De aanleiding van de straffe uitspraak is een ongeval vrijdagochtend, in het West-Vlaamse Moorsele. Drie wegenwerkers raakten gewond toen een automobilist de signalisatie negeerde en op de wegenwerken inreed. ‘Ondanks alle maatregelen blijven weggebruikers levensgevaarlijke toestanden creëren’, vertelt Bas van de Kreeke, voorzitter van de Limburgse wegenbouwers, in Het Belang van Limburg. ‘Het kan zo niet verder. Voortaan moeten autosnelwegen volledig afgesloten worden’, vindt hij. Ook de Confederatie Bouw Limburg is gewonnen voor het voorstel. ‘Zo kunnen de wegenwerken niet alleen veiliger, maar ook beter worden uitgevoerd’, steunen ze van de Kreeke.

Het Agentschap Wegen en Verkeer is verrast en meent dat een dergelijk voorstel een gigantisch mobiliteitsprobleem zou creëren. ‘En toch is het realistisch’, reageert van de Kreeke. ‘In Nederland doen ze het ook, en worden automoblisiten via andere snelwegen omgeleid. Zo zouden bestuurders van Hasselt naar Antwerpen kunnen omrijden via Brussel’, klinkt het. 

Volgens Het Laatste Nieuws liepen de gemoederen vrijdag trouwens hoog op na het ongeval in Moorsele. De wegenwerkers zouden de chauffeur twee klappen hebben gegeven uit frustratie na de zoveelste aanslag op hun leven.