Dolores Hosdey (40) werkt sinds maart 2007 als coördinatrice van Sloeber. De OCMW-kinderopvang kampt al enkele jaren met plaatsgebrek, vooral in de deelgemeenten. Daarom is in 2011 een reglement goedgekeurd waarbij ouders verplicht zouden worden om vooraf te reserveren.

De verantwoordelijken beslisten dat het systeem zou ingaan als Wervik goedkeuring van Kind en Gezin had gekregen voor de uitbreiding van het aantal plaatsen.

Op 3 oktober meldt Hosdey dat er 116 kinderen aanwezig zijn in de opvang in Geluwe, waar plek is voor 98 kinderen. Een dag later krijgt ze antwoord van de voorzitter van het OCMW: ‘Dan moet je kinderen weigeren. Dit is niet de eerste keer dat ik dat laat weten. Ik neem die verantwoordelijkheid niet op mij.’

Aangeslagen vraagt Hosdey om een reactie en om advies bij haar diensthoofd, die haar via sms laat weten dat er snel overleg en een beslissing komt. ‘De voorzitter vroeg mij iets wat niet mag: kinderen weigeren. Dan zou men mij verwijten dat ik het huishoudelijk reglement overtreed’, aldus Hosdey.

Mail van diensthoofd

Op maandag 7 oktober krijgt Hosdey een mail van haar diensthoofd: ‘In opdracht van de voorzitter en de secretaris moet het systeem van inschrijvingen ingaan vanaf vandaag’, staat daarin. Telefonisch vraagt Hosdey of ze diezelfde avond kinderen moet weigeren bij overtal. Het antwoord was ja.

Hosdey besluit daarop om de ouders via mail te verwittigen dat er voortaan moet gereserveerd worden, waarna paniek ontstaat bij de ouders. In de pers verklaart de voorzitter van het OCMW dat het om een fout gaat van een OCMW-medewerker en dat de reservering pas ingaat vanaf de herfstvakantie. Gisteren kreeg Hosdey haar ontslagbrief. Ze is per direct ontslagen.

Vorige week werd Hosdey gehoord door de OCMW-raad. Haar raadsman Marc Decramer had de raadsleden gevraagd om een maand later te beslissen, zodat ze het dossier grondig konden nalezen. Maar de beslissing tot ontslag viel vorige week al.

Hosdey benadrukt dat ze niet zelf naar de pers is gestapt en wil graag alle ouders bedanken voor hun begrip en medewerking de afgelopen jaren. Collega's omschrijven haar als een gedreven en nauwgezette medewerkster, die openlijk haar mening durft zeggen over bepaalde beslissingen. Dat erkent ze zelf ook, maar het ontslag verrast haar. De OCMW-voorzitter weigert alle commentaar.

18 kinderen te veel

Hosdey wees haar oversten de afgelopen jaren herhaaldelijk op het plaatsgebrek, en op het bijbehorende tekort aan personeel. Ondertussen testte ze zelf met 20 ouders het reservatiesysteem.

Haar herhaalde vragen om over dit alles samen te zitten met de verantwoordelijken, kregen nooit gehoor.