Prostituees die te weinig kledij aanhebben, bijvoorbeeld enkel lingerie, een bikini of een doorschijnend badpak, kunnen al langer een GAS-boete van 120 euro krijgen in Gent. Ook op de ruiten tikken, klanten naroepen of seksuele gebaren maken is strafbaar.

De regels werden de voorbije jaren verstrengd om de rosse buurt leefbaar te houden. In 2012 werden er in totaal 49 GAS-boetes uitgedeeld, in 2013 al 131. Het overgrote deel is voor te schaars geklede prostituees.

‘Maar uit overleg met de bewoners van de buurt blijkt dat de regels niet worden nageleefd, ondanks de boetes’, klinkt het bij het stadsbestuur. Vooral de kledingvoorschriften worden aan de lopende band geschonden.

Woonplaats

Het is bovendien in het grootste deel van de gevallen onmogelijk om het geld van een GAS-boete aan een prostituee te innen omdat de vrouwen vaak geen officiëel woonplaats hebben in België. ‘De sanctionering ressorteert in het grootste deel van de gevallen weinig effect’, klinkt dat in politietaal.

Als de gemeenteraad eind deze maand de nieuwe politieverordening goedkeurt, wordend de regels aangepast: als een prostituee, die te weinig kledij draagt, geen officieel adres heeft in ons land krijgt de betrokken barhouder of pooier zonder pardon een GAS-boete. Bij een tweede inbreuk moet de barhouder 240 euro ophoesten. Wordt er een derde keer een prostituee betrapt, dan kan de bar gesloten worden.

Gent wil het overigens ook mogelijk maken om GAS-boetes voor buitenlandse klanten in de rosse buurt onmiddellijk te gaan innen. Dat is een van de voorstellen in het ontwerp van het nieuwe GAS-reglement.