Een team van VN-inspecteurs is Ghouta om sporen te zoeken van het mogelijk gebruik van chemische wapens. Ze zouden onder meer bodemstalen en stalen van kledij van slachtoffers nemen en spreken met getuigen.

Volgens de VN werd het eerste voertuig van het konvooi maandag doelbewust beschoten en zijn ze teruggekeerd naar een checkpoint van de regering. Een van de voertuigen is zwaar beschadigd en moet worden vervangen. Daarna zal het team terugkeren om het onderzoek voort te zetten. Een woordvoerder van de VN maakte geen melding van gewonden.

VN-secretaris-generaal Ban Ki Moon liet eerder weten dat de inspecteurs hun werk kunnen doen en dat Syrië medewerking zal verlenen aan het onderzoek. De Britse minister van Buitenlandse Zaken, William Hague, was pessimistischer. Volgens hem kan het bewijs alweer vernietigd zijn. ‘We moeten realistisch zijn over wat het bezoek van VN-onderzoekers kan opleveren.’ Als de inspecteurs bewijzen vinden, vraagt het westen een gepast antwoord.

De inspecteurs verlieten maandagochtend hun hotel in Damascus om in een konvooi van zes auto's naar het gebied te trekken. De auto's werden begeleid door Syrische veiligheidstroepen. De Syrische regering zou hebben toegezegd toe te zien op een wapenstilstand tijdens het bezoek. Maar dat

De Syrische oppositie beschuldigt het regime ervan chemische wapens gebruikt te hebben bij de bombardementen, waarbij volgens de tegenstanders van Assad meer dan duizend mensen gedood werden. De regering-Assad zegt dat de rebellen zelf gifgas hebben ingezet.

Assad: 'Belediging voor het gezond verstand'

Hoewel er officieel nog geen beslissing gevallen is, bekijken verschillende westerse landen, zoals de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, hun opties om militair tussen te komen.

Maandag start in de Jordaanse hoofdstad Amman een tweedaagse vergadering tussen de stafchefs van verschillende westerse landen en moslimlanden. Het conflict in Syrië staat er op de agenda.

De Syrische president Bashar Al-Assad heeft de Verenigde Staten gewaarschuwd voor een militaire interventie in zijn land. 'Dat zal op een mislukking uitdraaien, zoals in Vietnam', zei hij de Russische krant Izvestia.

Volgens de Syrische president zijn westerse beschuldigingen van een gifgasaanval bij Damascus vorige week 'onlogisch' en 'politiek gemotiveerd'. 'De verklaringen zijn een belediging voor het gezond verstand', aldus Assad. 'Syrië zal geen marionet van het Westen worden.'

Rode lijn

Het gebruik van chemische wapens werd door de Amerikaanse president Obama eerder al een ‘rode lijn’ genoemd. Mocht die worden overtreden, zou het land mogelijk ingrijpen. President Obama heeft het Pentagon gevraagd alle militaire opties voor de Verenigde Staten op te lijsten. Defensie zeg dat ze klaar is om militair in te grijpen, mocht Obama dat verzoeken. Obama heeft nog geen beslissing genomen en bekijkt alle opties.

Rusland heeft de Amerikanen gisteren al gewaarschuwd. ‘De VS moeten oppassen niet dezelfde fouten als in het verleden te maken’, zei een woordvoerder van Buitenlandse Zaken. Een duidelijke verwijzing naar het militaire ingrijpen in Irak.