijn”, aldus Geraerts.
Om die veranderingen waar te nemen heeft Geraerts nog een tip. “Ik adviseer om bevindingen op te schrijven. Het geheugen is immers subjectief”, legt Geraerts uit. Door dingen op te schrijven kan je ze later vergelijken en loop je niet het gevaar dat je eigen brein je fopt.
Praten Eens je een verandering hebt opgemerkt is het belangrijk dat je dit ook aan de collega in kwestie laat weten. “Want mensen die richting een burn-out gaan, zijn vaak de laatsten om te beseffen dat ze een burn-out aan het krijgen zijn”, vertelt de neuropsychologe. “Je kan best aangeven aan je collega dat je merkt dat hij of zij negatiever is geworden of een korter lontje heeft gekregen en dan laat je die informatie zinken.”
De volgende stap is dan om te kijken hoe je medewerker op die informatie reageert. “Zo moet je eigenlijk telkens opnieuw het gesprek aanhalen. Dat kan door te verwijzen naar iets wat je gelezen of gezien hebt”, zegt Geraerts. “Vragen zoals ‘hoe voel je je?’ of ‘slaap je nog genoeg’ kunnen ook helpen.” Als dit na een hele tijd nog niet helpt is het volgens Geraerts wel verstandig om de leidinggevende in te lichten. Samen kan dan een oplossing gezocht worden.
|