Wist je dit al over brood?
![](http://static0.hln.be/static/photo/2014/17/9/14/20140205171316/media_xll_6461879.jpg)
Je eet ze misschien wel dagelijks, maar hoeveel weet je eigenlijk over je boterhammen? We goten de WebMD-quiz 'Waarheid over brood' om in handige wist-je-datjes.
![](http://static1.hln.be/static/photo/2014/11/5/12/20140205171605/media_l_6461892.jpg)
* De beste bewaarplaats voor brood is eigenlijk gewoon je aanrecht. Wie het in de frigo legt, versnelt het verouderingsproces. Brood uit de winkelrekken blijft gemiddeld 2 tot 4 dagen vers omdat het vaak meer bewaarmiddelen bevat dan bij de bakker (1 tot 3 dagen). Wie veel langer wil genieten van zijn brood, kan altijd porties in de diepvries leggen en ze 2 tot 3 maanden bewaren.
* Wie te veel brood eet, loopt het risico op een verhoogde bloeddruk. Zo is toast als ontbijt, een smos 's middags en een broodje bij het avondeten op één dag eigenlijk al een overdosis, zowel aan koolhydraten als aan zout. In de VS is brood in dit kader zelfs een grotere boosdoener dan chips en andere soorten junkfood. Volkoren brood zal je dan weer beschermen tegen hartziekten omdat het de slechte cholesterol verlaagt en de aanmaak van rode bloedcellen stimuleert. Goed voor je immuunsysteem.
* De bagel is zowat de enige broodsoort die gekookt wordt voor hij in de oven gaat. Het kookproces zorgt voor de glanzende korst. Bij sommige producenten worden ze gestoomd, met zachtere, meer opgeblazen bagels als resultaat. Enige nadeel: ze zijn veel calorierijker dan een schelletje brood.
* Wie schimmel spot op zijn boterham is misschien geneigd om enkele de zichtbaar getroffen stukken overboord te gooien. Toch is het volgens webMD aangeraden het hele brood naar je groenafval te verwijzen. De schimmel kan namelijk al lang uitgezaaid zijn.
* Het type brood dat het vriendelijkst is voor jouw bloedsuikerspiegel, is pompernikkelbrood. Het geeft je niet alleen langer een vol gevoel, het veroorzaakt ook de zachtaardigste piek in je suikerspiegel, iets wat je altijd hebt als je koolhydraten eet. Vooral wie kampt met diabetes, moet hier voorzichtig mee omspringen.
* Glutenvrij brood wordt doorgaans gemaakt van witte of bruine rijstbloem met zetmeel uit pijlwortel, aardappelen en/of tapioca. Wie allergisch is aan gluten (eiwit in tarwe, gerst en rogge) heeft het niet altijd even gemakkelijk om gevarieerd te eten. Gluten schuilen namelijk in de meeste kant-en-klare maaltijden, maar ook in bepaalde vitamines en zelfs in sommige soorten lippenbalsem.
|