Ludolf D.J. uit Willebroek mag nooit meer een gemotoriseerd voertuig besturen op de openbare weg. Dat heeft de Leuvense politierechter gisteren beslist. ‘De beklaagde beseft nog altijd niet dat drinken en rijden niet samen gaan’, luidt het in het vonnis. Eerdere veroordelingen voor vluchtmisdrijf en rijden onder invloed hebben dan ook weinig indruk gemaakt op de man.

Op 13 maart 2012 was de veroordeelde met zijn partner op bezoek bij een vriendin in Rotselaar. Omdat hij slecht nieuws had gekregen over de gezondheidstoestand van zijn vader die in een rusthuis verbleef in Tisselt, besliste hij met 2,7 promille alcohol in het bloed toch huiswaarts te rijden. Nauwelijks enkele honderden meter verder ging het mis. Op de Aarschotsesteenweg in Wezemaal week de zestiger van zijn rijstrook af en botste met zijn Mercedes frontaal op het voertuig van de 46-jarige Jan Van Kerckhoven, de zoon van oud-burgemeester Jos Van Kerckhoven van Tongerlo. De veertiger stierf ter plaatse.

‘Ik kan daar niet bij’, foetert de politierechter. ‘Exact twee maanden eerder had u uw rijbewijs nog maar terug gekregen omdat u onder invloed brokken had gemaakt. U geraakt nog niet van een parking als je gedronken hebt. Het woord taxi kent u blijkbaar niet. En dat gebeurt dit dodelijk ongeval. Dit heeft vast zijn invloed op de strafmaat.’

D.J. en zijn partner werden zwaargewond afgevoerd naar het ziekenhuis. De toestand van de gewezen uitbater van een restaurant in Breendonk was dermate slecht dat uiterlijke tekenen van dronkenschap niet konden worden vastgesteld. Uit twee attesten van een neuropsychiater blijkt echter dat D.J. eerder een sociale drinker is. ‘Over die fles wodka die in zijn wagen is aangetroffen, hebben de betrokkenen tijdens de pleidooien dan ook wijselijk gezwegen’, zegt de politierechter in het vonnis.

Over de aansprakelijkheid van D.J. is er echter geen twijfel. Behalve het levenslang rijverbod kreeg hij ook 12 maanden celstraf en 3.600 euro boete. Volgens de letter van de wet moet D.J. ook alle proeven opnieuw afleggen wil hij ooit zijn rijbewijs terug krijgen, maar volgens de politierechter zal dit dode letter blijven. Na de voorlezing van het vonnis richtte de rechter zich tot D.J.: 'U bent geen verantwoordelijk man. Deze straf is waar de maatschappij het meeste baat bij heeft’, aldus de rechter die een zwaardere straf oplegt dan de vijf jaar rijverbod, gevorderd door het openbaar ministerie.