De politiezone Turnhout was een voorloper op het vlak van trajectcontrole, een systeem dat de gemiddelde snelheid van een voertuig tussen twee punten berekent. Op vijf trajecten – twee in Oud-Turnhout, twee in Wechelderzande en één in Lichtaart – werd de gemiddelde snelheid gemeten.

Midden oktober 2011 besliste de politie echter om voorlopig te stoppen met de controles na een uitspraak van een rechter in beroep. Die sprak een bestuurder vrij die gemiddeld 60 kilometer per uur had gereden in de dorpskern van Oud-Turnhout. De vaststellingen van de nummerplaatlezers waren volgens de rechter geen bewijs omdat de trajectcontrole nog niet gehomologeerd was. De keuring van de toestellen liet bijzonder lang op zich wachten, maar sinds vorige maand worden de systemen opnieuw gebruikt.

‘Niet zomaar snoeien’

In Wechelderzande duikt nu echter een nieuw probleem op. Enkele takken verstoren het antennesignaal tussen de camera’s en daardoor kunnen de nummerplaten van hardrijders niet geregistreerd worden. Met een snoeischaar zou dat probleem snel opgelost kunnen worden, maar zo simpel blijkt het niet te zijn.

‘Wij mógen die takken niet zomaar snoeien’, zegt Bart Raeymaekers van de politie in Turnhout in Het Laatste Nieuws. ‘De Wechelsebaan is een gewestweg. We zijn niet bevoegd om daar in te grijpen.’

De Turnhoutse politie vroeg het Agentschap Wegen en Verkeer vorige maand al om de takken te snoeien, maar echt gehaast lijken ze daar niet. ‘Onze diensten rijden niet speciaal daarvoor naar Wechelderzande’, zegt woordvoerder Peter Bruyninckx, die wel verzekert dat het probleem ‘voor de start van het schooljaar’ opgelost zal zijn.